Stiri economice 11.12.2009

UNNPR

Contractele de vanzare-cumparare pentru locuinte nu se vor mai incheia fara certificatul energetic, de la 1 ianuarie 2010

De la 1 ianuarie 2010, la incheierea oricarui contract de vanzare-cumparare pentru cladirile de locuinte, va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii, potrivit unui comunicat de presa al Uniunii Nationale a Notarilor Publici (UNNPR).

Astfel, UNNPR atrage atentia asupra Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, care prevede ca notarii nu vor mai putea intocmi astfel de documente in absenta certificatelor eliberate de auditorii specializati, certificati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

“In plina criza imobiliara, o prevedere a Legii nr 322/2005 risca sa arunce in aer si putinele tranzactii care se mai perfecteaza la acesata ora”, considera UNNPR.

Potrivit UNNPR, exista doua probleme:

1. O astfel de reglementare va ridica pretul locuintelor vechi cu cel putin 5-10% – prin costurile suplimentare pe care le implica protectia si certificarea energetica.

2. A doua problema tine de capacitatea redusa a corpului auditorilor energetici de a raspunde solicitarilor, lista acestora este extrem de redusa. Daca in Capitala sunt 176 de auditori, in Giurgiu sunt doar 3, in Ilfov, Calarasi si Ialomita cate unul, iar in Teleorman nu exista niciunul.

De asemenea, pentru blocurile noi aceasta operatiune de certificare este inclusa, pentru blocurile vechi ea devine insurmontabila – cu atat mai mult cu cat reabilitarea termica s-a finalizat la foarte putine dintre acestea.

“In concluzie, UNNPR considera ca acesta dispozitie legala nu trebuie comentata. Poate fi insa comentata oportunitatea si fezabilitatea, in acest moment, a masurii. Atata timp cat numarul auditorilor este sub nivelul necesitatilor, iar pregatirea lor necesita o perioada mai lunga, se va ajunge la situatii de blocaj. Statistica arata ca in birourile notariale din tara se fac aproximativ 500 de tranzactii imobiliare pe zi – ceea ce ar necesita tot atatea certificari de performanta energetica de catre cei mai putin de 400 de auditori din tara”, se mai arata in comunicatul de presa.

Astfel, UNNPR solicita Guvernului si Parlamentului Romaniei analizarea solutiei de prorogare a termenului de aplicare a prevederilor articolului 23 din legea nr. 372/2005 pana la o data la care sa fie posibila o corespondenta intre necesitatile pietei si capacitatea de a asigura acest tip de servicii de catre corpul auditorilor autorizati de catre MDRL.

“Amanarea s-ar putea face si prin completarea Legii de aprobare a OUG nr. 18/2009, aflata la Camera Deputatilor, prin Ordonanta de Urgenta, posibila dupa investirea unui nou guvern, sau printr-o Ordonanta simpla in Ianuarie 2010”, considera UNNPR.

Aceasta masura va fi de natura sa evite amplificarea, din motive administrative, a crizei imobiliare care afecteaza in egala masura institutiile implicate in acest proces si bugetul de stat.

BCR întrerupe temporar serviciul good.bee şi Internet Banking

Banca Comerciala Română (BCR) va întrerupe vineri, 11 decembrie, şi sâmbătă, 12 decembrie, între orele 22:00 – 24:00, funcţionarea serviciului good.bee tranzacţii mobile şi Internet Banking, a anunţat banca.

„Oprirea temporară are ca scop îmbunătăţirea sistemului informatic, fapt ce va conduce la creşterea calităţii serviciilor oferite”, se arată într-un comunicat al BCR.

BCR, membră a grupului austriac Erste, este cea mai importantă instituţie bancară din România, gestionând active de peste 17,2 miliarde de euro.

Banca are în prezent 659 de unităţi de retail (pentru populaţie şi microîntreprinderi), deschise în majoritatea oraşelor cu peste 10.000 de locuitori, şi 50 de centre de afaceri corporate, dedicate în special IMM-urilor şi companiilor.

BCR emite 25 tipuri de carduri de credit şi de debit şi are peste 2.000 de bancomate şi circa 17.000 de terminale electronice operaţionale la comercianţi pentru plata prin card.

Bugetul MT majorat de Guvern pentru subvenţionarea transportului feroviar de călători

Bugetul Ministerului Transporturilor a fost suplimentat de Guvern, pentru a treia oară în decurs de două săptămâni, cu încă 90 milioane lei, pentru subvenţionarea transportului feroviar public de călători, banii find alocaţi din Fondul de rezervă bugetară.

Suplimentarea bugetului a fost decisă în şedinţa de guvern din 9 decembrie.

În ultimele două săptămâni, bugetul Ministerului Transporturilor a mai fost suplimentat de Guvern de două ori, cu 50 milioane lei şi respectiv cu 29 milioane lei, de asemenea din Fondul de rezervă bugetară şi tot pentru subvenţionarea transportului feroviar public de călători.

Suma totală alocată pentru subvenţionare se ridică astfel la aproape 170 milioane lei.

Guvernul a mai decis ca bugetul Ministerului Transporturilor să fie suplimentat cu 35,9 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor aferente programelor cu finanţare rambursabilă, cu 100 milioane lei pentru investiţii ale companiilor din subordine, cu 10,9 milioane lei pentru transferuri între unităţi ale administraţiei publice şi cu 30,3 milioane lei la capitolul alte transferuri.

Banii sunt alocaţi tot din Fondul de rezervă bugetară.

Cel mai răsunător faliment imobiliar! S-a ales praful de „minioraşul” din Buftea

Firma EFG Crevedia Development, administrată de investitori britanici care intenţionau să construiască circa 6.000 de locuinţe în zona localităţii Buftea din apropierea Capitalei, se află în lichidare, iar terenul cu o suprafaţă de 124,16 hectare a fost deja scos la licitaţie de către lichidatorul PricewaterhouseCoopers (PwC) în primul faliment răsunător din piaţa imobiliară.

EFG Crevedia avea datorii la sfărşitul anului trecut de circa 21 de milioane de euro, potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, cea mai mare parte a sumei fiind datorată către banca Raiffeisen, în urma unui împrumut acordat pentru achiziţia terenului.

Inflaţia anuală a urcat în noiembrie la 4,4%

Inflaţia anuală a crescut în noiembrie cu un punct procentual, la 4,4%, după opt luni consecutive de scădere, şi va urca într-un ritm similar şi în decembrie, la 4,5%, din cauza majorării preţurilor la carburanţi şi a accizei pe tutun, potrivit analiştilor intervievaţi de Reuters.

Inflaţia se va plasa astfel în intervalul-ţintă al Băncii Naţionale (BNR), de 2,5-4,5% pentru sfârşitul acestui an, marcând cea de-a doua încadrare din 2005, notează agenţia internaţională de presă.

„Alegerile prezidenţiale de duminică, câştigate de preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, şi contestate vehement de contracandidatul Mircea Geoană vor complica, cel mai probabil, formarea unui nou guvern, generând presiuni pe pieţele româneşti şi determinând banca centrală să menţină dobânda de politică monetară la 8% în ianuarie”, scrie Reuters, sintetizând opiniile a 14 analişti.

Aceştia estimează că impasul politic va dura două luni, iar BNR va reduce dobânda cheie la 7,5% în februarie.

Analiştii văd deficitul bugetar la 7,8% din Produsul Intern Brut (PIB) în acest an, peste obiectivul convenit în acordul cu FMI şi asumat de guvern, de 7,3% din PIB. Însă condiţia cheie din acordul FMI, de aprobare a unui buget credibil pe 2010, cu un deficit asumat de 5,9% din PIB, este considerată posibilă de unii economişti, deşi media estimărilor plasează golul fiscal de anul viitor la 6% din PIB.

Pentru evoluţia economiei, analiştii anticipează în medie o scădere a PIB de 0,1% în trimestrul al patrulea faţă de perioada iulie-septembrie, respectiv o contracţie de 6,3% faţă de ultima parte a anului trecut. Astfel, economia va scădea cu 7% în acest an şi urmează să crească cu 0,8% în 2010, potrivit prognozelor redate de Reuters.

Pentru inflaţie, estimările înaintate de analişti se încadrează în intervalul 4,1-4,7% pentru luna noiembrie, respectiv 4,3-4,8% pentru decembrie, iar în cazul contracţiei anuale a PIB din trimestrul al patrulea, cel mai optimist economist anticipează -4,4%, iar cel mai pesimist -7,3%.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: