Stiri economice 12.11.2009

Casele traditionale, incluse intre structurile de primire turistica

Senatorii au adoptat, miercuri, o initiativa legislativa prin care intre structurile de primire turistica sunt incluse casele traditionale, ai caror proprietari se ocupa direct de activitatea turistica, fara a avea personal angajat.

Senatorii au adoptat, cu amendamente, o initiativa legislativa pentru modificarea Ordonantei 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania.

La propunerea Comisiei economice, sesizate pentru intocmirea raportului, senatorii au adaugat la textul de lege definirea casei traditionale.

Astfel, casa traditionala este definita ca fiind structura de primire turistica cu functiune de cazare, care are capacitate de cazare de maximum 5 camere, este chiar locuinta cetateanului din zona rurala respectiva si respecta stilul arhitectural traditional regional .

Conform actului normativ modificat de senatori, proprietarul casei se ocupa direct de activitatea turistica, fara a avea personal angajat, si ofera turistilor posibilitatea de a lua parte la activitatile agricole, gospodaresti, mestesugaresti si, in general, la viata traditionala de zi cu zi, specifica zonei.

In initiativa legislativa amendata se mai arata ca aceasta activitate are un caracter ocazional si sezonier, in mod special pe timpul verii, al sarbatorilor de iarna si de Paste si al altor sarbatori specifice.

Proiectul legislativ, initiat de un grup de cinci deputati PDL, Sanda Ardeleanu, Ioan Balan, Dan Gospodaru, Dumitru Pardau si Eugen Uricec, a fost dezbatut de Senat in calitate de prima Camera sesizata.

Isarescu ar vrea realocarea banilor dinspre salarii spre investitii

Romania are ca alternative ori realocarea banilor dinspre salarii spre investitii, ori majorarea taxelor, total nerecomandata, sau o ajustare brutala din partea pietelor, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

El a afirmat ca Romania nu are alternativa la acordul de finantare internationala, care reprezinta o intelegere in primul rand cu Uniunea Europeana si in subsidiar cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala.

Isarescu a aratat ca, fara o realocare a resurselor bugetare catre domenii care sa aduca noi locuri de munca, Romania va trebui sa ia decizii deloc benefice de crestere a veniturilor prin majorarea taxelor. In lipsa oricaror astfel de masuri, guvernatorul anticipeaza ca pietele vor reactiona in sensul unei ajustari dure.

Prezent la ceremonia organizata de Academia de Studii Economia, care i-a decernat diploma „Virgil Madgearu”, cu medalia de aur, Isarescu a tinut sa transmita mai multe mesaje care ar trebui sa tina agenda dezbaterii publice in urmatoarea perioada.

El a aratat ca dorinta normala, dar „iluzorie”, ca se poate face rapid din societatea romaneasca un stat al bunastarii, a fost un mesaj care a produs „amare si adanci deziluzii”, in conditiile in care realitatea arata risipa banului public si incapacitate.

Isarescu pledeaza in continuare pentru economisire si investitii, ca singura ecuatie ce poate permite o dezvoltare a economiei pe baze sanatoase.

Guvernatorul a adaugat ca in anii ’90 Romania avea zece milioane de salariati care plateau impozite si mai putin de un milion de bugetari, iar in prezent sunt 4,5 milioane de salariati si 1,5 milioane de bugetari.

De asemenea, la inceputul anilor ’90, in Romania au existat trei milioane de persoane asistate, iar astazi numarul acestora depaseste cinci milioane.

Oficialul BNR crede ca este necesar ca opinia publica sa inteleaga ciclurile economice si realitatea, ca dupa o perioada de crestere urmeaza o ajustare, dar este nevoie de o ajustare optima.

In ceea ce priveste situatia actuala, o ajustare optima ar putea avea loc printr-un program cuprinzator prin coordonarea tuturor politicilor.

„Bancile centrale sunt de regula un imprumutator de ultima instanta. Despre BNR se spune, mai nou, ca este un aparator de ultima instanta, un fel de goalkeeper (portar – n.r.) care poate sa apere orice. Eu voi spune ca BNR isi va face datoria, va apara si interesul national si obiectivele sale, stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara, poate va gasi si solutii inspirate, dar nu poate sa asigure optimul”, a adaugat Isarescu.

El apreciaza ca o corectie facuta prin curs nu reprezinta optimul, reaprinde inflatia, este nedreapta pentru ca este platita tocmai de cei care sunt oricum afectati.

In opinia guvernatorului, 2009 ar trebui interpretat ca un an de ajustare, legat de perioadele anterioare de crestere economica foarte ridicata. „Sa fim sinceri, n-o faceam (ajustarea – n.r.), daca nu era impusa din exterior, daca criza nu retragea sumele masive care au inundat Romania si au obisnuit economia cu intrari mari de capital”, a mai spus Isarescu.

ANRE: Preturile actuale la electricitate vor fi mentinute, cel mai probabil, dupa 1 ianuarie

Producatorii si distribuitorii de electricitate au cerut ANRE cresterea preturilor platite de consumatori, in contextul crizei care a generat diminuarea consumului, iar Autoritatea sustine ca preturile achitate de populatie vor ramane, cel mai probabil, neschimbate la 1 ianuarie.

Consumul de energie va scadea cu 9% in 2009 fata de 2008, iar in 2010 va ramane la nivelul acestui an„, a declarat, miercuri, Viorel Alicus, director in Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

El a precizat ca au existat si distribuitori si furnizori care au cerut scaderea preturilor, adaugand ca acest tip de solicitari sunt o practica obisnuita.

Cea mai sigura variabila este cantitatea. Va trebui sa clarificam pana la sfarsitul saptamanii viitoare cu producatorii si distribuitorii„, a aratat oficialul ANRE.

Alicus a spus ca in urma analizei cererilor respectivelor firme, de crestere sau scadere a preturilor la serviciile prestate, se ia decizia privind modificarea sau nemodificarea preturilor la consumatori.

Intrebat daca preturile platite de populatie pentru electricitate se vor schimba la 1 ianuarie, oficialul ANRE a spus ca cel mai probabil acestea vor ramane neschimbate si ca exista sanse mici sa scada sau sa creasca.

Premierul interimar Emil Boc a declarat la sfarsitul lunii octombrie ca ANRE intentioneaza sa mentina preturile platite de populatie pentru energie si gaze naturale la actualul nivel pe tot parcursul anului viitor.

Presedintele ANRE, Petru Lificiu, a declarat agentiei MEDIAFAX, la sfarsitul lunii septembrie, ca institutia vrea sa pastreze preturile platite de populatie la gaze si electricitate la nivelul actual, nemodificat cel putin pana la 1 aprilie 2010.

Pretul platit de populatie pentru electricitate a fost mentinut in acest an, iar cel al gazelor naturale a scazut cu 5% la 1 iulie, dupa ce la 1 mai a fost redus cu 3%.

Zacamintele de petrol, aproape de epuizare

Lumea se afla mult mai aproape de epuizarea zacamintelor de petrol decat sustin estimarile oficiale, iar Statele Unite incearca sa cosmetizeze situatia reala pentru a nu crea panica, potrivit „Cotidianul”.

O sursa din interiorul Agentiei Internationale pentru Energie (IEA) afirma ca Washingtonul a incercat cu succes sa-i convinga pe expertii IEA sa minimizeze iminenta criza a titeiului si, in acelasi timp, sa maximizeze sansele de descoperire a unor noi zacaminte.

Ministrii de Finante din UE au convenit inceperea reducerii deficitelor bugetare in 2011

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au convenit, marti, inceperea reducerii deficitelor bugetare cel tarziu in 2011, chiar daca mentinerea masurilor de stimulare economica este necesara pentru a proteja relansarea economica.

„Este important ca politicile economice sa ramana expansioniste, dar si sa redactam si sa comunicam strategiile de renuntare la masurile de stimulare”, a declarat ministrul de Finante din Suedia, Anders Borg, a carui tara detine presedintia prin rotatie a Uniunii Europene.

Borg a avertizat ca situatia finantelor publice europene se va inrautati rapid, daca nu va avea loc o restructurare bugetara ferma.

Guvernele europene au alocat sume de ordinul miliardelor de euro masurilor de stimulare a cresterii economice si de sustinere a pietei muncii.

Deficit bugetar mediu in zona euro va atinge nivelul record de 6,9% din PIB in 2010, pragul maxim de 3% urmand sa fie depasit in toate tarile din regiune, potrivit estimarilor Comisiei Europene.

Rata somajului va ajunge la 10,9% in 2011, cel mai ridicat nivel consemnat dupa anul 1995.

Comisia Europeana urmeaza sa publice miercuri rapoarte referitoare la eforturile Frantei, Spaniei, Irlandei, Greciei si Marii Britanii (care nu este in zona euro) de a incepe reducerea deficitelor.

CE va anunta termenul pana la care Germania si alte opt state trebuie sa aduca deficitele bugetare sub pragul de 3% din PIB.

Firmele pierd licitatii din cauza erorilor Fiscului

Companiile pierd sansa de a participa la licitatii pentru ca Fiscul emite eronat si cu mari intarzieri certificatele fiscale care atesta plata la zi a impozitelor.

Certificatele de atestare fiscala reflecta situatia obligatiilor bugetare ale companiilor. Documentul este necesar pentru licitatiile publice, diversele tranzactii, depunerea proiectelor din fonduri europene, vanzarea bunurilor din patrimoniu. Conform legislatiei, certificatele trebuie sa fie emise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in cel mult cinci zile de la inregistrare sau zece zile in cazul firmelor care au sedii secundare.

„Probabil din perspectiva auto­ri­tatilor fiscale termenul legal prevazut pentru emiterea acestor certificate este cam scurt, intrucat in practica s-au constatat mari intarzieri la emitere si, ce e mai important, inclusiv emiterea acestora cu date eronate“, explica Raluca Cojocaru, tax manager Deloitte. Nerespectarea termenelor si prelucrarea eronata a datelor din fisele de platitor complica foarte mult situatia firmelor.

Erori si abuzuri

Companiile afectate de greselile Fiscului trebuie sa demonstreze ca certificatele respective contin date eronate, iar in acest scop trebuie sa urmeze o procedura care, la randul ei, consuma mult timp si resurse.

In multe situatii, termenul de cinci zile a fost depasit, ajungandu-se la saptamani de asteptare. Pe langa faptul ca nu pot incheia tranzactii din cauza acestor erori ale Fiscului, tot firmele sunt cele care trebuie sa demonstreze ca sunt cu platile la zi. „Contribuabilii trebuie sa prezinte documentele din care sa reiasa ca certificatele au fost emise eronat si aici vorbim de dovada ca platile de impozit au fost facute in termenul legal si in conturile corecte de trezorerie“, arata Raluca Cojocaru.

Companiile au, in acest caz, toate motivele sa fie nemultumite pentru ca autoritatile fiscale cer o documentatie justificativa care exista deja in evidentele lor.

Obtinerea certificatului este, astfel, intarziata de doua ori, pentru ca abia dupa ce este probata bonitatea firmelor au loc si modificarile in sistemele informatice ale trezoreriei, contabilitatii publice si ale administratiei fiscale. Prin urmare, aceasta procedura complicata arata ca autoritatile fiscale nu numai ca nu isi recunosc greselile, dar si abuzeaza de puterea lor in relatia cu firmele, cerandu-le acestora sa faca eforturi pentru a demonstra ca respectivele certificate au fost emise eronat.

„Toata aceasta procedura se traduce prin alocarea de resurse suplimentare. Ma gandesc ca o asemenea birocratie nu face decat sa sporeasca inclusiv costul administratiei. Primirea cu intarziere a unui certificat, care eventual contine si erori fata de situatia de fapt a contribuabilului, poate atrage, de exemplu, pierderea sansei de a participa la licitatia pentru care a solicitat certificatul“, explica tax managerul Deloitte.

Certificatul de atestare fiscala pentru firme poate fi utilizat pe o perioada de 30 de zile de la data eliberarii si poate fi folosit ori de cate ori este nevoie, in copii legalizate. Pentru eliberarea acestuia, contribuabilii depun o cerere, platind taxele de timbru.

Certificatul cuprinde creantele fiscale exigibile, existente in sold in ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii (luna de referinta) si neachitate pana la data eliberarii acestuia.

 

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: