Stiri economice 18.01.2010

Guvernul vrea impozit forfetar in locul celui minim, din al doilea semestru al anului

Impozitul minim va fi inlocuit cu impozitul forfetar incepand cu semestrul al doilea si se va aplica pentru serviciile unde se inregistreaza evaziune fiscala, precum restaurante sau saloane de infrumusetare, a declarat, vineri, Mihai Gogancea-Vatasoiu, vicepresedinte ANAF, citat de agentia Mediafax.
„Se intentioneaza ca in semestrul doi sa transformam impozitul minim in impozit forfetar in zona unde este evaziune fiscala mare, precum saloane de frumusete, restaurante, unde nu se elibereaza bonuri, unde nu exista case de marcat”, a spus vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), intr-o conferinta de presa organizata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

El a amintit ca introducerea impozitului minim a avut la baza datele privind activitatea firmelor din Romania care au aratat ca intre 2005 si 2007 din totalul de 617.000 de firme inregistrate, 242.000 au declarat ca nu au avut profit, ci pierderi.

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, anul trecut peste 133.000 de firme si-au suspendat activitatea, de peste 11 ori mai multe decat in 2008.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri Maria Parcalabescu a aratat ca impozitul minim a avut ca scop scoaterea economiei gri la suprafata.

„Nu stiu cat am reusit sa scoatem economia gri la suprafata, dar cert este ca aceste firme nu s-au inchis ca a intervenit acest impozit minim. Nu cred ca dacaa a trebuit sa plateasca 500 de euro pe an o firma a dat faliment. Aceste firme nu mai aveau activitate, nu mai rulau nimic si impozitul a facut o curatenie. Trebuie insa sa-l gandim intr-un alt mod pentru ca trebuie aplicat doar in unele domenii, unde lucrurile nu sunt impozitate, iar fiscalitatea este la pamant precum restaurante, servicii, sa incercam sa aducem economia gri la alba”, a adaugat Parcalabescu.

Boc i-a solicitat lui Vladescu sa stabileasca pana in februarie sistemul impozitului forfetar

Premierul Emil Boc i-a solicitat, vineri, ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, sa stabileasca pana in luna februarie sistemul de aplicare a impozitului forfetar, restrans la anumite activitati, amintind ca Executivul s-a obligat sa elimine impozitul minim aplicat in prezent tuturor firmelor, informeaza Mediafax.
„De astazi, curge termenul invers pentru regandirea impozitului minim. Parlamentul a adoptat legea bugetului de stat si este un angajament comun, al meu si al dumneavoastra, ca vom elimina impozitul minim si vom opta pentru un impozit forfetar restrans la anume domenii de activitate. As dori ca in februarie sa avem un punct de vedere cu privire la aplicarea noii forme de impozit”, i-a spus premierul ministrului de Finante, in sedinta de guvern.

Autoritatile au elaborat deja o lista cu 26 de servicii prestate populatiei si propuse pentru aplicarea impozitului forfetar, care urmeaza sa fie analizata incepand cu saptamana viitoare.

Cursul a coborât sub 4,1 lei/euro pe piaţa interbancară, atingând un nou minim al ultimului an

Leul a continuat să se aprecieze în a doua parte a sesiunii de vineri, iar la închiderea pieţei interbancare cursul de schimb a atins un nou minim al ultimului an, de 4,0965 – 4,0985 lei/euro, pe fondul vânzărilor de euro din partea investitorilor străini.

Vlădescu: Principala problemă la impozitul forfetar va fi definirea noţiunii de vad comercial

Impozitul forfetar, care va fi introdus pentru 26 de domenii, va fi aplicat cel mai târziu din trimestrul al doilea, a declarat, vineri, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, susţinând că principala problemă legată de acest impozit va fi definirea noţiunii de vad comercial.

„În aceste zone (impozit pe numărul de mese, de camere, de paturi -n.r.) va trebui găsit un parametru de impozitare, şi va mai trebui găsit ceva … va trebui definită noţiunea de vad comercial. Aici vom avea principala problemă în opinia mea, nu dacă impozităm suprafaţa, numărul de scaune, lungimea barului sau puterea boxelor dintr-un bar. La pompe funebre se poate discuta despre numărul de operaţiuni”, a declarat Vlădescu pentru Pro TV.

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că restaurantele, hotelurile, tur-operatorii, barurile, centrele de fitness, dar şi pompele funebre se numără printre activităţile pentru care s-ar putea aplica impozitul forfetar, potrivit unei liste aflată în discuţia autorităţilor, care cuprinde 26 de servicii prestate populaţiei.

Serviciile propuse pentru impozitul forfetar sunt hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare, facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, alte servicii de cazare.

De asemenea, sunt cuprinse restaurantele, activităţile de alimentaţie (catering) pentru evenimente, alte activităţi de alimentaţie, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, agenţiile turistice, tur-operatorii şi firmele care asigură alte servicii de rezevare şi asistenţă turistică.

Lista continuă cu centrele de fitness, bâlciurile şi parcurile de distracţii şi alte activităţi recreative şi distractive, cu firmele de reparare a calculatoarelor şi a echipamentelor periferice, echipamentelor de comunicaţii, a dispozitivelor de uz gospodăresc şi cele pentru casă şi grădină, fiind luate în calcul şi centrele de reparare a încălţămintei şi a articolelor din piele, a mobilei şi a furniturilor casnice, a ceasurilor şi bijuteriilor.

Firmele care oferă servicii de reparare a articolelor de uz personal şi gospodăresc, spălare şi curăţare a articolelor textile şi a produselor din blană, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, întreţinere corporală, precum şi firmele de pompe funebre completează propunerea.

Premierul Emil Boc a declarat la finele anului trecut că i-a cerut lui Vlădescu să regândească impozitul forfetar care se aplică firmelor şi care „şi-a epuizat resursele”.

„Impozitul forfetar va fi regândit. Prima sarcină pe care i-am dat-o ministrului Finanţelor în prima întâlnire pe care am avut-o cu el a fost să regândească impozitul minim care este acum. Acesta trebuie acum reorientat şi restrâns doar spre acele domenii unde evaziunea fiscală nu poate fi altfel combătută, cum ar fi industria hotelieră, restaurante. Cam acolo, peste tot în lume, se aplică acest tip impozit forfetar. Ce avem noi este impozitul minim care, cred eu, şi-a epuizat resursele”, afirma atunci premierul.

Anunțuri

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: