Stiri economice 23.11.2009

Bancile incearca acum sa aleaga o nisa de piata

Bancile au avut in trecut aceeasi strategie, bazata pe extindere agresiva si angajare de personal, dar incearca in prezent sa isi aleaga o nisa de piata, in functie de care vor stabili si investitiile pe care le vor realiza, a declarat prim vice-presedintele Credit Europe Bank Romania, Omer Tetik.

„Din punct de vedere al investitiilor, acestea vor depinde de fiecare banca si de strategia aleasa. In trecut toate bancile au avut aproape aceeasi strategie, bazata pe extindere agresiva si angajare de personal, dar fiecare institutie incearca in prezent sa aleaga o nisa. De exemplu, la Credit Europe Bank nisa pe partea de retail banking este CardAvantaj si astfel organizam reteaua si structura acesteia in functie de nevoile acestor clienti. Nu avem nevoie de sucursale cu 100 sau 200 de metri patrati si 20 de angajati, ci de puncte mici, dar mai dese. In plus, folosim pentru vanzare si canale alternative”, a declarat pentru MEDIAFAX Tetik.

El a explicat ca banca utilizeaza CardAvantaj ca pe „un carlig”, mai exact ca incearca sa vanda si alte produse clientilor care au ales deja cardul.

Totodata, Tetik anticipeaza ca profiturile bancilor vor reveni in urmatorii 2-3 ani la nivelurile din ultimii ani, dar ca se vor baza pe eficienta, nu neaparat pe marjele dobanzilor.

„Daca vorbeam in anii 1997 -1998, nimeni nu spunea ca va ajunge creditarea sa creasca cu viteza care a fost inregistrata in anii 2006 -2007. Nimeni nu credea. De obicei, cand o tara este in criza economica, asteptarile sunt mai pesimiste. Profiturile raportate de banci in perioada 2002-2008 au fost foarte mari datorita marjelor de dobanzi, dar nicio banca, inclusiv Credit Europe, nu s-a concentrat cum trebuie pe eficientizarea procedurilor. Toate bancile s-au axat pe volume, au extins retelele, au angajat oameni, dar fara a face investitii in infrastructura, IT si software. Incepand cu anul trecut si cu 2009, bancile s-au axat pe eficientizari si pe consolidarea propriului portofoliul de clienti si atunci profiturile vor creste din nou. Consider ca bancile si economia vor reveni la profiturile de acum 2-3 ani intr-un orizont de 2-3 ani, dar intr-un mod mai sanatos, prin eficienta”, a declarat oficialul Credit Europe.

El considera ca principalele probleme cu care se va confrunta sectorul bancar anul viitor vor fi gestionarea creditelor neperformante si a retelelor foarte mari cu volume mai scazute ale activitatii.

Tetik este optimist si considera ca ceea ce este mai rau in termeni de credite neperformante a trecut deja si ca somajul nu va depasi 10% datorita revenirii economiei locale si a celei europene.

Cu revenirea foarte clara a economiei UE, asteptam ca somajul sa fie diminuat, incluzand din nou emigratia spre vest. In plus, sunt semne de revenire in economia locala pe alte sectoare decat cel imobiliar, de exemplu agricultura si industria, si pe investitiile in infrastructura, ceea ce va ajuta cresterea economica si evolutia somajului”, a explicat Tetik.

El considera ca sistemul bancar trebuie sa schimbe gradul de concentrare al retelei teritoriale.

Problema din Romania nu este numarul bancilor, ci concentarea retelei. La Cluj de exemplu exista un rond in care sunt numai banci, iar daca merg mai incolo cu doi kilometri, pe o alta strada, nu mai gasesc nicio unitate, nici macar un ATM. Astfel, concentrarea sucursalelor si a retelei trebuie sa se schimbe putin. Multe orase mici au foarte putine banci sau sucursale si exista localitati in care nu exista nicio unitate bancara sau niciun bancomat”, a mai spus Tetik.

In ceea ce priveste situatia economiei, oficialul bancar considera ca exista deja semne de revenire in economie, care sunt legate cumva si de apropierea Sarbatorilor de iarna si a Craciunului, pentru ca rulajele firmelor sunt mai mari in aceasta perioada.

„Vrem sa dam mesaje mai clare, mai transparente, ca asteptam un 2010 mult mai bun decat 2009. In primul rand, anticipam o revenire a economiei in general”, a continuat prim vice-presedintele Credit Europe Bank.

Tetik a aratat ca economia a fost imuna la instabilitatea existenta in prezent in politica, in contextul in care BNR si guvernul temporar au aratat ca pot sa tina situatia sub control.

Kraft Foods din Brasov a oprit de joi productia

Fabrica Kraft Foods din Brasov a oprit productia incepand de joi, urmand ca pana la sfarsitul lunii toti cei 220 de angajati ramasi in societate sa primeasca preavizele de disponibilizare.

Crescatorii de pasari ameninta cu scumpiri de peste 20% la carne

Carnea de pui se va scumpi cu peste 20% de la 1 ianuarie 2010, fermierii urmand sa majoreze preturile pentru a compensa anularea subventiilor incepand cu anul viitor, a declarat agentiei MEDIAFAX Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR).

„Dupa ce se vor elimina subventiile la carnea de pui, la 1 ianuarie 2010, producatorii vor majora imediat preturile cu 20-30%. Potrivit normelor europene, subventia de 1,6 lei pe cap de pui se elimina de la 1 ianuarie, iar Guvernul inca nu a stabilit cum vom lucra in continuare”, a spus Van.

El a adaugat ca scumpirea de peste 20% a carnii de pui ar urma sa compenseze eliminarea subventiei.

Potrivit lui Van, piata carnii de pui trece in ultima perioada prin cea mai dificila situatie din ultimii ani.

„In doar o saptamana, preturile la poarta fabricii au scazut de la 6,2 lei pe kilogram de carcasa la 5,5 lei. Acest lucru s-a intamplat din cauza evaziunii fiscale in masa. Intre tarile UE nu se plateste TVA, motiv pentru care importatorii cumpara carnea din afara, o vand aici mai ieftin decat producatorii locali. Sub presiunea acestor importuri, producatorii romani au fost nevoiti sa scada brusc preturile cu peste 10%”, a explicat Van, mentionand ca ieftinirea din ultimele zile nu se va regasi in magazine, pentru ca diferenta va fi pastrata de retaileri.

El a mai spus ca la 6,2 lei pe un kilogram de carcasa la poarta fabricii, producatorii de pui abia isi acopereau cheltuielile.

„Daca Guvernul nu va lua masuri urgente cu aceste importuri, nu va avea ce mai incasa nici de la noi. In aceste conditii, o mare parte dintre producatori vor da faliment anul viitor. Deja, multi fermieri au anuntat ca nu mai populeaza de anul viitor, adica nu vor mai avea pui la crestere”, a afirmat Van.

Din datele UNCPR, 25% din carnea de pui de pe piata, respectiv 100.000 de tone pe an, provine din importuri.

Vacantele de lux au atras cu 25% mai multi romani in 2009

Numarul turistilor romani care au fost in acest an in vacante de lux a crescut cu 25% fata de 2008, la 10.000 de persoane, in pofida crizei, platind in medie pe pachet 2.500-3.000 euro, dar acestia si-au redus bugetele de calatorie, potrivit estimarilor ANAT.

Bancile risca sa devina dependente de sprijinul acordat de bancile centrale

Bancile risca sa devina dependente de lichiditatea ieftina si abundenta furnizata in timpul crizei de catre bancile centrale, a declarat vineri presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, subliniind ca masurile de sprijin vor fi retrase odata cu normalizarea situatiei.

Google: Computerele cu sistemul de operare Chrome vor porni in sapte secunde

Cu noul sistem de operare al Google, computerele vor porni la fel de repede ca televizoarele, a anuntat compania, joi, la prezentarea sistemului de operarea Chrome, a carui lansare a fost anuntata in urma cu cateva luni.

Google a prezentat Chrome la doar patru luni dupa ce si-a anuntat intentia de a dezvolta un sistem de operare pentru computere, ceea ce pozitioneaza compania drept competitor direct al Microsoft si Apple.

Construit dupa modelul portofoliului Google, Chrome OS seamana mai mult cu un browser decat cu un sistem de operare traditional precum Windows al Microsoft, servind astfel scopului Google de a atrage oamenii online, unde pot vedea reclamele distribuite prin Google Ads.

Google a anuntat ca Chrome va fi initial disponibil in sezonul de iarna al anului viitor, urmand sa fie instalat pe laptopuri ieftine, care se potrivesc specificatiilor Google, in special in ceea ce priveste utilizarea de cipuri de memorie pentru a stoca datele in locul hard-drive-urilor actuale, care au viteza mica.

Laptopurile care au instalat sistemul de operare Chrome vor fi capabile sa ruleze aplicatii web, datele utilizatorilor urmand sa fie automat stocate online, intr-un sistem dematerializat de servere, potrivit declaratiilor facute de directorii Google in cadrul evenimentului de prezentare a sistemului de operare.

„Parctic, este vorba de un vehicul de navigat pe internet„, a observat un analist de la Altimeter Group, referindu-se la laptopurile cu sistemul de operare Chrome.

Un astfel de „vehicul” este construit pentru o lume relativ constanta, pentru conexiuni web rapide, fara tipul de programe care au consacrat Microsoft, in conditiile in care majoritatea comenzilor sunt executate de servere dematerializate care preiau comenzi si trimit informatii catre dispozitive destul de simple, cum sunt computerele Chrome.

Sundar Pichai, vicepresedinte pentru management de produs pentru Chrome OS in cadrul Google, a spus ca pornirea computerelor care ruleaza sistemul de operare se va face in mai putin de sapte secunde.

Google a anuntat ca sistemul de operare va fi distribuit gratuit, ca in cazul programelor pentru telefonul sau Android, in speranta ca imbunatatirea experientei online pentru consumator va beneficia afacerii sale de publicitate pe motorul de cautare, care a generat venituri de 22 de miliarde de dolari in 2008.

Potrivit oficialilor Google, laptopurile dotate cu sistemul de operare Chrome vor putea executa o serie de functii si offline, insa produsul a fost proiectat pentru a fi conectat la internet.

Google a pus la dispozitia dezvoltatorilor de aplicatii codurile Chrome incepand de joi, ceea ce le va permite acestora sa dezvolte aplicatii speciale pentru acest sistem.

Pentru ca datele utilizate pentru diverse operatiuni se stocheaza pe servere dematerializate, utilizatorii care isi pierd laptopul isi pot cumpara un altul nou, se pot conecta si, in decurs de cateva secunde, pot accesa aceleasi informatii pe care le aveau si anterior.

Soferii pot cumpara de vineri abonamente anuale pentru trecerea podurilor peste Dunare

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a introdus vineri abonamente anuale cu 50 sau 100 de treceri pe podurile peste Dunare de la Giurgeni-Vadul Oii si Fetesti-Cernavoda, cu preturi intre 160 de lei si 4.760 de lei, in functie de tipul vehiculului.

Astfel, pentru podul Giurgeni-Vadul Oii, soferii vor plati in cazul motocicletelor 160 de lei pentru 50 de treceri si 280 de lei pentru o suta de treceri intr-un an, iar in cazul autoturismelor 320 lei pentru 50 de treceri si 560 lei pentru o suta de treceri.

Pentru microbuze si vehiculele cu masa totala de sub 12 tone, abonamentul costa 760 de lei (50 de treceri) si 1.330 lei (100 de treceri).

Tarifele pentru camioanele cu masa totala de peste 12 tone si trei axe vor fi de 1.280 de lei pentru 50 de treceri si 2.240 de lei pentru 100 de treceri, iar cele mai scumpe vor fi pentru camioanele cu masa de peste 12 tone si patru axe, 1.880 de lei pentru 50 de treceri si 3.290 de lei pentru 100 de treceri.

Pentru podul de la Fetesti – Cernavoda, soferii vor plati in cazul motocicletelor 280 de lei pentru 50 de treceri si 490 lei pentru o suta de treceri intr-un an si pentru autoturisme 400 de lei pentru 50 de treceri si 700 de lei pentru 100 de treceri.

Pentru microbuze si vehiculele cu masa totala de sub 12 tone abonamentul este de 1.400 de lei (50 de treceri) si 2.450 lei (100 de treceri).

Tarifele pentru camioanele cu masa totala de peste 12 tone si trei axe vor fi de 1.880 de lei pentru 50 de treceri si 3.290 de lei pentru 100 de treceri, iar cele mai scumpe vor fi pentru camioanele cu masa de peste 12 tone si patru axe, respectiv 2.720 de lei pentru 50 de treceri si 4.760 de lei pentru 100 de treceri.

Pana in prezent, soferii nu aveau posibilitatea de a achizitiona abonamente, ci doar sa achite fiecare trecere a podurilor.

Abonamentele vor fi eliberate pe baza cererii completate de catre utilizatori si transmise prin fax la Agentia de Control si Incasare Fetesti, respectiv la Agentia de Control si Incasare Giurgeni.

Cererile sunt disponibile pe site-ul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, dar si la sediul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Constanta.

In baza cererii depuse sau transmise prin fax, utilizatorii vor primi tichete matca-cupon pentru numarul de cereri solicitate si vor trebui sa pastreze cuponul pentru control.

CE vrea crearea unei piete unice a telecomunicatiilor, prin reformarea cadrului de reglementare

Consiliul de ministri ai Uniunii Europene a aprobat, la finalul saptamanii trecute, in unanimitate pachetul de masuri de reforma a sectorului comunitar al telecomunicatiilor, propus initial de Comisia Europeana, in urma cu doi ani, informeaza un comunicat de presa al institutiei.

Decizia Consiliului este rezultatul unui acord politic la care Parlamentul European si Consiliul au ajuns in cadrul reuniunii extraordinare din 5 noiembrie.

Potrivit CE, noile norme vor stimula concurenta si investitiile pe piata europeana a telecomunicatiilor, oferind o mai mare siguranta companiilor care investesc in retele de fibre optice sau pe suport radio de inalta viteza. Astfel, ele vor pune totodata la dispozitia noilor servicii mobile noi frecvente radio.

Saptamana aceasta, Parlamentul European va vota, in cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, pentru aprobarea pachetului de norme in domeniul telecomunicatiilor. Noile norme vor intra in vigoare de indata ce vor fi publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in decembrie 2009.

„Adoptand pachetul de norme in domeniul telecomunicatiilor, Consiliul de Ministri da astazi un impuls clar concurentei si investitiilor in noile servicii si retele de fibra optica mai rapide, in cadrul unei piete unic e mai puternice. Timp de doi ani, Comisia Europeana a depus eforturi intense pentru aceasta reforma si sunt multumita de faptul ca multe din ambitiile noastre europene au fost sustinute de ministri, gratie impulsului dat de presedintia suedeza” , a afirmat Viviane Reding, Comisarul UE pentru Telecomunicatii.
„Aprobarea reformei telecomunicatiilor de catre Consiliu vine la momentul potrivit. In aceasta perioada de criza economica si financiara, cand se estimeaza o scadere cu 4% a PIB-ul Uniunii Europene pe anul acesta, reforma va avea un impact macroeconomic extrem de pozitiv. Noile norme comunitare in materie de telecomunicatii vor contribui in mod considerabil la crearea unei piete unice a telecomunicatiilor mai puternice, mai competitive si mai aproape de nevoile consumatorilor, cu retele mobile si de fibra optica mai rapide in intreaga Europa. In plus, datorita noilor norme, atat operatorii telecom istorici, cat si noii operatori vor putea avea o certitudine juridica, iar deciziile luate in acest domeniu vor fi coerente in toate statele membre”, adauga aceasta

Etapele urmatoare:
• Votul final asupra pachetului de reforma la a treia lectura in cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European (programata in 24 noiembrie 2009);
• Intrarea in vigoare a intregului pachet de reforma a telecomunicatiilor, odata cu publicarea in Jurnalul oficial al UE (decembrie 2009);
• Infiintarea Organismului autoritatilor europene de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice (OAREC) in primavara lui 2010;
• Transpunerea pachetului de reforma a telecomunicatiilor in legislatia nationala a celor 27 de state membre ale UE (pana in iunie 2011).

UE ar putea bloca preluarea Sun Microsystems de catre Oracle

Uniunea Europeana (UE) ar putea bloca preluarea companiei Sun Microsystems de catre Oracle, ca urmare a temerilor ca grupul IT american ar putea elimina baza de date MySQL a Sun, cu care se afla in competitie, potrivit unui document al Comisiei Europene (CE), obtinut de Bloomberg.

Oracle ar detine „controlul total” asupra codului sursa si drepturilor de proprietate intelectuala pentru MySQL, putand schimba termenii licentelor open-source, restrictionand astfel capacitatea altor companii de a dezvolta produse concurente, se arata in document.

Prin preluarea Sun, Oracle, al doilea mare producator de software la nivel mondial, ar intra pe piata serverelor si computerelor pentru stocare de date, concurand cu IBM sau Hewlett-Packard.

CE a prelungit, vineri, perioada de evaluare a ofertei Oracle de preluare a Sun Microsystems pentru sapte miliarde de dolari, astfel incat grupul sa aiba mai mult timp pentru rezolvarea problemelor concurentiale.

Criza financiara va avea efecte la fel de importante ca prabusirea comunismului

Criza financiara va avea un impact la fel de important asupra lumii ca prabusirea Zidului Berlinului si a comunismului in 1989, a declarat, duminica, ministrul german de Finante, Wolfgang Schäuble.

„Sunt convins ca actuala criza financiara va schimba lumea la fel de profund ca prabusirea Zidului (Berlinului, n.r.). Echilibrul dintre America, Asia si Europa se schimba dramatic, iar acest trend este departe de final”, a spus el.

Oficialul si-a motivat in acest mod cererea adresata bancilor de a accesa sprijin din partea statului pentru a putea oferi mai multe imprumuturi companiilor.

„Nu pot face mai mult decat sa cer bancilor sa accepte ajutorul statului”, a afirmat Schäuble.

Intrebat despre vanzarea constructorului auto Opel, suspendata de catre General Motors, proprietarul companiei, Schäuble a cerut grupului american sa ofere „clarificari” in privinta planului de retructurare a Opel.

Jumatate din angajatii Opel, respectiv 25.000 de persoane, lucreaza in patru uzine din Germania. General Motors ar putea renunta la aproximativ 10.000 de angajati.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: