Stiri economice 08.02.2010

MFP a elaborat un proiect pentru sprijinul beneficiarilor de fonduri UE

Ministerul Finantelor Publice a elaborat un proiect de Ordonanta de urgenta care propune implementarea unui mecanism de garantare dedicat acelor beneficiari de fonduri structurale care nu reusesc sa asigure din surse proprii fondurile necesare in acest scop.

Proiectul de Ordonanta de urgenta are in vedere aprobarea programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate Romaniei.

Conform abordarii specifice proiectelor pentru autoritatile locale finantate din instrumente structurale, un proiect este finantat din fonduri structurale (de obicei, in procent de max.85% din valoarea eligibila a proiectului), din fonduri aferente cofinantarii de la bugetul de stat (max. 13%) si din contributia proprie a beneficiarului (min 2% din valoarea eligibila, la care se adauga cheltuielile neeligibile).

In aceste conditii, valoarea contributiei proprii care trebuie asigurata de un beneficiar unitate administrativ-teritoriala se poate cifra intre 2-10% din valoarea proiectului. O situatie similara din punct de vedere al dificultatii asigurarii contributiei proprii la proiecte si a unui cash – flow fara blocaje o au operatorii regionali de apa care implementeaza proiecte de mari dimensiuni in cadrul POS Mediu, se mentioneaza in nota de fundamentare.

Avand in vedere dificultatile pe care le intampina anumite categorii de beneficiari in contractarea imprumuturilor pentru asigurarea acestei contributii proprii, Ministerul Finantelor Publice propune implementarea unui mecanism de garantare dedicat acelor beneficiari de fonduri structurale care nu reusesc sa asigure din surse proprii fondurile necesare in acest scop. Printr-un astfel de mecanism, fondul de garantare mandatat de Ministerul Finantelor Publice va emite garantii in numele si in contul statului in favoarea institutiilor de credit care, in urma unei proceduri de selectie, vor putea acorda imprumuturi pentru categoriile de beneficiari eligibili.

Beneficiarii programului de sprijin pot fi unitati administrativ teritoriale care implementeaza proiecte finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene si operatori regionali de servicii de alimentare cu apa si canalizare care implementeaza proiecte finantate in cadrul Axei prioritare nr.1 din Programul Operational Sectorial „Mediu”, cu respectarea urmatoarelor conditii cumulative:

a) solicitantii sprijinului au incheiat un contract de finantare cu o Autoritate de management sau Organism intermediar pentru proiectul pentru care solicita sprijin;
b) proiectele pentru care se solicita sprijin sunt promovate in urmatoarele domenii: infrastructura rutiera, infrastructura de energie, infrastructura de alimentare cu apa, canalizare si tratarea apelor uzate, infrastructura pentru managementul deseurilor, infrastructura destinata educatiei si infrastructura in domeniul sanatatii;
c) proiectele pentru care se solicita sprijin prevad realizare de lucrari si/sau achizitie de echipamente, intr-o proportie de cel putin 50% din valoarea eligibila a proiectului.

Printr-un astfel de mecanism, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, mandatat de Ministerul Finantelor Publice, va emite garantii in numele si in contul statului in favoarea institutiilor de credit care, in urma unei proceduri de selectie stabilite prin hotarare de guvern, vor putea acorda imprumuturi pentru categoriile de beneficiari eligibili.

Adoptarea masurilor de sprijin pentru beneficiarii proiectelor finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene, implementate in domenii prioritare pentru economia romaneasca, in vederea contractarii de credite destinate asigurarii contributiei proprii a beneficiarilor, propuse prin proiectul de act normativ, contribuie la dinamizarea mediului de afaceri, prin realizarea unei efect multiplicator in economie.

PROIECTUL POATE FI CITIT PE avocatnet.ro

Programul Rabla incepe din 20 februarie

Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri, Bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an al Administratiei Fondului pentru Mediu, pe baza caruia se va putea derula, in perioada imediat urmatoare, Programul Rabla, a anuntat primul-ministru Emil Boc, la finalul sedintei Executivului.

Premierul a mentionat ca Programul de innoire a parcului auto se adreseaza persoanelor fizice si juridice, urmand ca incepand din acest an sa fie extins si pentru tractoare.

„Sper ca prin aceste masuri sa putem sustine activitatea economica, prin interventia directa a statului, astfel incat sa putem depasi aceasta perioada mai dificila”, a declarat primul-ministru.

Ministerul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a precizat ca aplicarea Programului Rabla pentru masini, in acest an, va incepe, cel mai probabil, in 20 februarie. „Din 20 februarie, persoanele care doresc sa beneficieze de acest Program pentru masini se pot prezenta la Remat pentru a face formalitatile”, a afirmat ministrul Mediului si Padurilor. In ceea ce priveste aplicarea Programului Rabla si pentru tractoare, ministrul Borbely a precizat ca aceasta componenta va fi demarata in jurul datei de 20 martie 2010.

Ministrul Mediului si Padurilor a explicat ca in ceea ce priveste aplicarea Programului Rabla pentru masini, valoarea unui tichet valoric este de 3.800 de lei. „O persoana fizica si juridica poate sa mearga cu mai multe masini, daca le are in proprietate, primeste vouchere, acestea sunt transmisibile. Interesul nostru, al autoritatilor, este sa fie predate masinile vechi, sa dispara de pe piata. /…/ În ceea ce priveste persoanele fizice, nu exista limita valorica superioara pana la care poate sa predea masini. În cazul persoanelor juridice, exista limita de 200.000 de euro pe an, pana la care pot fi predate masini”, a explicat ministrul Laszlo Borbely.

In ceea ce priveste procedura de aplicare a Programului Rabla pentru tractoare, ministrul Mediului si Padurilor a aratat ca nu se vor acorda tichete valorice, precum in cazul autoturismelor, ci se va acorda sprijin de la stat, respectiv pana la 17.000 de lei, dar nu mai mult decat 50% din valoarea noului tractor.

Pentru acest an Fondul de Mediu are un buget de pana la 1,8 miliarde de lei, din care vor fi finantate mai multe programe de mediu, respective: Casa verde – cu energie regenerabila -, programele referitor la apele uzate si impaduriri, precum si alte programe de protectie a mediului.

Guvernul a introdus o noua perioada de trei luni de somaj tehnic pentru companii

Guvernul a decis, in cadrul sedintei de vineri, introducerea unei noi perioade de trei luni de somaj tehnic, timp in care statul nu va percepe CAS pentru angajati, a anuntat premierul Emil Boc.

“Am adoptat actul normativ prin care am reglementat somajul tehnic pentru anul 2010. Practic, prin acest act normativ vor fi salvate in jur de 200.000 de locuri de munca ale cetatenilor romani. Asta inseamna ca pe perioada suspendarii temporare a activitatii unei intreprinderi, a unui agent economic, timp de trei luni de zile statul preia plata contributiilor de asigurari sociale ale angajatului si angajatorului, urmand ca salariatul sa primeasca 75% din salariu, pe parcursul acestei perioade de trei luni de zile” a declarat premierul.

“Am decis sa luam aceasta masura stiind ca, cel putin in prima parte a anului 2010, sunt inca conditii dificile din punct de vedere economic si dorim sa oferim un sprijin direct firmelor pentru a putea mentine locurile de munca si, implicit, cetatenilor romani sa aiba o slujba, astfel incat sa depasim, cat mai repede cu putinta si cu cat mai putine costuri sociale, aceasta perioada inca dificila” apreciaza Emil Boc.

Noua perioada de somaj tehnic va fi aplicata incepand cu luna februarie 2010, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2010, pe perioada suspendarii contractului individual de munca angajatii si angajatorii (pentru respectivii salariati) fiind scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale, pentru maximum 90 zile.

In aceasta perioada de trei luni angajatori vor plati 75% din salariul de baza al postului ocupat, iar statul va suporta diferenta de contributii sociale, de toate tipurile – fie ca este vorba de pensii, de somaj, sanatate, risc profesional, inclusiv fondul de garantare a creantelor salariale. În plus, se scuteste plata impozitului pe venit.

”Am facut cateva socoteli. Aprecierile facute de angajatori – in mod special – in discutiile pe care le-am avut, scot in evidenta potentialul a 200.000 de persoane care ar urma, anul acesta, sa foloseasca aceasta situatie de somaj tehnic, ca o sa fie mai multe sau numai putine. Acest numar ar conduce la o pierdere a bugetelor statului – fie ca este vorba de bugetul de stat sau de bugetele de asigurari – de circa 493 de milioanelei pe intregul an. Ceea ce nu ar fi problema foarte mare, tinand cont de faptul ca, daca nu am introduce o astfel de masura, ar fi nevoie de protejarea angajatorilor si a intreprinderilor economice si ar trebui ca acesti oameni sa intre in somaj. 200.000 de oameni in somaj anul acesta, la minim sase luni de somaj, cu o contributie medie de somaj, ar insemna aproximativ 900 de milioane de lei cost pe bugetul de somaj”, subliniaza ministrul muncii, Mihai Seitan.

”Cu alte cuvinte, protejam bugetul de somaj pentru alte situatii, in care probabil o sa mai avem nevoie de sprijinul lui, si, in acelasi timp, protejam lucratorii care isi incaseaza veniturile si intreprinderile, pentru a avea oamenii la indemana cand o sa aiba nevoie” a conchis ministrul.

Romania intra sub scutul american antiracheta

Romania va participa la noul scut american antiracheta care va fi pus la punct in Europa (incepand cu 2015), o decizie luata ieri in regim de urgenta de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), la cateva ore dupa ce un emisar al presedintelui Barack Obama a fost primit la Cotroceni de presedintele Traian Basescu. In sine, nu decizia CSAT este surprinzatoare, ci rapiditatea cu care a fost facut anuntul. Detalii despre acest proiect nu sunt multe. Obama a anuntat in septembrie trecut ca Washingtonul a renuntat la planurile administratiei Bush privind instalarea unui scut antiracheta in Europa (America se apara si ar fi urmat sa apere Europa de rachetele Iranului) si va regandi strategia militara.

Pana vin banii de la UE, firmele renunta la proiectele castigate sau amana implementarea

Peste 13% din firmele care au castigat proiecte cu finantare europeana isi reziliaza contractele, pentru ca nu reusesc sa isi sustina financiar investitia pana primesc prin decontare fondurile nerambursabile.

Alte firme tin cu dintii de proiecte si cer amanarea sau prelungirea perioadei de implementare pana la imbunatatirea conditiilor pietei.

Anunțuri

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: