Stiri economice 06.01.2010

Romania, pe locul doi in lume la infectarea cu Conficker

Romania se afla pe locul al doilea din intreaga lume in ceea ce priveste rata de contaminarea a computerelor cu viermele informatic Conficker.

Viermele cunoscut si ca Downup sau Kido este extrem de periculos si se raspandeste foarte rapid, ajungand la recordul de 9 milioane de sisteme informatice infestate in primele trei luni de existenta, potrivit unui comunicat al BitDefender, citat de Evenimentul Zilei.

Viermele aparut in noiembrie 2008 are una dintre cele mai mari rate de raspandire in randul sistemelor de calcul din Romania, aproximativ 8,02% pentru primele trei trimestre ale anului 2009.

Pe primul loc in topul Bitdefender se afla China, cu o rata de raspandire a virusului de 12,96%.

Viermele blocheaza in primul rand actualizarea automata a sistemelor de operare si solutiilor de securitate instalate, stabilind insa o legatura cu celelalte sisteme infectate si cu un centru de comanda, de la care asteapta apoi comenzi suplimentare.

Conform unui clasamnet intocmit de Microsoft, viermele Conficker ocupa locul al treilea in topul celor mai mari amenintari informatice, fiind depasit doar de troianul Agent si de virusul Sality, create tot in toamna anului 2008.

Zvonurile privind vanzarea Albalact au sarit actiunile companiei cu aproape 10%

Actiunile Albalact Alba Iulia au castigat 9,5% in prima ora a sedintei de tranzactionare, dupa aparitia informatiei ca producatorului de lactate negociaza vanzarea catre un grup international.

Astfel, in sedinta de marti, s-au realizat peste 200 de tranzactii cu actiuni Albalact in valoare de aproape 500.000 de lei, conform Ziarul Financiar.

Titlurile companiei se tranzactionau la ora 11.00 la pretul de 0,416 lei, capitalizarea companiei fiind de circa 64 milioane de euro.

Surse de pe piata lactatelor sustin ca Petru si Raul Ciurtin, proprietarii Albalact negociaza vanzarea firmei cu companiile Lactalis din Franta si Muller Dairy Romania, cu actionariat german. Familia Ciurtin detine aproximativ 50% din capitalul Albalact.

Salariul minim pentru bugetari va fi de 705 lei, incepand cu 1 ianuarie 2010

Legea salarizarii unitare nu va diminua venitul minim brut al personalului platit din fonduri publice, astfel ca bugetarii al caror salariu de baza nu depaseste 705 lei/luna vor beneficia de o majorare, incepand cu 1 ianuarie 2010, venitul lor lunar brut urmand a se ridica la aceasta suma, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Muncii (MMFPS).

Skype, LG si Panasonic introduc servicii de videotelefonie prin internet si pe televizoare

Compania americana Skype a incheiat un acord cu LG Electronics si Panasonic pentru a introduce serviciile de videotelefonie prin Internet pe televizoarele produse de cei doi giganti asiatici.

Skype ofera utilizatorilor inregistrati servicii gratuite de videotelefonie si videoconferinta prin internet.

Serviciul de videotelefonie prin intermediul televizorului va intra in competitie cu solutii de videoconferinta dezvoltate de companii mai mari, precum Cisco, Polycom si IBM.

Skype, fosta divizie a eBay, a anuntat marti ca televizoarele HD (high definition) produse de LG si Panasonic care dispun de conexiune la internet vor fi compatibile cu serviciile oferite de compania americana pana la jumatatea acestui an.

Astfel, cele doua companii asiatice vor implementa tehnologie Skype in modelele de televizoare capabile sa se conecteze la internet, si vor vinde separat camere web cu microfoane incorporate clientilor care doresc sa foloseasca serviciile Skype pe televizor.

Google ar putea lansa marti primul telefon mobil propriu

Google ar putea lansa marti primul telefon mobil propriu, modelul Nexus One, pe platforma software Android dezvoltata de grup, care ar plasa gigantul cautarilor online in concurenta directa cu Apple iPhone si Research in Motion BlackBerry, transmite Bloomberg.

Telefonul va fi vandut probabil atat direct de Google, cat si de catre un operator telecom partener, potrivit analistilor americani.

Lansarea este anticipata de experti si observatori in cadrul unei conferinte de presa programata de companie pentru marti. Google nu a precizat o tema concreta pentru eveniment, calificandu-l drept „o intalnire de presa privind platforma Android”.

Compania a anuntat, in decembrie, ca modelul Nexus One este in teste interne.

Google, care detine cel mai popular motor de cautare online, a majorat in ultimii ani investitiile din zona telefoniei mobile, pentru a profita de cresterea abrupta a cererii de terminale care permit nagivarea pe internet, redau continut media (video, audio, foto) si pot servi drept camera foto/video.

Platforma software Android a fost lansata in 2008 si concureaza cu Symbian OS, Windows Mobile, Linux Maemo si OS X – dezvoltat de Apple pentru iPhone si derivat din Mac OS X.

Nexus One, primul telefon lansat sub brandul propriu Google, va fi produs de compania taiwaneza HTC Corp si ar putea introduce noi aplicatii software dezvoltate de gigantul american, stabilind un nou standard pentru platforma Android.

Purtatorul de cuvant al Google Kate Watson a refuzat sa comenteze pe marginea evenimentului programat pentru marti.

Site-ul de stiri si analize din sectorul tehnologiei Engadget a publicat in aceasta saptamana informatii conform carora Nexus One va avea un ecran cu o diagonala de 3,7 inch (9,4 centimetri), o camera foto/video cu rezolutia de 5 megapixeli si va incorpora procesorul Spandragon dezvoltat de grupul Qualcomm.

Telefonul pregatit de Google are de asemenea functii touchscreen si poate efectua cautari pe motorul de cautare al companiei americane prin comenzi vocale.

Blogul Engadget califica modelul drept „aratos”, dar nu il considera „asasinul iPhone”.

Noua state europene vor sa construiasca o retea energetica ecologica

Germania, Franta si alte sapte state europene nordice intentioneaza sa construiasca o retea electrica ecologica, de inalta tehnologie, al carei cost ar putea fi de pana la 30 de miliarde de euro, potrivit publicatiei Sueddeutsche Zeitung din Munchen, citata de Deutsche Welle.

Celelalte sapte state participante sunt Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Irlanda, Luxemburg, Olanda si Norvegia.

Surse guvernamentale germane, citate de publicatie, au declarat ca reteaua va avea mai multe mii de kilometri si o mare parte va fi pe sub Marea Nordului.

Reteaua va folosi energie obtinuta din surse regenerabile, urmand sa conecteze turbine eoliene marine din apropierea coastelor germane si britanice, centrale hidroelectrice din Norvegia si baraje energetice marine de pe coastele belgiene si daneze.

In plus, la aceasta retea ar putea fi conectate si parcuri eoliene si solare terestre.

Potrivit publicatiei, discutiile initiale pe aceasta tema au avut loc in Irlanda, in luna decembrie.

Reprezentantii statelor participante urmeaza sa se reuneasca in februarie, iar un acord privind programul proiectului, care ar putea fi realizat in termen de zece ani, ar putea fi incheiat in acest an.

Proiect ANAF Procedura de aprobare a perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele inregistrate in scopuri de TVA

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a elaborat recent procedura pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

Proiectul stabileste procedura de aprobare a perioadei fiscale semestriale sau anuale, pentru toate persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art.153 din Codul fiscal, care indeplinesc conditiile prevazute de norme, atat pentru persoanele stabilite in Romania, cat si pentru cele nestabilite in Romania.

Potrivit proiectului, organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana impozabila isi are domiciliul fiscal sau in a carui evidenta fiscala este inregistrata, poate aproba utilizarea altei perioade fiscale decat luna sau trimestrul, la solicitarea persoanei impozabile inregistrata in scopuri de TVA conform art.153 din Codul fiscal, in conditiile prevazute de punctul 80 alin.(2)-(3) din normele metodologice, respectiv:
semestrul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum trei luni calendaristice dintr-un semestru;
anul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum sase luni calendaristice dintr-o perioada de un an calendaristic.

In vederea utilizarii ca perioada fiscala a semestrului sau anului calendaristic, persoana impozabila trebuie sa depuna o cerere justificata la organul fiscal competent, pana la data de 25 februarie a anului pentru care se exercita optiunea.

Cererea se depune direct la registratura organului fiscal competent, ori la posta, prin scrisoare recomandata.

Cererea va fi insotita de documente din care sa rezulte activitatea desfasurata si periodicitatea acesteia si anume:
a) declaratie pe proprie raspundere privind activitatea efectiv desfasurata;
b) balantele de verificare intocmite pentru anul anterior, contracte sau comenzi, dupa caz;
c) jurnalul de vanzari intocmit pentru anul fiscal anterior;
d) alte documente relevante pentru luarea deciziei.

Cererea se solutioneaza in termenul prevazut de art.70 din Codul de procedura fiscala

Perioada fiscala aprobata este valabila incepand cu termenele de declarare si plata urmatoare datei comunicarii deciziei si se mentine pe durata pastrarii conditiilor prevazute de procedura.

La data modificarii conditiilor care au stat la baza aprobarii perioadei fiscale prin decizia mai sus mentionata, persoana impozabila este obligata sa instiinteze in scris organul fiscal competent, prin completarea unei declaratii de mentiuni, in vederea actualizarii vectorului fiscal pentru taxa pe valoarea adaugata.

Ministerul Sanatatii vrea taxa pe produsele de tip fast-food

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduce o taxa pe produsele de tip fast-food, in vederea atragerii de surse suplimentare de finantare pentru programele de sanatate.

Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica incepand cu 5 ianuarie proiectul de hotarare de guvern de introducere a taxei pe produsele fast-food.

”Similara taxei pe viciu, noua taxa va reprezenta un procent din vanzarea produselor fast-food, iar fondurile pe care le vom colecta vor fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor necesare derularii programelor de sanatate si a celor de investitii in infrastructura din sistem”, a declarat ministrul sanatatii, Atilla Cseke.

”In aceste zile am cerut Comisiei de nutritie a MS sa stabileasca exact detaliile privind modul de aplicare a conceptului. Vom avea intalniri cu producatorii si cu cei vizati de aceasta masura” a adaugat ministrul.

Reclame

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: