Stiri economice 03.11.2009

BNR: Dobanda de referinta de 8% pe an, pentru luna noiembrie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stabilit, pentru luna noiembrie, o rata a dobanzii de referinta de 8% pe an.

Spitalele intra de luni in carantina, pentru prevenirea raspandirii AH1N1

Comitetul de Coordonare pentru Gripa a decis, luni, ca masura suplimentara pentru prevenirea raspandirii gripei AH1N1 ca toate spitalele sa intre in carantina, astfel ca vizitele la pacienti vor fi limitate si numarul acestora va fi restrictionat, informeaza agentia Mediafax.Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii (MS) Adrian Streinu-Cercel a declarat, luni, ca toate spitalele vor intra de luni in carantina, ceea ce inseamna ca vizitele vor fi limitate, iar numarul apartinatorilor in spital va fi redus.

In unitatile de primiri urgente vor fi organizate fluxuri separate pentru preluarea pacientilor cu afectiuni respiratorii superioare.
Ministerul Sanatatii va emite un ordin de ministru pentru ca medicii de familie sa fie mobilizati la actiunile de vaccinare, a spus Streinu-Cercel.
In urmatoarea saptamana, vor fi distribuite medicamente antivirale in sectiile de boli infectioase din spitalele judetene. De asemenea, Ministerul Sanatatii va aloca 27 de milioane de lei pentru spitalele din zonele afectate, care vor achizitiona masti si dezinfectanti.

MFP: Au fost depuse cereri de finantare prin instrumente structurale de peste 35 milioane euro

Numarul cererilor de finantare derulate prin Programul Operational de Asistenta Tehnica a ajuns, in perioada iunie-octombrie, la 22, avand o valoare totala eligibila de aproximativ 35 milioane euro, informeaza Ministerul Finantelor Publice.
MFP a organizat, intre 29 si 30 octombrie, al cincilea Comitet de Monitorizare pentru Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT), in cadrul caruia a fost analizata evolutia acestui Program Operational in perioada iunie – octombrie 2009.

Astfel, numarul cererilor de finantare primite pana in prezent este de 22, in valoare totala eligibila de aproximativ 35 milioane euro. Dintre acestea, 12 au fost contractate si sunt in curs de implementare, avand o valoare totala eligibila de 23,6 milioane euro.

„La nivelul Comisiei Europene, se observa ca implementarea programelor operationale in Romania este la fel de dificila ca si in alte state membre ale Uniunii Europene. Cu toate ca este la primul exercitiu financiar de gestionare a Instrumentelor Structurale, Romania a facut pasi importanti in implementarea si simplificarea procedurilor specifice”, au declarat Aura Raducu si Silvia Rescia, reprezentantele Directiei Generale de Politica Regionala din Comisia Europeana.
Tematica dezbatuta la intalnire a urmarit stadiul implementarii Programului Operational Asistenta Tehnica (POAT), evaluarea POAT si comunicarea privind Instrumentele Structurale si POAT. De asemenea, avand in vedere rolul POAT in sprijinirea implementarii instrumentelor structurale, la aceasta reuniune s-a prezentat inclusiv stadiul implementarii tuturor programelor operationale in Romania.

Astfel, la data de 23 octombrie 2009, existau 2000 de contracte semnate cu beneficiarii pe toate Programele Operationale, reprezentind 50% din alocarea Uniunii Europeana pentru perioada 2007-2009, in timp ce platile au crescut de 3 ori din decembrie 2008”, a spus Stefan Ciobanu, Directorul General al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale.

Programul Operational Asistenta Tehnica 2007-2013 este unul dintre cele sapte Programe Operationale co-finantate de Uniunea Europeana pentru Romania, in cadrul Obiectivului „Convergenta”, avand o alocare totala de 212,8 milioane Euro.
Programul finanteaza activitati de sprijin pentru implementarea Instrumentelor Structurale, precum realizarea de studii, ghiduri metodologice, schimburi de bune practici, formarea personalului din sistemul de gestionare, functionarea sistemului informatic de gestionare a fondurilor. In plus, asistenta tehnica sprijina absorbtia Instrumentelor Structurale in general, atat prin activitatile de comunicare si publicitate, cat si prin formarea de baza a potentialilor beneficiari de asistenta.

Proiectul privind trecerea Registrului Comertului la Camerele de Comert, adoptat pe articole

Deputatii au adoptat, luni, pe articole, propunerea legislativa privind trecerea oficiilor de Registru al Comertului de la Ministerul Justitiei la Camerele de Comert, reprezentantii PDL pronuntandu-se impotriva proiectului, in timp ce PSD si PNL l-au sustinut.

Deputatul PDL Daniel Oajdea a cerut retrimiterea propunerii legislative la Comisia juridica, aratand ca, „acum, cand se fac eforturi uriase pentru a se plati pensiile si salariile, prin aceasta initiativa legislativa se dau bani pentru primari care sponsorizeaza campania electorala”.

El a spus ca, daca acest proiect va fi adoptat, Camerele de Comert vor face miliarde, iar trecerea Registrului Comertului in subordinea Camerelor de Comert va crea o concurenta neloiala.

Potrivit lui Oajdea, Camerele de Comert vor avea, in acest fel, acces la toata baza de date a firmelor si acest lucru este „impotriva moralitatii, bunului simt si o concurenta neloiala”.

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu l-a criticat pe deputatul PDL, aratand ca acesta demonstreaza „o manie impotriva sistemului privat”.

El a spus ca proiectul de lege face dreptate si ordine in sectorul inregistrarii firmelor in Romania.

„Sa scoatem de sub tutela Ministerului Justitiei tot sectorul privat din Romania”, a adaugat Nicolaescu.

Deputatul PC Bogdan Ciuca a spus ca la Comisia juridica s-au rezolvat toate problemele in legatura cu aceasta propunere legislativa, precizand ca banii care vor fi in excedent vor constitui venit la bugetul de stat.

Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat ca parerile sunt impartite in randul deputatilor Uniunii, dar a aratat ca nu pot fi luate in considerare criticile privind concurenta neloiala deoarece si acum pot fi accesate datele privind inregistrarea firmelor la Registrul Comertului.

Presedintele de sedinta, Daniela Popa (PC), nu a supus la vot propunerea deputatului PDL de retrimitere a proiectului la comisie, pe motiv ca Daniel Oajdea nu este lider de grup pentru a cere acest lucru.

Deputatii vor da, in sedinta de marti, votul final asupra acestei propuneri legislative, care a fost respinsa, anterior, de Senat.

Camera Deputatilor nu a reusit, in precedenta sesiune parlamentara, sa ia o decizie in privinta initiativei legislative de trecere a ONRC de la Ministerul Justitiei la Camerele de Comert, deoarece nu a fost intrunit numarul necesar de voturi pentru adoptare. In favoarea propunerii legislative au votat atunci 157 deputati, 71 au fost impotriva si un deputat s-a abtinut, insa, fiind vorba de o lege organica, ar fi trebuit sa intruneasca, pentru a fi adoptata, 163 de voturi.

Acest proiect prevedea trecerea Oficiului Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in sistemul Camerelor de Comert si a fost initiata, in 2008, de parlamentari din PSD, PNL, UDMR si din partea minoritatilor nationale.

FMI a cerut Romaniei sa elimine subventiile acordate companiilor de stat cu datorii mari la buget

FMI a cerut, luni, autoritatilor romane sa elimine subventiile acordate companiilor de stat cu datorii mari la buget, potrivit secretarului de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban, care a precizat ca dintre cele zece companii monitorizate de Fond doar sapte ar putea rezista fara subventii.

BNR avertizeaza asupra unui mesaj de phishing atribuit bancii centrale

Banca Nationala a Romaniei avertizeaza asupra unui mesaj de phishing care sugereaza ca ar fi transmis de pe domeniul bnr.ro.

„La sfasitul saptamanii 26 – 31 octombrie, au aparut o serie de mesaje transmise de la adresa de e-mailadministrator@bnr.ro. Facem precizarea ca aceasta adresa de e-mail nu apartine Bancii Nationale a Romaniei, ea reprezentand doar o incercare de phishing asociata indirect cu initialele BNR”, se spune in comunicatul BNR.

BNR nu precizeaza continutul mesajului.

 

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: