Stiri economice 04.12.2009

Romania va majora TVA in viitorul apropiat

Majorarea TVA in Romania si Cehia este asteptata de cei mai multi experti financiari intervievati de institutul german ZEW si Erste Bank, care anticipeaza, totodata, ca cele doua tari vor reusi sa-si reduca deficitul bugetar pana la finele anului 2010.

In privinta posibilitatii majorarii TVA de catre statele din regiune in perioada urmatoare, cate 20% dintre respondenti cred ca Romania si Cehia vor aplica o astfel de masura, fiind cele mai mari ponderi dintre toate tarile.

Participantii la sondaj au fost intrebati ce masuri de reducere a deficitului bugetar anticipeaza ca vor fi adoptate in viitorul apropiat in Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia.

„Cele mai utilizate instrumente (pentru reducerea deficitului bugetar – n.r.) sunt privatizarile activelor detinute de stat, majorarea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) si reducerea cheltuielilor publice„, se arata intr-un raport realizat de ZEW in colaborare cu grupul financiar austriac Erste.

Expertii atribuie in mod clar o importanta mai scazuta majorarii TVA decat limitarii cheltuielilor, pentru reducerea deficitelor bugetare.

„Reducerea cheltuielilor publice este masura cea mai anticipata de experti, care cred ca aceasta ar putea fi aplicata de toate tarile. Astfel, 53% din raspunsuri au indicat ca statele vor reduce costurile. Expertii anticipeaza ca in special guvernul Ungariei va limita cheltuielile”, se precizeaza in raport.

In acelasi timp, 17% dintre expertii chestionati anticipeaza ca Romania va apela in viitorul apropiat la privatizari pentru limitarea deficitului bugetar si doar 14% cred ca guvenul isi va reduce cheltuielile.

„Majoritatea expertilor considera ca Cehia si Romania vor reusi sa-si reduca deficitul bugetar pana la finele anului viitor. Astfel, diminuarea deficitului public este anticipata de 67% din respondenti in cazul Cehiei si de 60% in Romania”, se mai spune in raport.

Expertii financiari au fost rugati sa evalueze masurile care ar putea sa reduca deficitele bugetare.

Majoritatea participantilor la sondaj considera ca eficacitatea reducerii cheltuielilor publice pentru scaderea deficitului bugetar este foarte ridicata (40%) sau ridicata (37%).

Pe de alta parte, majorarea TVA este evaluata de expertii financiari ca fiind mai putin eficienta. Jumatate din respondenti apreciaza ca majorarea TVA are un impact neutru, iar 31% dintre acestia cred ca masura are o influenta puternica.

„Cel mai putin eficace instrument in opinia expertilor este privatizarea, doar 28% dintre respondenti indicand ca aceasta masura are o eficienta foarte puternica sau puternica. Pe de alta parte, 44% dintre respondenti considera ca privatizarea are un efect scazut sau foarte scazut. Rezultatul ar putea reflecta capacitatea privatizarii de a genera pe termen scurt intrari de capital, dar de a nu influenta bugetul pe termen lung”, se precizeaza in raport.

Institutul german ZEW, Centrul pentru Cercetare Economica Europeana, Mannheim, si grupul Erste Bank AG, realizeaza lunar un sondaj pentru regiunea Europei Centrale si de Est, Austria si zona euro.

Sondajul, realizat in randul a 71 de experti pentru piata financiara , in perioada 28 octombrie – 9 noiembrie, a fost publicat in raportul din luna decembrie.

Vanzarile de carburanti ar putea stagna anul viitor, la nivelul din 2008 si 2009

Vanzarile de carburanti ar putea stagna anul viitor, in volum, la nivelul inregistrat in 2008 si 2009, apreciaza reprezentantii Asociatiei Romane a Petrolului (ARP), care reuneste cele mai mari companii de profil.

„La nivelul celor sase companii din ARP, ca volum, vanzarile de carburant la pompa sunt comparabile cu cele de anul trecut. Speram ca in 2010 volumul pietei sa fie comparabil cu nivelul de anul acesta„, potrivit datelor asociatiei.

ARP nu a furnizat alte informatii privind volumul si valoarea pietei de carburanti.

Reprezentanti ai Rompetrol Downstream au declarat in luna noiembrie ca la nivelul pietei romanesti de carburanti este asteptata in acest an o scadere cu 7% a volumelor comercializate, de la nivelul de 5,7 milioane de tone inregistrat anul trecut.

Din ARP fac parte Petrom (controlat de grupul austriac OMV), OMV Romania Mineraloel, Rompetrol Downstream (divizia de distributie a Rompetrol, detinut de KazMunaiGaz din Kazahstan), LukOil Romania (subsidiara companiei rusesti LukOil), MOL Romania (din grupul ungar MOL) si Agip Romania (parte a Eni, Italia).

Cele sase companii din ARP controleaza aproximativ 90% din piata romaneasca de carburanti.

Marii asiguratori europeni au lansat un „indice al catastrofelor”

Marii asiguratori europeni au lansat joi, printr-un institut infiintat in februarie, un indice al pierderilor din industria asigurarilor care vizeaza eventualele catastrofe naturale din Europa.

Institutul PERILS a fost creat de companiile de asigurari Allianz, AXA, Groupama si ZFS, grupurile de reasigurari Munich Re, PartnerRe si Swiss Re, si brokerul de reasigurare Guy Carpenter.

Serviciul lansat joi de PERILS ofera indici valorici care pot fi utilizati in cadrul valorilor mobiliare insurance-linked (ILS) bazate pe eventuale pierderi in industria asigurarilor, dar si in cadrul tranzactiilor industry loss warranty (ILW) derulate pe piata europeana. Indicele este similar rapoartelor Propety Claims Service (PCS) utilizate de asiguratorii din Statele Unite.

PERILS, care functioneaza ca o companie cu sediul la Zurich, spune ca scopul este de a oferi abonatilor date despre expunerea potentiala a industriei asigurarilor ca intreg la catastrofele naturale din Europa.

Ulterior, serviciile vor fi extinse si catre alte zone unde sunt necesare date similare.

Centralizarea datelor va oferi companiilor de asigurari si agentiilor de evaluare a riscului informatii mai precise si de calitate mai buna privind posibila frecventa si severitate a catastrofelor naturale din Europa, si va majora totodata precizia si fiabilitatea catalizatorilor de pierdere ai instrumentelor ILS.

De Craciun, statul ne face cadou credite noi de 1,2 miliarde euro

Finantele continua sa se imprumute agresiv de la banci, care oricum prefera sa crediteze statul la dobanzi de 10%, la titlurile de stat in lei, avand in vedere ca cererea din partea populatiei si firmelor este ca si inexistenta in ultima vreme, informeaza cotidianul Gandul.

In acest an statul s-a imprumutat, prin emisiuni de titluri de stat, de cinci ori mai mult comparativ cu anul trecut, adica circa 60 miliarde lei, fata de 12,5 miliarde lei in anul care a trecut.

In plus, in decembrie romanii vor primi inca un „cadou”, in valoare de 4,8 miliarde lei (circa 1,1 miliarde euro), Ministerul Finantelor anuntand deja ca vrea sa atraga aceasta suma tot prin titluri de stat.

In ceea ce priveste valoarea finantarii de care Romania are nevoie in urmatoarea perioada, cifrele analistilor variaza intre 2 si 4 miliarde euro. De unde va face rost statul de acesti bani? Acestia sustin ca piata interna va fi sursa la care se va apela, chiar daca bancile s-ar putea sa majoreze costul imprumuturilor catre stat.

Un nou recensamant, in martie 2011

Executivul a decis efectuarea recensamantului populatiei si al locuintelor pe intregul teritoriul Romaniei in perioada 12-21 martie 2011. Organizarea, efectuarea propriu-zisa, prelucrarea si publicarea rezultatelor vor avea loc in perioada 2010-2013, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul sedintei de Guvern de miercuri.

Actul normativ aprobat miercuri stabileste o serie de activitati pregatitoare pentru realizarea referendumului, si anume:
– delimitarea teritoriului unitatilor administrativ-teritoriale in unitati de recensamant
-constituirea structurilor teritoriale de recensamant si a secretariatelor tehnice
– elaborarea metodologiei recensamantului, precum si a clasificarilor si nomenclatoarelor care se vor utiliza la recensamant
– tiparirea si difuzarea in teritoriu a instrumentarului de recensamant
– selectarea si instruirea personalului angajat temporar la Institutul National de Statistica si la directiile judetene de statistica, precum si recrutarea si instruirea personalului de recensamant (in total 121.000 de persoane)
– efectuarea unui recensamant de proba pentru testarea la scara redusa a intregului instrumentar de recensamant, in anul 2010

Costul total al organizarii si desfasurarii recensamantului este de aproximativ 200 milioane de lei, bugetul fiind defalcat pentru 4 ani: 2010-2013. “Prin acest act normativ nu au fost insa alocati bani pentru organizarea si desfasurarea recensamantului, ci doar a fost stabilit bugetul”, a afirmat Ioana Muntean.

Acest recensamant este primul care va fi efectuat in spatiul Uniunii Europene si care are la baza cerintele Parlamentului European (Regulamentul CE nr. 763/2008) si Consiliului privind Recensamantul Populatiei si al Locuintelor.

Potrivit acestor documente, tarile membre trebuie sa detina informatii sigure referitoare la populatia si locuintele din intregul spatiu UE, primul an de referinta fiind 2011.

Ultimul recensamant a fost realizat in Romania in anul 2002, in consecinta este necesara colectarea de informatii detaliate privind populatia si locuintele pentru a sprijini diverse activitati comunitare, dar si pentru fundamentarea corecta a strategiilor, programelor si masurilor adoptate de catre factorii de decizie.

BNR: Dobanda de referinta de 8% pe an, pentru luna decembrie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stabilit, pentru luna decembrie, o rata a dobanzii de referinta de 8% pe an.

In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 829 din 2 decembrie 2009, a fost publicata Circulara BNR nr. 45/2009 privind nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei valabil in luna noiembrie.

Astfel, „pentru luna decembrie 2009, nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este de 8% pe an”, potrivit circularei BNR nr. 45/2009.

Pentru luna noiembrie, BNR a stabilit, prin Circulara nr. 40/2009 , o rata a dobanzii de referinta de 8% pe an.

Rata dobanzii de referinta se calculeaza ca medie aritmetica, ponderata cu volumul tranzactiilor, a ratelor dobanzilor depozitelor atrase, operatiunilor reverse repo si operatiunilor repo din luna anterioara celei pentru care se face anuntul. Pana in luna februarie 2009, operatiunile repo nu au fost incluse in calculul ratei dobanzii de referinta.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: