Stiri economice 28.10.2009

Preluarea Zapp de catre Cosmote, autorizata de Consiliul Concurentei

Consiliul Concurentei a autorizat preluarea companiei de telefonie Zapp de catre Cosmote, motivand ca prin aceasta preluare nu se consolideaza o pozitie dominanta si nu exista incompatibilitat cu un mediu concurential normal, reiese dintr-un comunicat de presa al Consiliului Concurentei, publicat marti.

“In analiza acestei operatiuni de concentrare economica Consiliul Concurentei s-a bazat inclusiv pe informatiile si datele transmise de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), de partile implicate precum si concurentii acestora, fiind luate in considerare si posibilele probleme de concurenta ridicate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice mobile”, se arata in comunicatul de presa.Potrivit informatiilor furnizate, Consiliul Concurentei a constatat ca exista o suprapunere de activitati economice desfasurate de catre S.C. Telemobil S.A. si societatile comerciale membre ale Grupului Deutsche Telekom, in principal pe piata de retail a serviciilor de telefonie mobila si pe pietele de comercializare a acestor servicii. Analiza intreprinsa de Consiliul Concurentei a relevat faptul ca prin preluarea Telemobil de catre Cosmote nu se creaza sau se consolideaza o pozitie dominanta si ca urmare nu exista indoieli privind compatibilitatea acestei operatiuni cu un mediu concurential normal. „Prin aceasta operatiune, practic, se creaza premisele dinamizarii concurentei pe pietele serviciilor de comunicatii electronice mobile, in special pe piata serviciilor de telefonie mobila si a accesului la Internet de banda larga furnizat la puncte mobile, rezultatul anticipat fiind cresterea posibilitatilor de alegere ale consumatorului final. in prezent, nu am identificat probleme care ar putea afecta concurenta, dar vom monitoriza evolutia acestor piete si vom colabora in continuare cu ANCOM, iar in 2012 ii vom sprijini in reanalizarea alocarii licentelor in banda de 400 MHz” a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Conform Consiliului Concurentei, in martie 2012, expira termenul de valabilitate a licentei din banda 450 MHz detinuta de SC Telemobil SA. S.C. Telemobil S.A. este activa preponderent pe piata romaneasca a serviciilor de comunicatii electronice mobile.Totodata, SC Cosmote Mobile Telecommunications S.A si grupul de societati comerciale din care acesta face parte, respectiv Deutsche Telekom, desfasoara activitati pe piata romaneasca a serviciilor de comunicatii electronice fixe si mobile prin societatile comerciale membre ale Grupului OTE (SC Cosmote Romanian Mobile Telecommunications S.A., SC Romtelecom SA, SC NextGen Communications SRL, Germanos Telecom Romania S.A., SC Sunlight Romania Filiala Bucuresti SRL), precum si prin SC Combridge S.R.L.

Senat: Alocatii pentru copii, in functie de veniturile familiei

Senatul a adoptat, marti, o propunere legislativa potrivit careia alocatiile de stat pentru copii vor fi stabilite in functie de veniturile salarile ale familiei, variind intre 25 si 5 la suta din valoarea salariului de baza minim brut pe tara.

Senatorii au adoptat cu 77 de voturi “pentru” si un vot “impotriva” propunerea legislativa de modificare a Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii.Astfel, potrivit proiectului de lege, cuantumul lunar al alocatiei de stat pentru copii se va majora anual , prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, dupa cum urmeaza:

– 25% din valoarea salarului de baza minim brut pe tara pentru copiii care provin din familiii cu venituri salariale mai mici de 1500 de lei;

– 20 % din valoarea salarului de baza minim brut pe tara pentru copiii din familiile cu venituri salariale intre 1.500 si 2.500 de lei;

– 15 % din valoarea salarului de baza minim brut pentru copiii ale caror familii realizeaza venituri salariale intre 2.500 si 3.500 de lei,

– 10 % din valoarea salarului de baza minim brut pe tara pentru copii care provin din familiii cu venituri salariale intre 3.500 si 6.000 de lei;

– 5 % din valoarea salarului de baza minim brut pe tara pentru copiii ale caror familii realizeaza venituri salariale de peste 6.000 de lei

Initiativa legislativa primise un raport de respingere din partea membrilor Comisiei pentru munca, familie si protective sociala, care apreciasera ca acordarea alocatiei este un drept universal al copilului consfintit de art. 39 din Constitutie si nu a parintilor si, ca atare, acordarea acesteia in functie de veniturile parintilor creeaza discriminari intre copii si incalca prevederile Constitutiei.

Proiectul va fi trimis pentru dezbatere si adoptare la Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Primaria sectorului 5 va plati 35.000 lei amenda pentru incalcarea legii achizitiilor publice, in cazul contractului de salubrizare

Primaria sectorului 5 trebuie sa plateasca o amenda de 35.000 lei, pentru nefurnizarea documentelor din dosarul de achizitie publica privind contractul de salubrizare incheiat de institutie.

Judecatoria Sectorului 5 a dat marti castig de cauza Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice(ANRMAP), in procesul intentat de Primaria Sectorului 5.

In urma controlului procedurii de achizitie publica privind contractul de alubrizare derulat la nivelul tuturor primariilor de sector din Bucuresti, Primaria Sectorului 5 a fost singura care nu a pus la dispozitia agentilor constatatori ai ANRMAP documentele din dosarele de achizitie.

ANRMAP a aplicat sanctiuni cu amenda in cuantum de 35.000 lei pentru neprezentarea documentelor solicitate. Primarul Sectorului 5, Dan Marian Vanghelie, a formulat plangere in instanta solicitand anularea amenzii, iar instanta a decis respingerea plangerii ca nefondata.

Intr-un comunicat de presa, ANRMAP subliniaza ca va continua demersurile in ceea ce priveste Primaria Sectorului 5 in vederea obtinerii documentelor din dosarele de achizitie si derularii controlului pana la momentul in care primarul Sectorului 5, Dan Marian Vanghelie, se va conforma atat deciziei instantei cat si prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

Perioada de recuperare a TVA de catre firme a crescut cu peste 3 luni

Perioada de recuperare a taxei pe valoarea adaugata (TVA) de catre companii a crescut cu peste trei luni in acest an comparativ cu termenele din anii precedenti, ceea ce mareste dificultatile firmelor si contribuie semnificativ la cresterea numarului de falimente, conform datelor R&M Audit.

„Rambursarea TVA-ului este o sursa importanta de lichiditati, avand in vedere ca, de la inceputul crizei si pana in prezent, finantarea a devenit din ce in ce mai greoaie, afectand nu numai investitiile companiilor, ci in primul rand derularea operatiunilor zilnice. Intarzierile foarte mari inregistrate de catre firme la recuperarea TVA-ului contribuie in mod semnificativ la cresterea numarului de falimente, intarind astfel si mai mult criza pe care o traversam”, a declarat Mirela Serban, managing partener al companiei de contabilitate, consultanta fiscala si audit R&M Audit.

Legislatia actuala prevede rambursarea TVA pentru sume mai mari de 5.000 lei si recuperarea valorii taxei pe baza cererii exprimate de contribuabil. Conform Codului de Procedura Fiscala, reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) trebuie ca, in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii, sa realizeze controlul in urma caruia sa avizeze sau nu rambursarea taxei.

Conform legii, controlul nu trebuie sa dureze mai mult de 30 de zile, iar dupa finalizarea sa, sumele solicitate la rambursare sunt acceptate si aprobate. Contribuabilul ar trebui sa incaseze banii in termen de 30 de zile de la data semnarii procesului verbal de control, precizeaza R&M Audit, care semnaleaza ca, in realitate, perioada de rambursare dureaza mult mai mult.

„In plus, pe langa faptul ca termenele sunt cu mult depasite, contribuabilul nici macar nu poate afla din timp cu ce intarziere isi va primi banii si nu poate planifica nici o plata ulterioara la care sa ii foloseasca”, a afirmat Serban.

Chiar daca informatiile privind stadiul de solutionare a deconturilor sunt publicate pe pagina de internet a ANAF, aceasta contine doar o programare privind rambursarile de realizat pe luna in curs.

Potrivit planului de rambursare a TVA pus la punct de Ministerul Finantelor, decontarea lunara efectiva se realizeaza la trei termene fixe, respectiv pe 4, 24 si 29 ale lunii, iar 80% din suma lunara stabilita la nivel national stinge deconturile cele mai vechi, iar 20% din suma este alocata deconturilor care se apropie de limita termenului legal de 45 de zile.

In august, ultima luna pentru care ANAF a publicat cifre detaliate, Agentia a rambursat TVA de 1,2 miliarde lei, din care 729,6 milioane lei au fost restituite efectiv, iar 467,7 milioane lei au fost compensate cu alte obligatii bugetare restante, deja existente sau acumulate in august.

Managerii se asteapta la noi scaderi in toate sectoarele de activitate pana in decembrie

Managerii firmelor romanesti estimeaza ca activitatea din industrie, comert si servicii va scadea moderat in perioada octombrie-decembrie, in timp ce constructiile vor inregistreze un declin mai pronuntat, iar numarul salariatilor se va diminua in toate sectoarele, a anuntat miercuri Statistica.

Astfel, directorii firmelor din industria prelucratoare prevad, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a productiei (sold conjunctural -12%), potrivit anchetei de conjunctura publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Numarul de salariati ar putea scadea in industria prelucratoare (sold conjunctural -21%), mai ales in cazul firmelor cu cel putin 500 de salariati (sold conjunctural -27%). Cele mai afectate domenii ar putea fi metalurgia, fabricarea produselor de cocserie si a celor obtinute din prelucrarea titeiului, precum si prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (solduri conjuncturale -64%, -46%, respectiv -41%).

Pentru preturile produselor industriale managerii prognozeaza, in continuare, o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +3%).

Potrivit estimarilor din octombrie, activitatea din constructii ar putea inregistra, in urmatoarele trei luni, o tendinta de scadere atat a productiei (sold conjunctural -38%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -39%).

Managerii din Romania se mai asteapta la reducerea numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural -35%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor, in timp ce preturile lucrarilor de constructii ar urma sa fie relativ stabile (sold conjunctural -3%).

Pentru sectorul de comert cu amanuntul, directorii firmelor au estimat o scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -14%). Atat volumul total al vanzarilor de marfuri, cat si cel al comenzilor adresate de unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor avea pana in decembrie o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -15%).

Angajatorii anticipeaza, de asemenea, pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -15%), in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul vor avea o crestere moderata (sold conjunctural +12%).

Potrivit asteptarilor managerilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) ar urma sa scada moderat (sold conjunctural -15%), aceeasi tendinta urmand sa fie inregistrata si in ce priveste numarul de salariati (sold conjunctural -15%), tendinta data in special de intreprinderile mijlocii.

In acelasi timp, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +2%).

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa. Ca urmare, soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Au fost convenite mai multe praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale. Astfel, pana la ± 5% relativa stabilitate, de la ± 6% pana la ±15% crestere moderata, respectiv scadere moderata, de la ±16% pana la ± 40% crestere, respectiv scadere, peste ±40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081). Eroarea de estimare maxim admisa este de ±5% la nivel de sector, se precizeaza in comunicatul Statisticii.

Companiile de asigurari cer respectarea calendarului de crestere pentru pilonul II

Reprezentantii companiilor de asigurari atrag atentia asupra importantei respectarii calendarului de crestere de la 2% la 6% a contributiilor la pilonul II de pensii obligatorii.

Acestia se arata ingrijorati de faptul ca statul nu a respectat graficul de crestere prevazut pentru anul acesta si spera intr-o remediere a situatiei.

Incepand cu 1 ianuarie, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii ar fi trebuit sa creasca cu 0,5% si sa ajunga pana la 6% din venitul brut al salariatilor. Decizie care nu a fost insa respectata anul acesta.

„Pe pilonul II trebuie sa vedem cresterile de contributie ca procent promise de legea in vigoare, dar nerespectate in 2009. Calendarul este de crestere la 6% in 8 ani. Deja avem un an intarziere. Decent fata de participanti ar fi ca aceasta intarziere sa fie recuperata in 2010”, a declarat Emilia Bunea director general ING Fond de pensii.

Companiile de asigurari atrag atentia ca marirea plafonului pana la 6% in contributia pentru pilonul II de pensii private obligatorii nu presupune ca platitorul sa scoata mai multi bani din buzunar. Este o redirectionare a unei parti din contributia platita catre stat in buzunarul privat al fiecarui pensionar de maine. Iar nerespectarea acestei masuri aduce numai efecte negative.

„Oprirea majorarii pe care o asteptam si cca 300 milioane care ar fi economisiti de bugetul de stat inseamna pe termen mediu mai putini bani in investitii siu sistemul de infrastructura al Romaniei si in tot ceea ce inseamna investitii pe termen lung”, a mai precizat Bunea.

Cu toate acestea reprezentantii companiilor de asigurari atrag atentia ca pilonul II al pensiilor nu este suficient sa ne asigure un trai decent la varsta a treia. Mesajul general lansat de acestia este sa punem bani de-o parte. Orice forma de economisire este folositoare.

Cisco achizitioneaza ScanSafe pentru 183 milioane de dolari

Compania americana Cisco, prezenta si in Romania, a ajuns la un acord privind achizitionarea ScanSafe, furnizor de securitate Web, pentru aproximativ 183 milioane de dolari, transmite AFP.

Achizitionarea companiei ScaSafe, cu sedii la Londra si San Francisco, se va incheia in trimestrul doi al anului fiscal 2010, se arata intr-o declaratie a Cisco, relateaza Agerpres.

„Achizitionarea ScanSafe va ajuta Cisco sa furnizeze clientilor sai flexibilitatea de a alege modelul de implementare care se potriveste cel mai bine organizatiei lor si care va oferi oricand si oriunde protectie impotriva amenintarilor de pe Web”, a declarat Tom Gillis, director general al Cisco”s Security Technology. Piata de securitate Web va creste la 2,3 miliarde de dolari pana in 2012, estimeaza Cisco.

Cisco Systems este liderul mondial in comunicatiile Internet care transforma modul de conectare, de comunicare si de colaborare interpersonala.

Fonduri nerambursabile in valoare de 76 milioane euro, pentru judetele Olteniei

Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia a incheiat in 2009 contracte de finantare cu institutii publice locale din judetele Mehedinti, Olt, Dolj si Valcea in valoare de 76 de milioane de euro, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directorul Marilena Boghianu.

Potrivit sursei citate, cele 46 de contracte semnate in cadrul Programului Operational Regional (POR) au drept prioritati dezvoltarea microintreprinderilor si a reabilitarii infrastructurilor rutiere, turistice, sociale, culturale si de invatamant din zona Olteniei, informeaza Agerpres.

„In Regiunea Sud-Vest Oltenia au fost depuse in total 261 de proiecte pentru 11 domenii de interventie ale POR, dar 72 au fost respinse, 108 au trecut de etapa evaluarii tehnico-financiare, 28 se afla in diferite alte faze ale evaluarii, iar restul au fost declarate eligibile si sustinute financiar”, a precizat Boghianu.

Valoarea solicitata de entitatile administrative pentru proiectele depuse s-a ridicat la 842.118.913 euro, iar a celor 46 de proiecte aprobate in acest an s-a ridicat la 144.563.407 euro.

Alpha Bank va intrerupe sistemul informatic in perioada 29 octombrie – 2 noiembrie

Serviciul de Internet Banking, reteaua de ATM-uri, terminalele POS si cardurile Alpha Bank Romania vor fi indisponibile, in perioada 29 octombrie – 2 noiembrie, in anumite intervale orare, iar unitatile bancii vor avea un program special, datorita implementarii unei noi aplicatii informatice.

Banca va implementa, din 2 noiembrie, o noua aplicatie informatica, furnizata de compania Oracle, fiind aplicata de grupul elen Alpha Bank si in celelalte subsidiare ale sale, se arata intr-un comunicat al institutiei de credit.

In urma implementarii noului sistem, conturile cardurilor de debit emise de banca vor deveni conturi curente.

Astfel, cardurile de debit nu vor putea fi utilizate joi, 29 octombrie, in intervalul orar 15:30-24:00, si luni, 2 noiembrie, intre orele 3:00-5:00. Reteaua de ATM-uri va fi indisponibila in aceleasi zile, in intervalele orare 19:00-24:00, respectiv 3:00-5:00, informeaza Mediafax.

Reteaua de POS-uri si cardurile de credit emise de Alpha Bank Romania nu vor fi functionale joi, intre orele 19:00-24:00.

Totodata, serviciul de Internet Banking nu va putea fi utilizat pentru efectuarea de tranzactii, ci doar pentru consultarea arhivei de rapoarte, de vineri, 20 octombrie, ora 11:00 pana luni, 2 noiembrie, ora 8:00.

Sucursalele si agentiile bancii vor functiona dupa un program special in perioada mentionata, respectiv vineri intre orele 9:00-12:00 si luni in intervalul orar 9:00-15:00.

SURSE: wall-street.ro, avocatnet.ro, mediafax.ro, money.ro, capitalul.ro

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: