Stiri economice 14.12.2009

Mai mor business-uri: 800.000 de firme vor alerga in 2010 dupa semnatura de consultant fiscal, informeaza Money.ro

Declaratiile fiscale anuale – Formularul 101 – vor fi certificate obligatoriu, de la 1 ianuarie 2010, de catre un consultant fiscal, arata Codul de procedura fiscala valabil pentru anul viitor. Asadar, La inceputul anului viitor, 800.000 de firme, potrivit datelor furnizate MONEY.ro de ANAF, vor fi obligate sa alerge dupa semnatura unui consultant fiscal. Acestia sunt foarte putini. Doar 3.400 activi la nivelul intregii tari. Astfel, un consultant ar trebui sa “rezolve”, in medie, 235 de firme.

Agricultorii primesc 10,38 mil. euro din fonduri europene

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) plateste 10,38 milioane de euro, ultimele sume de bani aferente Programului SAPARD (Programul Special de Preaderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala).

Potrivit APDRP, Romania a utilizat aproximativ 90% din fondurile alocate prin Programul SAPARD (Programul Special de Preaderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) adica 1,34 miliarde de euro, scrie NewsIn.

„Cu aceasta ultima transa de plata, Programul SAPARD se considera a fi incheiat, iar Romania este una din putinele tari beneficiare de aceste fonduri care a avut o absorbtie aproape integrala”, potrivit comunicatuui APDRP.

Incepand cu lansarea Programului in anul 2002 si pana in anul 2006 au fost contractate 4.457 de proiecte in valoare de 1,36 miliarde de euro.

Programul SAPARD a beneficiat de o alocare financiara in perioada 2000 – 2006 de 1,52 miliarde de euro, suma ce trebuia platita efectiv pana la sfarsitul 2009.

Programul SAPARD a fost conceput pentru a sprijini eforturile de aderare la Uniunea Europeana a tarilor candidate din Europa Centrala si de Est si pentru a pregati participarea acestora la Politica Agricola Comunitara. Asistenta a fost oferita in perioada 2000 – 2006.

Uniunea Europeana a alocat tarii noastre, pentru acest program, 1,14 miliarde de euro, dar aceasta suma reprezinta 75% din totalul fondurilor publice, restul de 25% fiind suportat de Guvernul Romaniei, mai precis 356 de milioane de euro.

Petrom ieftineşte benzina şi motorina cu cinci bani pe litru

Petrom scade vineri preţul de referinţă la benzină şi motorină cu cinci bani pe litru, ca urmare a evoluţiei cotaţiilor internaţionale la produse petroliere, a anunţat compania.

Astfel, benzinele Premium fără plumb şi Top Premium fără plumb 99+ vor costa 3,66 lei/ litru, respectiv 4,03 lei/ litru, iar sortimentele OMV Carrera 95 şi OMV Carrera 100 vor avea un preţ de 3,80 lei/ litru şi 4,43lei/ litru.

Motorina Top Euro Diesel 5/ Top Nordic Diesel va putea fi cumpărată cu 3,63 lei/ litru, iar OMV Sprint Diesel cu 3,68 lei/ litru. Totodată, preţurile motorinelor Euro Diesel 5 şi OMV Alpin Diesel vor scădea la 3,47 lei/ litru, respectiv 3,96 lei/ litru.

Terenurile agricole din România, de cinci ori mai ieftine decât în alte ţări din Europa

„În Austria terenurile mai puţin fertile decât cele din în România costă 10.000 de euro pe hectar, în ţări precum Polonia, Cehia şi Slovacia 5.000 de euro pe hectar. În România terenurile fertile se vând cu 2.000 de euro pe hectar. Pe termen lung în cadrul Uniunii Europene nu va mai fi posibilă menţinerea diferenţelor atât de mari între preţuri”, a declarat Thomas Prader, unul dintre acţionarii companiei austriece Solproiect, care se ocupă cu achiziţia şi comasarea terenurilor agricole din România.

Solproiect a fost înfiinţată în anul 2003 şi până în prezent a investit cinci milioane de euro pentru achiziţia şi comasarea a aproape 6.000 de hectare în judeţele Călăraşi, Brăila, Tulcea şi Constanţa, în vederea înfiinţării de ferme agricole.

Orice investiţie în terenuri agricole este foarte bună, iar pe termen lung se va dovedi că este o investiţie profitabilă. Cunoaştem foarte bine calitatea terenurilor din România, acestea au fost grânarul Austriei pentru mult timp”, a arătat Prader.

Reprezentanţii Solproiect susţin că, în urma crizei de pe piaţa imobiliară, preţurile terenurilor agricole de bună calitate nu s-au redus, ci doar costurile adiacente, ca urmare a îmbunătăţirii mecansimului de achiziţie a acestui tip de proprietăţi.

„Când am început să cumpărăm, nu existau documente cadastrale, nu existau măsurători, proprietarii nu ştiau unde erau terenurile pe care le vindeau. Actele costau mai mult decât terenul„, a declarat Mihai Romaniuc, directorul general Solproiect.

Potrivit reprezentantului companiei de consultanţă imobiliară King Sturge în România suprafaţa de teren agricol este de 9,4 milioane de hectare, respectiv 5% din totalul de circa 172 de milioane de hectare din Europa.

În ceea ce priveşte preţurile, datele King Sturge arată că în România media este de 2.000-3.000 de euro pe hectar, în timp ce în Franţa se situează la 6.000-6.500 de euro pe hectar, în Serbia – 7.000-8.000 euro pe hectar, iar în Ucraina – 6.000-7.000 euro pe hectar.

„Cererile în general pentru achiziţia de terenuri agricole sunt pentru suprafeţe de 100-150 de hectare în special pentru exploatări agricole, dar şi pentru schimbarea uzului. De asemenea, 44% din proprietăţile lucrate se întind pe suprafeţe mai mici de un hectar, în timp ce doar 22% dintre exploataţiile actuale pot deveni profitabile conform standardelor europene”, a declarat Radu Boiţan, managing partner King Sturge.

El a arătat că peste 60% dintre fermele existente produc pentru consum propriu.

„În ultimii 15 ani fermierii nu au avut un business profitabil, iar o oportunitate ar fi schimbarea uzului terenului şi vânzarea acestuia către dezvoltatori. Astfel suprafaţa agricolă se reduce de la an la an, situaţie îngrijorătoare în toată Europa”, a spus Boiţan.

Reprezentantul King Sturge a menţionat că valoarea terenurilor care sunt transformate din agricole în destinaţii pentru investiţii imobiliare creşte foarte mult , ajungând la 25-40 de euro pe metru pătrat pentru dezvoltări industriale, la 70-300 de euro pe metru pătrat pentru centre comerciale şi la 150 de euro pe metru pătrat pentru birouri”, a menţionat Boiţan.

Plăţile online prin card bancar vor creşte în acest an cu 75%

Valoarea comerţului electronic cu plata online prin carduri bancare va fi în acest an de 93 milioane euro, în creştere cu 75% faţă de 2008, când s-a plasat la 53,1 milioane euro, conform estimărilor RomCard, furnizate agenţiei MEDIAFAX de Gecad ePayment, producătorul platformei de comerţ electronic.

RomCard este procesatorul tranzacţiilor cu carduri în România şi are 150 de comercianţi activi certificaţi în sistemul 3D Secure.

Numărul tranzacţiilor online cu plata prin card bancar va ajunge la 1,2 milioane operaţiuni, de la 652.000 în 2008, iar ponderea acestei modalităţi de plată este de aproximativ 15% din totalul comerţului electronic.

Cel mai mare număr de tranzactii s-a înregistrat în telecom şi turism. Majoritatea clienţilor aleg să-şi plătească online abonamentele telefonice, să-şi încarce cartelele prepay, dar şi să achiziţioneze bilete de avion şi pachete de vacanţă. În cazul biletelor de avion, plata online este aleasă în 90% dintre situaţii, la fel ca şi în cazul tuturor produselor cu livrare electronică sau a serviciilor„, a declarat directorul executiv al Gecad ePayment, Carmen Sebe.

Ea a adăugat că, în 2009, compania apreciază că totalul tranzacţiilor derulate de magazinele online prin platforma ePayment va ajunge la aproximativ un milion de unităţi, în valoare de peste 90 milioane dolari.

Comerţul electronic, conform oficialului Gecad ePayment, a fost mai puţin afectat de criză, în 2009, comparativ cu celelalte domenii.

„Pe de o parte, este vorba despre o piaţă aflată încă la început şi care, fără criză, ar fi avansat poate într-un ritm mai rapid. Pe de altă parte, în contextul economic actual, comercianţii sunt nevoiţi să scadă costurile, iar una dintre metodele cele mai eficiente este abordarea internetului ca piaţă de desfacere, deoarece presupune cheltuieli mult mai mici de personal, întreţinere, logistică, etc. Totodată, anul acesta s-au intensificat şi ofertele comercianţilor online de a atrage mai multi clienţi, cum ar fi prin promoţii sau oferte speciale. În condiţii de dificultate economică, clienţii devin şi mai sensibili la preţ, ceea ce explică orientarea acestora către mediul online”, a subliniat Sebe.

În prezent, platforma ePayment este utilizată de 957 de comercianţi activi, dintre care 450 de companii sunt clienţi noi, atraşi în 2009.

Valoarea medie a unei plăţi online cu cardul bancar a ajuns în 2009 la 82 euro.

„Pentru anul viitor, preconizăm o creştere a ponderii plăţii cu cardul în totalul vânzărilor online. În acest moment, în România acest fel de plată se află la un nivel mult mai scăzut faţă de alte ţări, unde plata se face preponderent cu carduri de debit şi, mai ales, de credit. Va fi vorba însă de o creştere moderată. Estimăm aceeaşi tendinţă, de creştere moderată, pentru toată industria de comerţ electronic”, a mai spus directorul executiv al companiei.

La nivelul anului 2008, comerţul electronic cu plata online prin card bancar a crescut cu 53% faţă de anul anterior, ajungând la 53,1 milioane de euro şi un număr de 652.000 tranzacţii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: