Stiri economice 29.01.2010 IMPORTANT: ANAF modifica din oficiu trecerea la impozitul pe profit, pentru microintreprinderi

ANAF modifica din oficiu trecerea la impozitul pe profit, pentru microintreprinderi

Pentru a evita aglomeratia la unitatile fiscale, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a emis un ordin potrivit caruia organele fiscale vor modifica, din oficiu, vectorul fiscal pentru contribuabilii platitori pana la 31 decembrie 2009 de impozit pe venitul microintreprinderilor, si care, in prezent devin platitori de impozit pe profit.

Contribuabilii platitori pana la 31 decembrie 2009 de impozit pe venitul microintreprinderilor devin, incepand cu luna ianuarie 2010, platitori de impozit pe profit.

In aceste conditii, pentru a evita aglomeratia la unitatile fiscale, presedintele ANAF a emis un ordin, potrivit caruia organele fiscale vor modifica, din oficiu, vectorul fiscal pentru contribuabilii aflati in prezent in aceasta situatie.

Conform Codului de Procedura Fiscala si urmare a modificarii regimului de impozitare, aceasta categorie de contribuabili are obligatia depunerii la organul fiscal a declaratiei de mentiuni 010.

Ca urmare, contribuabilii inregistrati in evidentele fiscale, la 31.12.2009 ca platitori de impozit pe venitul microintreprinderilor nu trebuie sa se prezinte la organul fiscal competent pentru depunerea declaratiei de mentiuni 010.

Totodata, incepand cu anul 2010 acesti contribuabili nu mai beneficiaza de derogarea privind declararea si plata trimestriala a impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din salarii, acestea urmand sa fie declarate si platite lunar.

De astazi vom putea cumpăra bilete de tren de la automate

CFR Călători va pune în funcţiune, vineri, două automate de vânzare a biletelor, în Gara de Nord, care vor accepta, într-o primă etapă, doar plata cu cardul, iar ulterior şi în numerar, a anunţat compania.

Automatele de vânzare a legitimaţiilor de călătorie în trafic intern sunt uşor de folosit, prin intermediul unui touch-screen, iar pentru plata legitimaţiilor de călătorie au încorporat cititor de card bancar (POS). Acestea sunt prevăzute cu module şi aplicaţii necesare pentru emiterea legitimaţiilor şi rezervarea locurilor.

Automatele oferă o gamă largă de informaţii referitoare la:

  • orele de plecare şi sosire a trenurilor, cu posibilitatea de tipărire a informaţiilor;
  • vânzarea de legitimaţii de călătorie în trafic intern – se emit legitimaţii de bază, la tarif/preţ întreg pentru copii, elevi şi studenţi cu rezervarea locurilor doar la vagoane clasă;
  • plata prin card a legitimaţiilor achiziţionate cu tipărirea chitanţei aferente pentru tranzacţia bancară.

În următoarele trei săptămâni programul pilot va fi extins şi va avea noi funcţii, prin introducerea ofertelor tarifare (dus-întors, minigrup etc) şi rezervarea locurilor pentru vagoane de dormit şi cuşetă.

Încă 10 automate de vânzare a legitimaţiilor în sistem xSellKiosk vor fi montate şi alte în staţii CFR reşedinţă de judeţ, din ţară, în cursul anului 2010, conform sursei citate.

Etapa a doua prevede ca, după jumătatea a doua a anului 2010, sistemul să aibă opţiunea de plată şi în numerar, urmând ca „într-o perioadă scurtă” să fie extins la nivelul întregii reţele feroviare, mai arată CFR Călători.

Situaţia de urgenţă în aprovizionarea cu gaze naturale va fi ridicată vineri

Autorităţile vor ridica vineri situaţia de urgenţă instituită luni în aprovizionarea cu gaze naturale, a declarat, joi, pentru Reuters, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a declarat luni situaţie de urgenţă, din cauza temperaturilor scăzute, astfel că furnizarea de gaze către unele companii a fost oprită, iar producătorii de energie termică au trecut la utilizarea combustibililor alternativi.

Prin urmare, compania de stat Transgaz a anunţat marţi că importurile de gaze naturale au crescut.

Directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, a declarat marţi că situaţia de urgenţă va fi ridicată în momentul în care presiunea gazului revine la parametri şi valori „aproape normale”, precizând că acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele zile dacă se iese de sub incidenţa codului galben sau portocaliu de ger şi temperaturile mai urcă.

Vladescu: Nu se va plati CAS pe dividende

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a infirmat joi posibilitatea ca numarul somerilor sa ajunga la un milion pana la sfarsitul anului, precum si impunerea CAS-ului pe dividende.

„Niciodata cifra de un milion de someri nu a existat, la fel ca si cea de 100.000 de disponibilizati sau ideea pe care am auzit-o ieri (miercuri, n.red.) de CAS pe dividende. As vrea sa ramanem in zona realitatii, nu exista documente, analize, calcule care sa indice aceste cifre. Calculele, analizele noastre merg in directia reducerii somajului si cresterii numarului locurilor de munca”, a explicat Vladescu, citat de Incont.ro.

Mai mult, Vladescu s-a aratat optimist ca rata somajului nu va creste si ca Romania va inregistra crestere economica.

„Nu cred ca vom avea un somaj mai mare pentru ca vom avea crestere economica si sunt zone unde este nevoie de forta de munca. Sunt optimist din acest punct de vedere. Nu vom avea mai multi someri in acest an”, a mai spus Vladescu.

Noua lege a pensiilor prevede ca persoanele cu un venit anual de cel putin patru salarii medii brute, inclusiv cei cu venituri provenite numai din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, vor fi asigurate obligatoriu la sistemul public de pensii.

Ministerul Muncii a publicat marti pe site proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice, care intra astfel in dezbatere publica pana pe 5 februarie.

Conform negocierilor purtate in aceste zile cu reprezentantii FMI, BM si CE, Guvernul roman se angajeaza sa trimita in Parlament acest proiect in cel mai scurt timp, pentru ca promulgarea legii si procedurile de implementare sa fie finalizate si sa intre in vigoare cat mai repede.

BCR majoreaza comisioanele

BCR vrea sa creasca ponderea veniturilor din comisioane. Conducerea bancii spune ca acest lucru e necesar deoarece comisioanele sunt asociate unor produse ce necesita servicii suplimentare oferite clientilor, favorizand o relatie pe termen lung cu banca.

„Produsele de investitii, serviciile de intermediere, produsele de asigurari sunt generatoare de comisioane si confera celui ce poate avea succes cu astfel de produse avantajul unei colaborari mai stranse cu banca pe termen lung”, a declarat directorul executiv al Directiei Dezvoltare Afaceri din BCR, Sorin Mititelu.

Oficialul BCR a mai precizat ca se asteapta la scaderea randamentelor pe termen scurt.

„Este de asteptat in piata o scadere a randamentelor pe termen scurt, iar ca o consecinta randamentele dorite vor putea fi realizate accesand produse cu maturitati mai mari sau cu riscuri asociate suplimentare”, a mentionat Mititelu.

El a explicat ca plasamentele realizate pana in 3 luni nu aduc beneficii majore. Astfel, un plasament facut pentru o perioada cuprinsa intre 6 luni si 1 an are un randament estimat la 7-8% pe an, in timp ce plasamentele pe o perioada de 3-7 ani ar putea genera un randament de 9-10% pe an.

Mititelu a mai spus ca, in ce priveste fondurile de obligatiuni, sansa de a obtine un randament maxim se situeaza undeva la 4 ani.

Anunțuri

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: