Stiri economice 07.01.2010

Buget 2010: Cotele contributiilor de asigurari sociale raman la nivelul din 2009

Contributiile de asigurari sociale raman la nivelul din 2009 si se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie, potrivit proiectului bugetului asigurarilor sociale de stat, aflat in dezbatere la Parlament.

Bugetul asigurarilor sociale de stat stabileste cotele de contributie ale angajatilor si ale angajatorilor, care se vor aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie, care au ca termen de calcul, declarare si plata data de 25 februarie 2009.

Contributiile de asigurari sociale

In baza prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, pentru anul 2009, cotele de contributie de asigurari sociale vor fi:
a) 31,3% pentru conditii normale de munca, datorata de angajator si angajati, din care 10,5% datorata de angajati si 20,8% datorata de angajatori;
b) 36,3% pentru conditii deosebite de munca, datorata de angajator si angajati, din care 10,5% datorata de angajati si 25,8% datorata de angajatori;
c) 41,3% pentru conditii speciale de munca, datorata de angajator si angajati, din care 10,5% datorata de angajati, si 30,8% datorata de angajatori.

In cota de contributie individuala de asigurari sociale, datorata de angajati, este inclusa si cota de 2,5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat.

Contributiile la somaj, accidente de munca si la Fondul de garantare

Contributia datorata la bugetul asigurarilor de somaj va fi de 0,5%, atat in cazul angajatorilor, cat si in cazul angajatilor. In schimb, contributia datorata la bugetul asigurarilor de somaj de catre persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj va fi de 1%.

In plus, contributia datorata de angajator la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale va fi de 0,25%.

Cotele de contributii datorate de angajatori, in functie de clasa de risc, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, vor fi intre 0,15% si 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.

Cotele se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2010.

Punctul de pensie si salariul mediu

Potrivit proiectului de buget, valoarea punctului de pensie este de 732.8 lei si se aplica incepand cu 1 ianuarie 2010.

Totodata, salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2010 este de 1836 lei.

Cuantumul ajutorului de deces se stabileste, in conditiile legii, in cazul:
-asiguratului sau pensionarului la 1836 lei
-unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului la 918 lei

Pensionarii cu studii superioare pot depune dovada lor, pana la sfarsitul lui ianuarie 2011

Pensionarii care nu au depus la casele teritoriale de pensii documentele prin care li se atesta studiile universitare absolvite, in vederea recalcularii pensiei, au posibilitatea de a face acest lucru pana la sfarsitul lunii ianuarie 2011, potrivit unui ordin al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Ordinul MMFPS nr. 14/2010 privind dovedirea absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar in vederea recalcularii pensiei prevede prelungirea termenului de depunere a documentul original care atesta indeplinirea conditiilor privind forma de invatamant si durata studiilor, pana la sfarsitul lunii ianuarie 2011.

Actul normativ vine in completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede ca, perioadele necontributive sa fie asimilate stagiului de cotizare, in cazul persoanelor care au urmat si absolvit cursurile de zi ale invatamantului universitar.

Taxa pentru produsele fast-food se aplica din martie 2010

Ministerul Sanatatii (MS) intentioneaza sa introduca o taxa pe produsele de tip fast-food, incepand cu 1 martie 2010, pentru a suplimenta veniturile ministerului, potrivit unui proiect de lege, publicat marti.

Proiectul de act normativ isi propune sa modifice si sa completeze Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, avand in vedere faptul ca “din ce in ce mai multa lume este afectata de excesul de greutate si de obezitate, care sunt factori de risc pentru diabetul zaharat, tensiunea arteriala crescuta si moartea prematura”.

Conform proiectului, taxa ar urma sa fie aplicata de la data de 1 martie 2010.

Astfel, proiectul de lege prevede ca, in scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun si bauturi alcoolice, altele decât vinul si berea, prevazute in prezenta lege, pentru descurajarea consumului de produse alimentare nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar, precum si cu aditivi alimentari sa se instituie unele contributii care vor fi venituri proprii ale MS, urmand a fi utilizate pentru finantarea cheltuielilor de sanatate.

”Similara taxei pe viciu, noua taxa va reprezenta un procent din vanzarea produselor fast-food, iar fondurile pe care le vom colecta vor fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor necesare derularii programelor de sanatate si a celor de investitii in infrastructura din sistem”, a declarat, marti, ministrul sanatatii, Atilla Cseke.

Contributiile vor veni din partea persoanele juridice care produc, importa sau prepara alimente nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar, cu aditivi alimentari, atat pentru produsele tip fast-food, produse de patiserie-cofetarie, snacksuri si chipsuri, cat si pentru bauturi racoritoare cu exceptia apei plate imbuteliate sau apei minerale imbuteliate si a sucurilor naturale proaspete din fructe si legume.

De asemenea, Executivul va aproba lista produselor alimentare nerecomandate.

In aceste zile am cerut Comisiei de nutritie a MS sa stabileasca exact detaliile privind modul de aplicare a conceptului. Vom avea intalniri cu producatorii si cu cei vizati de aceasta masura” a adaugat ministrul.

In acest context, adoptarea proiectul de lege ar duce la scaderea riscului de imbolnavire prin factori de risc alimentari, alimentatia nesanatoasa ducand la obezitate, dislipidemii – modificari ale nivelului grasimilor in sânge, diabet zaharat, cancer, boli cardiovasculare, infarct miocardic, hipertensiune arteriala, boli cerebrovasculare, accidente vasculare cerebrale.

In opinia MS, alimentatia nesanatoasa duce la cresterea imbolnavirilor si, implicit, la cresterea cheltuielilor de sanatate, la reducerea productivitatii, scaderea capacitatii de munca, scaderea calitatii vietii, scaderea sperantei de viata.

De asemenea, potrivit expunerii de motive, astfel de masuri ar fi o aliniere la politica Uniunii Europene privind o viata sanatoasa. “Uniunea Europeana considera ca este necesara implicarea tuturor factorilor interesati pentru educarea si informarea publicului, imbunatatirea obiceiurilor alimentare si promovarea activitatii fizice”, dupa cum se arata in nota de fundamentare.

Totodata, MS considera ca, in Romania, nutritia sanatoasa si combaterea obezitatii reprezinta prioritati de sanatate publica. In acest sens, prin Ordinul nr. 1563/2008, a fost adoptata Lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti, ordin care cuprinde criteriile de la care alimentele devin nerecomandate pentru prescolari si scolari.

In acest sens, MS isi propune si dezvoltarea si finantarea unui program educational intitulat “Traieste sanatos”.

Reclame

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: