Stiri economice 03.02.2010

Ministerul Muncii: Egalizarea varstei de pensionare, o solutie pentru redresarea sistemului de pensii

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) considera ca egalizarea varstelor de pensionare prevazuta in noua lege a pensiilor constituie principala solutie pentru redresarea dezechilibrelor din sistemul public de pensii si a asigurarii sustenabilitatii financiare pe termen mediu si lung a acestuia.

Certificarea declaratiilor fiscale de catre consultant, doar pentru firmele mari si mijlocii

Certificarea de catre consultantul fiscal a declaratiilor anuale de impozit pe profit va fi obligatorie numai pentru companiile mari si mijlocii, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor.

„Tinand cont de iminenta primului termen de depunere a declaratiilor fiscale anuale, prin prezentul proiect de ordonanta de urgenta se propune introducerea obligativitatii certificarii de catre un consultant fiscal a declaratiilor anuale de impozit pe profit numai pentru contribuabilii mari si mijlocii, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea situatiilor financiare”, se arata in nota de fundamentare a proiectului, care ar urma sa modifice si sa completeze Codul de Procedura Fiscala.

Contribuabilii care au efectuat plati trimestriale achita pana la 25 ianuarie 2010 o suma egala cu impozitul calculat si evidentiat pentru trimestrul trei din 2009, urmand ca plata finala a impozitului pe profit pentru anul trecut sa se faca pana la 25 aprilie 2010, data limita pentru depunerea declaratiei privind impozitul pe profit.

Prin exceptie, companiile care isi definitiveaza pana la 25 februarie inchiderea exercitiului financiar depun declaratiile pana la aceasta data.

De la 1 august 2009, companiile mijlocii sunt acele firme care au o cifra de afaceri cuprinsa intre 6,7 milioane lei si 70 milioane lei. Companiile mari sunt societatile cu afaceri de peste 70 milioane de lei.

„De asemenea, pentru acesti contribuabili (mari si mijlocii – n.r.), se propune introducerea obligativitatii certificarii de catre un consultant fiscal a declaratiilor prin care se corecteaza impozite, taxe, contributii si alte sume ce constituie venituri ale bugetului general consolidat, administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, precum si a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata”, se mai arata in nota de fundamentare.

Potrivit Ministerului Finantelor, unul din avantajele introducerii acestei obligativitati provine din faptul ca este certificata de catre un specialist corectitudinea stabilirii impozitelor si taxelor, consultantul fiscal fiind reprezentantul intereselor contribuabilului in aplicarea corecta si eficienta a reglementarilor fiscale.

Totodata, masura protejeaza contribuabilii de eventuale sanctiuni datorate unor erori si omisiuni in declarare (majorari de intarziere, sanctiuni contraventionale)

Pe de alta parte, unul din dezavantaje este costul suplimentar in indeplinirea obligatiilor declarative impuse de lege.

Obligativitatea certificarii declaratiilor fiscale anuale de catre un consultant fiscal inaintea depunerii la organul fiscal a fost initial introdusa in 2007 printr-o ordonanta de urgenta, insa in anul urmator aplicarea dispozitiilor a fost amanata pentru 1 ianuarie 2010. Potrivit legislatiei actuale, masura trebuie aplicata de catre toate companiile.

Pachetul de tigari fara sigla si monocolor – propunere a guvernului britanic

Guvernul britanic analizeaza interzicerea siglelor si coloritului de pe pachetele de tigari ca masura de reducere a numarului de fumatori, potrivit presei internationale.

Producatorii de tigari ar fi astfel obligati sa comercializeze pachete monocolore, marcate doar cu brandul tigaretelor in text cu format simplu, scrie The Independent.

Masura discutata de autoritatile britanice se incadreaza intr-un program care are ca scop reducerea la jumatate a numarului de fumatori din Marea Britanie pana in anul 2020. In prezent, circa opt milioane de britanici sunt fumatori, reprezentand 21% din totalul populatiei.

Totodata, guvernul urmareste sa reduca numarul de tineri care se apuca de fumat in fiecare an, estimat in prezent la 200.000.

Executivul de la Londra s-a angajat totodata sa finanteze si sa promoveze proiectele de cercetare care au ca scop intelegerea mai profunda a legaturii dintre designul pachetelor de tigari si modelele de comportament ale fumatorilor.

Imperial Tobacco Group Plc., al patrulea producator de tigarete la nivel mondial si cel mai mare din Marea Britanie, a atacat dur marti masura dezbatuta in guvern, apreciind pe de o parte ca nu exista dovezi credibile care sa conecteze designul pachetelor de obiceiul de a fuma si, pe de alta parte, ca impunerea unui model unic de pachet ar conduce la cresterea comertului ilicit cu tigari si ar submina eforturile autoritatilor de a combate contrabanda si falsificarea, potrivit The Wall Street Journal (WSJ).

Imperial este pana acum singurul mare producator de tigari care a reactionat public la propunerea discutata in Marea Britanie.

Potrivit datelor ministerului britanic al Sanatatii, citate de ABC News, numarul fumatorilor din Marea Britanie a scazut cu peste 25% in ultimii 10 ani.

Jean Valvis construieste o fabrica de apa minerala la Suceava

Omul de afaceri Jean Valvis a obtinut recent un credit de 9,2 milioane de euro de la BCR pentru constructia unei fabrici de apa minerala la Suceava, care va fi deschisa in vara acestui an.

„Valoarea totala a investitiei in fabrica este de 12,5 milioane de euro. Restul banilor, pana la 9,2 milioane de euro, provin din surse proprii”, a declarat agentiei MEDIAFAX Jean Valvis, care controleaza firma Carpathian Springs, prin care a contractat creditul de la BCR.

Omul de afaceri a inceput deja constructia fabricii care va produce apa minerala acidulata natural.

„Ne-am propus ca in doi ani sa atingem o cota de piata de circa 5%, respectiv sa producem anual 60-70 de milioane de litri. Am investit din nou in acest domeniu pentru ca are potential de crestere. Consumul de apa minerala din Romania este de 55 de litri pe cap de locuitor, spre deosebire de media europeana de 150 de litri”, a spus Valvis.

El a adaugat ca productia va fi destinata atat pietei interne, cat si exportului.

Apa minerala produsa de Valvis se va numi Aqua Carpatica si va fi lansata pe piata in vara acestui an.

Jean Valvis a vandut in luna in luna aprilie a anului 2008 afacerea cu lactate Dorna catre grupul francez Lactalis, intr-o tranzactie evaluata intre 70 si 90 de milioane de euro.

De asemenea, in anul 2002, Valvis a vandut compania Dorna Apemin, producatorul apei minerale Dorna, catre Coca Cola, intr-o tranzactie estimata la aproximativ 40 de milioane de euro.

Constructorii auto vor fi obligati sa livreze doar masini dotate cu ABS

Constructorii de auto vor fi obligati, incepand din luna februarie 2011, sa livreze pe piata UE doar autoturisme si vehicule utilitare usoare echipate cu sisteme de asistare la franare, potrivit prevederilor unei directive a CE referitoare la imbunatatirea gradului de protectie a pietonilor.

Directiva a fost aprobata la sfarsitul anului trecut si prevede ca toate modelele de autoturisme si autoutilitare usoare noi din UE trebuie sa fie echipate cu sisteme de asistare la franare pana la inceputul anului 2011.

Costul dotarii cu sistem de asistare la franare nu este unul semnificativ. Uzina Dacia are posibilitatea implementarii acestui sistem, fiind conceputa sa faciliteze montarea lui. In prezent, cele mai multe masini de pe piata romaneasca nu sunt dotate cu un astfel de sistem„, a declarat pentru MEDIAFAX vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe.

Conform directivei UE, aprobata la finele anului trecut, din anul 2010, automobilele si vehiculele comerciale pot obtine calificativul maxim de siguranta, de cinci stele, numai daca sunt dotate standard cu echipamentul electronic de stabilitate (ESP).

De asemenea, din noiembrie 2011 intra in vigoare reglementarile comunitare care prevad dotarea tuturor modelelor noi de autoturisme si autovehicule utilitare cu sistemul ESP, iar incepand cu anul 2014, aceasta directiva va fi extinsa pentru toate autovehiculele noi.

Totodata, autovehiculele utilitare trebuie sa fie echipate suplimentar, incepand cu anul 2015, cu sisteme de franare de urgenta cu functie de anticipare, precum si cu sisteme de asistare la mentinerea benzii de rulare.

Romanii pot comanda acasa „Cosul taranesc” cu produse ecologice

Asociatia Agroecologia lanseaza, marti, la Cluj-Napoca, in premiera nationala, un sistem original de distributie saptamanala a produselor agricole direct la domiciliul consumatorului.

Serviciul are un nume atragator, si anume „Cosul Taranesc”, nume care il particularizeaza in comertul local.

„Cosul Taranesc” este „un sistem echitabil de distributie de produse ecologice si traditionale”, pe baza de abonament, care vizeaza, transformarea „consumatorului intr-un actor responsabil de actul de cumparare si de consecintele acestuia”.

Emblema „ecologic” deosebeste toate aceste produse de cele conventionale comercializate astazi in Romania.

Anunțuri

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: