Stiri economice 10.12.2009

Soros: Franta si Germania vor „ruinarea” industriei de servicii financiare din Londra

Franta si Germania vor sa vada „ruinata” industria de servicii financiare din Londra, a declarat miliardarul american George Soros, prezent la o conferinta in capitala britanica, transmite Bloomberg.

„Exista un curent de gandire in Europa continentala care ar vrea sa tina in frau Londra si s-o vada ruinata. Exista aceasta alianta franco-germana, aproape am spus conspiratie, o alianta sau o pozitie comuna”, a spus Soros, care a contribuit la iesirea Marii Britanii din mecanismul ratelor de schimb in 1992.

Uniunea Europeana analizeaza propuneri criticate de sectorul financiar din Marea Britanie, care submineaza competitivitatea Londrei ca centru financiar la nivel mondial.

Franta si Marea Britanie au fost divizate si de numirea, la 27 noiembrie, a francezului Michel Barnier, un aliat al presedintelui Nicolas Sarkozy, in pozitia de comisar pentru servicii financiare al Uniunii Europene.

In 1992, Soros si alti investitori au contribuit la iesirea Marii Britanii din mecanismul ratelor de schimb, prin deprecierea lirei sterline, subminand credibilitatea guvernului conservator de la acea vreme.

CE a perchezitionat sediile unor companii farmaceutice

Comisia Europeana (CE) a anuntat ca a perchezitionat sediile unor companii farmaceutice din mai multe state europene, suspectate ca incalca legislatia din domeniul concurentei.

„Comisia confirma ca a efectuat pe 9 decembrie descinderi la sediile mai multor companii, din mai multe state membre ale Uniunii Europene, active in sectorul farmaceutic”, se arata intr-un comunicat al executivului european.

CE nu a indicat identitatea companiilor vizate prin aceasta actiune.

Perchezitiile reprezinta etape preliminare in anchetele Comisiei din domeniul concurentei si nu inseamna ca grupurile vizate sunt vinovate, au precizat autoritatile de la Bruxelles.

Grupul francez Sanofi-Aventis si subsidiara din Franta a producatorului german de medicamente generice Ratiopharm au indicat ca au primit pe 6 octombrie vizita inspectorilor Comisiei intr-o operatiune similara.

O banca din UE va prelua 20% din Banca Transilvania

O banca din Uniunea Europeana va prelua aproximativ 20% din actiunile Bancii Transilvania (TLV), dupa ce a cumparat in urma cu doua zile un pachet reprezentand 4% din titlurile institutiei de credit prin intermediul bursei, au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare si din piata de capital.

Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a anuntat, miercuri, in cadrul unui seminar organizat la Sinaia, ca o banca mare din Uniunea Europeana isi va anunta intrarea in Romania pe 20 decembrie, aratand ca deja au fost observate de catre piata anumite actiuni ale acesteia.

Cinteza a refuzat sa comenteze daca este vorba despre o banca interesata de preluarea unui pachet la Banca Transilvania.

Ulterior, atat surse din piata de capital, cat si surse bancare au declarat pentru MEDIAFAX ca institutia de credit straina va achizitiona intr-o prima faza pana la 10% din actiunile BT, iar dupa ce actionarii isi vor da acordul, participatia cumparatorului va creste pana la 20%.

Contactat de MEDIAFAX presedintele Consilului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, a afirmat ca nu are nicio informatie referitoare la vanzarea actiunilor.

Un pachet de 42,51 milioane de actiuni TLV, reprezentand 4,01% din capitalul bancii, a fost vandut, luni, la Bursa prin cinci tranzactii speciale in valoare de 102 milioane lei (24,2 milioane euro), la un pret cu 8,1% peste ultima cotatie de vineri.

Titlurile au fost vandute la pretul de 2,4 lei/actiune, respectiv cu 8,1% peste referinta. La aceasta cotatie, valoarea de piata a bancii se situa la 2,543 miliarde lei (603,5 milioane euro).

Surse din piata au declarat pentru MEDIAFAX ca este foarte probabila o prima achizitie din partea unui investitor strategic, respectiv o banca din Europa cu interese in Romania.

In prima parte a anului, actionarii Bancii Transilvania au negociat, potrivit mai multor surse, vanzarea pachetului majoritar al bancii cu Marfin Investment Group, care are paritcipatii in Marfin Bank Grecia, banca prezenta si in Romania. Tranzactia a fost abandonata dupa ce investitorii nu au primit acordul de principiu al Bancii Nationale a Romaniei.

Banca Transilvania are un capital social de 1,059 miliarde lei, divizat in 1,059 miliarde de actiuni cu o valoare nominala de un leu.

Potrivit celor mai recente raportari, cel mai mare actionar al institutiei de credit este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care controleaza 14,98% din actiuni, in timp ce Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al bancii din Cluj-Napoca, detine direct si indirect aproape 5% din titluri.

Banca Transilvania a anuntat, la inceputul lunii decembrie, ca va majora capitalul social cu 26,6 milioane de lei, la 1,086 miliarde de lei, prin conversia unor obligatiuni in actiuni.

La 13 noiembrie, Banca Transilvania a anuntat ca International Finance Corporation (IFC) va detine 3,62% din titlurile sale, dupa ce oficialii diviziei de investitii a Bancii Mondiale au decis sa transforme in actiuni obligatiuni in valoare de 20 de milioane dolari.

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) detin cumulat 14,6% din actiunile bancii. Cele mai multe titluri sunt in portofoliile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Banat-Crisana (SIF1), care detin cate 5% din actiuni. SIF Moldova (SIF2) are 3,89%, SIF Transilvania (SIF3) – 0,64%, iar SIF Muntenia (SIF4) detine 0,07% din titluri.

ING: Nu am avut alta optiune pentru Flamingo decat executarea silita a garantiilor

ING Bank Romania nu a avut alta optiune in cazul Flamingo International decat sa inceapa executarea silita a garantiilor, din cauza incalcarilor repetate ale angajamentelor parte din contractul de imprumut si a deteriorarii continue a situatiei financiare a companiilor din grupul de retail IT&C.

Petrolul continua sa se ieftineasca

Pretul petrolului a scazut pentru a cincea zi la rand pe fondul intaririi dolarului in raport cu alte monede si a rapoartelor privind consumul estimat in 2010.

In SUA, pretul petrolului a fost stabilit la 75,19 dolari, cu 1,24 mai mic, iar pe piata din Londra este cotat la 75,19 dolari, transmite BBC.
Cotatiile au cazut dupa ce Administratia americana pentru informatii in domeniul energiei a scazut previziunile privind consumul din 2010.

Luna trecuta, rapoartele institutiei aratau ca cererea va creste cu 1,26 de milioane de barili pe zi, dar noua analiza spune ca va fi mai mare doar cu 1,1 milioane de barili.

Analistii spun ca oamenii se asteaptau ca cererea pentru piata din Statele Unite sa fie mai mare asa ca au fost destul de dezamagiti.

Sute de angajati de la Romtelecom vor fi transferati la Ericsson

Romtelecom va transfera, incepand cu 11 ianuarie 2010, aproximativ 400 de angajati catre Ericsson, conform unui acord incheiat de cele doua companii vizand servicii de administrare a retelei.

Contractul, incheiat pe o perioada de cinci ani, prevede externalizarea unor operatiuni de teren.

Ericsson isi va asuma, in plus, responsabilitatea pentru servicii de intretinere corectiva si preventiva de teren pentru activitatile de comutatie si electroalimentare.

Telefonie mobila in aproape toate satele romanesti

Serviciile de telefonie mobila sunt disponibile in aproape toate localitatie rurale din Romania, in timp ce in peste 2.000 de localitati nu exista servicii de telefonie fixa.

Telefonia fixa nu este prezenta in 2.710 de localitati, iar pentru 2.682 dintre acestea nu exista nici linii de acces disponibile, potrivit datelor ANCOM. Asta inseamna ca peste 730.000 de locuitori nu au acces la telefonie fixa, informeaza Gardianul.
Potrivit ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii), sase furnizori locali de telefonie mobila dispun de o acoperire de peste 96% in localitati.

Cand se va termina criza de pe piata muncii?

Retragerea sprijinului financiar oferit de stat ar conduce la intrarea in somaj a milioane de oameni in intreaga lume si ar pune in pericol redresarea economica, si asa foarte fragila, potrivit Organizatiei Internationale a Muncii (OIM).

Chiar daca exit-ul nu va fi pus in practica prematur, somajul din tarile bogate nu va reveni la nivelul dinainte de criza decat dupa 2013, daca nu se iau masuri pentru crearea locurilor de munca, au spus reprezentantii OIM.

Pe de alta parte, guvernele isi doresc sa retraga cat mai devreme acest sprijin financiar, avand in vedere ca deficitele bugetare si datoriile au ajuns la nivele maxime.

In tarile mai sarace, piata muncii si-ar putea reveni undeva in 2011, datorita faptului ca redresarea economica are un ritm mai alert in aceste regiuni.

Potrivit OIM, alti cinci milioane de oameni si-ar putea pierde locurile de munca, in urmatoarea perioada, daca statele nu vor mai acorda sprijin economiei, alaturandu-se celor 20 de milioane care au ramas fara joburi de la inceputul crizei economice globale, in toamna anului trecut, in cele 51 de tari monitorizate de organizatie.

De altfel, numarul somerilor este ceva mai scazut decat se estimase anterior, pe baza experientelor trecute, datorita faptului ca multe companii au scurtat programul de munca sau au suspendat temporar activitatea, de multe ori cu ajutor guvernamental.

Insa, daca sprijinul respectiv va fi retras, din cauza ingrijorarilor privind deficitele bugetare imense, aceste locuri de munca vor fi, cel mai probabil, defiintate.

„Criza mondiala a pietei muncii nu s-a terminat. Este crucial sa evitam strategiile de exit prematur. O adevarata redresare economica va avea loc cand piata muncii isi va reveni”, a declarat Raymond Torres, director al OIM si principal autor al studiului organizatiei, citat de Financial Times.

In plus, aproximativ 43 de milioane de oameni, inclusiv cei care sunt in somaj de mult timp si tinerii fara un loc de munca, ar putea iesi cu totul de pe piata muncii, agravand problemele sociale si impiedicand dezvoltarea, sunt de parere reprezentantii OIM.

De altfel, acest fenomen se intampla deja in tarile bogate, in timp ce, in tarile mai sarace, lipsa locurilor de munca bine platite a impins si mai multe persoane la limita saraciei, fiind nevoite sa lucreze pe salarii foarte mici sau la negru.

Potrivit studiului OIM, daca pachetele de stimuli s-ar concentra pe o serie de masuri pentru generarea locurilor de munca si imbunatatirea protectiei sociale, rata somajului ar scadea cu sapte procente, in cazul unui exit prematur.

De asemenea, efectuarea de angajari, chiar daca ar costa mai mult pe termen scurt, ar fi mai ieftin decat luarea unor masuri mai tarziu. „Aducerea somerilor inapoi la munca s-a dovedit un proces costisitor pentru stat, in crizele din trecut”, a spus Torres.

Nu in ultimul rand, reducerea costurilor cu forta de munca, folosind veniturile din taxele pe emisiile de dioxid de carbon, la nivelul discutat, in prezent, in cadrul conferintei despre mediu din Copenhaga, ar genera aproximativ 14 milioane de noi locuri de munca.

Totusi, OIM atrage atentia ca aproximativ 40% din totalul job-urilor din toata lumea – si aproape 60% in tarile industrializate – sunt in sectoarele cu cele mai mari emisii de gaze cu efecte de sera, ceea ce inseamna ca tranzitia spre o economie cu emisii reduse va fi extrem de dificila.

Senatorii au dat unda verde modernizarii Aeroportului International Iasi

Senatorii au adoptat, marti, cu 72 voturi favorabile, propunerea legislativa privind transmiterea unor suprafete de teren pentru realizarea proiectului „Dezvoltarea si modernizarea Aeroportului International Iasi”.

Potrivit propunerii legislative, se aproba transmiterea unor suprafete de teren din domeniul public al statului si din administrarea Academiei de Stiinte Agricole „Gheorghe Ionescu Sisesti” in domeniul public al judetului Iasi si in administrarea Consiliului Judetean Iasi pentru realizarea obiectivului „Dezvoltarea si modernizarea Aeroportului International Iasi”.

Actul normativ mai prevede ca, la finalizarea lucrarilor de construire a aeroportului, pistele de decolare, aterizare, caile de rulare si platformele pentru imbarcare-debarcare situate pe acesta, precum si terenurile pe care sunt amplasate intra de drept in domeniul public al statului.

Potrivit propunerii, contractul de concesiune incheiat intre Agentia Domeniilor Statului si Agroind Holboca SA avand ca obiect terenul mentionat se modifica corespunzator, iar plata despagubirilor si daunelor solicitate de Agroind Holboca ca urmare a rezilierii contractului de concesiune se va suporta de la bugetul judetului Iasi.

Potrivit anexei, cele trei terenuri transferate sunt de 119, 6643 ha, 18,114 ha, respectiv de 143, 03 ha.

Propunerea legislativa a fost initiata desenatorul PNL Emilian Frandu; deputatul PNL Relua Fenechiu si deputatul PSD Vasile Mocanu. Senatul este primul for sesizat, propunerea va trece in dezbaterea Camerei Deputatilor.

ANAF: Companiile ar putea fi obligate, din 2010, sa declare lunar achizitiile si livrarile

ANAF doreste ca firmele inregistrate in scopuri de TVA sa depuna lunar declaratia informativa privind livrarile, prestarile de servicii si achizitiile efectuate la nivel national, termen mult mai scurt decat obligatia de raportare semestriala din prezent. „Identificandu-se necesitatea acordarii unei atentii sporite declararii livrarilor, prestarilor de servicii si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, s-a propus modificarea perioadei de raportare pentru declaratia informativa, de la semestru la luna calendaristica, incepand cu luna ianuarie 2010, primul termen de declarare fiind 25 februarie 2010”, se arata intr-un proiect de ordin al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: