Stiri economice 05.02.2010

Certificatul energetic pentru locuinte va deveni obligatoriu din luna martie 2010

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a anuntat joi ca pe agenda Guvernului se afla Ordonanta de urgenta prin care se introduce obligativitatea certificatului de performanata energetica pentru cladiri, incepand cu luna martie 2010.
Miercuri reprezentantii MDRT s-au intalnit cu reprezentantii Uniunii Nationale a Notarilor Publici, Asociatiei Nationale a Agentiilor Imobiliare, Asociatiei Auditorilor Energetici, Ligii Asociatiilor de Proprietari HABITAT, Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania si profesori ai Facultatii de Instalatii din Bucuresti, pe tema introducerii certificatelor energetice pentru cladiri.

Cu acest prilej s-a discutat despre reintroducerea obligativitatii existentei certificatului energetic in tranzactiile imobiliare, in contextul introducerii pe agenda Guvernului a Ordonantei de urgenta de amendare a prevederilor referitoare la acest aspect, din OUG 114/2009 (art. XV).

In acest sens, MDRT sustine ca in perioada urmatoare se va accelera procesul de atestare tehnico-profesionala a auditorilor energetici si vor fi omologate cateva programe de calcul utile auditorilor energetici; totodata, centrele universitare care organizeaza cursuri pentru viitorii auditori, vor organiza si cursuri de initiere in folosirea acestor programe. Totodata,Uniunea Notarilor Publici va face o serie de propuneri pentru normele de aplicare a legii, astfel incat sa fie eliminate orice neajunsuri in momentul tranzactionarii cladirilor, se arata in comunicatul de presa emis de minister.

Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin:
• consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat;
• eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.

De asemenea, certificatul contine o serie de recomandari pentru imbunatatirea calitatii locuintei, din punctul de vedere al consumurilor energetice. Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m2an. In acest context, este de mentionat ca tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/m2an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.

Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate. Lista auditorilor energetici atestati este disponibila pe site-ul ministerului http://www.mdrt.ro, sectiunea Constructii/Atestari tehnico-profesionale.

In situatia in care, Guvernul aproba Ordonanta propusa de MDRT, certificatul energetic pentru cladiri va redeveni obligatoriu din luna martie 2010.

Romania va gazdui scutul antiracheta american

XEROX DC 252 din showroom!11500 EUR

// <![CDATA[//

Presedintele Traian Basescu a anuntat joi, la Palatul Cotroceni, ca Romania va fi inclusa in sistemul de aparare antiracheta al Statelor Unite.

Anuntul sefului statului vine dupa ce presedintele SUA, Barack Obama, a invitat Romania sa participe la dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta.

„Anunt opinia publica din Romania cu privire la invitatia facuta de presedintele Statelor Unite, Barack Obama, privind participarea Romaniei la dezvoltarea sistemului american de aparare antiracheta. Mesajul ne-a fost transmis prin Hellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor, care se afla in Romania si cu care am avut o intrevedere in prima parte a zilei.

Dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta este in deplin acord cu deciziile adoptate la summit-ul NATO de la Bucuresti, dar si cel de la Kehl. Pe teritoriul Romaniei vor fi amplasati interceptori terestri”, a informat seful statului.

Romania va fi protejata 100% impotriva rachetelor

Basescu a subliniat ca daca vechea amplasare a scutului antiracheta proteja doar partea de vest a tarii, acum intreaga Romanie este protejata in cazul unui ipotetic atac cu rachete balistice.

„Vechea amplasare a sistemului nu acoperea teritoriul Romaniei decat intr-o mica parte a zonei de vest. Noua amplasare garanteaza acoperirea integrala. (…) Decizia pe care am luat-o astazi este extrem de importanta in consolidarea parteneriatului cu Statele Unite, dar cel mai important lucru pe care l-am facut astazi este acela ca aceasta decizie de operationalizare a sistemelor creste foarte mult nivelul de securitate a Romaniei.

Presa internationala despre participarea Romaniei la scutul american antiracheta

Este cel mai mare castig pe care il avem! Romania nu era protejata impotriva unor eventuale atacuri cu rachete. Imi permit sa spun ca este si un succes al Romaniei. Daca discutam de parteneriatul stategic romano-american, subliniez ca acest fapt este un element in plus care arata increderea reciproca intre Romania si SUA. Aceste decizii vor tine legate cele doua tari foarte multe zeci de ani de acum inainte”, a mai spus Traian Basescu.

Noul sistem nu este indreptat impotriva Rusiei

Seful statului a tinut sa precizeze ca noua amplasare a sistemului nu trebuie in niciun caz privita ca o amenintare pentru Rusia.

„Vreau sa precizez ca noul sistem nu este indreptat impotriva Rusiei! Nu este gazduit pe teritoriul Romaniei un sistem care sa fie indreptat impotriva Rusiei!”, a mai spus presedintele.

Boc: costurile amplasarii scutului antiracheta se negociaza in acest moment

Reactii politice

Imediat dupa anuntul presedintelui Basescu, nu au intarziat sa apara reactiile.

„Este un proiect necesar sub aspectul securitatii Romaniei la granita NATO. Este una dintre cele mai importante decizii la nivel global. Cred ca este o idee de securitate ce trebuie explorata cu mare atentie. Noi am mai avut discutii cu partenerii americani, hotararea politica in legatura cu un astfel de proiect a trebuit sa fie luata destul de repede”, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe si vicepresedinte al PSD.

Legat de temerea Rusiei, fostul sef al diplomatiei romane a subliniat ca Romania va trebui sa discute cu toti partenerii sai. „Sunt state care percep aceasta initiativa ca afectandu-le securitatea, dar spuneam ca nu trebuie sa ne limitam partenerii de dialog. Este un proiect complex, perceput diferit la nivel global, care trebuie discutat cu toti partenerii, nu numai cu NATO si UE”, a declarat Cristian Diaconescu, pentru Antena 3.

Un alt fost ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a opinat ca, prin participarea la scut, „rolul Romaniei in NATO va creste”.

Mircea Geoana, presedintele PSD, si el fost ministru de Externe, a declarat ca „vestea nu este surprinzatoare, este clar ca atunci cand Administratia americana a decis sa nu continue in Cehia si Polonia, sistemul trebuia inlocuit. Ne aflam in fata celei mai importante decizii de securitate nationala din ultimii multi ani”. „Sa vedem care e si opinia opiniei (sic!) publicului romanesc si care este si vocea si decizia Parlamentului”, a mai declarat Mircea Geoana.

„Am vorbit cu presedintele Basescu la telefon, m-a sunat in timpul sedintei Consiliului National, m-a informat despre intentia ca CSAT sa abordeze acest subiect”, a mai spus presedintele Senatului.

Teodor Atanasiu, fost ministru al Apararii, a declarat pentru Realitatea TV ca este „o decizie previzibila, avand in vedere contextul politic, Romania fiind cea mai estica membra NATO, dupa Turcia”. Dupa parerea sa, participarea Romaniei la scutul american antiracheta va tensiona „probabil un pic relatia cu europenii si va continua sa tensioneze relatia cu Rusia”.

La randul sau, Teodor Melescanu, tot fost ministru al Apararii, si-a exprimat convingerea ca Parlamentul va aproba decizia CSAT. „Decizia de a ne implica in acest program va avea sprijinul Parlamentului, oricum are sprijinul meu ca presedinte al Comisiei de Aparare”, a declarat Melescanu, pentru Realitatea TV.

Senatorul PNL a mai spus ca presedintele american Barack Obama are o viziune politica diferita de predecesorul sau, care va determina „in mod cert” si participarea Rusiei, „mai ales ca si-au manifestat disponibilitatea de a pune la dispozitie unele instalatii de radiolocatie”.

Iliescu despre amplasarea scutului antiracheta: Eu as fi impotriva

Ambasada SUA: Romania demonstreaza angajamentul fata de NATO

Ambasada americana la Bucuresti saluta anuntul presedintelui Traian Basescu potrivit caruia CSAT a decis sa accepte propunerea gazduirii unor elemente ale scutului antiracheta, considerand ca in acest fel Romania demonstreaza angajamentul si solidaritatea fata de NATO.

„Ambasada SUA este incantata de anuntul presedintelui Basescu potrivit caruia CSAT a acceptat propunerea presedintelui Obama. Romania este un partener apropiat si de incredere si un ferm aliat NATO. Decizia Romaniei de a-si asuma responsabilitatea de a gazdui acest sistem demonstreaza angajamentul Romaniei fata de principiul indivizibilitatii securitatii Aliantei, precum si soldiaritatea NATO.

SUA au ajuns la concluzia ca Romania este foarte potrivita ca amplasament pentru a gazdui acest sistem, astfel incat sa furnizeze protectie pentru aliantii europeni din NATO”, se arata intr-un comunicat al ambasadei.

SUA: Scutul antiracheta care include Romania raspunde amenintarii iraniene

Ce stim despre scutul antiracheta?

Sistemul militar american, adica un radar in Cehia si 10 rachete interceptoare in Polonia, trebuia sa apere SUA si o parte a Europei de eventualele rachete lansate de Iran. Scutul antiracheta al SUA nu proteja insa flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice, din care face parte si Romania.

Dubla mutare a americanilor

Inca de la momentul lansarii acestui proiect, Rusia s-a impotrivit vehement amplasarii scutului in ceea ce a definit drept „vecinatatea sa apropiata”, motivand ca americanii nu vizeaza Iranul, ci propria sa integritate teritoriala.

Obama va amplasa noul sistem de aparare antiracheta in Romania?

De curand, presedintele rus Dmitri Medvedev a amenintat chiar ca va amplasa, in semn de retaliere, rachete cu focos nuclear in enclava Kaliningrad, daca americanii dau curs planurilor. Aceasta reactie, asociata cu impotrivirea rusilor fata de orice sanctiune impotriva Iranului si a ambitiilor sale nucleare, au pus SUA intr-o pozitie incomoda.

SUA au fost puse in situatia de a alege: fie renuntau la planurile de mai multe miliarde de dolari, suparadu-si aliatii europeni si „resetandu-si” relatiile cu Rusia si deblocand dosarul iranian, fie mergeau inainte cu scutul, iritand si mai tare Kremlinul, in timp ce problema Iranului ramane neschimbata.

Anunțuri

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: