Stiri economice 02.12.2009

Rompetrol va ieftini marti benzina si motorina

Rompetrol Downstream va reduce, marti, preturile de referinta ale carburantilor auto cu trei bani pe litru, dupa ce luni a diminuat tariful la benzina cu doi bani pe litru, mentinandu-l neschimbat pe cel al motorinei, a anuntat divizia de distributie a carburantilor din grupul Rompetrol.

Benzinele Efix 95 si Alto 101 vor costa astfel 3,90 lei pe litru, respectiv 4,51 lei pe litru.

Preturile motorinelor Efix si Alto 55 va fi micsorat la 3,78 lei litru, respectiv 4,07 lei pe litru.

Preturile carburantilor vanduti in statiile Rompetrol pot varia cu +/- 5% fata de preturile de referinta.

Petrom a ieftinit luni benzina si motorina

Petrom a scazut luni pretul de referinta la benzina si motorina cu trei bani pe litru, ca urmare a evolutiei cotatiilor internationale la produse petroliere, a anuntat compania.

Astfel, benzinele Premium fara plumb si Top Premium fara plumb 99+ costa 3,71 lei/ litru, respectiv 4,08 lei/ litru, iar sortimentele OMV Carrera 95 si OMV Carrera 100 au un pret de 3,85 lei/ litru si 4,48lei/ litru.

Motorina Top Euro Diesel 5/ Top Nordic Diesel poate fi cumparata cu 3,68 lei/ litru, iar OMV Sprint Diesel cu 3,73 lei/ litru. Totodata, preturile motorinelor Euro Diesel 5 si OMV Alpin Diesel a scazut la 3,52 lei/ litru, respectiv 4,01 lei/ litru.

Blue Air va anula trei zboruri si va modifica programul a doua curse programate pe 31 decembrie

Blue Air va anula trei zboruri, din Bucuresti catre Bruxelles, Catania si Roma, cu retur, care erau programate pentru 31 decembrie si va modifica programul a doua curse din aceeasi zi spre Napoli si Milano, din motive operationale.

Cele doua curse pe ruta Bucuresti-Napoli si Bucuresti-Milano vor fi operate pe 31 decembrie intr-un singur zbor, cu stop comercial, potrivit unui comunicat al companiei aeriene.

Astfel, aeronava care va opera zborul va decola din Bucuresti la ora 07:00 si va ajunge la Milano la 08:20, urmand sa plece la 09:05 spre Napoli, unde va ateriza la ora locala 10:20. Returul va decola din Napoli la 11:05, va ateriza la 12:20 in Milano si va pleca catre Bucuresti la 13:05, ora de aterizare fiind 16:20.

China devine cel mai mare consumator de aur la nivel mondial

China va deveni in viitorul apropiat cel mai mare consumator de aur la nivel mondial, devansand India, in conditiile in care micii investitori se orienteaza catre metalul pretios pentru a-si proteja averile impotriva inflatiei, iar cererea pentru bijuterii creste, potrivit The Times.

Banca centrala a Chinei ar putea incepe in urmatoarele saptamani sa cumpere masiv lingouri de aur pentru consolidarea rezervelor, urmand exemplul altor institutii similare din state emergente.

Analistii considera, totodata, ca populatia va investi tot mai mult capital in bijuterii, pentru a avea rezerve in caz de probleme economice, temandu-se ca Guvernul nu va putea controla complet evolutia inflatiei in urmatoarele 18 luni.

Criza creditelor si recentele probleme financiare ale emiratului Dubai au subliniat reputatia aurului ca scut impotriva turbulentelor.

Cererea din China pentru metalul pretios a crescut cu 12% in al treilea trimestru, comparativ cu aceeasi perioada din 2008. Popularitatea de care se bucura aurul de 24 de carate este o dovada ca acesta este utilizat pentru investitii si nu din motive estetice, noteaza The Times. In India, piata s-a prabusit cu 42%.

Analistii estimeaza ca cererea ar putea creste de la 395,6 tone anul trecut la peste 450 de tone in 2009.

Cotatia metalului pretios a urcat cu 34% de la inceputul anului si a atins saptamana trecuta nivelul record de 1.195 de dolari pe uncie.

Numerosi analisti estimeaza ca pretul ar putea avansa la 1.500 de dolari pe uncie in urmatoarele luni. Altii avanseaza, insa, cotatii de peste 3.000 de dolari pe uncie pe termen lung, in conditiile in care Guvernele lumii vor incerca sa reduca importanta creditelor acordate in conditii usoare pentru sustinerea economiilor.

Zeci de banci si asiguratori, vizati de un exercitiu de supraveghere financiara internationala

Autoritatile de reglementare a sectorului financiar, sub coordonarea Consiliului de Stabilitate Financiara creat in aceasta vara, au realizat o lista de 30 de institutii financiare de anvergura globala care vor fi incluse intr-un exercitiu international de supraveghere, potrivit Financial Times.

Lista include sase grupuri de asigurari si 24 de banci din Europa, America de Nord si Japonia, iar exercitiul are rolul de a preveni raspandirea la nivel mondial a riscurilor cu caracter sistemic in cazul unei viitoare crize financiare.

Grupurile de asigurari sunt considerate de importanta sistemica din mai multe motive, spre exemplu daca detin si o divizie mare de creditare – precum Aviva (Marea Britanie) – sau operatiuni complexe de inginerie financiara – precum Swiss Re.

Grupul american AIG, ajuns in pragul falimentului si salvat de guvernul de la Washington prin interventii care au totalizat, din septembrie 2008 pana in prezent, circa 180 miliarde de dolari, s-a dovedit a prezenta riscuri sistemice in ultima parte a anului trecut, in principal din cauza acitvitatilor de inginerie financiara, noteaza FT.

Lista, care nu este inca publica, cuprinde: grupurile Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch si Citigroup din Statele Unite, Royal Bank of Canada, bancile HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland si Standard Chartered din Marea Britanie, UBS si Credit Suisse din Elvetia, Societe Generale si BNP Paribas din Franta, Santander si BBVA – Spania, Mizuho, Sumitomo Mitsui, Nomura si Mitsubishi UFJ din Japonia, UniCredit si Banca Intesa – Italia, Deutsche Bank din Germania si ING, din Olanda.

Acestor banci li se alatura grupurile de asigurari Axa, Aegon, Allianz, Aviva, Zurich Re si Swiss Re, potrivit FT.

Multe dintre aceste companii sunt active si pe piata romaneasca, cele mai notabile prezente fiind Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, UniCredit, ING, Allianz si Aviva.

Exercitiul urmeaza infiintarii Consiliului de Stabilitate Financiara (Financial Stability Board – FSB) din aceasta vara si are scopul principal de a aborda problema institutiilor financiare internationale care pot prezenta riscuri sistemice prin crearea de colegii de supraveghere financiara.

Colegiile vor cuprinde autoritatile de reglementare din principalele state unde o banca sau un asigurator isi desfasoara activitatile, pentru a coordona mai eficient si mai bine supravegherea grupurilor financiare transfrontaliere.

In plus, grupurile vizate vor trebui sa elaboreze asa-numite „testamente”, documente care sa detalieze proceduri rapide si eficiente de faliment si lichidare pentru fiecare banca in parte in cazul unei crize.

Constructiile si industria vor scadea in noiembrie-ianuarie

Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru c perioada noiembrie 2009-ianuarie 2010 o reducere moderata a activitatii in comertul cu amanuntul si servicii, scadere in industria prelucratoare si un declin accentuat in sectorul de constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit INS.

In cadrul anchetei de conjunctura din luna noiembrie 2009, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere atat a volumului productiei (sold conjunctural -16%), cat si a numarului de salariati , soldul conjunctural fiind de -19% pe total industrie prelucratoare (-25% la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste), se arata intr-un comunicat al INS.

Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total, respectiv in metalurgie, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (solduri conjuncturale -60%, -46% si respectiv -40%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o tendinta de crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%).

Activitatea de constructii va inregistra, in noiembrie 2009-ianuarie 2010, un declin accentuat atat al volumului productiei (sold conjunctural -49%), cat si al stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -47%).

Managerii din acest sector estimeaza tot o scadere accentuata si a numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural -44%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor, dar o reducere moderata la nivelul preturilor (sold conjunctural -6%).

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, aceasta activitate va inregistra o scadere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -9%), tendinta ce se va manifesta la nivelul volumului comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural -6%) si a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -14%).

Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -2%), in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +20%).

Conform estimarilor din luna noiembrie 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o reducere moderata (sold conjunctural -13%).

Pentru aceeasi perioada se estimeaza o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -23%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile foarte mari (500 salariati si peste).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -6%).

BCE se pregateste pentru retragerea treptata a masurilor de stimulare

Banca Centrala Europeana va mentine, joi, dobanda de politica monetara la nivelul redus istoric de 1%, dar va anunta primii pasi de retragere a masurilor de stimulare economica, anticipeaza analistii.

„Nu trebuie sa ne asteptam la o modificare severa a politicii monetare in zona euro„, a subliniat insa Michael Schubert, analist la Commerzbank.

El a aratat ca scaderea activitatilor de creditare destinate sectorului privat, in octombire, va indemna BCE la o politica prudent.

Schubert anticipeaza o revenire treptata la normalitate, odata ce economia zonei euro, care a iesit din recesiune in trimestrul al treilea, se va reface, iar perspectivele sunt incurajatoare.

BCE urmeaza sa anunte, joi, si imbununatatirea previziunilor sale de crestere economica.

Politica monetara lejera a BCE implica riscuri inflationiste si aparitia unui nou val de speculatii.

De la prabusirea bancii americane Lehman Brothers in septembrie 2008, BCE a marit perioada de maturitate a imprumuturilor si frecventa operatiunilor de refinantare, iar bancile pot obtine fonduri cu o dobanda de numai 1%.

Obiectivul BCE a fost incurajarea bancilor sa acorde suficiente credite si conditii rezonabile companiilor si populatiei.

Bancile au investit insa pe pietele financiare, ceea ce le-a permis sa se refaca, dar si sa plateasca bonusuri considerabile.

Trichet a avertizat ca profiturile trebuie folosite cu prioritate pentru majorarea rezervelor de capital si nu pentru dividende si indemnizatii nemeritate.

BCE urmeaza sa anunte, joi, renuntarea la refinantarea pe termen de un an, ultima operatiune de acest tip urmand sa aiba loc la jumatatea lunii decembrie.

Banca va reduce si numarul licitatiilor pentru finantare pe trei luni, respective sase luni, estimeaza Schubert.

BCE va actiona treptat, pentru a nu provoca panica intre banci, au mai aratat analistii.

Deloitte: Patru companii romanesti, prezente in editia 2009 a topului Technology FAST 500 EMEA

Un numar de patru companii romanesti sunt prezente in editia 2009 a topului Deloitte Technology FAST 500 EMEA, fata de doua firme anul trecut, clasamentul luand in calcul cresterea veniturilor consemnate in ultimii cinci ani de companii de tehnologie, media, telecomunicatii sau echipamente medicale.

Cele patru companii, cu activitati de dezvoltare a solutiilor software, sunt TeamNet International (locul 41), Arobs Transilvania Software (102), Lasting Software (360) si The Red Point (422).

Topul include cele mai dinamice 500 de companii publice si private cu activitati in industria de tehnologie, media, telecomunicatii, industria medicala sau tehnologii „green” din 26 de state din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

„Pentru aceasta competitie Romania a avut sase nominalizari (companii incluse in editia din acest an a Deloitte Central Europe Technology Fast 50), primele patru calificandu-se in baza procentelor de crestere raportate in perioada 2004-2008: TeamNet International din Bucuresti (+3.317%), AROBS Transilvania Software, Cluj-Napoca (+1.663%), LASTING Software din Timisoara (+487%), The RED Point din Iasi (+430%)”, se arata intr-un comunicat al Deloitte, companie de audit, consultanta, management al riscului si taxe.

In clasamentul pentru Europa Centrala au mai fost prezente, pe langa cele patru companii mentionate, Advantage Software Factory si Romanian Soft Company, ambele din Bucuresti.

Primul loc in Deloitte Technology FAST 500 EMEA este ocupat de compania Biotekno, din Turcia, de asemenea cu activitati de software, cu o rata de crestere de 42.417% pe ultimii cinci ani si venituri de 37,4 milioane de euro in anul fiscal 2008.

Urmatoarele pozitii in top sunt detinute de companiile Millenicom (Turcia, telecomunicatii/retele), Distribution Technology (Marea Britanie, software), Netlog. (Belgia, media/entertainment) si posterXXL (Germania, internet).

„Marea Britanie este in continuare tara cu cele mai multe companii incluse in Technology Fast 500 EMEA (87), urmata de Franta (80), Olanda (58), Norvegia (50), Suedia (38), Germania (32), Turcia (30), Israel (25), Finlanda (23), Irlanda (18) si Ungaria (10)”, se mai arata in comunicat.

Sectorul software domina ierarhia, cu 175 companii, fiind urmat de internet (92), telecomunicatii/retele (75), echipamente biotehnologice, farmaceutice sau medicale (26), semiconductoare, componente si electronice (17), media/entertainment (12), computere/periferice si tehnologie green (fiecare cu cate 9 companii).

Cardurile Banca Romaneasca nu vor putea fi utilizate de luni de la ora 19:00 pana miercuri la 24:00

Banca Romaneasca intrerupe sistemul informatic care gestioneaza operatiunile prin card de luni, ora 19:00, pana miercuri, ora 24:00, pentru imbunatatirea calitatii serviciilor, si lanseaza propriul serviciu de asistenta clienti ce va functiona permanent, a anuntat, vineri, institutia de credit.

„Incepand cu data de pe 30 noiembrie orele 19:00 si pana pe 2 decembrie orele 24:00, clientii Bancii Romanesti posesori de carduri nu vor putea efectua niciun fel de tranzactii cu acestea. De asemenea, reteaua de ATM-uri si POS-uri a bancii nu va fi operationala in aceasta perioada”, se arata intr-un comunicat al bancii.

Institutia mentioneaza ca posesorii cardurilor de debit pot efectua, miercuri, operatiuni de retragere de numerar din contul curent la ghiseele bancii.

Cu aceasta ocazie banca va lansa si propriul serviciu de asistenta clienti ce va functiona permanent incepand cu data de joi, 3 decembrie, si care poate fi apelat la numarul 021.304.81.00.

Termenul de predare a carnetelor de munca la CNPAS, amanat pana in septembrie 2010

Termenul-limita de predare a carnetelor de munca de catre persoanele fizice si juridice pentru activitatea de preluare a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001 este 30 septembrie 2010.

Ce se scumpeste in 2010. Lista produselor

Anul viitor vine cu scumpiri la o serie de produse alimentare si servicii Anul 2010 va aduce cheltuieli mai mari pentru romani inca din luna ianuarie, ca urmare a scumpirii produselor alimentare si bauturilor, cat si a diverselor servicii, cresterea cu 14% a cursului de schimb la care se calculeaza accizele pentru electricitate, carburanti, tutun si alcool fiind principalul „vinovat”, spun reprezentantii patronatelor. In cazul unor produse alimentare, scumpirile vor fi in transe iar preturile vor creste gradual pana in primavara, in timp ce tigarile si carburantii se vor scumpi chiar de la inceputul anului viitor.

Ce scumpiri aduce ianuarie in magazinele alimentare

De pe lista alimentelor care vor costa mai mult incepand cu luna ianuarie nu lipsesc laptele si branzeturile. „Estimam o crestere cu 3-8% a preturilor acestor produse, aplicata treptat, in doua-trei transe, incepand cu jumatatea lunii ianuarie pana in martie. Scumpirea laptelui si branzeturilor vine ca urmare a majorarii accizelor la carburanti si electricitate, cu cea mai mare influenta in pret”, a declarat pentru Gandul Valentin Blanaru, directorul executiv al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).

In acelasi timp, la cresterea pretului laptelui si branzeturilor va atarna si scumpirea cu 20-25% a materiei prime aduse din import, stocurile actuale ajungand pana la sfarsitul lunii ianuarie. In aceste conditii, branza telemea si cascavalul, produse cu o perioada mai mare de maturare, nu ar trebui sa se scumpeasca odata cu epuizarea stocurilor de materie prima, spune Valentin Blanaru.

Tot din ianuarie, din prima zi a anului viitor, se scumpeste si carnea de pui, cu 20-30%, masura urmand a fi luata de fermieri pentru a compensa anularea subventiilor incepand cu anul viitor, a declarat recent Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania. Potrivit datelor Uniunii, 25% din carnea de pui de pe piata, respectiv 100.000 de tone pe an, provine din importuri.

Scenariu optimist: fructele si legumele se scumpesc cu 7-10%

Incepand cu mijlocul lunii februarie se anunta scumpiri de 7-10% si la fructele si legumele din import, ca si in cazul gemurilor, dulceturilor, compoturilor si al diverselor conserve de legume. „Acesta este un calcul real si optimist in care se tine cont numai de deprecierea leului si de scumpirea carburantilor, fara a lua in calcul alte practici ale distribuitorilor din Romania”, a declarat pentru Gandul Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). Toate aceste scumpiri vor fi simtite de majoritatea romanilor, mai ales ca legume si fructe autohtone nu prea exista in sezonul rece.

In jur de 70-75% din legumele si fructele de pe piata romaneasca si 40-45% din conservele din magazinele autohtone provin din import, potrivit datelor FSIA. Este posibila, astfel, reducerea in continuare a vanzarilor de produse alimentare, dupa ce anul acesta, comerciantii vorbesc despre scaderi de 15-20% comparativ cu anul trecut.

Si painea se va scumpi cu 5-10% in primul trimestru al anului viitor, marirea pretului fiind dictata in primul rand de noul pret al graului. „Materia prima de calitate este pe terminate, dupa care fie apelam la importuri, fie cumparam din tara, insa deocamdata nu stim cat va costa graul”, a declarat pentru Gandul Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN).

Daca fabricile de paine vor cumpara graul cu 600 de lei/tona, fata de 520 de lei, in acest moment, pretul painii va urca cu 5%, iar daca materia prima va ajunge la 700 de lei/tona, majorarea va fi de 10%, apreciaza Popescu.

Viciile costa mai mult din 2010

Mai mult vor costa de la anul si tigarile, carburantii, alcoolul si electricitatea, adica produsele accizabile. Un pachet de tigari va costa astfel zece lei de la 1 ianuarie 2010, dupa ce acciza va creste de la 64 la 74 de euro pentru mia de tigarete, iar cursul de schimb la care se calculeaza aceasta va urca cu 14%. La anul se scumpesc si bauturile spirtoase, dupa cum au declarat recent pentru Gandul reprezentantii producatorilor din domeniu. Astfel, pana la jumatatea anului, preturile vor creste cu 4-6% la aperitive si cu 6-8% la brandy, vodca si bauturile cu peste 38 de grade concentratie de alcool.

Soferii vor plati cu 40% in plus pentru politele de raspundere civila auto obligatorie (RCA), in special din cauza cresterii sumelor platite ca despagubiri de catre companiile de asigurari. Scumpiri se vor inregistra si la carburanti, de 5-7% la pompa, ajungand la o medie de 4,2 lei pe litru, in special din cauza majorarii accizelor.

Si acciza la electricitate va creste usor, insa oficialii au dat asigurari ca tarifele vor ramane neschimbate anul viitor. In schimb, confectiile din blanuri naturale, parfumurile, iahturile si bijuteriile din aur si platina se vor ieftini, odata cu eliminarea accizelor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: