Stiri economice 03.12.2009

Operatorii economici care fac investitii in turism vor fi scutiti de impozit pe profit

Operatorii economici, autorizati de catre Ministerul Turismului, care realizeaza investitii in turism sunt scutiti de impozitul pe profit, dupa punerea in functiune a investitiei respective si totodata, vor beneficia de o cota de TVA de 9% pentru serviciile de masa, potrivit proiectului de lege a turismului, lansat recent in dezbatere publica.

Ministerul Turismului a elaborat recent proiectul de lege ce reglementeaza organizarea, coordonarea si dezvoltarea durabila a turismului in Romania. Prevederile legii se vor aplica autoritatilor administratiei publice implicate in desfasurarea activitatii de turism, asociatiilor turistice, operatorilor economici si, in general, tuturor persoanelor fizice sau juridice care desfasoara activitati turistice

Una din facilitatile fiscale prevazute in proiect vizeaza operatorii economici care realizeaza investitii in turism. Acestia vor fi scutiti de impozitul pe profit, dupa punerea in functiune a investitiei respective, conform urmatoarei grile:
(a) Pentru valoarea investitiei cuprinsa intre 100.000 si 500.000 euro, perioada de scutire este de 1 an fiscal.
(b) Pentru valoarea investitiei cuprinsa intre 500.001 si 2.000.000 euro, perioada de scutire este de 2 ani fiscali.
(c) Pentru valoarea investitiei cuprinsa intre 2.000.001 si 5.000.000 euro, perioada de scutire este de 3 ani fiscali.
(d) Pentru valoarea investitiei cuprinsa intre 5.000.001 si 10.000.000 euro, perioada de scutire este de 4 ani fiscali .
(e) Pentru o valoare a investitiei de peste 10.000.001 euro, perioada de scutire este de 5 ani fiscali.

O alta facilitate fiscala se refera la scutirea de impozit pe cladiri pe o durata de 10 ani din momentul introducerii pensiunii turistice din mediul rural sau din statiunile balneare, a pensiunii agroturistice sau a casei traditionale in circuitul turistic, in conditiile legii, si/sau pe parcursul functionarii lor in conditiile legii, in cazul in care beneficiarul are pana in 45 de ani si are domiciliul stabil in mediul rural;

De asemenea, este prevazuta introducerea platii pentru serviciile de furnizare gaze, apa, curent electric, salubrizare, radio-tv, internet, telefonie, la tarife stabilite pentru persoane fizice, in cazul pensiunilor turistice si agroturistice .

Impozitul pe venit, in cazul pensiunilor turistice rurale, a pensiunilor agroturistice si a caselor traditionale, va avea caracter forfetar si va fi stabilit dupa cum urmeaza:
(a) pentru casele traditionale, pensiunile din mediul rural cu maxim 5 camere si pentru camerele de inchiriat in locuinte de pana la 3 camere – 600 lei/an
(b)pentru pensiunile agroturistice si pensiunile cu maxim 10 camere – 1200 lei/an
(c) pentru pensiunile din mediul rural cu maxim 15 camere – 1800 lei /an

In cazul constructiilor de noi pensiuni agroturistice sau de pensiuni turistice in mediul rural sau in statiuni balneare cu o capacitate de pana la 8 camere, singura autorizatie necesara pentru functionare in conditii legale va fi certificatul de clasificare eliberat de catre Ministerul Turismului.

Potrivit proiectului, taxa hoteliera, denumita si taxa de sejur, se stabileste la nivelul de 1% din valoarea tarifului de cazare, fara TVA si mic dejun, si este datorata de catre toti operatorii economici care administreaza structuri de primire turistica cu functiuni de cazare.

Gestionarea fondurilor incasate din taxa hoteliera, de catre consiliile locale, se va face cu obligativitatea consultarii asociatiilor de promovare regionala, in judetele sau regiunile in care acestea exista si va fi folosita exclusiv pentru:
(a) promovarea activitatii turistice de pe teritoriul administrativ propriu, in proportie de 20%
(b) investitii in infrastructura turistica de pe teritoriul administrativ propriu, in proportie de 80%.

In localitatile sau statiunile turistice in care nu functioneaza asociatii de promovare regionala, sumele incasate din taxa hoteliera vor fi gestionate de catre consiliile locale respective, prin primarii, respectand aceleasi proportii de alocare.

Impozitele pe cladiri si terenuri se reduc cu 50% in cazul acelor cladiri si terenurile aferente, utilizate exclusiv pentru prestarea de servicii turistice, care functioneaza minim 5 luni si maxim 6 luni consecutive pe durata unui an calendaristic.

Incepand cu intrarea in vigoare a legii, cota redusa de TVA de 9% se aplica si asupra serviciilor de masa prestate de operatorii economici autorizati de catre Ministerul Turismului. Cota redusa de TVA de 9% nu se aplica pentru bauturile alcoolice.

Daca agentul economic autorizat de catre Ministerul Turismului desfasoara si alte activitati, cota de 9% se aplica exclusiv asupra activitatilor de turism. Cota se aplica numai in cazul agentilor economici cu activitate in turism, autorizati de catre Ministerul Turismului si numai pe perioada de valabilitate a autorizarii

ANPC: Amenzi de peste 330.000 de lei pentru deseurile de echipamente electrice si electronice

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a aplicat peste 90 de amenzi contraventionale, in valoare de peste 335.000 de lei, in urma unui control privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), efectuat, la sfarsitul lunii octombrie, la peste 400 de operatori economici, dupa cum reiese dintr-un comunicat de presa al ANPC, publicat miercuri.

ANPC a constat abateri de la prevederile legale la peste 189 de operatori dintre cei verificati, in total fiind controlate peste 50.000 de echipamente electrice si electronice.

“Pentru abaterile constatate, comisarii ANPC au oprit temporar de la comercializare 3977 de echipamente si au aplicat 94 de amenzi contraventionale in valoare de 335.100 lei si 163 de avertismente”, arata sursa.

Abateri constatate:

1. Informarea consumatorilor despre DEEE
Producatorii si/sau distribuitorii sunt obligati sa furnizeze utilizatorilor de echipamente electrice si electronice din gospodariile particulare toate informatiile necesare privind :
• a) obligatia de a nu elimina DEEE ca deseuri municipale nesortate si de a colecta selectiv aceste deseuri;
• b) sistemele de predare si colectare puse la dispozitia lor;
• c) rolul utilizatorilor in refolosirea, reciclarea si celelalte forme de valorificare a DEEE;
• d) efectele potentiale asupra mediului si sanatatii umane ca urmare a prezentei substantelor periculoase in aceste echipamente;
• e) semnificatia simbolului prevazut pentru marcarea echipamentelor electrice si electronice; simbolul care indica faptul ca aceste echipamente fac obiectul unei colectari separate reprezinta o pubela cu roti barata cu doua linii in forma de ”X” ; simbolul trebuie sa fie tiparit vizibil, lizibil si durabil; producatorii si/sau distribuitorii au obligatia de a furniza toate informatiile prevazute mai sus in instructiunile de utilizare sau la punctul de vanzare (afise, monitoare TV, pliante, brosuri), obligatoriu traduse in limba romana.
Abatere constatata la 71 operatori economici, reprezentand 17,61% din totalul controlat.

2. Marcarea echipamentelor electrice si electronice cu simbolul care indica faptul ca acestea fac obiectul unei colectari separate
In scopul reducerii la minimum a eliminarii DEEE ca deseuri nesortate si pentru a facilita colectarea lor selectiva, producatorii trebuie sa aplice pe echipamentele electrice si electronice simbolul reprezintand o pubela cu roti barata cu doua linii in forma de ”X”; in cazul in care datorita dimensiuniii echipamentelor sau a modului de functionare ale acestora aplicarea simbolului nu este posibila atunci simbolul trebuie aplicat pe ambalaj, pe instructiunile de utilizare si pe certificatul de garantie al echipamentelor.
Abatere constatata la 86 operatori economici, reprezentand 21,33% din totalul operatorilor controlati, pentru 625 de echipamente electrice si electronice.

3. Aplicarea pe echipamentele electrice si electronice a etichetei de identificare a producatorului Orice producator care introduce pe piata astfel de echipamente dupa data de 31.12.2006 este obligat sa se identifice prin aplicarea unei etichete avand un marcaj care trebuie sa contina numele firmei, codul unic de inregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului sau orice informatie de identificare, fara a se confunda cu alt marcaj similar aplicat anterior datei respective.
Abatere constatata la 9 operatori economici, reprezentand 2,23 % din totalul operatorilor controlati, pentru 108 de echipamente elecrice si electronice.

4. Respectarea prevederilor legale in cazul promotiilor
Comparatiile care se refera la o oferta speciala trebuie sa indice in mod clar si neechivoc data la care inceteaza oferta sau, daca este cazul, faptul ca oferta speciala se refera la stocul de bunuri disponibil, iar daca oferta speciala nu a inceput inca, data de incepere a perioadei in care se aplica pretul special sau alte conditii specifice.
Abatere constatata la 3 operatori economici, reprezentand 0,74% din totalul controlat.

5. Afisarea la loc vizibil a unei plachete cu TEL INFO CONSUMATOR: 0800 080 999, precum si adresa, numarul de telefon, numarul de fax, adresa de e-mail – ale CJPC urilor, respectiv ale CPCMB, in a carui raza se afla operatorul economic si adresa site-ului oficial al ANPC.
Abatere constatata la 49 operatori economici, reprezentand 12,15 % din totalul controlat.

6. Alte abateri (legalitatea functionarii; afisarea in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare la registrul comertului, din care sa rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societatii pentru care este autorizata sa functioneze, precum si afisarea si respectarea orarului de functionare; afisarea preturilor si tarifelor, in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit conform OG 21/1992 privind protectia consumatorilor)
Abatere constatata la 112 operatori economici, reprezentand 27,79% din totalul operatorilor controlati.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: