Stiri economice 01.02.2001

Ordinul MJLC nr. 231/2010

Tariful pentru redactarea actului constitutiv va fi de 162 lei

Tariful pentru redactarea actului constitutiv, la inregistrarea in Registrul Comertului, va fi de 162 lei, fata de 180 de lei cat este in prezent, potrivit unui ordin al Ministerului Justitiei (MJLC). Pe langa acesta, si celelalte tarife pentru serviciile de asistenta prestate de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale vor fi reduse.

Fostele microintreprinderi vor plati lunar impozitele si contributiile aferente salariilor

Avand in vedere ca din ianuarie microintreprinderile vor fi impozitate ca orice alta firma, prin aplicarea cotei unice de 16% sau a impozitului minim, acestea nu vor mai beneficia nici de regimul special trimestrial pentru declararea si plata impozitelor si contributiilor aferente salariilor.

Astfel, incepand cu obligatiile aferente lunii ianuarie 2010, cu termen de declarare 25.02.2010, se inregistreaza, din oficiu, luna calendaristica drept perioada fiscal pentru plata impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din salarii, pentru contribuabilii care figurau pana in prezent ca microintreprinderi.

FMI vrea sa infiinteze un fond verde de 100 de miliarde de dolari

Fondul Monetar International (FMI) intentioneaza sa propuna infiintarea unui „fond verde”, care ar urma sa ajute tarile sa gestioneze schimbarile de mediu, potrivit sefului institutiei, Dominique Strauss-Kahn.

Acesta a declarat, in timpul Forumului Economic Mondial din Davos, Elvetia, ca tarile in curs de dezvoltare au nevoie de ajutor financiar pentru a face fata problemelor legate de mediu, in timp tarile bogate ar avea nevoie de acest fond dupa ce, in timpul crizei economice, au acumulat deja datorii imense, relateaza Reuters.

„Trebuie sa gandim la ceva nou si sa gasim metode inovative de furnizare a acestor bani”, a declarat Strauss-Kahn.

El a adaugat ca FMI va incepe discutiile pe aceasta tema cu bancile centrale si ministrii de Finante.

Presedintele FMI a spus ca acest fond ar putea atinge suma de 100 de miliarde de dolari pe an, care ar putea fi stransi prin alocarea unei anumite sume de DST (moneda FMI) fiecarei tari membre.

Terenurile cultivate ecologic au crescut ca suprafata cu 9% anul trecut

Suprafata cultivata in sistem ecologic estimata pentru anul 2009 se ridica la 240.000 hectare, in crestere cu 9% fata de anul 2008, cand a fost de circa 220.000 ha, pentru anul 2010 fiind asteptata o majorare a acesteia pana la 250.000 hectare, a declarat presedintele FNAE, Ion Toncea.

Astfel, potrivit reprezentantului Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica (FNAE), desi initial estimarile pentru 2009 indicau o crestere de peste 25.000 hectare, din cauza cererii mici de produse ecologice din piata, pe fondul crizei economice, a fost inregistrat un avans mai redus al suprafetelor cultivate ecologic.

„Potrivit datelor estimative, avem in 2009 o suprafata cultivata de 240.000 hectare. Producatorii aveau intentia sa o creasca mai mult in 2009, insa nu a fost cerere pe piata, din cauza puterii scazute de cumparare. Speram insa ca anul 2010 sa fie unul mai bun”, a spus Toncea.

Acesta a adaugat ca se asteapta ca in 2010 suprafata cultivata in sistem ecologic sa depaseasca 250.000 hectare.

In ceea ce priveste productia de produse ecologice, aceasta a scazut in 2009 pe segmentul de cereale, la 74.000 tone, de la 90.000 de tone, in timp ce alte categorii, precum legumele si fructele, au inregistrat cresteri.

„Avem in 2009 o productie de cereale ecologice estimata la 74.000 tone, dupa ce in anul anterior a fost de 90.000. E drept, anul 2008 a fost unul de exceptie, cu cerere mare de produse ecologice, deci 2009 poate fi considerat un an normal din punct de vedere al productiei. Totusi, anul trecut s-au obtinut cresteri de productie la legume, fiind recoltate 4.000 tone. S-au obtinut si 2.000 tone de fructe si, de asemenea, majorari ale productiei am avut si la flora spontana”, a explicat presedintele FNAE.

El a mai spus ca este posibil ca si in anul 2010, odata cu cresterea suprafetelor cultivate, sa creasca si productia.

‘Deocamdata, in sudul tarii, avem semnale ca va fi o productie buna, dar nu stim ce ne va rezerva clima. Daca privim la resursa de apa pe care o avem acum in soluri, putem spune ca va fi o productie mai mare, insa temperaturile din lunile mai si iunie vor fi decisive pentru productia de ecologice”, a mentionat Ion Toncea.

Referitor la preturile produselor ecologice agro-alimentare, Toncea a spus ca au inregistrat o crestere medie de circa 10%, in 2009, din cauza investitiilor realizate de producatori pentru dezvoltarea prelucrarii primare.

„Nu au fost salturi mari ale preturilor, dar trebuiau acoperite investitiile facute pentru imbunatatirea calitatii produselor, care la noi a insemnat o prelucrare primara a materiilor prime. Acum nu se mai vinde produsul asa cum iese din combina, de exemplu, ci este o marfa care se comercializeaza cu indici de calitate. Ii sprijinim pe cei care investesc in tehnologizare pentru ca, astfel, reusesc sa vanda produsele la adevarata lor valoare, care oricum reprezinta preturi mai mici decat cele practicate de intermediari”, potrivit lui Toncea.

Potrivit datelor furnizate agentiei NewsIn de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), suprafata cultivata ecologic in anul agricol 2008, incheiat la 30 iunie 2009, a crescut cu 16,4%, la 221.410 hectare. In anul 2007 s-au realizat culturi ecologice pe o suprafata de 190.129 hectare.

Evolutia ascendenta a suprafetei cultivate ecologic se mentine si comparativ cu anul 2006, cand au fost inregistrate circa 143.194 de hectare.

De asemeneaa, potrivit MADR, in anul 2008, productia totala de ecologice s-a ridicat la 266.200 tone, iar pentru anul 2009 sunt asteptate scaderi ale acesteia, cu pana la 15%, din cauza secetei din vara anului trecut, dar si a ploilor abundente care au cazut in etapa recoltarii productiei.

Boc a interzis ministerelor sa mai incheie contracte de publicitate in urmatoarele sase luni

Premierul Emil Boc a interzis ministerelor sa mai incheie contracte de publicitate in urmatoarele sase luni, invocand resursele bugetare limitate, exceptate fiind doar proiectele care nu pot fi derulate in lipsa unei campanii minime de promovare, au declarat agentiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Solicitarea a fost formulata in sedinta de vineri a Guvernului.

„Premierul a cerut ministerelor sa nu mai incheie contracte de publicitate timp de sase luni, aratand ca fondurile bugetare sunt limitate, si nu a acceptat exceptii decat pentru putine programe, care nu pot fi derulate in lipsa unei campanii minime de promovare. Toti ordonatorii principali de credite au primit deja o notificare pentru a nu mai incheia contracte de publicitate in primul semestru al anului”, au aratat sursele citate.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, dupa discutia cu sindicatele si patronatele, ca a cerut comitetului guvernamental pentru rationalizarea cheltuielilor publice sa identifice la toate ministerele solutii de diminuare a anumitor categorii de cheltuieli, precum cele pentru publicitate, pentru a obtine economii care sa fie directionate catre programe de formare profesionala si investitii.

Anunțuri

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: