Stiri economice 07.12.2009

CE permite Romaniei sa acorde ajutoare de stat companiilor afectate de criza

Comisia Europeana a autorizat, vineri, in conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, un program de ajutor propus de Romania pentru sustinerea companiilor afectate de criza cu pana la 500.000 de euro.

Programul, valabil pana la 31 decembrie 2010, are rolul sa ofere sprijin firmelor care se confrunta cu dificultati financiare ca urmare a inaspririi conditiilor de creditare din cauza crizei economice, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Schema indeplineste conditiile din Cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat cu rol de sustinere a accesului la finantare in perioada crizei financiare si economice, adoptat de Comisie, intrucat este limitat in timp, respecta pragurile relevante si este destinata numai companiilor care nu se aflau in dificultate la 1 iulie 2008.

Ajutorul maxim care poate fi acordat unei companii este de 500.000 de euro.

„Programul de ajutor de stat va contribui la inlaturarea dificultatilor cu care se confrunta companiile din Romania, fara o distorsionare semnificativa a pietei. In urma colaborarii excelente cu autoritatile din Romania, Comisia a putut aproba rapid schema”, a declarat comisarul pentru Concurenta, Neelie Kroes.

Ajutorul de stat poate fi acordat sub forma de sume nerambursabile, imprumuturi in conditii preferentiale, subventii de dobanda, garantii sau esalonarea creantelor detinute de stat fara perceperea de dobanzi.

Mai putine importuri de fructe in Romania

Importurile de fructe ale Romaniei au scazut in primele opt luni din 2009 pe majoritatea segmentelor, cele mai importante diminuari inregistrandu-se la caise, cirese, piersici si prune, unde reducerea a fost de 50,9%, pana la 12.415,6 tone. Astfel, in intervalul ianuarie – august Romania a importat 12.415,6 tone de caise, cirese, piersici si prune cu o valoare de 8.118.300 euro, fata de 25.315,5 tone in valoare de 16.351.100 euro, in perioada corespunzatoare din 2008.

De asemenea, potrivit Ministerului Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), o scadere importanta a fost inregistrata si pe segmentul de pepeni, dupa primele opt luni din acest, fiind aduse in tara 9.923,5 tone cu o valoare de 1.883.600 euro, comparativ cu 18.772 tone cu o valoare de 3.262.600 euro, in intervalul similar din anul precedent.

Importurile de banane au scazut dupa primele opt luni ale acestui an cu 42%, de la 91.507,2 tone in valoare de 46.695.800 euro, in perioada ianuarie – august 2008, la 53.014,5 tone cu o valoare de 34.094.700 euro.

Pe segmentul de struguri de masa, dupa intervalul ianurie – august 2009, s-a inregistrat o scadere de 30,3%, fiind importate 7.281,8 tone cu o valoare de 5.456.100 euro, fata de 10.459,8 tone in valoare de 8.535.900 euro, importate dupa primele opt luni din 2008.

Datele MAPDR mai arata ca dupa primele opt luni ale acestui an au fost importate 71.810,1 tone de citrice, cu o valoare de 29.774.900 euro, in scadere cu 19,7% fata de perioada corespunzatoare din anul precedent (89.455,8 tone in valoare de 39.032.400 euro).

In ceea ce priveste segmentul de mere, pere si gutui, importurile din primele opt luni din 2009 se ridica la 29.854,3 tone in valoare de 13.233.100 euro, in scadere cu 11,8% comparativ cu intervalul similar din 2008, cand in tara au fost aduse 33.868 tone cu o valoare de 21.178.400 euro.

In primele opt luni din acest an au fost importate banane din Ecuador, Panama, Franta, Republica Ceha, Ungaria, citrice din Turcia, Grecia, Bulgaria, Olanda, struguri de masa din Turcia, Olanda, Grecia, Italia, Republica Moldova, iar pepenii au fost adusi din Grecia si Olanda. Mere, pere si gutui au fost importate din Polonia,Olanda, Italia, Grecia , Turcia, Austria, iar caisele, ciresele, piersicile si prunele din Grecia, Italia, Turcia.

Incertitudinile politice impiedica aprecierea leului in perioada imediat urmatoare

Situatia politica incerta din Romania si rezultatele slabe ale unor companii nefinanciare impiedica o apreciere a leului in raport cu euro in perioada imediat urmatoare, dar pana la finele anului 2010 leul ar putea castiga cateva procente in fata monedei unice europene.

Incertitudinile politice si balantele contabile slabe ale companiilor din afara sectorului financiar impiedica revenirea leului pe un trend pozitiv, in viitorul apropiat„, a declarat Raffaella Tenconi, analist la compania Wood&Co din Londra.

Dagmar Hajkova, analist la Generali PPF Asset Management in Praga, se asteapta ca presedintele PSD, Mircea Geoana, sa castige alegerile prezidentiale de duminica si anticipeaza formarea unui guvern de coalitie pana la sfarsitul anului.

„Consideram ca vor fi probleme in adoptarea reformelor incluse in programul de finantare convenit cu Fondul Monetar International, in conditiile in care social-democratii se opun masurilor de restructurare a sectorului public”, a spus Hajkova.

El a aratat ca, dupa evolutia pozitiva a leului din ultimele cateva saptamani, moneda se va deprecia pana la sfarsitul acestui an, odata cu intensificarea discutiilor referitoare la reforme.

„Anticipam totusi ca si un astfel de guvern va recunoaste riscurile legate de un esec al acordului cu FMI si va lua masurile importante necesare. Acest fapt va influenta pozitiv leul in 2010”, considera Hajkova.

Banca Nationala a Romaniei a afisat vineri o referinta de 4,2062 lei/euro, minimul ultimelor doua luni.

Analistii considera ca perspectivele leului s-ar putea imbunatati daca alegerile prezidentiale vor conduce la formarea unui guvern care va aplica o politica bugetara responsabila, astfel incat sa fie reluata finantarea din partea FMI.

Ca si Romania, Ungaria ramane vulnerabila fata de o intrerupere a finantarii externe, chiar daca a redus deficitul bugetar la cel mai redus nivel din regiune.

Analistii care au participat la sondajul Reuters estimeaza ca forintul va stagna in urmatoarele 12 luni si ca atat leul cat si coroana ceha vor castiga cateva procente.

Zlotul polonez se va aprecia in intervalul analizat, cu performante peste cele ale celorlalte monede din Europa Centrala, intrucat analistii anticipeaza ca economia Poloniei se va redresa mai rapid.

La sondajul efectuat in perioada 30 noiembrie-3 decembrie au participat 44 de analisti.

Companii olandeze din industria feroviara, interesate de piata romaneasca

Reprezentanti ai patru companii din Olanda din industria feroviara vor vizita Romania saptamana viitoare pentru stabilirea unor parteneriate de afaceri, a declarat, vineri, agentiei MEDIAFAX, secretarul general al Asociatiei Industriei Feroviare din Romania, Stefan Roseanu.

Pe langa cele patru companii, respectiv Mitron, TKF, Pintsch Aben, BMC/Transforma, vor participa la un forum Universitatea Tehnica din Delft si Agentia Olandeza pentru Cooperare si Afaceri Internationale.

Forumul va avea loc in perioada 8-9 decembrie, la Bucuresti, urmand ca apoi delegatia olandeza sa se deplaseze in Bulgaria pentru activitati similare.

Mitron produce sisteme de securitate si de informare destinate transporturilor si activeaza pe pietele din Scandinavia, Rusia si in majoritatea statelor vest-europene.

TKF furnizeaza cabluri si solutii de cablistica pentru diverse piete, printre care se numara industria feroviara, energetica si a constructiilor maritime.

Pintsh Aben produce sisteme de incalzire pentru echipamentele de infrastructura feroviara si face parte din grupul german Schaltbau, iar BMC/Transforma este specializata programe de specializare si perfectionare in domeniul feroviar.

Asociatia Industriei Feroviare din Romania este o organizatie non-guvernamentala, non-profit, care urmareste promovarea transportului feroviar.

Numarul bancilor inchise in SUA urca la 130

Autoritatile din Statele Unite au inchis inca sase banci vineri, urcand numarul institutiilor de credit esuate in acest an pe piata americana la 130, intr-un sistem care continua sa sufere de sindromul creditului neperformant.

Bancile mici vor continua sa dea faliment intr-un ritm accelerat si anul viitor, noteaza agentia internationala de presa.

Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), agentia guvernamentala care asigura depozitele constituite in bancile americane, a aratat ca relansarea sectorului bancar va ramane in urma revenirii economiei generale.

FDIC a anuntat vineri ca autoritatile au inchis trei banci din statul Georgia si cate una din Virina, Illinois si Ohio.

Cea mai mare dintre cele sase banci este AmTrust Bank din Cleveland, Ohio, cu active de 12 miliarde de dolari si depozite de opt miliarde de dolari. Depozitele au fost asumate de o banca din New York.

Celelalte cinci banci aveau active cumulate de mai putin de un miliard de dolari.

Cele sase falimente vor disloca 2,3 miliarde de dolari din fondul de garantare a depozitelor al FDIC.

Sistemul bancar american se confrunta cu cel mai X din voturi. Traian Basescu a adunat 50,43%, iar Mircea Geoana 49,57%. Urmatoarele rezultate vor fi anuntat

Vama vrea sa cumpere sisteme de securizare conform Schengen de peste 10 mil. €

Autoritatea Nationala a Vamilor vrea sa achizitioneze sisteme de securizare, aparate si echipamente pentru securizarea frontierei externe a UE, conform normelor Schengen, de 48,47 milioane lei (peste 10 milioane euro), potrivit anuntului de intentie de pe sistemul electronic de achizitii publice. Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare este 15 martie 2010, iar data limita de achizitie/instalare/instruire este 30 septembrie 2010, conform NewsIn.

Contractul vizeaza cumpararea de aparatura interconectata de securizare a frontierei: aparate raze X (16), porti radiatii (10), aparat detectie (12), videoendoscop (3), LPR (25), Upgrade LPR (3), soft integrator de echipamente (9), echipamente de scanare a mijloacelor de transport (3), sistem de supraveghere (7), identificatori izotopi (4), sisteme de monitorizare a radiatiilor (7).

Birourile vamale situate la frontiera externa a Uniunii Europene vor reprezenta locul principal de livrare a produselor, se mai arata in anunt, potrivit caruia contractul nu se inscrie intr-un proiect finantat din fonduri comunitare.

Pe 3 decembrie, Autoritatea Nationala a Vamilor a atribuit un contract de 12,2 milioane lei (circa 2,9 milioane euro) firmei MB Telecom Ltd pentru sisteme de securizare, conform normelor Schengen, necesare birourilor vamale din Albita, Giurgiulesti, Sculeni si Siret. De asemenea, firma va trebui sa livreze si un sistem de citire a codurilor bara si interfata cu sistemul de securizare a frontierei din dotarea biroului vamal Albita.

Basescu 50,43%, Geoana 49,57% – primele rezultate oficiale BEC dupa numararea a 95,4% din voturi

Biroul Electoral Central a anuntat primele rezultate oficiale dupa numararea a 95,4% din voturi. Traian Basescu a adunat 50,43%, iar Mircea Geoana 49,57%. Urmatoarele rezultate vor fi anuntat de BEC la ora 11:00.

Companiile vor sa creasca investitia in social media

Majoritatea companiilor intentioneaza sa investeasca mai mult in social media anul viitor, dar, in acelasi timp, se lupta pentru a gasi resursele financiare si de timp pentru a gestiona activitatea, arata un studiu realizat de Econsultancy si bigmouthmedia si citat de Marketing Charts.

Dintre cele peste 1.100 de companii chestionate, 86% vor sa creasca anul viitor investitia in social media, iar 13% sa o mentina la acelasi nivel. Lipsa resurselor reprezinta cel mai mare impediment pentru mai mult de jumatate dintre companii (54%). Totodata, doar un sfert afirma ca au castigat, in urma folosirii acestui tip de media, “valori reale, tangibile”, in timp ce 60% spun ca “au avut niste beneficii, dar nimic concret”.

Platforma Twitter este media sociala utilizata de 78% dintre companii, 54% o folosesc pentru marketing si 47% pentru monitorizarea de brand. Continutul video a fost, de asemenea, o alta directie importanta pentru companii in 2009. Aproximativ 60% dintre acestea folosesc canalele video, fie pentru creare de continut, fie pentru distributie. Printre cele mai importante avantaje ale utilizarii social media, companiile au enumerat notorietatea de brand crescuta (73%), angajarea consumatorilor (71%), o reputatie de brand mai buna (66%) si o comunicare mai buna cu factorii de influenta (62%). Cum utilizeaza companiile media sociala

  • 10% dintre companii nu utilizeaza social media
  • 60% au folosit canalele video, in 2009
  • 72% dintre agentii spun despre clientii lor ca folosesc bloguri corporate sau de brand
  • 31% dintre companii spun ca platforma Twitter este o “imensa oportunitate”

Dragos Frumosu, presedintele FSI, vrea sa inchida hipermarketurile in weekend

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSI), sustine ca organizatia pe care o reprezinta ia in calcul o propunere legislativa prin care sa fie interzisa functionarea hipermarketurilor in weekend, in zilele de sambata si duminica, pentru a incuraja vanzarile magazinelor de cartier, sufocate de marile retele internationale. Modelul este aplicat deja in strainatate, iar un astfel de caz este Polonia, unde supermarketurile sunt inchise o zi pe saptamana.

„Unii retaileri vor sa aplice Codul de Bune Practici, altii nu. Nu stiu cum sa mai inventeze tot felul de taxe. Pentru a compensa reducerea termenului de plata la produsele proaspete, de exemplu, hipermarketurile au venit cu tot felul de taxe, care se vad in final in preturi”, a declarat pentru Business Standard Frumosu. El afirma ca o astfel de masura a fost deja luata in strainatate si s-ar putea impune si la noi, cu atat mai mult cu cat in Romania, spre deosebire de alte tari, hipermarketurile au fost construite in mijlocul oraselor, si nu la periferie, cum ar fi normal.

Contactati de Business Standard, producatorii in industria alimentara afirma ca, „daca va fi nevoie”, il vor sustine pe Frumosu, desi deocamdata se feresc sa iasa in fata de teama ca vor fi pedepsiti de retaileri.

Tandberg: Vom incheia 60 de contracte in Romania in 2009

Tandberg, unul dintre principalii producatori de sisteme de videoconferinta prezent pe piata din Romania, estimeaza ca va realiza anul acesta 60 de contracte, in crestere cu 28% fata de anul trecut, cand a incheiat 47 de contracte.

In 2009, piata de sisteme de videoconferinta ar putea ajunge la cinci milioane de dolari, in crestere cu 25% fata de anul trecut, cand au fost incasate patru milioane de dolari.

“Exista in lucru o serie de proiecte cu livrare in 2010 si estimam ca tot mai multe companii vor adopta solutii de videoconferinta. Cu echipamentele de videoconferinta pornesti de la o investitie de ordinul miilor de euro, care poate aduce o reducere a costurilor de ordinul a zeci de mii de euro in primul an. Acest nivel poate fi acoperit cu usurinta de o firma de nivel mediu. Companiile de dimensiuni medii reprezinta tinta noastra pentru anul viitor”, a declarat pentru Business Standard Razvan Nicolae Atimariti, channel sales manager Romania pentru Tandberg.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: