Stiri economice 22.12.2009

Alocarile pentru proiectele cu finantare din fonduri postaderare nu vor putea fi redirectionate

Sumele alocate pentru proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare nu vor putea fi redirectionate de catre ministere sau alti ordonatori principali, Ministerul Finantelor fiind singura institutie abilitata sa efectueze realocari exclusiv pentru proiecte similare.

„Se interzice ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat sa efectueze virari de credite de la titlul «Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare» la celelalte titluri de cheltuieli din cadrul aceluiasi capitol sau la alte capitole bugetare”, se arata in proiectul bugetului de stat pe 2010, obtinut de MEDIAFAX.

Mai mult, proiectul stabileste ca sumele prevazute la titlul „Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare” nu pot fi redistribuite la alte cheltuieli pe parcursul anului 2010 si nu pot fi cedate la Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului prevazut in bugetul de stat.

Totusi, documentul prevede ca Ministerul Finantelor Publice are autoritatea sa efectueze, pe parcursul intregului an, redistribuiri de credite de angajament si de credite bugetare intre ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, in functie de stadiul implementarii, la nivelul fiecarui ordonator de credite, a proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare, dar cu incadrarea in nivelul total al fondurilor de la bugetul de stat aprobate la titlul „Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare”.

Din sumele prevazute pentru proiecte cu finantare din fondurile externe nerambursabile postaderare se pot efectua cheltuieli curente si de capital pentru derularea corespunzatoare a proiectelor finantate de la acest titlu.

Pe de alta parte, ordonatorii principali de credite pot efectua virari de credite de angajament si de credite bugetare intre titlurile, articolele si alineatele de cheltuieli din cadrul aceluiasi capitol sau de la alte capitole pentru asigurarea fondurilor necesare la titlul „Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare”, cu incadrarea in nivelul total al fondurilor aprobate.

Programul unitatilor bancare in perioada Craciunului si Revelionului

Unitatile bancare vor fi inchise de Craciun si in prima zi din 2010, iar pe 26 si 27 decembrie, dar si pe 2 si 3 ianuarie, vor functiona doar unele agentii situate in centrele comerciale, al caror program va varia si in functie de orarul magazinelor in care sunt amplasate.

Totodata, unitatile BCR, RBS Bank Romania, Intesa Sanpaolo Bank si Raiffeisen Bank vor functiona dupa program scurt pe 24 si 31 decembrie 2009.

Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat ca propriile unitati nu vor lucra cu publicul in perioadele 25 -27 decembrie si 1-3 ianuarie 2010.

Totodata, unitatile BCR vor avea, in zilele de 24 si 31 decembrie, program redus de lucru cu publicul, de la 9:00 la 13:00.

Unitatile BCR vor avea program normal de lucru cu publicul in zilele de 28, 29 si 30 decembrie 2009.

Si unitatile RBS Bank Romania si Intesa Sanpaolo Bank vor avea program scurt pe 24 si 31 decembrie, respectiv pana la orele 14:00, vor fi inchise in intervalele 25 – 27 decembrie si 1-3 ianuarie, si vor functiona normal intre 28 si 30 decembrie.

Zilele de 25 si 26 decembrie si 1 si 2 ianuarie sunt declarate zile nelucratoare si pentru unitatile Raiffeisen Bank, exceptie facand agentiile din incinta hipermarket-urilor si mall-urilor, care vor fi inchise de Craciun si in prima zi a anului viitor, iar unele si pe data de 2 ianuarie 2010.

De asemenea, programul de lucru al unitatilor Raiffeisen se va incheia la orele 16:00 in zilele de 24 decembrie si 31 decembrie.

O situatie similara se intalneste si la Alpha Bank, unde unitatile nu vor lucra cu publicul de Craciun si in prima zi a anului viitor, iar pe 26 si 27 decembrie si 2 si 3 ianuarie vor functiona doar agentiile Alpha Point, in functie de programul centrelor comerciale unde sunt situate.

Sucursalele Bancii Romanesti vor fi inchise doar in zilele nelucratoare de 25 decembrie si 1 ianuarie 2010 si vor functiona in perioada Sarbatorilor de Iarna in conformitate cu programul de lucru normal, respectiv intre orele 9:00 si 16:30, de luni pana vineri.

Cartelele Orange PrePay pot fi reincarcate si in Italia, Belgia, Marea Britanie si SUA

Operatorul de telefonie mobila Orange Romania a extins, impreuna cu partenerul ezetop, serviciul reincarcare internationala a cartelelor PrePay in Italia, Belgia, Marea Britanie si SUA, acesta fiind lansat, in urma cu un an, pe piata spaniola, a anuntat, luni, compania.

Guvernul va infiinta un fond de investitii pentru finantarea proiectelor de importanta nationala

Guvernul va infiinta un fond de investitii, inclusiv prin includerea participatiilor statului in societati comerciale, prin care sa asigure finantarea proiectelor de investitii considerate de importanta nationala, se arata in programul de guvernare al viitorului Cabinet, obtinut de MEDIAFAX.

In acelasi timp, Executivul va modifica legislatia in domeniul energiei, in sensul obligarii producatorilor de a oferi exclusiv prin intermediul pietei libere intreaga cantitate de energie produsa, si va infiinta o platforma de tranzactionare pentru gaz natural, dupa modelul OPCOM pentru energie electrica.

Ministerul Economiei a anuntat in toamna acestui an ca, dupa liberalizarea pietei, gazele vor fi tranzactionate pe bursa energiei, mai precis prin Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM).

Proiectul Nabucco va continua sa fie, conform documentului, obiectivul strategic al tarii pentru diversificarea aprovizionarii cu gaz natural, in perioada 2010-2012.

Guvernul va incuraja in acelasi timp companiile romanesti sa participe la alte proiecte regionale la care acestea vor fi invitate, in masura in care conditiile oferite vor fi avantajoase, si va adopta in legislatia nationala prevederile celui de-al treilea pachet legislativ de liberalizare a pietei de energie electrica si gaz natural adoptat recent de Uniunea Europeana.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: