Stiri economice 10.11.2009

Senatul va discuta in regim de urgenta legea responsabilitatii fiscale

Senatul va discuta in regim de urgenta initiativa legislativa privind legea responsabilitatii financiar-fiscale, presedintele Senatului, Mircea Geoana, cerandu-i in acest sens premierului interimar, Emil Boc, sa se ponunte in termen de trei zile asupra propunerii de act normativ.

Chestorul Senatului, senatorul PSD Ion Chelaru, a declarat, luni, ca initiativa legislativa, care a fost promovata cu acordul liderilor tuturor formatiunilor politice reprezentate in Parlament, va fi discutata in regim de urgenta, in urma deciziei Biroului permanent.

„Senatorii membri ai Biroului permanent s-au simtit responsabili ca, in regim de urgenta, cu contributia celorlalti factori decizionali, inclusiv Consiliul Legislativ, comisiile de specialitate si Guvernul, sa putem pasi la aprobarea acestei legi”, a aratat senatorul social-democrat.

Chelaru a spus ca acest proiect de lege, insusit de toti liderii grupurilor parlamentare, ar trebui sa treaca de Parlament pana la sfarsitul acestui an, pentru a fi indeplinita una din conditiile convenite in acordul cu FMI, in vederea eliberarii urmatoarelor transe de imprumut pentru Romania.

„S-a stabilit ca printr-o procedura de urgenta, in termen de trei zile sa se solicite pozitia primului-ministru interimar si sa se solicite si pozitia comisiilor de specialitate si a Consiliului legislativ, pentru ca, in maximum de timp posibil, si cu situatia speciala care exista, fiind vorba de campanie electorala, sa reusim sa trecem prin cele doua Camere legea responsabilitatii financiar-fiscale, sa reusim sa indeplinim conditiile impuse de FMI, ca, pana la sfarsitul acestui an, aceasta lege sa existe si sa fie functionala”, a explicat chestorul Senatului.

Proiectul de lege a fost initiat de liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor si Senat: Viorel Hrebenciuc si Ion Toma (PSD), Calin Popescu Tariceanu si Puiu Hasotti (PNL), Marko Bela si Marton Arpad (UDMR), Mircea Toader si Constantin Igas (PDL) si Varujan Pambuccian (minoritati nationale).

Proiectul de lege are ca obiectiv „asigurarea si mentinerea disciplinei fiscal bugetare, a transparentei si sustenabilitatii pe termen mediu si lung a finantelor publice” si „gestionarea eficienta a finantelor publice”. Proiectul precizeaza ca „orice rectificare a bugetului aprobat precum si utilizarea sumelor retinute in conformitate cu legea finantelor publice trebuie sa aiba in vedere concluziile Raportului semestrial privind situatia economica si bugetara publicat, precum si opinia Consiliului fiscal”.

Nokia va inlocui 14 milioane de incarcatoare cu risc de electrocutare

Producatorul finlandez de telefoane mobile Nokia va inlocui 14 milioane de incarcatoare fabricate de compania chineza BYD in acest an, deoarece carcasele acestora se pot desprinde, expunand utilizatorul la riscul electrocutarii.

Incarcatoarele respective fac parte din gamele AC-3E, AC-3U si AC-4U.

„Am initiat acest program de schimb ca masura de precautie. Nu cunoastem incidente sau vatamari cauzate de aceste trei modele”, se arata intr-un comunicat al grupului finlandez.

Carcasa de plastic se poate separa de aparat, expunand, astfel, componentele interne, situatie in care utilizatorul se poate electrocuta, daca incarcatorul este conectat la reteua de curent electric, precizeaza comunicatul.

BYD va suporta toate cheltuielile legate de inlocuirea aparatelor.

Allianz-Tiriac va majora tarifele la RCA pentru 2010 cu cel putin 20%

Allianz-Tiriac Asigurari va majora tarifele la politele de raspundere civila auto (RCA) cu cel putin 20% pentru contractele de la 1 ianuarie 2010 si, in anumite cazuri, la va dubla fata de cele practicate la inceputul acestui an, a declarat directorul general al companiei, Cristian Constantinescu.

„Tarifele vor creste din mai multe motive. Primul va fi cursul de schimb leu/euro, la care se adauga alti factori cum ar fi influenta ratei daunalitatii pe anumite segmente de varsta si localitati. Pe de alta parte, incepand cu 2010 limita de despagubire pentru acest tip de polite va creste de la 300.000 euro la 500.000 euro pentru pagube materiale, si de la 1,5 milioane de euro la 2,5 milioane de euro pentru vatamari corporale si decese”, a spus Constantinescu.

In primele noua luni, Allianz-Tiriac a subscris din polite RCA prime in valoare de 166 milioane de lei, cu 12% mai mult fata de nivelul consemnat in perioada ianuarie-septembrie 2008.

Isarescu cere pentru prima data bancherilor sa reduca substantial dobanzile la credite

Diferenta dintre dobanzile percepute de banci la creditele in lei, de 14%-19% pe an, si rata-cheie a Bancii Nationale, de 8%, este enorma, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Aceasta este prima data ccad guvernatorul critica deschis bancile pentru dobanzile prea mari. Bancherii isi mentin insa opinia ca dobanzile nu pot sa scada fara noi impulsuri de la BNR.

Importurile au scazut de doua ori mai rapid decat exporturile

Deficitul comercial a coborat in primele noua luni cu 61,44% fata de perioada similara din 2008, la 29,3 miliarde de lei (6,93 miliarde euro), in contextul unei scaderi de doua ori mai accelerate a importurilor fata de exporturi, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Productia industriala da semne de revenire: Doar -4% in septembrie

Productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in septembrie cu 4% fata de aceeasi luna din 2008, marcand a 12-a luna consecutiva de contractie, insa declinul este cel mai mic din octombrie 2008, a anuntat luni Institutul National de Statistica. Fata de lunile corespunzatoare din 2007, productia industriala s-a redus cu 3% in octombrie 2008, cu 11,5% in noiembrie si cu 18% in decembrie, pentru ca apoi contractia activitatii sa se stabilizeze in jurul a 12% in primele trei luni ale acestui an. In aprilie, productia industriala s-a diminuat cu 9,5% fata de aceeasi luna din 2008, in mai cu 9,8%, in iunie cu 8,9%, in iulie cu 6,9%, iar in august cu 5,9%. Septembrie 2008 a fost ultima luna de crestere, avansul productiei industriale fiind in acea luna de 3,8% fata de septembrie 2007.

In septembrie 2009, productia din industria extractiva s-a redus cu 15,9% fata de luna similara a anului trecut, iar cea din industria prelucratoare a scazut cu 5,4%. In schimb, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 9,3%.

Pe marile grupe industriale, productia din industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 11,5%, din industria bunurilor de uz curent s-a micsorat cu 10,1%, din a bunurilor intermediare, cu 4,2% si din industria bunurilor de capital, cu 2%. In schimb, industria energetica a crescut cu 3,7%.

In serie bruta, declinul productiei industriale din septembrie a fost mai mic, de 3,1%, fata de nivelul din luna similara a anului trecut.

Fata de august, productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut in septembrie cu 1,3%, ca urmare a cresterii de 2,3% din industria prelucratoare, de 1,7% din industria extractiva, si de 0,6% din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

AVAS a incetat monitorizarea postprivatizare pentru inca noua societati comerciale

AVAS a decis incetarea monitorizarii postprivatizare si arhivarea documentatiei aferente pentru noua societati comerciale, ca urmare a indeplinirii de catre cumparatori a obligatiilor asumate prin contractele de vanzare-cumparare de actiuni.

Printre cele noua societati comerciale se numara COMPPIL MURES S.A. Targu Mures, pentru care AVAS a dispus incetarea monitorizarii postprivatizare si arhivarea documentelor aferente monitorizarii postprivatizare a contractului de vanzare – cumparare de actiuni incheiat in ianuarie 2000.

Societatea are ca principal obiect de activitate comertul cu ridicata al pieilor brute si prelucrate. AVAS a vandut, in 2000, un pachet de actiuni reprezentand 40,0001% din capitalul social al companiei. Pretul pachetului de actiuni in suma de peste 451 milioane Rol a fost achitat integral la 10.04.2000.

Si pentru RECONS S.A. Resita, jud, AVAS a hotarat incetarea monitorizarii postprivatizare si arhivarea documentelor aferente monitorizarii postprivatizare a contractului de vanzare – cumparare de actiuni. Contractul a fost incheiat in august 2003 pentru vanzarea a 295.894 de actiuni reprezentand 80,6264% din valoarea capitalului social al societatii.

Compania are ca principal obiect de activitate constructiile de cladiri si lucrari de geniu. Pretul pachetului de actiuni in suma de 150 milioane lei a fost achitat integral, iar transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor s-a realizat la 19 august 2003.
Cumparatorul societatii a realizat in societate, conform obligatiilor stabilite prin contract, o investitie in valoare de 210.000 Euro, asumata pentru perioada 19.08.2003 – 30.08.2006.

De asemenea, Colegiul Director al AVAS a decis incetarea monitorizarii postprivatizare si arhivarea documentatiei aferente pentru alte sapte societati comerciale:
1. S.C. AGROMEC DOBROIESTI S.A. , jud. Ilfov – doua contracte de vanzare de actiuni incheiate in anul 1997 pentru doua pachete de actiuni reprezentand 35 %, respectiv 5% din capitalul social al companiei;
2. S.C. ARPOM S.A. Bucuresti – pentru vanzarea a 63,619 % din capitalul social a fost incheiat un contract de privatizare in anul 1999;
3. S.C. ALIMENTARA NR. 27B S.A. Braila, jud. Braila – contract de privatizare incheiat in anul 1996 pentru pachetul de 40% din actiuni;
4. S.C. TIM TEROS S.A. Timisoara, jud. Timisoara – pentru 70 % din valoarea capitalului social al societatii, contractul de privatizare a fost incheiat in anul 1995;
5. S.C. AGROMEC Curtea de Arges S.A. jud. Arges – contract de privatizare incheiat in anul 1997 pentru vanzarea a 40% din capitalul social;
6. S.C. EDITURA ION CREANGA S.A. Bucuresti – contract de privatizare incheiat in anul 2003 pentru vanzarea a 35% din capitalul social. Societatea a fost radiata la data de 25.02.2008, ca urmare a incheierii procedurii falimentului;
7. S.C. ZDRAVKO S.A. Timisoara, jud. Timis – contract de privatizare incheiat in anul 1997 pentru 70% din societate. Compania a fost radiata in urma fuziunii prin absorbtie cu S.C. BELLATRICK S.R.L. Timisoara.

Online-ul castiga teren in fata agentiilor clasice de turism

Sistemele de rezervari online au devenit un concurent serios pentru agentiile de turism obisnuite: 60% dintre clienti prefera un site de rezervari hoteliere, pe cand doar 22% se indreapta catre agentiile de turism obisnuite, conform unui sondaj de opinie realizate de site-ul de rezervari online CaptainGO.com

Potrivit sondajului, 88% din cei chestionati au incredere in conceptul de rezervare online, iar 65% au facut o rezervare printr-un astfel de site. Asta sugereaza o incredere sporita in mediul online, desi romanii sunt in continuare suspiciosi cand vine vorba de plata prin Internet.

Sondajul arata ca jumatate dintre cei chestionati n-au facut niciodata o plata online cu cardul, iar 63% prefera sa faca o rezervare online, dar sa plateasca la receptia hotelului.

Atat pentru un sistem de rezervari, cat si de la o agentie, cea mai importanta este oferta de hoteluri. Astfel, 77% dintre cei chestionati doresc o varietate cat mai bogata de hoteluri. „De asemenea, un client doreste tarife exacte si actualizate, vrea sa stie cu siguranta daca hotelul are camere libere in perioada cautata, dar vrea sa beneficieze si de cel mai mic pret posibil pentru rezervarea respectiva”, completeaza Lavinius Marcu, fondatorul CaptainGO.

In plus, calitatea unui site, dar si a unei agentii, e data de recenziile despre hotelurile din baza de date. 65% dintre cei chestionati considera ca recenziile constituie un factor decisiv in luarea deciziei.

Noile modificari ale Codului Fiscal vor avea un impact negativ asupra mediului de afaceri

Modificarile prevazute de Codul Fiscal, cu aplicare din 2010, vor avea fie un impact negativ, fie unul nesemnificativ asupra mediului de afaceri romanesc, au declarat specialistii pe fiscalitate, in emisiunea Legile Afacerilor. Consultantii se asteapta ca ANAF sa amane din nou aplicarea unor prevederi incluse in pachetul de modificari, in lipsa personalului acreditat sa le aplice.

“Dintre modificarile prevazute in Codul Fiscal, majoritatea au un impact negativ pentru mediul de afaceri. Aspectele pozitive sunt minore. Este extrem de discutabil impactul pe care il va avea prevederea scutirii de impozit a profitului reinvestit. Ar fi fost o masura excelenta daca venea acum 3-4 ani. In 2010, nu stiu cati dintre intreprinzatori vor inregistra profit, ca sa aiba ce reinvesti“, a declarat Corneliu Teaha, managing partner Teaha Management Consulting, prezent in studioul emisiunii Legile Afacerilor, din data de 5 noiembrie.

Aplicarea prevederilor Codului Fiscal in 2010 aduce o serie de incertitudini pentru companii. Reprezentantii firmelor de consultanta anticipeaza faptul ca certificarea declaratiilor fiscale nu se va putea pune in aplicare. Problema o reprezinta numarul mult prea mic al consultantilor fiscali acreditati de Camera Consultantilor Fiscali.

„Suntem in situatia in care 4.000 de consultanti fiscali depun declaratii privind impozitul pe profit pentru 500.000 de firme”, a declarat Alex Milcev, partener Ernst&Young.

Specialistii se asteapta ca ANAF sa amane aplicarea acestei prevederi, desi este inclusa in pachetul de modificari ale Codului Fiscal pentru 2010.

Certificarea declaratiilor fiscale a fost prevazuta prima oara in 2007 si se referea la declaratiile privind impozitul pe profit. De atunci, ANAF a prorogat cu cate un an acest termen.

O alta modificare a Codului Fiscal amanata de mai multe ori prevede generalizarea sistemului de plati anticipate, de la companiile din sectorul financiar la toti agentii economici.

Pe langa aceste incertitudini fiscale, companiile vor fi, totusi, nevoite sa aplice o serie de modificari importante.

“Una dintre modificari este aparitia, in zona impozitului pe profit, a societatilor europene si a societatilor cooperatiste europene, niste forme de societate absolut noi pentru Romania, aparute dupa anul 2007, si care prezinta avantajul delocalizarii. Este bine ca s-au stabilit aceste reglementari, evitandu-se discutiile in contradictoriu cu inspectorii fiscali”, a explicat Emilian Duca, partener Tax Department BDO.

Alte modificari importante vizeaza platile anticipate in contul impozitului pe profit, iar pentru firmele in insolventa s-a eliminat taxarea inversa, ceea ce inseamna ca devin platitori de TVA, prevedere cu un impact discutabil asupra procedurilor de reorganizare, a completat Emilian Duca.

Modificarile la Codul Fiscal aduc si simplificarea sistemului de derulare a tranzactiilor intracomunitare cu produse accizabile, cu accent pe transmiterea electronica a informatiilor si numai ca exceptie se completeaza documente pe hartie.

In privinta reglementarilor privind impozitul pe venit, Emilian Duca a aratat ca “se poate scoate in evidenta o tendinta de simplificare a sistemului. Persoanele care obtin venituri din activitati independente, incluzand si drepturi de autor, pot sa plateasca un impozit final, fara sa mai intre in procedura de regularizare.

O alta modificare in zona impozitului pe venit este inlocuirea declaratiei de venit cu o declaratie de impunere. Implicatiile practice se vor resimti in 2011, cand va trebui sa depunem pentru 2010, fiind o masura foarte buna. Aceasta inseamna ca, la data de 25 mai, data de depunere a declaratiei de impunere, trebuie achitat si impozitul care rezulta din completarea declaratiei de impozit.”

Afaceri profitabile pe timp de criza: fabricile de ornamente de Craciun

Pretentiosii nu pot avea acelasi brad in fiecare an. Asa ca respecta cu sfintenie tendintele dictate de Frankfurt. Anul acesta, de pilda, se poarta inca modele si culori clasice, dar de anul viitor vom vedea doar globuri cu strasuri si paiete in brazi. Asa ca, de voie, de nevoie, fabrica de globuri din Cluj s-a modernizat, ca sa tina pasul cu comenzile.

La fel de ocupati sunt lucratorii de la fabricile de ceramica si portelan. Sefii lor spun ca exporturile le-au salvat afacerile si, in pofida crizei, au cele mai mari incasari din ultimii 5 ani.

La o fabrica de ceramica din Sighisoara angajatii lucreaza de zor. In apropierea sarbatorilor, magazinele din strainatate cauta farfurii, cani si vase de ceramica. Asa se face ca zilnic mii de produse iau drumul Suediei, Germaniei, Frantei si chiar Rusiei.

 

Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: