Stiri economice 09.11.2009

Boc: Romania reia exportul catre UE de produse prelucrate din carne de porc

Romania va relua, incepand cu anul viitor, exportul produselor din carne de porc prelucrate in Romania catre statele membre ale UE, precum salamul de Sibiu, urmand ca ulterior sa fie reluat si exportul carnii de porc produse in totalitate in tara, a anuntat, vineri, premierul interimar, Emil Boc.

Din cauza pestei porcine, Romania nu are voie in prezent sa livreze carne si mezeluri din carne de porc in statele UE, produsele putand fi vandute doar pe piata interna.

Comisia Europeana a decis in luna septembrie 2007 sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, interdictia impusa firmelor romanesti privind livrarile de carne de porc, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control.

BNR a mentinut dobanda de politica monetara pentru ca inflatia sa se incadreze in tinta stabilita

Decizia CA al BNR de a mentine dobanda la 8% a avut in vedere incadrarea inflatiei in tinta stabilita, in conditiile unui climat cu multe presiuni inflationiste, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa, apreciind ca o reducere a ratei nu s-ar fi reflectat in dobanzile practicate in piata.

„Avem o persistenta a inflatiei de care trebuie sa tinem seama. Nu am vrut sa riscam o ratare a tintei”, a afirmat Popa, dupa prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

BNR a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual. Banca centrala a ratat incadrarea in intervalul stabilit atat in 2007, cat si in 2008. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat vineri ca banca centrala a rectificat in urcare estimarea de inflatie pentru 2009, de la 4,3% la 4,5%.

Popa a adaugat ca era necesar si un mesaj de stabilitate, in conditiile in care pretul bondurilor romanesti si pretul asigurarii de risc (CDS) au cunoscut o crestere semnificativa de la inceputul lunii octombrie, care a coincis cu declansarea crizei politice.

Oficialul bancii centrale a mai aratat ca dobanzile interbancare se pastreaza inalte, comparativ cu rata de politica monetara, nu doar pentru plasamentele overnight, ci si pe scadente mai lungi.

„Am citit aceste dobanzi ca pe o informatie dinspre piata. O scadere a dobanzii de politica monetara nu s-ar fi dus intr-o reducere a ratelor la creditele noi, care ne intereseaza in mod direct„, a spus Popa.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, marti, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 8% si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei la 15% si in valuta la 30%.

Viitorii clienti persoane fizice ai Romtelecom vor primi o asigurare pentru somaj

Viitorii clienti persoane fizice ai Romtelecom care vor activa oricare din serviciile operatorului pe segmentele voce, Internet sau televiziune digitala vor primi, gratuit, o asigurare de somaj, care va acoperi tariful abonamentului pe o perioada de sase luni in cazul pierderii locului de munca.

Polita va fi emisa de Astra Asigurari.

Aceasta asigurare ofera, de asemenea, acoperire la deces si invaliditate din orice cauza si are valabilitate de un an de la activarea acesteia„, se arata intr-un comunicat al Romtelecom remis, vineri, agentiei MEDIAFAX.

Pentru a beneficia de acoperirea oferita de asigurare, clientul trebuie sa prezinte reprezentantilor Astra dovada scrisa emisa de Oficiul de Somaj din sectorul sau judetul in care domiciliaza, se mai spune in comunicat.

Romtelecom este cel mai mare operator local de telecomunicatii fixe, cu 2,808 milioane de linii in administrare, in scadere cu 5,6% fata de septembrie 2008.

Astra este unul dintre primii cinci asiguratori locali, cu afaceri de 649,93 milioane de lei in 2008.

Selgros cere insolventa Flamingo, pentru o datorie de 70.000 de lei

Selgros Cash & Carry a cerut in instanta insolventa furnizorului Flamingo International, pentru o creanta de 69.900 de lei, a anuntat, vineri, retailerul IT&C.

„Cererea Selgros face obiectul dosarului 43109/3/2009 aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, suma solicitata fiind de aproximativ 69.900 lei„, se arata intr-un raport al Flamingo, remis Bursei.

Potrivit sursei citate, intre Flamingo si Selgros a existat o colaborare de lunga durata, cea din urma comercializand in lantul propriu de magazine produse achizitionate de la retailerul IT&C.

Selgros nu a initiat niciun demers pentru a clarifica datoriile reciproce existente intre societatile noastre inainte de demararea acestei actiuni.

Compania Flamingo International are un capital social de 77,9 milioane de lei. Principalul actionar este Dragos Cinca, fondatorul retailerului, cu 25,19% din titluri.

Firma Midfair Limited a preluat la mijlocul lunii septembrie, prin intermediul Midfair Management Services Bucuresti, 22% din actiunile Flamingo, de la fondul american de investitii QVT, iar firma Nova Trade, detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu, are o participatie de 14,94%. In actionariatul Flamingo se mai regasesc Alexandru Ion Tiriac, cu 5,12%, si Flanco Holding, cu mai putin de 5% din capital.

Retailerul Selgros Cash&Carry este parte a grupului german Rewe.

Noi norme privind onorariile de audit, adoptate de CSSPP

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat, joi, norme noi care clarifica anumite aspecte referitoare la onorariile de audit platite de fondurile de pensii administrate privat si de fondurile de pensii facultative

Potrivit noilor reglementari, sunt interzise modificarile clauzelor contractului de audit cu privire la pret, in cursul unui an calendaristic, evitandu-se astfel variatiile costurilor care ulterior s-ar fi reflectat in valoarea unitara a activului net al fondului de pensii.

Principalul obiectiv urmarit de CSSPP in elaborarea noului act normativ consta in asigurarea unor evidente operationale corecte, clare si transparente. De asemenea, aceste modificari au in vedere o crestere a eficientei activitatii operationale la nivelul administratorilor fondurilor de pensii.

In plus, pentru Pilonul II, sunt precizate, in mod expres, minimul de informatii pe care trebuie sa le contina raportul de audit intocmit de auditor pentru situatiile financiare ale unui fond de pensii, respectiv ale administratorului acestuia. Totodata, actul normativ reglementeaza infiintarea unui comitet de audit la nivelul fiecarei societati de pensii, componenta si atributiile acestuia.

Norma pentru modificarea si completarea Normei nr. 11/2007 privind auditorul financiar pentru fondurile de pensii administrate privat si administratorii acestora elaborata in aplicarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si Norma pentru modificarea si completarea Normei nr. 8/2006 privind auditorul financiar pentru fondurile de pensii facultative elaborata in aplicarea Legii nr. 204/2006 privind fondurile de pensii facultative, cu modificarile si completarile ulterioare vor fi transmise spre publicare in Monitorul Oficial si vor fi disponibile si pe site-ul CSSPP.

Un nou model al declaratiei privind impozitul pe profit – Formular 101

Agentia Nationala de Administrare Fiscala(ANAF) a aprobat, prin Ordinul 1607/2009, un nou model al declaratiei 101 privind impozitul pe profit. Declaratia se va completa si depune anual, de catre platitorii de impozit pe profit, pana la data de 25 aprilie inclusiv a anului urmator.

Ordinul ANAF nr. 1607/2009 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 757 din 5 noiembrie 2009.
Potrivit Ordinului ANAF, declaratia privind impozitul pe profit se completeaza si se depune anual de catre platitorii de impozit pe profit pana la data de 25 aprilie inclusiv a anului urmator. Contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, care definitiveaza pana la data de 25 februarie inchiderea exercitiului financiar anterior, organizatiile nonprofit, precum si contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, din pomicultura si viticultura au obligatia sa completeze si sa depuna declaratia privind impozitul pe profit pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.

Contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 571/200 si care au definitivat inchiderea exercitiului financiar anterior pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui de raportare depun declaratia anuala de impozit pe profit fara a depune formularul 100 pentru impozitul pe profit pentru trimestrul IV al anului de raportare.

In cazul asocierilor fara personalitate juridica, pentru impozitul pe profit datorat de catre contribuabilii prevazuti la art. 13 lit. c) si e) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si retinut de persoana juridica responsabila nu se completeaza si nu se depune declaratia anuala de impozit pe profit.

Contribuabilii care inceteaza sa existe in cursul anului fiscal au obligatia sa completeze si sa depuna declaratia privind impozitul pe profit pana la data depunerii situatiilor financiare la registrul comertului.

La completarea formularului se au in vedere prevederile Legii nr. 571/2003, ale Hotararii Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si deciziile Comisiei fiscale centrale constituite la nivelul Ministerului Finantelor Publice si cele ale Comisiei de procedure fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

In ceea ce priveste aplicarea dispozitiilor referitoare la impozitul minim, se vor avea in vedere prevederileOrdonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiarfiscale, aprobata prin Legea nr. 227/2009 si a Hotararii Guvernului nr. 488/2009 pentru completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004.

In cazul in care platitorul corecteaza declaratia depusa, declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind „X” in spatiul special prevazut in acest scop.

Declaratia privind impozitul pe profit se completeaza cu ajutorul programului de asistenta. Formularul se depune in format hartie, semnat si stampilat conform legii, cu codificarea informatiei prin cod de bare sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Cum ar putea scadea cu 50% pretul apartamentelor? Statul sa dea terenul si utilitatile

Pretul locuintelor ar putea scadea cu pana la 50% daca proiectele imobiliare ar fi

dezvoltate prin parteneriate in regim public-privat (PPP), prin care autoritatile publice sa asigure terenul si racordarea la utilitati, iar dezvoltatorii sa finanteze constructia si lucrarile de infrastructura.
„Crearea unor astfel de parteneriate este o practica des intalnita in Vest si poate scadea preturile de vanzare cu 50%. La noi toate costurile sunt suportate de dezvoltatori, iar acest fenomen se vede mai departe in costul locuintelor”, a declarat Daniel Cristian Clenciu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. In prezent costul mediu pentru o locuinta in Capitala este de aproximativ 1.200 euro euro/mp, potrivit Colliers, ceea ce inseamna ca parteneriatele public-privat ar duce preturile pana la 600 euro/mp.

In Romania practica PPP-urilor este foarte rar intalnita in sectorul imobiliar, un exemplu in acest sens fiind proiectul Dealul Lomb, dezvoltat de Impact in parteneriat cu Primaria Cluj. Proiectul estimat la 650 mil. euro va cuprinde 6.000 de locuinte, primaria contribuind prin asociere cu 204 hectare de teren, in timp ce dezvoltatorul imobiliar va investi in constructia locuintelor si a infrastructurii.

„Parteneriatul public-privat de la Cluj presupune o participatie de 51% a autoritatilor locale. Au fost finalizate proiectele de infrastructura si se executa o parte din drumurile principale pentru 88 de hectare”, a explicat Florian Fugasian, reprezentantul Impact.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) lucreaza la un proiect de act normativ pentru reglementarea unui sistem de tip PPP intre constructori, primarii si banci, potrivit declaratiilor lui Gheorghe Popescu, director in MDRL. „Nicaieri in lume guvernul nu mai construieste locuinte iar finantarea constructiei de locuinte de la bugetul de stat nu rezolva problemele legate de locuire din Romania.”

Basescu ar taia impozitele imediat ce economia decoleaza

Cota unica ar trebui redusa din 2011 de la 16% la 14%, sau chiar 12%, a spus ieri presedintele Traian Basescu. Declaratia vine in contextul caderii guvernului Croitoru, al preferintei manifestate de presedinte pentru un guvern PDL-PNL, dar si al disputei electorale pe tema nivelului taxarii. O micsorare a impozitarii in 2011 ar avea caracter anticiclic, in conditiile in care, pana atunci, este de asteptat o revenire a economiei pe crestere viguroasa.

“Nu cred ca avem prea mult timp de ac­tiune in ceea ce priveste politica fiscala, pentru ca ne-am tras gloantele inainte, adica in 2008. In esenta, statul trebuie sa intervina numai anticiclic, fiindca ciclurile pietei pot varia extrem de mult si nu are rost ca statul sa amplifice aceste variatii”, spunea recent guver­natorul BNR, Mugur Isarescu.

FMI a sugerat, pe termen mediu, o majorare de taxe. “Cota trebuie sa fie neutra din punct de vedere fiscal. Viitorul guvern ar putea sa inceapa asemenea discutii publice, pe ce sistem trebuie mers, ca sa stie si sectorul privat ce-l asteapta, iar sistemul public sa stie pe ce sa se bazeze”, a spus reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Presedintele statului, Traian Basescu, a declarat ieri la Realitatea FM ca optiunea sa este pentru un guvern de dreapta, impreuna cu liberalii, daca acestia accepta un premier din partea PDL

. “In mod categoric optiunea mea va fi un guvern de dreapta, PDL-PNL, daca PNL renunta la exigenta de a da primul-ministru, cu un premier care sa reprezinte partidul cu cel mai mare numar de locuri in Parlament”, a spus Basescu.

El a negat informatia conform careia un potential premier-desemnat ar fi Elena Udrea, mentinand ca zvonul face parte din “intoxicarea specifica unor campanii murdare”. Basescu a propus si reducerea cotei de impozitare, masura inscrisa si in programul prezidentiabilului liberal, Crin Antonescu. “Ar trebui coborata cota unica de impozitare, de la 16% la 14%, sau chiar 12%, incepand cu 2011”, a spus presedintele.

“Pentru 2009, gasim bani”

Pe de alta parte, presedintele a dat asigurari ca pensiile si salariile bugetarilor vor fi platite, independent de transa a treia a Fondului Monetar International.

“Si in noiembrie si in decembrie se vor plati si pensiile si salariile. Insa, daca nu vine transa Fondului din decembrie, vom imprumuta de pe piata interna, ceea ce inseamna costuri mai mari”, a adaugat Basescu.

Cu toate acestea, promulgarea legii privind restructurarea agentiilor guvernamentale va antrena concedierea a aproximativ 9.000 de bugetari, a recunoscut seful statului.

Basescu a mai spus ca veniturile bugetarilor ar putea scadea suplimentar.

“Nu vreau anticipate”

Suprapunerea referendumului pentru un Parlament unicameral cu primul tur al alegerilor prezidentiale nu este un avantaj electoral, spune seful statului. “In situatia in care Guvernul n-a alocat niciun ban pentru promovarea referendumului, partidele politice nu vor sa vorbeasca despre referendum, este, totusi, o actiune a presedintelui, pe care trebuie s-o promovez. Avantajul mi l-as fi creat daca puneam referendumul pe data de 6 decembrie, pentru turul doi”, a declarat Basescu. Pe de alta parte, un alt vot nefavorabil in Parlament pentru o alta formula de Executiv nu aduce cu sine si spectrul alegerilor anticipate, crede Basescu: “Este un mecanism de deblocare a crizelor politice, dar cred ca Romania nu mai poate suporta un rand de alegeri pentru Parlamentul Romaniei”. Presedintele a convocat pentru joi seara consultari cu formatiunile politice parlamentare, dupa respingerea guvernului Croitoru in Parlament.

“Pierd Bucurestiul”

Traian Basescu si-a reprosat ca a neglijat Bucurestiul si pe votantii sai, recunoscand ca sondajele il dau la egalitate cu un alt contracandidat pe Capitala, fara a preciza despre cine este vorba. “De unde Bucurestiul era un fief al meu, acum sunt la egalitate cu un alt candidat aici. Probabil, faptul ca de la Bucuresti am plecat tot timpul in tara si am uitat sa ma adresez bucurestenilor este un lucru pe care trebuie sa-l corectez. Regret ca am uitat sa-mi intretin relatia cu bucurestenii”, a mentionat acesta.

Apartamentele executate silit se pot cumpara si pe credit

Imobilele executate silit, fie pentru nerambursarea creditelor, fie pentru plata unor despagubiri decise in instanta au avantajul ca, uneori, ajung la preturi mult mai mici decat cele ale pietei. Dezavantajul era ca trebuiau achitate cu banii jos. Au aparut insa primele cazuri de imobile executate silit, achitate prin credit bancar.

 

David M. a castigat un apartament cu trei camere, in Crangasi, la o licitatie  de executari silite. Suma oferita a fost de 54.800 de euro, din care a platit deja 5.000 de euro reprezentand valoarea cautiunii. Pentru diferenta de 50.000 de euro va contracta un credit ipotecar de la BRD, sustine cumparatorul, in momentul de fata dosarul aflandu-se in lucru.

 

„Banca a trimis deja un evaluator pentru a face evaluarea apartamentului urmand ca, in continuare, sa se deruleze celelalte etape pe care le presupune aprobarea dosarului de credit”, a declarat pentru capital.ro David M.

Apartamentul in cauza a fost scos la licitatie pentru suma de 55.000 de euro. Imobilul a fost adjudecat la cea de-a doua „strigare”, cand pretul de pornire a fost redusa cu 25% fata de cea de evaluare. La prima licitatie nu a fost nicio oferta. „La al doilea termen nu a fost nicio oferta pentru 55.000 de euro, asa ca s-a trecut, potrivit legii, la o noua licitatie, deschizandu-se ofertele celor trei participanti. Cea mai mare oferta a fost de 30.000 de euro, care a fost contralicitata si tot asa pana s-a ajuns la un pret final apropiat de cel pentru care apartamentul fusese scos la licitatie, respectiv 55.000 de euro”, a descris pentru capital.ro modul in care a decurs licitatia, executorul judecatoresc Mihai Dima, cel care s-a ocupat de acest dosar.

Bancile accepta actele semnate de executori ca titlu de proprietate

 

Acceptarea finantarii unor imobile dobandite prin licitatie a fost confirmata pentru capital.ro de catre Angela Nicolau, teleconsilier Vocalis in cadrul BRD. „Noi putem oferi finantare pentru astfel de imobile in cadrul produselor din gama creditelor ipotecare, inclusiv prin programul Prima casa. Conditia este ca imobilul finantat sa fie liber de sarcini. Clientul trebuie sa ia legatura cu un ofiter de credit si sa depuna documentele legate de venituri precum si cele privind situatia juridica a imobilului pentru a fi analizate de catre departamentul juridic. Precizez ca imobilele incluse in clasa I de risc seismic nu sunt eligibile pentru finantare”, a detaliat reprezentanta BRD conditiile in care pot fi finantate imobilele obtinute prin licitatie ca urmare a executarii silite.

 

Un avantaj pentru aprobarea dosarului de credit il poate reprezenta faptul ca imoblilul in cauza sa fi fost executat silit chiar de catre banca de la care vreti sa obtineti finantarea. In acest fel, nu trebuie sa va mai faceti griji legat de istoricul imobilului, evaluare si oricare alte elemente de aceasta natura care sunt deja cunoscute de catre banca.

Solutia G20 pentru stabilizarea economiei: taxe pe tranzactiile bancare. Platite de banci

Ministrii de finante ai principalelor 20 de tari dezvoltate si emergente – G20 – au discutat despre posibilitatea taxarii bancilor pentru tranzactiile financiare efectuate, ca parte a unui plan mai amplu de redresare a stabilitatii financiare, idee combatuta de FMI care a propus propria taxa.

Propunerea privind introducerea asa numite „taxe Tobin”, a fost facuta de premierul Marii Britanii, Gordon Brown, dar a fost combatuta de mai multi participanti la summitul G20 ce a avut loc in Scotia.

Impunerea unei astfel de taxe ar reprezenta punerea in aplicare a „taxei Tobin”, numita astfel dupa laureatul premiului Nobel pentru economie James Tobin, care a avut aceasta idee prin anii 70, ca forma de limitare a volatilitatii pietelor de schimb, dar care nu a fost pusa niciodata in aplicare din motive tehnice, potrivit AFP.

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a explicat, la randul sau, ca „este de inteles acum, cu aceasta criza, sa spunem ca sectorul financiar, care poarta riscuri mai mari decat alte sectoare economice, trebuie sa-si plateasca partea din aceste riscuri si ca este absolut gresit ca persoanele fizice sau companiile sa isi asume riscuri excesive, care sa fie suportate apoi de comunitate”.

El a mai spus, insa, ca organizatia sa a lucrat efectiv la un sistem numit „taxa FMI”, acesta fiind un fel de prima de asigurare, cu atat mai importanta pentru bancile mai putin reglementate, ce ar consta „intr-un fond de rezerva care ar putea fi utilizat in caz de nevoie”, potrivit AFP.

In schimb, un impozit pe tranzactiile financiare, cum ar fi taxa Tobin, „este foarte dificil, intr-adevar imposibil” din punct de vedere tehnic, a precizat Strauss-Kahn.

El a adaugat ca spera ca liderii G20 sa ajunga la un consens in acest sens la urmatorul forum, din iunie 2010, ce va avea loc in Canada.

In plus, membrii G20 au fost de acord sa adopte un program detaliat despre eliminarea masurile actuale de stimulare a economiilor, primul pas urmand sa fie anuntat la sfarsitul lui ianuarie, potrivit Bloomberg.

Ministrii au tinut sa precizeze ca „s-au imbunatatit conditiile economice si financiare, datorita masurilor noastre coordonate impotriva crizei”, dar au adaugat ca „recuperarea este nesigura si depinde de sprijinul politic”, in conditiile in care „nivelul ridicat al somajului ramane” o preocupare majora, potrivit AFP.

Cat priveste problemele de mediu, G20 nu a reusit sa ajunga la o concluzie comuna, ca urmare a parerilor divergente dintre tarile dezvoltate si cele emergente cu privire la sumele cu care trebuie sa ajute tarile sarace sa faca fata schimbarilor climatice.

Drept urmare, membrii G20 au atras doar atentia asupra necesitatii semnarii unui „acord ambitios” la Copenhaga, mai relateaza AFP.

Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: