Stiri economice 27.11.2009

Romanii au construit mai putin, in octombrie

Numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale eliberate in octombrie a fost de 4.103 acte, in scadere cu 13,1% fata de septembrie si cu 27,7% comparativ cu aceeasi luna din 2008, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Din cele 4.103 autorizatii eliberate in octombrie 67,1% au fost pentru zona rurala, se arata intr-un comunicat al INS.

In octombrie, fata de septembrie, distributia in profil regional evidentiaza o reducere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale in aproape toate regiunile de dezvoltare. Cele mai importante scaderi s-au inregistrat in regiunile Centru (-235 autorizatii), Nord-Est (-128 autorizatii) si Sud-Muntenia (-114 autorizatii).

In regiunea de dezvoltare Vest s-a inregistrat o crestere a numarului de autorizatii eliberate pentru construirea de cladiri rezidentiale (+33 autorizatii).

Fata de luna similara din 2008, in octombrie anul acesta, s-au eliberat cu 1.574 mai putine autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, scadere reflectata in toate regiunile de dezvoltare. Cele mai importante reduceri au fost in regiunile de dezvoltare Centru (-537 autorizatii), Nord-Est (-340 autorizatii), Sud-Muntenia (-262 autorizatii) si Bucuresti-Ilfov (-145 autorizatii).

Pe ansamblul primelor zece luni, s-au eliberat 41.861 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 21,2% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. Cele mai semnificative scaderi au fost consemnate in regiunile de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (-2786 autorizatii), Centru (-1775 autorizatii), Nord-Est (-1764 autorizatii) si Sud-Muntenia (-1731 autorizatii).

Cum scapa dezvoltatorii de penalitati cand nu livreaza la timp?

Dupa ce multi dezvoltatori care nu au respectat termenele de livrare a locuintelor pe care le-au vandut s-au trezit cu procese din partea clientilor, un dezvoltator a gasit o solutie inedita de a scapa de plata penalizarilor.

Astfel, cei care au cumparat un apartament in proiectul Planorama, au la dispozitie doua saptamani sa renunte la penalitatile pe care dezvoltatorul trebuie sa le achite pentru intarzierea predarii locuintelor, lucru ce va duce la realuarea lucrarilor si terminarea constructiei anul viitor.

Problemele din Dubai realimenteaza temerile privind stabilitatea unor tari, inclusiv a Romaniei

Riscurile privind intrarea in incapacitate de plata a emiratului Dubai au realimentat temerile legate de stabilitatea financiara a unor tari afectate de recesiune, in special din Europa de Est, printre care si Romania.

Emiratul Dubai a cerut creditorilor un moratoriu, pana in mai 2010, pentru plata creantelor companiei de stat Dubai World, in valoare de 59 de miliarde de dolari, iar informatia a provocat panica la burse.

Falimentul unui stat nu este un eveniment des intalnit. Cel mai recent a avut loc in 2001, cand Argentina nu a reusit sa isi respecte obligatiile financiare externe, ceea ce a dus la tulburari sociale mari si declansarea unei crize ale carei efecte inca se mai resimt.

Odata cu declansarea actualei recesiuni, un astfel de scenariu pesimist revine in actualitate.

Obligate sa ajute populatia si bancile, guvernele s-au indatorat masiv, pentru finantarea deficitelor. Potrivit Moody’s, datoria publica, la nivel mondial, a crescut cu 45% in intervalul 2007-2010.

Din acest motiv, pietele au devenit precaute fata de plasamentele in obligatiuni guvernamentale si evita titlurile emise de unele state.

„Problemele apar atunci cand pietele isi pierd increderea in capacitatea statelor de a rambursa datoriile”, a explicat Juan Carlos Rodado, analist la Natixis.

Statele est-europene sunt afectate de retragerea de fonduri de catre investitorii straini din cauza recesiunii, printre cele mai expuse fiind tarile baltice, Romania si Ucraina, marcate si de instabilitate politica, a aratat Rodado.

Pentru a continua sa atraga investitori, aceste tari au fost nevoite sa accepte dobanzi mai mari la credite, ceea ce a majorat costul datoriilor, a explicat Guy Longueville, analist la BNP Paribas.

Pana in prezent, Fondul Monetar International si bancile au sprijinit statele cu probleme, dar odata cu atenuarea crizei politica FMI s-ar putea schimba, odata ce riscul contagiunii a fost eliminat, considera Agnes Benassy-Quere, analist la Centrul pentru Studii Prospective si Informatii Internationale.

FMI a amanat recent furnizarea unei transe a imprumutului destinat Romaniei, din cauza instabilitatii politice. In cazul Ucrainei a fost luata o decizie similara, intrucat autoritatile de la Kiev nu au aplicat masurile prevazute in acordul de finantare.

Temerile nu sunt limitate la statele in curs de dezvoltare, avand in vedere ca si Islanda a fost nevoita sa recurga la sprijinul FMI, pentru a evita incapacitatea de plata.

Nici zona euro nu este imuna. In urma cu cateva luni, agentia Standard&Poor’s a revizuit in scadere ratingurile Spaniei si Irlandei, din cauza deficitelor bugetare mari.

Si in Grecia sunt probleme, iar OCDE considera ca economia elena va continua sa se contracte in 2010, iar datoria publica va atinge 111,8% din PIB.

Acestea sunt probleme legate de solvabilitate, dar riscul intrarii in faliment a unui stat dezvoltat este extreme de scazut, in special in zona euro, considera Isabelle Job, analist la Credit Agricole.

Peste 500 de medicamente vor disparea de pe piata in acest an

Peste 500 de medicamente vor disparea de pe piata romaneasca in acest an, pe fondul scaderii vanzarilor cu 50%, iar in 2010 alte 1.500 de produse ar putea fi scoase sau vor fi disponibile in cantitati insuficiente, potrivit directorului general al Cegedim Romania, Petru Craciun.

„Unele sunt produse care au echivalente pe piata, dar problema este legata de disponibilitatea asigurarii raportului pret/calitate prin competitivitate. Este posibil sa avem un tratament de la 1-2 producatori, la fel cum este posibil sa se ajunga la situatia in care nu va mai exista produs pentru tratamentul respectiv”, a explicat Craciun.

Din estimarile firmei de cercetare, pana in prezent au iesit de pe piața 281 medicamente, iar la 273 urmeaza sa se renunte.

El a mentionat ca, in ultimii zece ani, intre 300 si 500 de produse au iesit sau au intrat pe piata romaneasca, o dinamica ridicata comparativ cu alte piete.

„A existat o serie de reglementari negative care au afectat industria in acest an. Amanarea platilor ne-a dus in imposibilitatea de a face o prognoza privind piata. (…) Anul viitor ar putea sa iasa de pe piata producatori de medicamente mici si mijlocii, iar companiile mari ar putea sa-si revizuiasca strategia. In plus, daca nu se rezolva, in maxim zece ani, ramanem fara doctori, in conditiile in care in prezent cei mai multi au intre 50 si 65 de ani”, a spus Craciun.

Oficialul Cegedim a adaugat ca decizia de amanare a platii medicamentelor compensate si gratuite ar putea tripla numarul farmaciilor inchise in trimestrul patru fața de iulie-septembrie.

In trimestrul al treilea, la nivel national, au fost inchise 42 de farmacii, iar in luna octombrie au fost desfiintate alte 42 de unitati.

Craciun a apreciat ca in noiembrie si decembrie numarul de farmacii inchise s-ar putea mentine la nivelul din octombrie.

Potrivit companiei de analiza, ritmul de scadere al numarului de farmacii din regiunea Moldovei este de trei ori mai mare decat al celui din Bucuresti. In Romania, exista intre 4.000 si 5.000 de farmacii.

Romania se plaseaza pe locul 29 in randul a 33 de tari din Europa in ceea ce priveste cheltuielile publice si private pentru sanatate pe cap de locuitor, de 473 dolari, media europeana fiind de peste 3.500 dolari. Pe ultimele locuri se plaseaza Belarus si Ucraina, in timp ce lideri sunt Norvegia si Elvetia, cu un buget cuprins intre 6.500 si 7.300 de dolari pe cap de locuitor.

De asemenea, costurile totale pentru medicamente pe cap de locuitor se ridica la 104 dolari, fata de media europeana de 600 dolari.

Grupul francez Cegedim furnizeaza la nivel mondial date si servicii de marketing si vanzari pentru industria farmaceutica, avand o cifra de afaceri de peste un miliard dolari si circa 8.000 de angajati.

Hidroelectrica negociaza cu trei firme romanesti achizitia unui proiect eolian

Hidroelectrica negociaza cu trei companii romanesti achizitia unui proiect eolian, cu o capacitate instalata de pana la 100 MW, primul de acest tip al companiei, a declarat, joi, directorul general al producatorului de electricitate, Mihai David.

David a afirmat, dupa o sedinta a comisiei romano-sarbe privind exploatarea energetica de la Portile de Fier, ca productia eoliana este „un sport unde nu ne nastem invatati”, si ca intr-o prima faza compania doreste achizitia celui mai bun dintre cele trei proiecte.

El nu a oferit detalii privind identitatea celor trei firme sau suma pe care compania de stat ar fi dispusa sa o aloce acestei investitii.

Seful Hidroelectrica a facut publica la inceputul lunii noiembrie intentia companiei de a incepe negocieri pentru o achizitie pe segmentul eolian.

Totodata, Hidroelectrica va construi anul viitor prima centrala pe biomasa din portofoliu, in care estimeaza ca va investi 40 de milioane de euro .

Compania intentioneaza sa construiasca cinci centrale pe biomasa, iar investitiile viitoare vor viza productia de electricitate in hidrocentrale, centrale pe biomasa si parcuri eoliene. Investitiile in centralele pe biomasa vor totaliza 200 milioane euro, cate 40 milioane euro pentru fiecare centrala.

Hidroelectrica, detinuta de Ministerul Economiei, a asigurat anul trecut 26,4% din consumul de energie la nivel national.

Guvernul, obligat sa dea inapoi ministerelor banii luati in contul concediului neplatit

Bugetele unor institutii, printre care ministerele Finantelor, Agriculturii, Apararii, Justitiei, Internelor si Externelor, vor fi majorate in total cu 265 milioane lei, in contul sumelor retrase la rectificare pentru concediul neplatit din octombrie, dar care nu a mai fost efectuat in acea luna.

„La ultima rectificare bugetara, din luna august, fondul de salarii la mai multe ministere a fost redus cu suma estimata sa fie economisita prin zilele de concediu neplatit in intervalul lunilor octombrie-decembrie. Legea care a introdus concediul neplatit nu a mai putut fi insa aplicata din octombrie, astfel ca Guvernul este obligat acum sa restituie diferenta de suma aferenta celor doua zile de concediu neplatit care nu mai sunt efectuate”, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

Bugetele vor fi suplimentate cu sume retrase din Fondul de rezerva bugetara al Guvernului.

Executivul si-a angajat, in 15 septembrie, raspunderea in fata Parlamentului asupra unui pachet de legi printre care si legea de reorganizare a unor autoritati si reducere a cheltuielilor bugetare, care introduce concediul neplatit in sectorul public pentru o perioada de 10 zile, in intervalul octombrie-decembrie.

Proiectul de lege a fost insa contestat la Curtea Constitutionala, iar institutia s-a pronuntat asupra actului normativ la inceputul lunii noiembrie.

In conditiile in care legea nu poate fi aplicata retroactiv, zilele de concediu neplatit sunt introduse doar pentru lunile noiembrie si decembrie, in limita a maximum 8 zile de concediu pentru intregul an.

Astfel, din economia estimata initial sa fie obtinuta din concediul neplatit, de 1,6 miliarde lei, statul ar mai putea economisi doar 1,28 miliarde lei, din care 640 milioane lei in 2009 si inca 640 milioane lei in prima luna a anului urmator.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor a lansat un proiect pentru promovarea turistica a Romaniei

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS Romania) a lansat un proiect, in valoare de circa 993.000 de lei, pentru promovarea Romaniei ca destinatie sigura si atractiva pentru turisti.

Proiectului, denumit „Pasaportul Consumatorului de Servicii Turistice – Ghid obiectiv si independent de promovare a imaginii Romaniei ca Euro-destinatie sigura si atractiva„, face parte din Programul Operational Regional cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Programul, care se desfasoara in perioada 20 octombrie 2009 – 19 octombrie 2011, are o valoarea totala de 992.725 de lei, cea mai mare parte, respectiv 670.000 de lei, fiind finantari de la UE, iar restul fonduri proprii si de la bugetul de stat.

„Proiectul va contribui la dezvoltarea si consolidarea turismului intern prin cresterea gradului de incredere a turistilor romani si straini in serviciile turistice de pe teritoriul Romaniei, in urma promovarii drepturilor si obligatiilor pe care le au consumatorii de servicii turistice pe teritoriul tarii noastre si a promovarii principalelor atractii turistice, in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica”, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Astfel, va fi realizat un ghid care va cuprinde informatii despre destinatiile interne si despre drepturile si obligatiile pe care turistii le au in Romania.

Informarea turistilor va acoperi, pe langa oferta turistica variata, datorata diversitatii cadrului natural al Romaniei, si sfera drepturilor si obligatiilor ce decurg din calitatea de consumator de servicii turistice.

„Acest aspect a fost adesea complet neglijat in campaniile de promovare turistica intreprinse in trecut, aceasta traducandu-se printr-o lipsa de informatie ce ar fi avut rolul de a convinge turistii straini ca Romania este o destinatie europeana sigura, incluzand tara noastra in punctele de atractie pentru vacantele sau afacerile lor”, se mai arata in comunicat.

Ghidul va fi tiparit in toate limbile statelor membre ale UE, dar si in rusa, turca, araba si ebraica. Pe langa materialul tiparit, in cadrul proiectului va fi realizat un portal, in limba romana si engleza, care va contine informatiile din ghid.

MS demareaza campania de vaccinare impotriva virusului AH1N1

Ministerul Sanatatii a inceput (MS), joi, campania de vaccinare impotriva virusului AH1N1, livrand primele 250 de mii de doze de vaccin pandemic catre directiile de Sanatate Publica din zonele cu focare, potrivit unui comunicat de presa al ministerului.

Dozele de vaccin pandemic au fost produse la Institutul Cantacuzino.
Totodata, pana la inceputul saptamanii viitoare, vor fi livrate si celelalte 1.090.000 doze de vaccin catre restul judetelo, transportul urmand a se realiza cu sprijinul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

Intr-o prima faza, va fi vaccinat personalul din prima linie, respectiv cel medico-sanitar si cel care asigura securitatea nationala si locala, urmand ca, ulterior, sa fie imunizate si celelalte categorii la risc – elevi de liceu, studenti.

Vaccinul pandemic produs in tara a primit aprobarile de calitate, siguranta si eficacitate de la autoritatea competenta nationala – Agentia Nationala a Medicamentului. Vaccinul romanesc a fost testat conform standardelor internationale de fabricatie si, din punct de vedere al modului de producere, este similar cu cel impotriva gripei de sezon.

Reactiile adverse care pot aparea sunt asemanatoare cu cele date de vaccinul sezonier: roseata la locul intepaturii, usoare stari febrile si, in cazul persoanelor sensibile, alergii minore.

MS precizeaza faptul ca vaccinul impotriva virusului AH1N1 nu se va gasi in farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizandu-se in cadru organizat, aceasta fiind o masura suplimentara de protectie pentru ca vaccinul sa ajunga intr-adevar la grupele tinta. In opinia MS, numai astfel se va putea limita, in realitate, numarul de imbolnaviri.

Conform recomandarilor OMS si CE, MS trebuie sa asigure vaccinarea profilactica pentru aproximativ 40% din populatia Romaniei, din care un procent 5% din personalul serviciilor publice esentiale si 35% din categoriile populationale cele mai expuse la riscul de imbolnavire, la dezvoltarea unor complicatii ale bolii.

Pana la finele anului viitor, producatorul roman al vaccinului pandemic estimeaza realizarea unui numar total de 10.000.000 doze, in valoare de aprox. 50.000.000 lei. Astfel, Romania are capacitatea de a respecta recomandarile OMS.

Ca si in cazul celorlalte campanii din calendarul de vaccinare al MS, si vaccinarea impotriva virusului pandemic este recomandata, dar nu obligatorie.
Orice persoana poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie sa fie constienta ca este singura modalitate de a se proteja pe sine si pe cei din jurul sau.

Cum ne ferim de imbolnavire?

– Ne spalam des cu apa si sapun
– Mai des ca oricand, in aceasta perioada trebuie sa ne spalam fata si nasul pentru scaderea incarcaturii microbiene
– Atunci cand stranutam, folosim batista de unica folosinta, iar daca nu avem, este de preferat sa stranutam pe maneca sau spre umar, pentru a evita raspandirea particulelor posibil infectante
– Evitam aglomeratiile, atunci cand nu este neaparat necesara prezenta noastra in aceste locuri
– Evitam, in aceste zile, gesturile familiare ( ex. imbratisari, strangerea mainilor etc)
– Evitam calatoriile in strainatate, daca acest lucru nu este strict necesar
– Folosim masti sau ne protejam cu batiste, in locurile aglomerate si expuse la risc

Ce facem cand ne imbolnavim?

– Orice persoana care dezvolta semne de infectii respiratorii- febra, secretii nazale apoase si alterarea starii generale- trebuie sa se autoizoleze la domiciliu si sa isi contacteze medicul de familie. Impreuna cu acesta isi va programa un consult dupa orele de program, pentru a evita astfel infectarea persoanelor care asteapta la usa doctorului.

– In cazul in care nu se pot stabili aceste consultatii, pacientul se va prezenta la camera de garda a unui spital de boli infectioase.
– Este total gresita automedicatia, fara prescriere de la medic si, in special, tratarea, acasa, cu antibiotice.

– Daca ne-am vaccinat impotriva virusului gripal sezonier, este recomandat sa ne vaccinam si impotriva celui pandemic si asta deoarece cele doua vaccinuri acopera tulpini diferite.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: