Stiri economice 15.01.2010

Firme din turism, centre fitness, dar şi pompele funebre ar putea plăti impozit forfetar

Restaurantele, hotelurile, tur-operatorii, barurile, centrele de fitness, dar şi pompele funebre se numără printre activităţile pentru care s-ar putea aplica impozitul forfetar, potrivit unei liste aflată în discuţia autorităţilor, care cuprinde 26 de servicii prestate populaţiei.

„A fost realizată o listă care cuprinde activităţi în care se apreciază că este cea mai mare evaziune. Lista este doar o propunere, iar luni vom discuta la Ministerul Finanţelor dacă se completează sau dacă se reduce, precum şi despre un criteriu standard pentru toate activităţile”, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Potrivit listei, serviciile propuse pentru impozitul forfetar sunt hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare, facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, alte servicii de cazare.

De asemenea, sunt cuprinse restaurantele, activităţile de alimentaţie (catering) pentru evenimente, alte activităţi de alimentaţie, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, agenţiile turistice, tur-operatorii şi firmele care asigură alte servicii de rezevare şi asistenţă turistică.

Lista continuă cu centrele de fitness, bălciurile şi parcurile de distracţii şi alte activităţi recreative şi de distractive, cu firmele de reparare a calculatoarelor şi a echipamentelor periferice, echipamentelor de comunicaţii, a dispozitivelor de uz gospodăresc şi cele pentru casă şi grădină, fiind luate în calcul şi centrele de reparare a încălţămintei şi a articolelor din piele, a mobilei şi a furniturilor casnice, a ceasurilor şi a bijuteriilor.

Firmele care oferă servicii de reparare a articolelor de uz personal şi gospodăresc, spălare şi curăţare a articolelor textile şi a produselor din blană, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, întreţinere corporală, precum şi firmele de pompe funebre completează propunerea.

Premierul Emil Boc a declarat la finele anului trecut că i-a cerut ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, să regândească impozitul forfetar care se aplică firmelor şi care „şi-a epuizat resursele”.

„Impozitul forfetar va fi regândit. Prima sarcină pe care i-am dat-o ministrului Finanţelor în prima întâlnire pe care am avut-o cu el a fost să regândească impozitul minim care este acum. Acesta trebuie acum reorientat şi restrâns doar spre acele domenii unde evaziunea fiscală nu poate fi altfel combătută, cum ar fi industria hotelieră, restaurante. Cam acolo, peste tot în lume, se aplică acest tip impozit forfetar. Ce avem noi este impozitul minim care, cred eu, şi-a epuizat resursele”, afirma atunci premierul.

Situatiile financiare pentru 2009 se depun numai la Registrul Comertului

Firmele vor depune situatiile financiare anuale, pentru anul 2009, numai la oficiile judetene ale registrului comertului, respectiv oficiul registrului comertului al Municipiului Bucuresti, potrivit legii nr. 441/2206.

Masura, inclusa in  Legea 441/2006, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 955 din 28 ianuarie 2006, a fost initial prevazuta incepand cu 1 ianuarie 2007, insa aplicarea ei a fost amanata, astfel incat, din 2010, situatiile financiare anuale si documentele anexate acestora, prevazute la art. 185 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, vor fi depuse numai la oficiul registrului comertului.”

Potrivit legii,  persoana care depune  este administratorul firmei sau o persoana imputernicita de acesta. In cazul in care situatia financiara este depusa de un salariat al unei firme de contabilitate trebuie prezentata si imputernicirea acordata firmei de contabilitate de catre administrator.

Ce se depune

1.Cererea de depunere situatie financiara anuala la R.C. – formular ONRC nr. 11-10-187, completata conform instructiunilor de completarea documentului;
2.Discheta / suport magnetic cu datele situatiei financiare realizate cu programele de asistenta puse la dispozitie de MFP, si care va contine fisierele:
– pentru situatiile financiare ale societatilor comerciale (formele prescurtat si lung) si pentru firmele de asigurari si/sau reasigurari si pentru brokeri de asigurari, fisierele: Unitate.txt, Date.txt, SumeControl.txt
– pentru banci, cooperative de credit, societati supravegheate de CNVM, societati din domeniul pensii private, institutii financiare nebancare, societati din domeniul fonduri de garantare a pensiilor private, fisierele:Unitate.dbf, Date.dbf
3.Situatia financiara anuala semnata si stampilata de persoanele in drept conform legii;
4.Documente insotitoare pentru situatia financiara anuala, conform legii, dupa cum urmeaza:

Conform normelor MFP:
-Note explicative la situatiile financiare (vezi modele in norme M.F.P. ref. La bilantul anual), in conformitate cu Normele Europene conform sectiunii 8 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva IV a Comunitatii Economice Europene;
-Raport administrator / Consiliu de Administratie / Directorat;
-Raport auditori financiari / Raport comisie de cenzori – daca este cazul;
-Propunere de distribuire a profitului realizat / acoperire a pierderilor;
-Declaratie pe proprie raspundere in conformitate cu prevederile art. 30 din Legea contabilitatii nr.82/1991(model in normele MFP);

Conform Legii 31/1990:

-Proces verbal al adunarii generale a asociatilor/actionarilor sau asociatului unic referitor la aprobarea bilantului si a contului de profit si pierdere la 31.12.2009;
-Dovada achitarii taxei de registrus
-Dovada achitarii taxei de publicare a anuntului la M.O. pentru cifra de afaceri mai mare ca 10 milioane de lei(daca este cazul).
-Documentele subliniate trebuie sa insoteasca obligatoriu situatia financiara.

Termenul de depunere este, in conformitate cu prevederile Legii 31/1990, art. 185,  de 15 zile de la data aprobarii situatiei financiare in adunarea generala a asociatilor / actionarilor.

Termenul limita – impus de Legea Contabilitatii nr. 82/1991 este de 150 de zile de la incheierea exercitiului contabil, respectiv 60 de zile pentru declaratii de inactivitate.

Pentru confirmarea depunerii situatiei financiare anuale R.C. va elibera o confirmare de primire.

Anunțuri

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: