Stiri economice 12.01.2010

Videanu: Masura concediului fara plata nu se mai aplica in 2010, titreaza Money.ro.
Bugetarii nu vor mai fi obligati sa intre in concediu fara plata anul acesta. Asigurarea a venit din partea ministrului Economiei, Adriean Videanu. Potrivit ministrului Economiei, masura nu mai este necesara in conditiile in care s-a stabilit ca salariile bugetarilor vor fi inghetate in 2010. „Concediul fara plata a fost o solutie conjuncturala, dar nu va mai continua in 2010. Inghetarea salariilor face ca acest lucru sa nu mai fie necesar”, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu, la Realitatea TV, in emisiunea Romania politica.

Analistii: leul e subevaluat. Cursul mediu pentru 2010, intre 3,8 si 4,2 lei/euro, scrie Capital.
Intarirea accentuata a monedei nationale consemnata in primele sedinte de tranzactionare ale anului in curs a dat nastere la diverse speculatii cu privire la cauze si a nascut o intrebare esentiala: care va fi evolutia leului in 2010? Rezolvarea crizei politice si dezbaterea in comisiile parlamentare a proiectului Legii bugetului de stat, plus „ocheadele” din partea FMI au transmis in piata semnalul ca Romania nu este, totusi, pe duca, in ciuda situatiei economice ale carei efecte se fac si se vor mai face simtite multe luni de acum incolo.

Intrarea pe piata din Romania a marcii chineze de masini Chery, amanata pentru septembrie

Intrarea pe piata a marcii chineze de masini Chery a fost amanata pentru luna septembrie, in asteptarea modelelor Euro 5 si a certificatului de omologare care atesta compatibilitatea masinii la rigorile europene.

Importul marcii Chery era programat la inceputul acestui an, dar au intervenit ceva intarzieri cu documentele. Intre timp au aparut si varintele modelelor Euro 5 si ne-am decis sa intram pe piata romaneasca direct cu aceste versiuni. Asta insemna ca am reluat toate manevrele aferente aducerii marcii, ceea ce include si documentele de omologare comunitara a produselor. Speram ca in luna septembrie sa facem intrarea pe piata a marcii Chery” , a declarat pentru MEDIAFAX directorul de marketing al companiei importatoare Sixt New Kopel, Lavinia Bularca.

Intrarea pe piata locala a marcii presupune o investitie estimata la de 2-3 milioane de euro, o mare parte din suma urmand sa fie directionata catre marketing si publicitate.

Vanzarea Chery se va face atat prin intermediul Sixt New Kopel, cat si prin parteneri.

Bularca a adaugat ca exista deja solicitari pentru masina producatorului chinez.

Constructorul auto Chery Automobile a fost fondat in 1997 si este controlat de statul chinez. Prima masina a fost fabricata in 1999. Chery produce mai multe modele, precum A1, QQ3, QQ6, A3 Hatchback, A3, A5, Eastar, Eastar Cross, Cowin, Tiggo, Karry si Riich.

Firma New Kopel este controlata de grupul israelian Schlomo, care a intrat pe piata romaneasca in anul 2005 prin preluarea Union Motors. New Kopel a cumparat in mai 2006 licenta pentru Romania de la compania Sixt, una dintre cele mai mari firme germane specializate in servicii de inchiriere de autovehicule.

BRD va acorda credite agricultorilor care beneficiaza de subventii

BRD va acorda credite pentru finantarea activitatilor curente ale producatorilor agricoli care beneficiaza de sprijin financiar, in proportie de 90% din valoarea estimata a subventiei, pana la data platii integrale a acestor sume de la bugetul de stat, a anuntat, luni, banca.

Creditele vor fi acordate in baza unei conventii incheiate de BRD cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) si sunt destinate beneficiarilor de sprijin financiar din sectoarele vegetal, zootehnic, al imbunatatirilor funciare si al reorganizarii si sistematizarii teritoriului, se arata intr-un comunicat al bancii.

Imprumuturile vor putea fi obtinute cu adeverinte emise de APIA in vederea certificarii cuantumului alocat fiecarei activitati si va fi garantat in proportie de 50% de FGCR.

Sprijinul financiar se acorda sectoarelor de legume si fructe destinate prelucrarii industriale, viticultura, tutun, hamei, cartofi, plante medicinale si aromatice, precum si flori sau plante dendrologice si ornamentale, dar si sectorului de zootehnie, pentru sustinerea ameliorarii populatiilor de animale, imbunatatirea calitatii produselor de origine animala si sustinerea masurilor pentru producerea si comercializarea produselor apicole.

BRD – Groupe Societe Generale este cea de-a doua banca din Romania in functie de activele gestionate. Banca are peste 2,6 milioane de clienti si opereaza o retea de circa 930 unitati.

Firmele vor depune situatia financiara doar la Registrul Comertului

Incepand cu 2010 firmele din Romania vor fi nevoite sa isi inregistreze situatia financiara numai la Registrul Comertului, scapand de partea cu Ministerul de Finante.

„In anii trecuti, trebuia sa faci doua drumuri ca sa depui bilantul. Cu toate ca exista posibilitatea de a inregistra online situatiile financiare la Ministerul de Finante, foarte putine firme apelau la aceasta metoda pentru ca este nevoie de semnatura electronica si aceasta costa.

Intrarea in vigoare a acestei legi simplifica procedura de depunere a situatiilor financiare anuale”, a declarat Adriana M. din Bucuresti, contabila, pentru Ziarul Financiar de luni.

Situatia se datoreaza unei legi din 2006, care intra in vigoare in 2010.

Legea nr. 441/2006 privind modificarea Legii societatilor comerciale nr. 31/1990 prevedea ca situatiile financiare anuale si documentele anexate acestora sa fie depuse numai la Oficiul Registrului Comertului, iar Ministerului de Finante va obtine gratuit de la ONRC datele.

Chiriile vor scadea cu 10% in 2010

Dupa ce in 2009 valoarea chiriilor a inregistrat un picaj de peste 30%, agentii imobiliari sunt mai precauti in ceea ce priveste estimarile pentru anul acesta.

Asadar, multi dintre ei cad de acord asupra unor valori de descrestere a pretului de aproximativ 10%, informeaza Adevarul.

„Intr-o proiectie a ofertei pe anul 2010, aceasta va inregistra o usoara crestere, limitata fiind de portofoliul redus al apartamentelor, in special a celor din ansamblurile rezidentiale nou construite. Cererea, in schimb, se va reduce”, spune Marian Chiosa-Rotaru, managing partener in cadrul Centrului de Investitii Imobiliare.

La randul sau, Cristian Daniel Clenciu, general manager CDC Imobiliare Grup, spune ca in 2010 contractele de inchiriere, in special cele care se apropie de perioada de incheiere, vor fi renegociate in jos.

„Pe o piata atat de volatila este greu sa faci estimari, dar sigur vor fi usoare scaderi in primul semestru, care probabil se vor regla in a doua parte a anului”, afirma Clenciu.

Agentii imobiliari spun insa ca, in ciuda scaderii chiriilor, proprietarii de apartamente destinate acestui tip de activitati vor fi totusi in castig.

„Consideram ca randamentul anual al unui imobil cu destinatie inchiriere va fi de peste 5,5%, iar cu o investitie eficienta, poate depasi 6%”, adauga Marian Chiosa Rotaru. El afirma ca in 2010, atentia agentiei va fi focalizata pe clientii middle-high class si lux.

Seitan: Plata CAS ii vizeaza doar pe cei care nu au si carte de munca

Cei platiti exclusiv pe contracte de drepturi de autor si conventii civile si nu au contracte de munca ar putea plati CAS, prin introducerea unei prevederi in noua lege a pensiilor, insa o decizie in acest sens nu a fost luata in Guvern, a declarat, luni, ministrul Muncii, Mihai Seitan.

Ministrul a venit cu aceasta precizare dupa ce, vineri, ministerul a remis un comunicat in care nu preciza clar ce se intampla cu angajatii care platesc deja contributii sociale retinute din salariul de baza pe carte de munca, dar au si contracte drepturi de autor impozitate cu 10% de catre stat.

„Este vorba de cei platiti exclusiv prin drepturi de autor si conventii civile si nu au contracte de munca, nu se refera (…) la drepturile de autor ale scriitorilor, artistilor, ci la persoanele active care nu au alt venit si nu au, din motivul lipsei acestei asigurari, o pensie peste cativa ani, cum nu au acum – cand ziarele se inchid, unele dintre ele – ajutor de somaj, pentru ca nu platesc ajutor de somaj”, a afirmat Seitan, la intrarea in sedinta in plen a Parlamentului.

Ministrul a adaugat ca nu s-a facut un calcul in ce priveste impactul financiar asupra bugetului ca urmare a introducerii platii contributiei catre bugetul de pensii si pentru cei care sunt platiti prin drepturi de autor, subliniind ca „problema nu e cati bani strang, problema e ce bani o sa luati dumneavoastra cand o sa iesiti la pensie, daca nu aveti astfel de pensie”.

Vineri, Ministerul Muncii a remis un comunicat in care preciza ca propunerea de introducere a platii CAS pentru contractele de drepturi de autor si conventii civile are in vedere asigurarea dreptului la pensie pentru persoanele care obtin venituri exclusiv din aceste activitati.

Documentul arata ca proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice a fost dezbatut cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor, Fondului Monetar International, Bancii Mondiale, Comisiei Europene, organizatiilor pensionarilor si Consiliului Legislativ si ca, in urma discutiilor, au fost adoptate „o serie de imbunatatiri”, „printre care si propunerea potrivit careia sumele provenite din drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare, sa fie purtatoare de CAS”.

Anterior, Seitan declara ca proiectul legii pensiilor, ce urmeaza a fi aprobat de guvern la inceputul lui februarie, prevede plata CAS si in cazul contractelor pe drepturi de autor si conventii civile pana la un plafon maxim de cinci salarii medii pe economie.

„Este o prevedere introdusa in proiectul legii pensiilor, ce vizeaza plata CAS-ului pentru cei platiti cu drepturi de autor si contracte civile, pentru ca acestia sa poata beneficia si ei de pensie. Aceasta contributie se va plati pana la nivelul de cinci salarii medii pe economie”, a afirmat Seitan.

„Proiectul de lege a fost inaintat pentru analiza ministrilor in ultima sedinta de guvern, urmand ca pana saptamana viitoare sa centralizam propunerile care vin din partea tuturor ministerelor”, a completat ministrul muncii.

Proiectul de lege va fi aprobat cel mai probabil de guvern la inceputul lunii februarie, urmand ca apoi sa fie trimis in Parlament.

Anunțuri

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: