MFP: Impozitul pe veniturile microintreprinderilor ramane 3% si in 2010

MFP: Impozitul pe veniturile microintreprinderilor ramane 3% si in 2010

Cota de impozitare pentru firmele care opteaza pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor va ramane de 3% si in anul 2010, a declarat pentru Avocatnet.ro purtatorul de cuvant al Ministerului Finantelor Publice, Daniela Daraban.

Informatiile furnizate de purtatorul de cuvant confirma stirea difuzata de site-ul avocatnet.ro inca din luna septembrie, conform careia, cota de impozitare nu se va majora in 2010.

Purtatorul de cuvant a declarat ca Ministerul Finantelor intentioneaza sa modifice in acest sens Codul Fiscal, dar avand in vedere situatia politica actuala, masura nu va putea fi dispusa decat dupa constituirea unui nou Guvern.

Cuantumul cotei de impozitare este prevazut la articolul 107 din Codul fiscal. Potrivit acestuia, cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor a fost stabilita la 2% in anul 2007, 2,5% in anul 2008 si 3% in anul 2009.

Optiunea de a plati impozit pe veniturile microintreprinderilor

Conform Codului fiscal, microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintrepinderilor incepand cu anul fiscal urmator, daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Pentru a efectua aceasta optiune, microintreprinderile trebuie sa indeplineasca conditiile stabilite la articolul 103 din Codul fiscal, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale;
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
d) capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice.

O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe venitul microintreprinderilor, incepand cu primul an fiscal, daca conditiile prevazute la art. 103 lit. a) si d) sunt indeplinite la data inregistrarii la registrul comertului si conditia prevazuta la art. 103 lit. b) este indeplinita in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii.

Microintreprinderile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor nu mai pot aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 103 din Codul fiscal.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: