Stiri economice 04.02.2010

Boc: Al 13-lea salariu pe 2009 va fi platit pana in aprilie, dar incepand cu 2011 nu se mai acorda

Banii aferenti celui de-al 13-lea salariu pentru anul 2009 vor fi acordaţi angajatilor din sectorul bugetar pana in luna aprilie, in functie de creditele bugetare deschise de Ministerul Finantelor, urmand insa ca acest salariu sa nu mai fie calculat si pentru 2010, a declarat, marti, premierul Boc, citat de agentia Mediafax.

In 2010 se plateste al 13-lea salariu pentru anul 2009, pana in luna aprilie. In 2011 insa nu va mai fi platit acest al 13-lea salariu, pentru anul 2010″, a spus Boc , la postul B1 TV, citat de Mediafax.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, la finalul lunii ianuarie, ca al 13-lea salariu nu va mai fi acordat bugetarilor dupa incetarea actualelor contracte colective de munca, in conditiile in care acest drept de natura salariala este inclus doar in prevederile acestor contracte, care urmeaza sa isi inceteze valabilitatea.

Guvernul a adoptat recent ordonanta prin care prevederile contractelor colective de munca deja incheiate si cu termene de pana in luna octombrie sunt mentinute in vigoare pana la pierderea valabilitatii, inclusiv in ceea ce priveste drepturile salariale aflate in plata.

BNR: Rata dobanzii de politica monetara va fi de 7% pe an

In sedinta din 3 februarie 2010, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis reducerea nivelului ratei dobanzii de politica monetara cu 0,5%, ajungand la 7%, potrivit unui comunicat de presa al BNR.

Posturile din sistemul bugetar vor fi evaluate de Banca Mondiala

Reprezentantii Bancii Mondiale au in vedere evaluarea in urmatoarele luni a circa 1.000 de posturi „cu scopul de a include in esantion suficiente exemple cu toate gradele probabile”, arata un document al Bancii Mondiale ce vizeaza reformarea sistemului de clasificare a posturilor, obtinut de NewsIn.

„O evaluare initiala sugereaza faptul ca noua clasificare a posturilor ar putea fi alcatuita din maxim 10 grupuri ocupationale. Fiecare grup ocupational ar putea avea pana la 10 niveluri in interiorul sau. Acest lucru indica faptul ca noua structura de grade va include aproximativ 100 de grade”, se arata in raport.

„Prin urmare, in vederea obtinerii unui esantion reprezentativ pot fi evaluate circa 1.000 de posturi. Acest esantion ar trebui ales inaintea inceperii acestei sarcini”, mai arata documentul.

Expertii institutiei atrag atentia, insa, ca acest proces de reasezare a functiilor va fi unul dificil, intrucat exista posturi in sistemul public ce au aceeasi denumire, dar ar putea fi incadrate diferit in viitor daca responsabilitatile asociate acestor posturi sunt diferite.

Modalitatea de evaluare a celor 1.000 de posturi se va face prin interviuri si chestionare in care „fiecare post va trebui descris cat mai clar cu putinta, iar descrierea lui va trebui confirmata de persoane care ocupa astfel de posturi si superiorii ierarhici ai acestora”.

„Descrierea va prezenta munca efectiv realizata de titularul unui asemenea post in prezent, fara a se fundamenta pe o descriere care nu mai este de actualitate”, potrivit documentului.

„Vor fi colectate si date privind nivelul de salarizare aferent posturilor incluse in esantion in scopul de a putea evalua impactul introducerii noii politici salariale ce va avea la baza aceasta noua clasificare a posturilor”, se mai explica in raport.

Reprezentantii Bancii Mondiale mai spun ca procesul de reformare a posturilor din sistemul public va necesita aproximativ 16 saptamani si ar putea finaizat la sfasitul lunii mai.

Majorarea plafonului pentru Prima Casa va scumpi locuintele

Bancile comerciale din Romania cer Guvernului sa majoreze plafonul de garantare si sa faciliteze accesul la constructiile noi, propuneri ce ar putea duce la o scumpire a locuintelor noi, daca vor fi acceptate.

„Noi ne gandim ca o trecere de la 60.000 la 100.000 nu ar fi deloc de neglijat. Ar trebui sa vedem pe zone, poate ca in anumite zone nu ar trebui sa avem plafoane asa de mari. Sustinem ideea ca acest program sa fie atractiv mai mult pentru constructiile noi”, a declaat Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB, citat de portalul money.ro.

Acesta mai sustine ca perioada acordata constructiei unei case prin acest program ar trebui sa fie dublata la 36 de luni. Ghetea nu exclude posibilitatea ca preturile la apartamente si garsoniere sa inceapa sa creasca pe fondul noilor masuri.

„Personal, consider ca va veni foarte curand momentul in care preturile vor incepe sa creasca si nu vor creste in ritmul lent in care au scazut, vor creste intr-un ritm mult mai alert”, a mai adaugat Ghetea.

Unele salarii din sistemul bugetar ar putea fi inghetate pe termen nelimitat

Banca Modiala propune o varianta de simplificare a sistemul de salarizare din Romania, prin reducerea numarului de functii, pe un model similar propus in Republica Moldova si Polonia, ce presupune inghetarea salariilor in cazul acelor posturi retrogradate pe scara valorica.

Un document al Bancii Mondiale ce vizeaza reformarea sistemului de clasificare a posturilor in sectorul public din Romania, obtinut de NewsIn, analizeaza posibilitatea inghetarii unor salarii din sectorul bugetar pe o durata nedeterminata de timp si cresterea altora, ca urmare a aprecierii valorice a unor posturi, rezultata in urma analizelor din comisia bipartita propusa de Ministerul Muncii, pentru simplificarea grilei de salarizare din Legea unitara a salarizarii personalului bugetar.

„Exercitiile de evaluare a posturilor conduc aproape intotdeauna la aprecierea valorica a unor posturi si deprecierea altora, dat fiind faptul ca procesul de clasificare este unul de pozitionare relativa a posturilor unele in raport cu altele. Acest lucru este aproape inevitabil”, puncteaza expertii Bancii Mondiale.

„Acolo unde posturile se vor deprecia valoric, persoanele vor fi protejate de orice reducere a salariului, insa este posibil sa nu mai beneficieze de majorari salariale pana cand salariul lor corespunde noului nivel de grad stabilit (in timp ce unele cresteri salariale vor fi asigurate pentru gradele de nivel inferior)”, se arata in analiza.

Salariile se vor majora doar daca exista resurse

Documentul indica posibilitatea majorarii salariilor in cazul acelor posturi care castiga in importanta in urma reasezarii functiilor, insa doar in masura in care statul va dispune de resurse financiare.

„Pentru posturile care se apreciaza valoric este insa probabil ca in acest moment sa nu existe resurse suficiente pentru a acoperi compensarea financiara imediata a nivelului de crestere valorica a acelor posturi. Dar aceasta compensare integrala va fi asigurata progresiv pe masura ce resursele vor permite acest lucru”, se mai spune in document.

Expertii Bancii Mondiale sustin ca „sfera noului sistem de clasificare a posturilor va include intreg sectorul public (care in prezent reprezinta aproximativ 1,3 milioane de posturi)”, insa o decizie in privinta militarilor ramane la latitudinea comisiei bipartite.

Astfel, aceasta va hotari daca militarii intra in sistemul de clasificare a functiilor sau daca se va face in cazul lor o analiza separata, „date fiind natura functiilor din acest domeniu si diferentele de structura a carierei”.

„In cadrul noului sistem, posturile vor fi clasificate doar pe baza continutului muncii efectiv lucrate, folosindu-se metode de evaluare a posturilor moderne, obiective, implementate la standarde internationale. Rezultatul va fi o structura cu totul noua de grade”, se mai arata in analiza Bancii Mondiale.

„Actualele denumiri ale posturilor si gradele existente nu vor interfera cu rezultatul noii clasificari a posturilor care nu va avea prea multe corespondente in actualul sistem. Este foarte probabil ca din acest demers sa rezulte o cu totul noua structura de grade, care va folosi clasificari care nu sunt momentan utilizate in sectorul public din Romania”, se mai spune in document.

Anunțuri

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: