Stiri economice 23.12.2009

ANPC: Operatiunile de schimb valutar se vor face cu comisioanele la vedere

Operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar sunt obligati sa afiseze si comisioanele aplicate, iar informatiile legate de rata de schimb vor trebui vor trebui sa fie afisate pe un panou unic, monocolot, fara alte insemne grafice, potrivit modificarilor aduse de Autoritatea Nationala pentru Potectia Consumatorului (ANPC) legii privind activitatea caselor de schimb valutar.

Ordinul ANPC Nr. 632/2009 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 886, din 17 decembrie 2009, urmand ca prevederile sale sa intre in vigoare la 30 de zile de la data publicarii.

“Noul ordin urmareste o mai buna informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar prin impunerea unor reguli mult mai stricte in ceea ce priveste modul de afisare a cursurilor practicate, atat in interiorul cat si in exteriorul casei de schimb valutar”, arata ANPC intr-un comunicat de presa, publicat luni.

Potrivit actului, afisarea informatiilor se va face in campul vizual al consumatorului care efectueaza tranzactia. Totodata, operatorii economici au obligatia de a afisa la exteriorul casei de schimb un suport sau un panou unic, monocolor, fara degradeuri sau alte insemne grafice sau culori, pe care informatiile privind vanzarea si cumpararea de valuta sa fie indicate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit.

“In interiorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb, atat pentru operatiunile de vanzare cat si pentru operatiunile de cumparare, vor fi inscrise pe un panou unic, de dimensiune echivalenta unei pagini format A4”, specifica ANPC.

Catul mai prevede ca inaltimea admisa a caracterelor (litere, cifre sau simboluri grafice) utilizate pentru afisarea in exteriorul casei de schimb valutar, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru operatiunile de cumparare de valuta, este de 80 mm, grosimea de 10mm, distanta dintre caractere de 10 mm, iar distanta intre cuvinte de 20mm. Marimea caracterelor de pe panoul unic din interiorul casei de schimb trebuie sa fie cea a fontului Times New Roman 20 Bold.

De asemenea, informatiile afisate in interior trebuie sa fie identice ca valoare si exprimare cu cele afisate in exteriorul casei de schimb.

Daca operatorul economic percepe comision pentru operatiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afisate vor include si comisioanele practicate (in sensul afisarii valorilor calculate dupa aplicarea comisionului casei de schimb valutar).

In cazul in care operatorul economic percepe comision pentru operatiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afisate pe panoul unic de la exteriorul casei de schimb vor include si comisioanele practicate. Afisarea oricaror altor informatii pe suportul unic sau afisarea altor suporturi care fac referire la cursul de schimb este strict interzisa.

In acelasi timp, in ordinul ANPC este prevazut dreptul consumatorilor ca, in cazul in care constata neconcordante intre cursul valutar afisat si cel mentionat in formulatul de acceptare a tranzactiei sau pe bonul fiscal, de a solicita in scris, in cel mult 24 de ore, anularea tranzactiei.

Totodata, operatorii economici trebuie sa dovedeasca corectitudinea tranzactiilor, prezentand organelor de control listele cursurilor de schimb de vanzare/cumparare pentru valutele tranzactionate, care sa cuprinda semnatura persoanelor imputernicite, precum si perioada pentru care au fost valabile, respectiv ziua si ora.

“Presedintele ANPC recomanda atentie sporita la formularul de acceptare a tranzactiei. Este important ca inainte de semnarea acestui formular, consumatorii sa citeasca toate informatiile cuprinse astfel incat sa poata face o alegere rationala”, se mai arata in comunicat.

Formularul de acceptare a tranzactiei trebuie sa contina obligatoriu informatii referitoare la denumirea si adresa operatorului economic, numele si prenumele consumatorului, seria si numarul actului de identitate al acestuia, suma tranzactionata, suma ce urmeaza a fi incasata de consumator, data emiterii, semnatura operatorului si cea a consumatorului. Toate aceste informatii trebuie sa fie scrise pe o singura pagina format A4, vizibil si lizibil, iar literele sa aiba marimea Times New Roman 12, negru pe fond alb. De asemenea, formularele trebuie sa fie intocmite in doua exemplare, unul pentru consumator si unul pentru operatorul economic si sa fie redactate atat in limba romana cat si in limba engleza.

Institutiile financiar-bancare vor avea obligatia de a informa consumatorii cu privire la cursurile de schimb ale valutelor tranzactionate prin sisteme electronice, ce pot permite un afisaj vizibil, lizibil si usor accesibil consumatorilor, amplasate in interiorul punctelor de lucru, langa ghiseul de schimb valutar.

Restantierii firmelor de leasing pot vinde bunurile prin intermediul unui site dedicat

Clientii companiilor de leasing care au achizitionat un bun prin acest sistem si se afla in incapacitate de plata a ratelor pot ceda contractul de leasing altor persoane interesate, acestia putand stabili legatura prin intermediul unui site web dedicat, lansat marti.

In prima etapa, site-ul www.cesiune.ro furnizeaza servicii pentru cedarea sau preluarea de masini, urmand sa fie dezvoltat si pentru echipamente si utilaje de lucru, barci, ATV-uri sau yachturi, se arata intr-un comunicat al Media Suport Services, compania care detine site-ul.

Firma dezvoltatoare a incheiat parteneriate pentru site cu TBI Leasing, OTP Leasing, Ager Leasing si Tiriac Leasing, acestea putand adauga anunturi de vanzare a masinilor returnate de la clienti.

Site-ul a aparut ca urmare a situatiilor in care cei care au preluat o masina sau un utilaj in leasing au fost nevoiti sa predea echipamentul firmei de leasing din cauza unei imposibilitati de plata a ratei lunare„, se spune in comunicat.

La momentul preluarii unui contract de leasing, taxele de inmatriculare si avansul sunt deja achitate, urmand ca persoana care preia bunul sa plateasca doar taxa de novatie, care difera de la o firma de leasing la alta, dar se situeaza la circa 2% din valoarea ramasa de plata, la care se adauga restul ratelor ramase.

Utilizatorii pot adauga anunturi si mesaje de cedare a bunurilor contractate in leasing.

In prezent, sunt disponibile circa 90 de masini la vanzare, cu preturi cuprinse intre 3.700 de euro si aproximativ 440.000 euro.

Vladescu nu intentioneaza sa creasca nicio taxa, insa doreste modificarea impozitului minim

Ministrul desemnat al Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, marti, ca nu intentioneaza sa creasca nicio taxa principala sau secundara in acest moment, insa considera ca este necesara modificarea impozitului minim prin orientarea lui catre zonele cu evaziune fiscala ridicata.

„Nu intentionez sa majorez niciuna din taxele principale sau secundare in acest moment. Va exista o discutie despre acest impozit minim, care din punctul meu de vedere ar trebui adaptat, orientat catre zone cu evaziune fiscala ridicata„, a spus Vladescu, la audierea comisiilor parlamentare reunite de buget-finante.

El a aratat ca nu trebuie sa existe „emotii” privind finantarea, in conditiile in care acordurile cu institutiile financiare internationale sunt respectate.

Potrivit prevederilor unei ordonante de urgenta care a intrat in vigoare de la 1 mai, firmele in cazul carora impozitul pe profit a fost mai mic decat impozitul minim sunt obligate la plata unor sume calculate in functie de veniturile realizate.

Astfel, firmele platesc un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.

Introducerea acestui impozit a fost criticata de oamenii de afaceri, dar si de reprezentantii partidelor politice.

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sorin Blejnar, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca statul a incasat pana in luna septembrie, la bugetul general consolidat, venituri de 592,8 milioane de lei din aplicarea impozitului minim.

Reclame

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: