Stiri economice 27.01.2010

CNAS va deconta transportul cu ambulanta pentru pacientilor neinternati, in functie de distanta parcursa

Costul transportului cu ambulanta al pacientilor care nu se afla in stare critica si nu necesita internare, va fi decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), in functie de distanta parcursa de ambulanta, fara alte costuri suplimentare, iar transportul interclinic nu va mai fi taxat, potrivit unui ordin al Ministerului Sanatatii (MS).

ANAF: Cum se ramburseaza TVA pentru achizitii realizate in alt stat membru UE

Contribuabilii platitori de TVA, stabiliti in Romania, care efectueaza importuri si achizitii de bunuri/ servicii in alt stat membru al Uniunii Europene au posibilitatea solicitarii rambursarii taxei pe valoarea adaugata achitata in acel stat, printr-o cerere depusa electronic la organul fiscal competent din Romania, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), dat publicitatii marti.

Prin Ordinul nr.3/2010, emis de presedintele ANAF, s-a aprobat Procedura de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achizitii de bunuri/ servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene, ordin publicat in Monitorul Oficial nr. 32 in data de 15 ianuarie 2010 si afisat pe portalul ANAF la sectiunea “Noutati legislative”.

Pentru a fi eligibila pentru rambursare, o persoana impozabila stabilita in Romania trebuie sa efectueze operatiuni care dau dreptul de deducere a TVA-ului in Romania. In cazul in care o persoana impozabila efectueaza in Romania atat operatiuni care dau drept de deducere, cat si operatiuni care nu dau drept de deducere, statul membru de rambursare poate rambursa numai acea parte din TVA rambursabila care corespunde operatiunilor cu drept de deducere.

Procedura se aplica cererilor de rambursare depuse de catre persoanele impozabile stabilite in Romania, pentru rambursarea taxei pe valoarea adaugata achitata de acestea pentru bunurile mobile care le-au fost livrate sau serviciile prestate in beneficiul lor in statul membru in care taxa a fost incasata, precum si pentru rambursarea taxei pe valoarea adaugata achitate pentru importul bunurilor in respectivul stat membru.

Cererea se depune electronic pana cel tarziu la data de 30 septembrie a anului calendaristic care urmeaza perioadei de rambursare, prin intermediul portalului ANAF.

Perioada de rambursare este de maximum un an calendaristic si de minimum 3 luni calendaristice. Cererile de rambursare pot insa viza o perioada mai mica de 3 luni, in cazul in care aceasta reprezinta perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic.
Pentru depunerea cererii este necesara semnatura electronica obtinuta in baza unui Cerificat digital calificat, potrivit procedurii afisate pe portalul ANAF.

Conform listei de preferinte a statelor membre, se vor atasa copii de pe facturi/documente de import in cazul in care:
– baza de impozitare de pe o factura/un document de import este de cel putin 1.000 euro sau echivalentul in moneda nationala;
– baza de impozitare de pe o factura/un document de import este de cel putin 250 euro sau echivalentul in moneda nationala, daca factura/documentul de import se refera la combustibil.

Formatul electronic al formularului “318 Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de ANAF de pe pagina de Internet a MFP-ANAF, la adresa http://www.anaf.ro – “Declaratii electronice”.

Ministerul Muncii a majorat valoarea tichetelor de cresa, la 370 de lei

Valoarea tichetelor de cresa, stabilita pentru primele 6 luni ale anului 2010, va creste cu 20 lei fata de suma lunara indexata pentru semestrul al II-lea al anului 2009, de la 350 de lei, la 370 de lei, potrivit unui ordin al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

Veniturile bugetarilor pentru anul 2010 vor ramane la nivelul din decembrie 2009

Reincadrarea personalului din sectorul bugetar, potrivit articolul 30 din Legea salarizarii unice, se va face corespunzator transelor de vechime in munca si pe funcţiile corespunzatoare categoriei, gradului si treptei profesionale pe care le-au avut la finalul lunii decembrie 2009, a precizat ministrul muncii Mihail Seitan, la finalul sedintei Guvernului de luni.

Rompetrol a ieftinit marţi carburanţii cu şase bani pe litru

Rompetrol Downstream, divizia de distribuţie a carburanţilor din grupul Rompetrol, a redus, marţi, preţul benzinei şi motorinei, cu şase bani pe litru.

Anunțuri

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: