Stiri economice 21.12.2009

Romania – Cea mai mare rata de firme care vad intarzieri la plata

Firmele din Romania se confrunta cu probleme serioase de lichiditate, statul avand cea mai mare rata de companii care se asteapta sa inregistreze intarzieri la plata obligatiilor fata de o institutie financiara intre tarile est-europene cuprinse intr-un sondaj publicat de Banca Mondiala. „Romania are a treia cea mai mare rata de incetare a activitatii din grupul statelor analizate si o scadere medie a vanzarilor de peste 20%. In Romania, firmele au raspuns crizei prin cresterea somajului temporar si cresterea numarului de angajati permanenti, dar si prin cresterea utilizarii resurselor proprii in finantarea operatiunilor”, mai arata studiul Bancii Mondiale, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, datele colectate de institutie arata ca firmele se confrunta cu probleme serioase de lichiditate.

„Acest lucru este confirmat de asteptarile financiare ale firmelor. Romania are cea mai mare rata de firme care se asteapta sa acumuleze arierate fata de o institutie financiara si cea mai mare pondere de societati care estimeaza ca nu-si vor putea plati datoriile curente in urmatoarele sase luni”, mai releva sondajul.

Banca Mondiala a analizat, pentru studiu, date colectate de la aproape 1.700 firme din sase tari est-europene: Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Romania si Turcia, in perioada iunie-iulie 2009.

Intre aceste tari, cel mai ridicat grad de incetare a activitatii in randul firmelor analizate s-a inregistrat in Turcia, cu 7%, urmata de Letonia, Romania, Lituania, Ungaria si Bulgaria.

Ucraina a redus livrarile de electricitate catre Romania

Ucraina a oprit exportul de energie electrica catre Polonia si a redus livrarile catre Romania, Slovacia si Ungaria, ca urmare a reducerii consumului si scaderii preturilor, relateaza editia online a Kyiv Post.

Conducerea unui automobil fara lanturi pe un drum inzapezit poate fi amendata cu pana la 1200 lei

Soferii care vor circula pe drumurile acoperite cu zapada, neavand lanturi antiderapante montate pe rotile automobilelor, vor plati amenzi de pana la 1.200 lei, informeaza Politia Rutiera.

Potrivit preverilor in vigoare, conducerea unui automobil pe un drum acoperit cu gheata sau polei fara lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate poate fi amendata cusume cuprinse intre  540 de lei si 1.200 lei.

Potrivit inspectorului principal al Brigazii de Politie Rutiera Bucuresti, soferii nu vor trebui sa aiba montate lanturi antiderapante pe rotile automobilelor cand circula pe strazile Capitalei. Cu toate acestea, reprezentantii BPR atrag atentia asupra problemelor pe care le poate crea vremea si in Bucuresti. “In Capitala exista suprafete carosabile formate din pavaje cubice, ca de exemplu zona «Aviatorilor». Cand sunt acoperite cu mazga, pe aceste pavaje automobilul franeaza la fel de greu ca pe un drum acoperit cu zapada. Acest lucru nu este vizibil cu ochiul liber. Nici eu nu am crezut, inainte sa vad demonstratiile oamenilor de stiinta. In aceste conditii, soferii sunt nevoiti sa reduca viteza”, sustine inspectorul principal Daniel Pistea.

Amenzi si pentru echiparea masinii cu anvelope de iarna second-hand

Totodata, echiparea masinilor pentru iarna este interzisa cu piese second-hand. Potrivit reprezentatilor Politiei Rutiere, „In plina criza, romanii prefera, mai mult ca oricand, sa cumpere cauciucuri second-hand, chiar daca reprezentantii Politiei Rutiere avertizeaza asupra riscurilor la care se expun soferii care-si echipeaza astfel automobilul.

“Eu nu recomand nici un fel de piese second-hand, mai ales in ceea ce priveste sistemul de directie, sistemul de franare sau cel de rulare. Nu sunt bune nici placutele de frana second-hand. Cauciucurile la mana a doua, chiar daca par noi, tot sunt uzate. Trebuie tinut cont ca acele anvelope au mai fost folosite si ca au fost date jos de pe un automobil. Persoana care a renuntat la ele nu le-a dat jos degeaba”, ne-a declarat inspectorul principal al Brigazii de Politie Rutiera Bucuresti, Daniel Pistea.

Acesta a explicat ca o anvelopa poate fi deteriorata si de trecerea timpului, chiar daca nu a fost suprasolicitata pe sosele. “Cauciucurile au inscriptionat anul de fabricatie. Chiar daca par noi, compozitia acestora poate fi afectata si de trecerea timpului. Cauciucurile se pot deteriora si daca sunt tinute in soare”, ne-a explicat Pistea. Totusi, ofertele micilor intreprinzatori care comercializeaza pneuri second-hand este tentanta.

Potrivit Codului Rutier, conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decat cele prevazute in certificatul de inmatriculare sau inregistrare ori sunt uzate peste limita admisa, constituie contraventie si se sanctioneaza cu 4 sau 5 puncte amenda.

Eliberarea autorizatiilor pentru transportatori, blocata de peste o saptamana

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita autoritatilor romane deblocarea imediata a procesului de eliberare autorizatiilor auto pentru transportatori, se arata intr-un comunicat, emis vineri.

Sistemul de distribuire a autorizatiilor internationale de transport, gestionat de Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale – ASSI (fosta IGCTI), prin intermediul site-ului http://www.autorizatiiauto.ro este suspendat, pentru ca aceasta institutie este in curs de dizolvare. Astfel transportatorii nu mai primesc autorizatii auto de peste o saptamana, adauga comunicatul UNTR.

In aceste conditii, UNTRR face apel la autoritatile romane competente, sa dispuna de urgenta masurile necesare pentru inceperea imediata a distributiei autorizatilor catre transportatorii rutieri, astfel incat activitatea acestora sa nu fie afectata.

„In prezent exista un numar semnificativ de firme de transport cu activitatea blocata, avand camioane deja incarcate si aflate in tranzit spre destinatii care necesita autorizatii. In conditiile crizei economice, suspendarea sistemului de distribuire a autorizatiilor agraveaza si mai mult situatia transportatorilor romani, care fara autorizatiile de transport isi pierd clientii, pentru ca nu isi pot respecta obligatiile contractuale ”, adauga comunicatul.

Firmele vor folosi o noua aplicatie pentru controlul miscarilor cu produse accizabile, din 15 ianuarie 2010

Aplicatia EMCS-RO de control a miscarilor cu produse accizabile in regim suspensiv, va fi utilizata in locul aplicatiei RO-DAI, de la 15 ianuarie 2010, EMCS-RO se bazeaza pe transmiterea electronica a datelor, fiind in conformitate cu standardele europene, dupa cum reiese dintr-un comunicat de presa al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), remis redactiei Avocatnet.ro.

Ordinul ANAF nr. 1599/2009 privind aprobarea Instructiunilor de completare a documentului administrativ de insotire in format electronic (e-DAI) utilizand aplicatia EMCS-RO de control al miscarilor cu produse accizabile in regim suspensiv de accize a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 876, din 16 decembrie 2009.

Potrivit comunicatului de presa, mesajele transmise prin sistemul EMCS-RO nu inlocuiesc documentele pe suport de hartie si formalitatile care se efectueaza potrivit art. 187 alin. (2) si (3) din Codul fiscal.

De asemenea, emiterea, transmiterea si inchiderea unui document administrativ de insotire (DAI) este obligatorie atat pe suport de hartie, cat si informatic.

ANAF precizeaza ca, in miscarea produselor accizabile in regim suspensiv de accize, locul de expediere este un antrepozit fiscal sau un birou vamal unde produsele au fost puse in libera circulatie, iar destinatarul este un operator economic autorizat sa primeasca produse accizabile, o organizatie scutita sau un loc unde produsele accizabile parasesc teritoriul comunitar.

Accesul la aplicatia EMCS-RO este acordat de Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV). Conform sursei, sistemul electronic EMCS-RO permite monitorizarea in timp real a starii miscarilor de produse accizabile in regim suspensiv.

Totodata, actul normativ prevede ca instructiunile privind accesul operatorilor economici la aplicatia de control EMCS-RO sa fie aprobate ulterior.

Prin intrarea in vigoare a Ordinului ANAF nr. 1599/2009 este aborgat Ordinul ANAF nr. 1036/2008 privind aprobarea Instructiunilor de completare a DAI, utilizand aplicatia RO-DAI, de urmarire a miscarilor cu produse accizabile in regim suspensiv.

Cum scapi de obligatia de a plati un consultant fiscal

Internetul a ajuns o piedica in monopolul consultantilor fiscali, carora statul le-a dat pe mana, prin lege, afaceri de zeci de milioane de euro.

Din 2010, toate declaratiile privind impozitul pe profit depuse de firme trebuie sa fie certificate de un consultant fiscal, potrivit modificarilor aduse in 2007 la codul de procedura fiscala. La 660.000 de firme platitoare de impozit, cei 2.000 de consultanti fiscali ar putea avea venituri de 31 de milioane de euro pe an, in conditiile unui tarif de 200 de lei pentru avizarea unei declaratii.

Insa, cand a introdus obligatia certificarii de catre consultantii fiscali, legiuitorii de la ANAF au pierdut din vedere un lucru: declaratiile se pot depune si online.

Depunerea online- portita pentru ocolirea legii

Daca hartia suporta orice – in speta orice numar de semnaturi si stampile inventate de birocrati-, documentele electronice nu suporta decat o singura semnatura electronica. Prin urmare, este aproape imposibil din punct de vedere tehnic ca declaratiile online depuse la Fisc sa fie avizate de consultanti. Pentru depunerea online, se completeaza un formular PDF-editabil si se adauga o semnatura electronica – a celui mandatat de contribuabil sa depuna declaratiile fiscale.

Prin urmare, Fiscul are de ales in 2010 intre a permite depunerea electronica a declaratiilor, caz in care s-ar incalca obligatiile privind obtinerea unui aviz de la consultantii fiscali si anularea sistemului de depunere online a declaratiilor fiscale. Astfel, ar arunca Romania cu trei ani in urma – din punct de vedere al procedurilor administrative si ar incalca un alt act normativ, privind implementarea sistemului electronic national (HG 862/2009).

Reprezentantii ANAF nu au putut, nici dupa trei zile, sa formuleze un punct de vedere oficial la o solicitare capital.ro privind depunerea electronica si avizul consultantilor.

Angajatii de la call-centerul pentru asistenta contribuabilului din cadrul ANAF sustin insa ca: “intr-adevar, declaratiile trebuie sa aiba avizul consultantului fiscal, ceea ce nu se intampla in varianta online, dar, pe de alta parte, sistemul functioneaza in continuare”. Acestia ne-au sugerat sa urmarim legislatia in domeniu, deoarece ar trebui sa apara modificari care sa reglementeze incompatibilitatea dintre depunerea electronica a declaratiilor si obligativitatea unui aviz de la consultanti. “Dar pana acum nu s-a auzit nimic”, a mai spus o angajata de la Asistenta Contribuabililor.

Scapari legislative- amenzi doar pentru autoritati

Daca vor opta pentru depunerea online a declaratiilor, firmele ar putea sa economiseasca intre 200 si 500 de lei, cat sunt onorariile consultantilor fiscali pentru avizarea declaratiilor. In cazul contribuabililor care nu au certificarea de consultantii fiscali, nu sunt prevazute sanctiuni. Singura posibilitate coercitiva este ca angajatii de la administratia financiara sa nu primeasca documentele, caz in care s-ar aplica amenzile pentru nedepunerea declaratiilor).

In varianta in care s-ar inchide sistemul de depunere electronica a declaratiilor s-ar incalca prevederile unei hotarari de guvern privind informatizarea administratiei.

“Institutiile si autoritatile administratiei publice prevazute in anexa nr. 2 au obligatia de a accepta declaratiile depuse de catre orice contribuabil prin Sistemul Electronic National, ca singura modalitate legala de transmitere in format electronic a acestora”, se arata in HG 862/2009. In anexa 2, apare si Ministerul Finatelor, cu declaratia privind impozitul pe profit.  Actul normativ citat prevede si sanctiuni pentru institutiile publice care nu se conformeaza: amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei.

Reamintim ca, din 2010, toate firmele (cu exceptia micro-intreprinderilor) sunt obligate sa obtina avizul unui consultant fiscal pe declaratia 101 privind impozitul pe profit, afererenta rezultatelor financiare din 2009. Termenul de depunere a declaratiei este 15 aprilie pentru majoritatea firmelor. Exista si exceptii: termen limita pe 15 februarie in cazul ONG-urilor si al firmelor care au finalizat inchiderea exercitiului.

Programul de guvernare al noului Cabinet prevede mentinerea actualului nivel de taxare

Mentinerea cotei unice de impozitare la 16% si a TVA la 19%, restructurarea aparatului administrativ si aplicarea rezultatului referendumului privind Parlamentul unicameral sunt masuri incluse in programul de guvernare ale viitorului Cabinet, a anuntat premierul desemnat Emil Boc.

Bugetul pentru 2010 va fi aprobat de Guvern saptamana viitoare si de Parlament in sesiune extraordinara in prima jumatate a lunii ianuarie, cu o crestere economica de 1,3% si un deficit bugetar de 5,9% din PIB, a mai spus Boc.

„Primele sase luni ale anului viitor vor fi dificile, dar speram ca la sfarsitul anului sa putem vorbi de o crestere economica consistenta”, a spus premierul desemnat.

Ca si in 2009, Guvernul si-a propus ca fonduri reprezentand 20% din buget sa fie alocate si anul viitor pentru sustinerea investitiilor publice.

Programul de guvernare a fost transmis Parlamentului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: