Stiri economice 26.01.2010

Contribuabilii vor aplica sistemul plăţilor anticipate

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) informează contribuabilii printr-un comunicat de presă, asupra faptului că „potrivit dispoziţiilor art. 34 lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu anul 2010, contribuabilii, alţii decât cei prevăzuţi la lit. a), urmează să aplice sistemul plăţilor anticipate”.

Lit. b) a art. 34 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare reglementează modalitatea în care trebuie efectuată plata impozitului de către „contribuabilii, alţii decât cei prevăzuţi la lit. a), au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit trimestrial până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul, dacă în prezentul articol nu se prevede altfel. Începând cu anul 2010, aceşti contribuabili urmează să aplice sistemul plăţilor anticipate prevăzut pentru contribuabilii menţionaţi la lit. a)”.

Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza căruia se determină plăţile anticipate este impozitul pe profit datorat conform declaraţiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent, fără a lua în calcul plăţile anticipate efectuate în acel an.

Astfel, “contribuabilii care în anul precedent au fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, efectuează plăţi anticipate trimestriale, în contul impozitului pe profit, în sumă de o pătrime din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru anul fiscal precedent, actualizat cu indicele de inflaţie (decembrie faţă de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate”.

Termenul până la care se efectuează plata este până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul, dacă nu se prevede altfel.

Preţul gazelor naturale va creşte în aprilie

Preţul gazelor naturale va creşte în luna aprilie, iar persoanele cu o situaţie materilă dificilă vor fi sprijinite la plata facturii, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri Tudor Şerban.

Stizo vrea să vândă acţiunile de la mai multe firme, printre care Arcom, controlată de Gigi Becali

Compania de construcţii Stizo Bucureşti vrea să vândă participaţiile deţinute la mai multe firme, printre care Arcom, controlată de omul de afaceri Gigi Becali, unele dintre acestea fiind considerate investiţii nefuncţionale pentru că nu au obţinut profit şi nu au acordat dividende în ultimii ani.

Fermierii vor putea completa online cererile pentru subventiile europene

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca este disponibila aplicatia IPA online, prin intermediul careia fermierii, care intentioneaza sa solicite sprijin pe suprafata, completeaza electronic cererea de plata, anunta un comunicat APIA dat publicitatii luni. Campania de depunere a cererii de plata pentru schemele/masurile de sprijin pe suprafata SAPS 2010 se deruleaza in perioada 1 martie – 17 mai 2010, insa declaratia de suprafata se poate deja completa electronic prin accesarea IPA online.

Pe baza unui nume de utilizator si a unei parole de acces furnizate de APIA, fermierul acceseaza IPA online si completeaza electronic declaratia de suprafata. Unul dintre avantajele utilizarii IPA online consta in faptul ca fermierul nu mai are nevoie de harti pe hartie.
Mai mult, in urma digitizarii parcelei, sistemul masoara si afiseaza suprafata digitizata, iar pentru a verifica localizarea corecta a parcelei, solicitantul poate utiliza un instrument de masurat. Daca fermierul nu este sigur de localizarea parcelei, se poate deplasa in teren pentru a identifica anumite elemente de reper.

Ulterior, cu aceasta declaratie de suprafata, completata electronic si tiparita, fermierul se prezinta la Centrele APIA pentru depunerea cererii de plata. Alaturi de declaratia de suprafata, fermierul trebuie sa completeze un formular cu date de identificare ale exploatatiei si o anexa in care bifeaza schemele/masurile de sprijin solicitate.

Pentru fermierii care au depus cereri in anii precedenti, formularul de identificare este pretiparit, fiind actualizat doar daca au aparut modificari fata de datele anterioare.

Ministerul Muncii: Peste 3800 de ocupatii, in COR actualizat

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) si Institutul National de Statistica (INS) au actualizat Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR), informeaza un comunicat de presa al ministerului. In prezent, nomenclatorul numara 3852 de ocupatii.

COR reprezinta sistemul de identificare, ierarhizare si codificare a tuturor ocupatiilor desfasurate in economie, indiferent de tipul si locul desfasurarii lor.

Potrivit MMFPS, in clipa de fata, nomenclatorul cuprinde 3852 de ocupatii, insa numarul lor se modifica in permanenta in functie de modificarile din piata muncii.

Clasificarea se aplica in toate domeniile de activitate economica si sociala, la completarea documentelor oficiale, ori de cate ori se cere precizarea ocupatiei care face obiectul activitatilor desfasurate.

Utilizarea codurilor COR este obligatorie pentru toate organele administratiei publice centrale si locale, unitatile bugetare, agentii economici, indiferent de forma de proprietate, organizatiile patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatiile,asociatiile, persoanele fizice si juridice.

“Ocupatiile cuprinse in COR sunt rezultatul unei activitati continue, pentru ca piata muncii din Romania, ca si cea din Uniunea Europeana, este o piata dinamica, supusa permanent unor schimbari generate, pe de o parte, de modificarea continutului unor activitati, de disparitia altora, precum si de aparitia unui numar semnificativ de ocupatii noi induse de procesele tehnologice actuale, de diversificarea productiei si de progresul tehnic, iar pe de alta, de criza economica”, se explica in comunicat.

Conform MMFPS, COR-ul este rezultatul nevoilor pietei si oricare dintre meseriile cuprinse in COR are utilitate pentru agentii economici si/sau institutiile publice.

Actualizarea si revizuirea acestui nomenclator se realizeaza, la solicitarea utilizatorilor, de catre MMFPS si INS.

In vederea introducerii unei ocupatii in COR, solicitantul trebuie sa depuna la Ministerul Muncii urmatoarea documentatie:

a) memoriu justificativ din care sa reiasa:
1. denumirea ocupatiei, in limba romana, pentru care se face cererea de introducere in COR;
2. codul COR pentru grupa de baza, precum si codul COR pentru ocupatia propusa a fi introdusa in COR;
3. codul activitatii economice din Clasificarea activitatilor din economia nationala (CAEN), care presupune introducerea ocupatiei propuse, pentru realizarea concordantei dintre activitate si ocupatie;
4. studiile si analizele facute de agentii economici interesati pe piata fortei de munca, din care sa rezulte necesitatea actualizarii, anexate memoriului justificativ;

b) descrierea ocupatiei din care sa rezulte urmatoarele elemente: atributii si responsabilitati; uneltele si instrumentele de lucru utilizate; programul de lucru; mediul de activitate; situatiile de risc; cerintele pentru exercitarea ocupatiei; cerintele referitoare la formarea profesionala; nivelul de instruire solicitat pentru practicarea ocupatiei; tipul actului de calificare solicitat pentru practicarea ocupatiei; specializarea obtinuta prin actul de calificare, conform legislatiei in vigoare; salarizarea; promovarea in munca; dinamica meseriei pe piata muncii; meserii inrudite din COR; specializarile;

c) adresa din partea ministerului de resort care reglementeaza activitatea in domeniu sau, dupa caz, a asociatiilor profesionale (comitetelor sectoriale), din care sa rezulte acordul acestora pentru actualizarea COR;

d) precizarea bazei legale prin care s-a aprobat practicarea ocupatiei respective.

Revizuirea si actualizarea COR a fost un proiect necesar, determinat, pe de o parte, de aceasta dinamica ocupationala, iar pe de alta, de necesitatea ca toti utilizatorii acestui nomenclator sa aiba acces la o singura clasificare, evitandu-se astfel o serie de probleme aparute la incheierea contractelor individuale de munca, elaborarea standardelor ocupationale si a celor de pregatire profesionala etc., generate de utilizarea altor nomenclatoare aparute pe site-uri web sau publicate fara acordul MMFPS.

Totodata, revizuirea clasificarii a fost impusa de obligativitatea ca Romania sa implementeze Clasificarea Internationala Standardizata a Ocupatiilor – ISCO-08 si sa adapteze anchetele statistice conform structurii acestei clasificari reglementare impusa de Comisia Europeana.

COR este un nomenclator aparut in anul 1995, aprobat prin Ordinul comun al Ministrului Muncii si Protectiei Sociale si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Statistica nr. 138/1949/1995 privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania (C.O.R.).

Anunțuri

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: