Stiri economice 04.11.2009

Bancile din Romania, singurele din UE care nu faciliteaza transferul conturilor clientilor

Consumatorii din Uniunea Europeana, cu exceptia Romaniei, au posibilitatea, de la 1 noiembrie, sa-si transfere mai usor conturile de la o banca la alta in cadrul aceluiasi stat membru, iar noua institutie de credit le va acorda asistenta pe tot parcursul operatiunii, a anuntat Comisia Europeana.

„Imbunatatirea se datoreaza implementarii de catre asociatiile bancare nationale din statele membre a unui set de principii comune pentru transferul conturilor bancare, adoptat anul trecut de Comitetul European al Industriei Bancare (EBIC). De acum inainte, daca un client vrea sa-si mute contul curent la alta banca, noua banca ii va oferi asistenta pe tot parcursul transferului”, se arata intr-un comunicat al Executivului UE.

Potrivit informatiilor furnizate Comisiei de EBIC, toate asociatiile bancare nationale cu exceptia celei din Romania, au luat masuri pentru implementarea acestor principii de autoreglementare in statele lor.

In Portugalia aplicarea principiilor se va amana cu o luna, iar in Polonia cu doua.

„Ma bucur ca asociatiile bancare nationale si-au luat in serios acordul de autoreglementare si au actionat pentru ca principiile comune sa fie gata de aplicare pana la 1 noiembrie. Vom urmari cu toata vigilenta ca aceste principii sa se aplice efectiv in practica”, a declarat comisarul pentru piata interna si servicii, Charlie McCreevy.

Majoritatea asociatiilor bancare nationale au comunicat ca transferul se va efectua fara nicio taxa pentru client.

Conform principiilor comune pentru transferul conturilor bancare, adoptate in decembrie trecut de sectorul bancar european, daca un client vrea sa-si mute banii la alta banca, aceasta din urma va actiona ca principal punct de contact si ii va oferi asistenta pe tot parcursul transferului.

Noua banca va colabora cu cea veche spre a se asigura ca platile periodice ale clientului, cum ar fi debitele directe si ordinele de plata permanente, sunt transferate rapid si fara probleme. In sfarsit, noua banca va acorda asistenta clientului la inchiderea contului vechi si la mutarea soldului in noul cont.

Cursul va cobori la 4,15 lei/euro in urmatoarele 12 luni – analisti

Leul se va deprecia usor pana in decembrie, cursul urmand sa urce la 4,32 lei/euro, dar moneda nationala se va aprecia in orizontul urmatoarelor 12 luni, la o rata de schimb de 4,15 lei/euro, anticipeaza analistii care au participat la un sondaj efectuat de Reuters.

BNR a stabilit, marti, un curs de refernita de 4,3017 lei/euro, in scadere cu 0,3 bani fata de nivelul de luni. La deschidere, euro era cotat la 4,3070 – 4,3100 lei/euro, dupa ce ultimele tranzactii de luni s-au realizat la un curs de schimb de 4,3050 – 4,3075 lei/euro.

Potrivit rezultatelor sondajului Reuters, analistii anticipeaza in medie un curs de 4,32 lei/euro peste o luna, respectiv 4,3 lei/euro in termen de trei luni.

Primul declin semnificativ este semnalat peste 6 luni, cand cursul ar trebui sa ajunga, potrivit mediei estimarilor, la 4,26 lei/euro, iar intr-un an leul se va aprecia la 4,15 lei/euro.

La sondaj au participat 18 analisti de la banci romanesti si straine, fonduri de investitii si case de brokeraj.

Romania, destinatie turistica pentru clientii TUI, din 2010

TUI va reveni anul viitor pe piata romaneasca, destinatie care va fi inclusa in cataloagele tour-operatorului incepand cu luna noiembrie, iar litoralul va fi deschis pe toata durata sezonului estival, respectiv in perioada 1 mai-1 octombrie, o conditie impusa de grupul german, a declarat, marti, ministrul interimar al Turismului, Elena Udrea.

Udrea s-a intalnit, marti, cu o delegatie a grupului german, cel mai mare tour-operator la nivel international.

Catalogul TUI in care va aparea Romania in maxim trei saptamani va ajunge la 10.000 de agentii revanzatoare ale grupului. Astfel, Romania va fi recunoscuta ca destinatie turistica de vara pentru clientii TUI”, a spus Udrea, dupa intalnire.

Ea a adaugat ca una dintre conditiile impuse de TUI pentru a reincepe sa opereze in Romania, si anume functionalitatea litoralului pe tot sezonul, respectiv in perioada 1 mai-1 octombrie, va fi indeplinita incepand de anul viitor.

„Am mediat cu hotelierii si aducerea tarifelor la un pret corect si am intermediat, de asemenea, crearea unei noi linii de transport aerian catre Romania, din Germania spre Constanta”, a spus Udrea.

Astfel, Ministerul Turismului va participa alaturi de TUI la campaniile de marketing si la promovarea Romaniei pe piata germana.

„Suntem bucurosi ca am reusit sa preluam din nou Romania in cataloagele noastre. Nu-mi doresc sa fie o actiune de scurta durata, doar pentru 2010, ci sa se prelungeasca si in anii viitori”, a declarat directorul Departamentului Managementul Produsului al TUI Germania, Gero Eden.

El a adaugat ca motivele pentru care grupul a renuntat la a opera pe piata romaneasca in anul 2005 nu mai sunt actuale.

„Este foarte important ca turistul sa se simta in siguranta, cum importante sunt calitatea serviciilor si nivelul preturilor. Toate acestea formeaza o balanta care ne-a facut sa ne retragem in 2005. Acum, Romania si-a facut temele”, a mai spus Eden.

Contributia Ministerului Turismului pentru fiecare exemplar din cataloagele care se vor distribui in Germania si care vor fi editate in 120.000 de exemplare este de 83 eurocenti. Aceasta suma include creatia, productia si distributia brosurii.

TUI Germania are o cota de piata de 29% si circa 13 milioane de clienti anuali si are 1.800 de agentii de turism proprii. De asemenea, compania detine 276 de hoteluri in 30 de tari.

CE si BM nu vor elibera noi transe de imprumut fara aprobarea legilor salarizarii si pensiilor – surse

Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM) vor aproba noi transe de imprumut din cadrul acordului de finantare cu Romania doar dupa aprobarea legilor privind reformele structurale, care privesc salarizarea, pensiile si responsabilitatea fiscala, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

„La Fondul Monetar International exista mai mare flexibilitate, au fost negociate niste conditii, iar principala problema o reprezinta bugetul pentru 2010. Comisia Europeana si Banca Mondiala au ca obiective chiar aceste reforme structurale si nu vor elibera noi transe fara aprobarea legilor salarizarii, pensiilor sau responsabilitatii fiscale”, au afirmat sursele citate.

In aceste conditii, autoritatile romane au solicitat juristilor o varianta prin care legea bugetului pentru 2010 sa poata fi promovata in Parlament, in conditiile in care guvernul interimar nu are dreptul sa trimita spre aprobare proiecte de legi.

Executivul si-a angajat, in 15 septembrie, raspunderea in fata Parlamentului asupra proiectelor de lege privind educatia nationala, salarizarea unitara a personalului bugetar si reorganizarea unor autoritati si institutii publice.

Curtea Constitutionala a amanat, miercuri, pentru 9 decembrie, discutiile pe sesizarile depuse de PNL privind legile reorganizarii unor autoritati si institutii publice, a educatiei si a salarizarii unice pentru bugetari, fiind pentru a doua oara cand decide sa nu judece cazul.

De asemenea, legea pensiilor a fost promovata in Parlament la inceputul lunii octombrie, tot prin asumarea raspunderii Guvernului.

Aprobarea legii salarizarii unitare pana la 30 octombrie si a legii pensiilor pana la 31 decembrie sunt, totusi, conditionalitati ale acordului cu FMI, care mai stipuleaza promovarea legii responsabilitatii fiscale pana la 30 noiembrie si aprobarea bugetului pentru 2010 inainte de finalul acestui an.

Comisia Europeana urma sa acorde Romaniei in luna decembrie a doua transa, in valoare de un miliarde de euro, din imprumutul de 5 miliarde de euro stabilit in cadrul aranjamentului financiar convenit cu FMI si institutile financiare internationale, in valoare totala de 19,5 miliarde euro.

Mai multi oficiali au declarat ca transa de la CE nu va fi disponibila in acest an, invocand procedurile tehnice mai complicate de la nivelul forului european.

La mijlocul lunii lunii decembrie, boardul FMI se va intruni pentru a analiza raportul privind cea de-a doua evaluare a acordului stand-by, in functie de care se va aproba cea de-a treia transa din imprumutul extern, care are o valoare de aproximativ 1,5 miliarde euro.

Delegatia FMI a sosit in Romania, la solicitarea presedintelui Traian Basescu, pentru a doua revizuire a acordului, vizita urmand sa se incheie la 9 noiembrie. Initial FMI, CE si BM au anuntat ca vor amana vizita de evaluare pana la momentul instalarii unui nou guvern, dupa ce Executivul condus de Emil Boc a pierdut sprijinul Parlamentului.

Saptamana trecuta, Basescu a declarat ca, din cauza amanarii celei de-a doua transe de la UE, Guvernul trebuie sa se imprumute de pe piete doua miliarde de euro, in loc de un miliard de euro, daca primea banii de la Comisia Europeana.

Pachetul de asistenta financiara internationala include si trei imprumuturi pentru politici de dezvoltare in valoare totala de un miliard de euro din partea BM, atasate unui pachet de reforme in domeniul sectorului public, inclusiv educatie si sanatate, reforme in domeniul protectiei sociale si sectorului financiar.

Banca Mondiala a eliberat in octombrie 300 de milioane de euro, suma aferenta primului imprumut pentru politici de dezvoltare.

BNR mentine dobanda de politica monetara la 8%

Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, marti, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 8% si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 30%.

Totodata, CA al BNR a hotarat gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii transmisiei semnalelor de politica monetara.

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) au anticipat deciziile CA al BNR de mentinere a ratei dobanzii de politica monetara si a ratelor rezervelor minime obligatorii la lei si la valuta.

Totusi, 20% dintre respondenti la sondajul realizat in randul membrilor AAFBR au considerat ca banca centrala ar putea decide o reducere a ratei cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara.

La cea mai recenta sedinta de politica monetara, de la finele lunii septembrie, CA al BNR a decis diminuarea dobanzii cu 0,5 puncte, la 8% pe an.

De la inceputul anului, banca centrala a redus dobanda de politica monetara cu 2,25 puncte procentuale, de la 10,25%.

CA al BNR a avut, marti, ultima sedinta dedicata politicii monetare din acest an, in cadrul careia a analizat si aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei. BNR a fixat pentru 2009 o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de un punct procentual, iar atingerea acestui obiectiv reprezinta unul dintre criteriile cantitative fixate in cadrul acordului Romaniei cu FMI.

Romania a avut in septembrie cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din UE, de 4,9%, fata de o medie de 0,3% la nivelul celor 27 de state membre, respectiv -0,3% in zona euro, potivit datelor Eurostat.

Geoana: Scutirea impozitului pe profitul obtinut la bursa trebuie mentinuta

Mircea Geoana, liderul PSD si candidatul formatiunii politice la Presedintie, doreste mentinerea scutirii de la plata impozitului pentru profitului obtinut din tranzactiile realizate la bursa si in 2010, pentru stimularea investitiilor pe piata de capital.

„Pentru stimularea investitiilor pe bursa, consider ca scutirea impozitului pe profit, o masura luata anul trecut pentru 2009, trebuie mentinuta si in 2010. Astfel se va stimula atragerea de capital”, a afirmat Geoana, prezent marti la deschiderea sedintei bursiere.

Neimpozitarea castigului obtinut la bursa a fost pusa in aplicare la inceputul acestui an, in vederea sprijinirii investitorilor, in contextul crizei financiare. Cabinetul Tariceanu a decis, in octombrie 2008, ca profiturile realizate din investitiile bursiere sa nu fie impozitate in 2009, investitorii avand posibilitatea sa reporteze in 2010 pierderile inregistrate in 2009, cu scopul reducerii valorii impozitului pe profit.

Fostul ministru liberal al Finantelor Varujan Vosganian a afirmat recent ca scutirea de impozit ar trebui mentinuta si in acest an.

CE a aprobat proiectul SEPA, un sistem unic de plati transfrontaliere

De la 1 noiembrie, majoritatea tarilor membre UE vor implementa noul sistem SEPA, prin care se introduce un regulemnt unic de efectuare a platilor directe transfrontaliere, se precizeaza intr-un comunicat dat publicitatii marti, de Comisia Europena (CE).

Incepand cu 2 noiembrie, bancile vor putea oferi clientilor posibilitatea de a face platile prin noul sistem, SEPA, zona unica de plati in Euro, ceea ce inseamna ca atat consumatorii cat si agentii economici vor putea sa faca plati directe tranfrontaliere. Noile norme au intrat in vigoare pe 1 noiembrie, si sunt gandite astfel incat, tranzactiile  sa fie la fel de sigure si eficiente, ca cele nationale, fara a adauga costuri suplimentare.

Sistemul de plati directe SEPA

Sistemul SEPA este o modalitate foarte convenabila pentru consumatorii care fac plati recurente, precum si o metoda eficienta pentru companii de a colecta banii pentru facturile de utilitati sau orice alt tip de servicii.  In cadrul noii scheme,  creditorul va  initia  o procedura de debitare directa, insa clientul va avea intodeauna posibilitatea de a accepta sau a refuza debitarea directa a contului bancar. Desi aceasta metoda de plata directa preautorizata este raspandita pe intreg teritoriul UE, pana acum nu a existat o schema unica care sa reglementeze platile in acest sens.

Cadrul de reglementare al sistemului

In acest sens, directiva europeana privind serviciile de plati (PSD), asigura cadrul pentru efectuarea unor plati electronice in interiorul UE, la fel de sigure si eficiente precum tranzactiile nationale.

Regulamentul comunitar al platilor transfrontaliere a fost revizuit si asfel principiul egalitatii taxelor intre platile nationale si cele transfrontaliere este extins pana la 50 de mii de euro. De asemenea, pentru a facilita implementarea schemei de plati directe SEPA, regulamentul revizuit introduce o serie de reguli provizorii privind taxe multilaterale interbancare si introduce ca termen limita de implementare a sistemului luna noiembrie 2010. Pentru bancile din tarile care nu apartin de zona euro, acest termen va fi noiembrie 2014.

Despre SEPA

Zona unica de plati in euro – Single Euro Payments Area – SEPA, este un spatiu in care cetatenii, companiile, precum si alti agenti economici au posibilitatea sa faca plati in euro transfrontalirere,  sub incidenta acelorasi conditii, drepturi si obligatii. Acest sistem va realiza o integrare europeana mai puternica, prin asigurarea unei piete competitive si transparente de plati de mica valoare in euro, care sa conduca la o mai buna calitate a serviciilor, la produse mai eficiente, alternative si mai ieftine de efectuare a platilor.

Amenzi de peste 100.000 de lei pentru comerciantii de paine

Aproape o treime din cantitatea de paine si produse de panificatie aflata in comert nu corespunde cerintelor, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) aplicand peste 250 amenzi, in cuantum total de peste 100.000 de lei, dupa cum reiese dintr-un comunicat de presa publicat, marti, de ANPC.

In perioada 26 – 27 octombrie, ANPC a controlat peste 500 de operatori economici care comercializeaza paine si produse de panificatie, gasind nereguli la aproximativ o treime din cantitatea de paine verificata si aplicand amenzi de peste 103.000 de lei. Controlul a urmarit modul de comercializare, etichetare, prezentare si publicitate a painii si a produselor de panificatie.

“Astfel, au fost controlati 501 operatori economici, constatandu-se abateri de la prevederile legale din domeniul protectie consumatorilor la 399 dintre acestia. A fost verificata o cantitate de 136 tone de produse, din care 46 tone nu se incadrau in prevederile actelor normative in vigoare.

Pentru abaterile constatate, ANPC a oprit definitiv si retras de la comercializare 250 kg de paine si produse de panificatie, in valoare de 1000 lei, produse improprii consumului uman, iar 61,7 tone, in valoare de 103 000 lei au fost oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea neconformitatilor constatate.

Totodata, s-au aplicat 285 amenzi contraventionale, insumand 823 800 lei si 114 avertismente pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Abateri constatate de ANPC:

-comercializarea painii si produselor de panificatie cu parametri neconformi celor declarati sau prevazuti in actele normative in vigoare;
-produse ce prezentau lipsa fata de cantitatea neta declarata de producatori, cu afectarea interesului economic al consumatorilor;
-comercializarea produselor in afara datei durabilitatii minimale stabilite de producatori;
-nerespectarea afisarii, in structurile de vanzare cu amanuntul, a denumirii furnizorului de paine, a denumirii produselor livrate si a pretului de vanzare cu amanuntul;
-utilizarea unor denumiri menite sa insele cumparatorul asupra compozitiei produsului
-comercializarea de produse vrac (covrigi, biscuiti, alte produse de panificatie) fara a avea afisate denumirea produsului si data durabilitatii minimale;
-abateri privind afisarea preturilor precum neafisarea preturilor in mod vizibil, lizibil si usor de citit sau lipsa afisarii sale;
-nerespectarea procesului tehnologic, abatere constatata in judetul Bihor, unde un producator si distribuitor de paine si produse de panificatie nu respecta obligatia asumata prin documentatiile tehnice ale produselor de a monitoriza parametrii de calitate ai produselor prin fisele de cernere, respectiv de coacere, lipsa monitorizarii temperaturilor din spatiul de pastrare a materiilor prime (drojdie) care necesita temperaturi de refrigerare pentru pastrare.

In acest context, ANPC recomanda:

– atentie la cumpararea painii si produselor de panificatie si solicitati vanzatorului sa va arate produsele pentru aprecierea aspectului ;
– refuzul de a primi produsele care prezinta aspect necorespunzator: produse arse, cu urma lipiturilor pe partile laterale, insuficient coapte, cu partea care a fost in contact cu vatra sau cuptorul murdare, produse deformate, produse rupte, produse care prezinta urme ale contactului cu rozatoare, painea si produsele de panificatie ce prezinta urme de mucegai, produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita;
– solicitatarea si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
– sa nu se cumpere paine si produse de panificatie din locuri neautorizate.

Gabriel Sandu: Posta nu se privatizeaza, ci se restructureaza

Privatizarea Postei Romane nu este oportuna in actualele conditii economice, in prezent fiind necesara o crestere a valorii de piata a companiei prin procesul de restructurare, considera Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Gabriel Sandu.

Ministrul comunicatiilor a subliniat in mai multe randuri faptul ca Posta Romana este un obiectiv strategic care trebuie sa fie inclus in strategia de siguranta nationala a tarii.

Aprecierile ministrului vin in contextul declaratiilor recente facute de presedintele Basescu, potrivit carora Sorin Ovidiu Vantu ar urma sa preia Posta Romana.

”In acest context, pentru o pozitionare corecta in plan economic a Postei Romane este necesara cresterea valorii de piata a companiei prin procesul de restructurare care presupune imbunatatirea performantei companiei”, se arata in comunicatul de presa emis de minister.

Rezultatele financiare ale companiei au fost din ce in ce mai slabe in ultimii ani din cauza managementului defectuos, cea mai importanta sursa de venituri fiind distributia de beneficii sociale, iar performanta in segmentele deschise competitiei a fost slaba, subliniaza ministerul de comunicatii.

Potrivit comunicatului, acestea sunt motive suficiente pentru a aplica planul de restructurare “Roland Berger” care urmareste pregatirea companiei postale pentru a putea sa-si desfasoare activitatea intr-un mediu concurential..

“Strategia de restructurare prevede pastrarea locurilor de munca si chiar cresterea numarului acestora pe anumite segmente in urmatorii 5 ani. Este de retinut faptul ca studiul releva ca imbunatatirea performantei companiei poate fi vizibila inca din primul an de implementare”, a tinut sa puncteze Gabriel Sandu mentionand ca „Posta Romana cu cei peste 35.000 de postasi, s-a concretizat intr-o comunitate traditionala, pilon al societatii. O comunitate care lucreaza pentru comunitate. O comunitate fara de care societatea in care traim ar fi mai saraca si mai dezbinata. Apreciez munca zilnica a fiecarui angajat din Posta Romana ca pe un plus adus ideii de solidaritate nationala”.

Ministrul comunicatiilor este de parere ca procesul de restructurare trebuie continuat in ritm alert in conditiile in care valoarea de piata a Postei este in acest moment la un nivel foarte scazut. De asemenea mai trebuie avut in vedere faptul ca din 2014 Posta va pierde monopolul pe piata serviciilor postale ceea ce este posibil sa afecteze intr-o masura si mai mare rezultatele financiare ale companiei.

De asemenea, ministerul considera ca, avand in vedere ca pana la acest moment s-a inregistrat deja o intarziere de doi ani fata de planurile expuse de catre consultantul Roland Berger, este absolut necesar ca procesul de restructurare sa fie accelerat.
Desi consultantul a prezentat proiectul sau de restructurare in urma cu doi ani, abia in urma cu un an a fost elaborata o Hotarare de Guvern (nr. 1134 din 18 septembrie 2008) referitoare la restructurarea companiei postale.

Ministerul comunicatiilor a hotarat, impreuna cu Consiliul de Administratie al Postei, continuarea programului companiei de consultanta Roland Berger, care prevede ca in viitorii patru ani Posta sa inregistreze profit. Se va extinde activitatea companiei si, mai ales, se vor scadea costurile. Sunt prevazute, printre altele, masuri precum infiintarea unei institutii financiare nebancare, a unei societati de asigurari, a unei societati de transport valori, a unei poste hibride, a unei societati curierat expres si rapid dar si a unei entitati pentru administrarea patrimoniului.

Masurile de restructurare vor aduce compania inapoi in zona profitabilitatii in 2012.

 

 

Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: