Stiri economice 13.01.2010

Impozitarea micro-intreprinderilor ramane in ceata, scrie Capital.
Microintreprinderile trebuie sa depuna in curand declaratia privind regimul de impozitare – pe profit sau pe venit. Insa, nici pana acum nu exista o baza legala pentru prelungirea impozitului pe venit si in 2010. O decizie privind impozitul de 3% pe veniturile microintreprinderilor nu a fost inca luata, dar in cazul in care va fi mentinut, va aparea o reglementare in circa zece zile, au afirmat reprezentantii Ministerului de Finante.

Tarom concurează cu CFR-ul pe rutele interne : cursa Bucureşti – Bacău la 34 de euro, dus-întors

Compania aeriană Tarom a lansat bilete promoţionale pe rute interne şi internaţionale, valabile la achiziţia online de pe site-ul companiei, în perioada 11 ianuarie – 15 februarie. Pe rutele interne, cel mai ieftin bilet este pe ruta Bucureşti – Bacău, de 34 de euro, cu toate taxele incluse, pentru o călătorie dus-întors.De asemenea, TAROM lansează o oferta specială şi pentru destinaţia Salzburg, cu tarife speciale începând de la doar 128 € cu toate taxele incluse, pentru bilete dus – întors.

Plăţile online prin card bancar au crescut cu 75% anul trecut

Valoarea comerţului electronic cu plata online prin carduri bancare a crescut în 2009 cu 75% faţă anul precedent, la 92,8 milioane euro, conform datelor RomCard, citate de Gecad ePayment, producătorul platformei de comerţ electronic.

Vladescu: Impozitul forfetar va fi introdus cel tarziu in partea a doua din 2010

Finantele vor sa introduca impozitul forfetar „cel tarziu in partea a doua a anului”, singura problema cu care se confrunta ministerul in prezent fiind definirea vadului comercial, a spus marti ministrul de resort, Sebastian Vladescu.

„Eu as vrea (sa introducem impozitul minim, n.r.) anul acesta, cel mai tarziu in partea a doua a anului. Singura problema este sa definim vadul comercial. Daca vom reusi sa o rezolvam, in trei zile aveti legea”, a spus Vadescu.

El a adaugat ca lucreaza la noul impozit si cu autoritatile locale.

Astfel, aplicarea impozitului forfetar ar urma sa tina cont de valoarea adaugata adusa unui comerciant de calitatea amplasamentului, factor important, de exemplu, in cazul hotelurilor sau restaurantelor, vizate de noul impozit.

In cadrul sedintei comisiilor reunite de buget-finante de sambata, parlamentarii au aprobat un amendament prezentat de catre deputatul PNL, Daniel Chitoiu, care vizeaza suspendarea impozitului minim, masura ce ar putea avea un impact asupra bugetului de circa un miliard de lei, reprezentand circa 0,2% din produsul intern brut (PIB).

Vladescu a subliniat ca, daca amendamentul va trece si de plenul Parlamentului si masura va intra in vigoare, MFP va trebui sa finalizeze si sa puna in aplicare noul impozit forfetar, pentru a evita riscul pierderilor la veniturile bugetului de stat.

Premierul Emil Boc a explicat recent ca scopul pentru care impozitul minim a fost introdus in 2009 a fost atins – anume „acela de a scoate din pasivitate si de a elimina acele firme care erau folosite doar pentru intermedieri si care practic stateau intr-o stare de inactivitate”.

„Din totalul firmelor care s-au inchis in anul 2009, dupa datele MFP, peste 73% erau firme care erau practic inactive si care erau folosite din cand in cand pentru intermedieri sau tranzactii care sa urmareasca realizarea unei anumite forme de frauda fiscala”, a precizat el.

Potrivit lui Boc, „scopul curativ” a fost atins, astfel ca in 2010 se impune regandirea impozitului minim „spre un adevarat impozit forfetar, astfel incat sa fie restrans doar la acele domenii sau ramuri de activitate unde evaziunea fiscala nu poate fi altfel combatuta. „Iar aici avem in vedere cel putin in faza aceasta preliminara, de exemplu, restaurantele sau hotelurile”, a explicat Boc.

Imprimantele si mp3 player-ele se pot scumpi, in urma unei taxe UE

Romanii ar putea plati mai mult pentru iPod-uri, imprimante si alte electronice care permit copierea ilegala a fisierelor muzicale sau a cartilor.

Acest lucru se va intampla daca Uniunea Europeana va ajunge la un acord prin care taxa aceasta va fi stabilita la nivel european la un plafon mai ridicat decat cel aplicat in prezent pe plan local, informeaza Ziarul Financiar.

Bani obtinuti vor ajunge la posesorii drepturilor de autor pentru carti sau muzica.

Potrivit Oficiului Roman pentru drepturile de autor, in in Romania, in 2008, s-au strans in contul taxei pe copia privata 1,9 milioane de euro.

„Acest rezultat este foarte nefericit in special pentru consumatorii europeni, care poarta povara acestei taxe”, a declarat Bridget Cosgrave, director general al Digital Europe, grup care reprezinta interesele unor companii precum Sony, IBM sau Oracle.

Taxa de 0,5% din valoarea de import este platita in Romania pentru mai multe dispozitive, printre care: imprimante, scannere, copiatoare, hard discurile incluse in computere sau hard discurile externe, DVD-writere, mp3 playere, stickurile de memorie USB.

Au scazut taxele notariale pentru tranzactiile imobiliare

Din cauza prabusirii pietei imobiliare, taxele notariale si impozitele pentru tranzactiile cu apartamente in Bucuresti au scazut cu 30-40 la suta.

Astfel, Ghidul valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare pentru 2010 stabileste ca, pentru zona 0 din Bucuresti, preturile stabilite de notari pentru acest an pentru un apartament cu doua camere pornesc de la 40.833 de euro pe Calea 13 Septembrie sau Calea Mosilor si ajung la 116.667 euro pe Bulevardul Unirii, relateaza Mediafax.

In aceasta zona sunt incadrate bulevardele Unirii, Corneliu Coposu, Mircea Voda, o parte din Splaiul Independentei, Piata Alba Iulia, unele blocuri din Piata Victoriei, Calea Victoriei, Stirbei Voda, Luterana, Matei Millo, Ion Campineanu.

Pentru apartamentele cu doua camere de pe Calea Victoriei, Stirbei Voda, Luterana, Piata Amzei, Bulevardul Magheru preturile de baza stabilite de notari sunt cu 40% mai reduse fata de 2009, respectiv 61.250 euro fata de 87.500 in 2009.

In zona 1 preturile au fost stabilite la 84.000 de euro pentru apartamentele cu doua camere confort 1 de pe Bulevardul Ferdinand – intre Piata Pache Protopopescu pana la soseaua Mihai Bravu -Calea Calarasilor, Matei Basarab. Comparativ cu 2009 nivelul din acest an este mai mic cu 23%.

Zona 1 include printre altele pe bulevardele Burebista, Decebal, Marasesti, Barbu Vacarescu, Ferdinand, Ion Mihalache sau Calea Calarasilor.

De asemenea, in Bulevardul Tineretului, inclus tot in zona 1, un apartament de acelasi tip are un pret minim de 70.000 de euro, fata de 90.909 euro in 2009, iar pe Calea Vacaresti de 63.000 euro comparativ cu 81.818 euro.

Cele mai reduse preturi raman in zona 2 din Capitala, unde se afla cartierele Aviatiei, Baneasa, Titan, Crangasi, Drumul Taberei, Rahova sau Colentina.

Aici cele mai ridicate grile au fost stabilite pentru zona Baneasa (Aerogarii, B-dul Ficusului, Neagoe Voda, Belizarre, Elena Vacarescu) la 77.000 euro, in conditiile in care in 2009 nivelul minim luat de notari in calcul era de 104.762 euro, ceea ce reprezinta o scadere de 26%.

Reclame

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: