Stiri economice 10.02.2010

Vlădescu vrea penalizarea persoanelor care au terenuri agricole, dar nu le folosesc

Persoanelor care au terenuri agricole, dar nu le folosesc, ar trebui penalizate, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, prezent la deschiderea şedinţei de marţi a Bursei de Valori Bucureşti.

Întrebat de presă despre discuţiile de la Ministerul Agriculturii cu privire la impozitarea terenurilor agricole necultivate, ministrul a spus că susţine această propunere.

„Deocamdată nu am discutat cu ministrul Agriculturii, dar sunt susţinătorul idei de penalizare a celor care au terenuri agricole, însă nu le folosesc. Eu sunt un partizan al impozitării terenurilor agricole şi o penalitate pentru cei care nu exploatează terenurile agricole ar putea să apară. Din punctul meu de vedere, este bine-venită. Susţin acest model de penalizare pentru cei care deţin terenuri agricole fără să le utilizeze”, a declarat Vlădescu.

Proprietarii de terenuri arabile situate în extravilan plătesc un impozit anual cuprins între 36 de lei şi 43 lei pe hectar, banii ajungând la bugetele locale.

În ianuarie, Vlădescu a declarat că nu există discuţii pentru introducerea de noi impozite în agricultură, însă este necesară taxarea exploataţiilor agricole neînregistrate. El a arătat atunci că problema în agricultură nu constă în nivelul impozitelor aplicate, ci în gradul de colectare a acestora.

Boc: Condiţiile de licitaţie la deszăpeziri vor fi modificate, firmele să dispună de utilaje adecvate

Condiţiile impuse pentru atribuirea unui contract de deszăpezire vor fi modificate astfel încât la licitaţii să nu se poată prezenta decât firme care dispun de utilaje corespunzătoare unor astfel de intervenţii, potrivit premierului Emil Boc.

El a declarat din nou, marţi, că este nemulţumit de utilajele folosite la deszăpezirea unor tronsoane de drum importante şi a arătat că se va implica personal pentru ca actualul cadru legislativ care reglementează condiţiile de acces la licitaţii şi de atribuire a contractelor să fie mai exigent, ca o garanţie că firmele câştigătoare sunt dotate cu echipamente adecvate.

Şeful Guvernului a inspectat noaptea, neanunţat, Autostrada Bucureşti-Constanţa şi drumul naţional Bucureşti-Giurgiu, arătând că este nemulţumit deoarece operaţiunile de deszăpezire sunt efectuate cu „tractoraşe” şi cerând firmelor să nu mai participe la licitaţii dacă nu pot onora tehnic contractele.

Trebuie utilaje mai mari care să facă faţă la deszăpezire, nu tractoraşe cu care să te joci pe străzi lăturalnice prin oraş. Nu ai voie să participi la licitaţie dacă nu prezinţi înainte un standard minimal de utilaje care să facă faţă lucrăilor de deszăpezire, pe autostradă şi pe arterele mari. Ce am văzut pe autostradă m-a nemulţumit din perspectiva utilajelor găsite acolo. Mă aşteptam să găsesc, aşa cum am văzut în străinătate, utilaje mari, de capacitate maximă, care să poată face faţă la zăpadă de 20 de centimetri”, a spus Boc.

Două treimi din ouăle produse în România sunt de la găini crescute în baterii

Două treimi din ouăle produse în România sunt de la găini crescute în baterii cu suprafeţe mai mici decât ale unei coli de hârtie A4 şi hrănite adesea cu furaje modificate genetic şi cu vitamine sintetice, a declarat, marţi, reprezentantul organizaţiei Vier Pfoten, Gabriel Păun.

Organizaţia pentru protecţia animalelor „Vier Pfoten” a anunţat, miercuri, declanşarea unei campanii intitulate „Explică ce este ştampila pe ou”. Reprezentanţii organizaţiei au spus că această campanie se doreşte a fi un semnal de alarmă cu privire la faptul că două treimi din ouăle produse în România provin de la găini care cresc în condiţii improprii, care sunt hrănite cu vitamine sintetice şi medicamente, iar adesea alimentaţia acestora conţine coloranţi şi furaje modificate genetic.

„Această alimentaţie se răsfrânge asupra calităţii ouălor. Producătorii trebuie să înceteze să folosească ouăle provenind de la aceste găini, iar supermarketurile să ofere consumatorilor alternative, adică ouă de la găini crescute în aer liber”, a spus Gabriel Păun, coordonatorul campaniei Vier Pfoten.

El a cerut producătorilor ca ouăle să fie ştampilate şi a atras atenţia asupra faptului că acele produse marcate cu numere care încep cu cifra 2 sau 3 trebuie evitate de la consum. Gabriel Păun a precizat că cele mai bune ouă sunt cele care au pe ştampilă cifra 0 sau 1, dar acestea se găsesc foarte rar.

Reprezentantul Vier Pfoten a mai spus că ţări precum Austria şi Elveţia au interzis deja creşterea găinilor în baterii, iar din 1 ianuarie 2012 toţi producătorii din UE vor fi obligaţi să renunţe la acest sistem de creştere a păsărilor.

Totodată, Păun a precizat că, potrivit statisticilor primite de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, două treimi din ouăle din România sunt produse în baterii.

Potrivit reprezentantului Vier Pfoten, în opt magazine alimentare au fost găsite la vânzare ouă ecologice, iar cinci dintre ele comercializau ouă de la găini crescute în hale, la sol. Totodată, în 18 supermarketuri au fost găsite la comercializare ouă de găini „chinuite în baterii”, iar în 13 magazine erau la vânzare ouă cu probleme de etichetare, a mai spus Păun.

Directorul ştiinţific al Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, prezent la conferinţa de presă, a spus că oul este unul dintre cel mai valoroase alimente pentru sănătate, întrucât conţine o proteină de cea mai bună calitate.

„Ouăle sunt foarte bune pentru toată lumea, de la copil până la cel în vârstă, sunt un etalon pentru alimentaţie întrucât nicio altă proteină nu este mai bună decât aceea din ou. Este bine ca oul să fie consumat fiert moale, nu foarte tare”, a mai spus Mencinicopschi.

De asemenea, Mencinicopschi a precizat că oul nu este un aliment care produce ateroscleroză, cum spun unii. „Gălbenuşul de la ouă are o cantitate mare de colesterol, dar totodată are o grăsime care împiedică depunerea acestuia pe vase.

Este recomandat a fi consumat oul care are pe ştampilă cifrele 0 şi 1.

Cele cu cifra 3 sigur ne vor afecta sănătatea în timp, ducând la supraponderabilitate, obezitate şi celelalte afecţiuni aferente acestora. Eeste bine ca oamenii să înveţele să citească ştampila de pe ouă şi să cumpere numai ouă ştampilate cu 0 sau 1″, a mai spus profesorul Mencinicopschi.

Trenuri anulate miercuri şi joi

Un număr de 20 de trenuri de călători, Personale şi Accelerate, vor fi anulate, miercuri şi joi, din cauză că circulaţia feroviară se desfăşoară în continuare cu dificultate, informează CFR Călători.

Miercuri:

Vor fi anulate trenurile Personale 8574 şi 8573 Feteşti – Slobozia Veche, 8581 şi 8580 Slobozia Veche – Ciulniţa, 8672 Negru Vodă – Medgidia, 8122 şi 8123 Sloboziza Veche – Bucureşti Nord şi retur, 7052 şi 7051 Făurei – Urziceni şi retur, 9301 şi 9306 Roşiori Nord – Alexandria şi retur şi 9049 şi 9052 Roşiori Nord – Turnu Măgurele şi retur;

Joi:

Vor fi anulate trenurile Accelerat 1982 Tulcea Oraş – Bucureşti Nord şi Personalele 7052 şi 7051 Făurei – Urziceni şi retur, 9301 şi 9306 Roşiori Nord – Alexandria şi retur şi 9049 şi 9052 Roşiori Nord – Turnu Măgurele şi retur, potrivit sursei citate.

CFR recomandă pasagerilor ca, înainte de efectuarea călătoriei, să solicite informaţii despre modificările survenite în circulaţia trenurilor de călători în staţiile şi agenţiile CFR sau la telefon 021/9521.

Parlamentul European va dobandi noi puteri in relatiile cu Comisia Europeana

Parlamentul European si Comisia European sunt in procesul de revizuire a Acordului-cadru care defineste relatiile intre cele doua institutii, inclusiv responsabilitatile politice, fluxul informatiei si coordonarea legislativa, iar la sfarsitul lunii ianuarie, negociatorii ambelor institutii au cazut de acord asupra unei serii de principii de cooperare, rezolutia afiind adoptata prin vot liber, dupa cum informeaza un comunicat de presa al PE, remis redactiei Avocatnet.ro.

Parlamentul European a aprobat un set de principii de baza ce vor fi implementate in cadrul acordului revizuit intre Parlament si Comisie. Presedintele Comisiei Barroso a acceptat cerintele Parlamentului, reflectand astfel noua pozitie a Parlamentului conform Tratatului de la Lisabona.

„Sunt foarte bucuros ca am cazut de acord asupra acestui document extrem de important. Acest nou acord-cadru stabileste regulile de cooperare intre Parlament si Comisie si impulsioneaza totodata metoda comunitara. Incheiat cu cinci ani in urma, el reprezinta baza cooperarii solide intre cele doua importante institutii comunitare”, a declarat presedintele Parlamentului, Jerzy Buzek.

„Sunt foarte multumit ca am ajuns la o intelegere comuna a principiilor de cooperare intre cele doua institutii pentru urmatorii cinci ani. Propun sa ducem parteneriatul nostru special la un alt nivel (…) reflectat in noul tratat, in beneficiul Europei, a declarat Presedintele Comisiei, José Manuel Barroso.”

A doua faza a negocierilor va fi initiata imediat dupa instalarea noii Comisii pentru a se ajunge in mai-iunie 2010 la un acord–cadru ambitios, ce va fi adoptat de catre plenul Parlamentului.

Tratament egal pentru Parlament si Consiliu

“Una dintre realizarile majore ale Parlamentului a fost angajamentul Comisiei de a garanta aplicarea principiului de baza al tratamentului egal pentru Parlament si Consiliu, in special in ceea ce priveste accesul la reuniuni si documentatii concrete referitoare la intalnirile sale cu expertii nationali”, arata sursa.

Un alt aspect important a fost imbunatatirea responsabilizarii Comisiei ca organ executiv. Comisia a acceptat sa sprijine Parlamentul in viitoarele negocieri privind Serviciul European de Actiune externa (SEAE), pentru a garanta responsabilitatea deplina a acestui serviciu, inclusiv procedura transparenta de numire a Reprezentantilor speciali si a ambasadorilor.

In plus, va fi introdus un timp afectat intrebarilor cu comisarii, inclusiv cu Vicepresedintele pentru relatii externe / Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate.

Mai mult, in cazul in care Parlamentul solicita Presedintelui Comisiei sa retraga increderea acordata unui membru al Comisiei, acesta va analiza in mod serios daca trebuie sa solicite membrului respectiv demisia sau va explica in fata Parlamentului refuzul sau de a lua aceasta decizie, in cadrul urmatoarei perioade de sesiune.

Pozitie mai puternica a Parlamentului in cadrul procesului legislativ

Comisia s-a angajat sa intareasca pozitia tuturor cererilor de prezentare a unei propuneri legislative solicitate de catre Parlament. Acordul impune date-limita clare: in termen de trei luni de la adoptarea unui raport referitor la o initiativa legislativa, Comisia va trebui sa prezinte rapoarte privind cursul dat in mod concret; in termen de un an Comisia va prezenta o propunere legislativa sau o va include in programul anual legislativ. In cazul in care nu prezinta nicio propunere, Comisia va prezenta detaliat Parlamentului European motivele sale.

Cerintele Parlamentului cu privire la viitoarele negocieri referitoare la adaptarea Acordului privind o mai buna legiferare au fost luate in considerare. In consecinta, Comisia va consulta Parlamentul in domeniul legislativ cu caracter neobligatoriu si va pune la dispozitia Parlamentului rezumatele referitoare la toate procedurile privind incalcarea dreptului Uniunii pe baza scrisorii de punere in intarziere.

Rol intarit al Parlamentului in negocierile internationale

Acordul intre cele doua institutii include angajamentul Comisiei de a consolida asocierea cu Parlamentul prin furnizarea de informatii imediate si complete Parlamentului, in fiecare etapa a negocierilor privind acordurile internationale (inclusiv definirea mandatelor de negociere), in special in chestiunile legate de comert. In plus, Comisia va facilita acordarea statutului de observator presedintelui delegatiei Parlamentului in cadrul reuniunilor relevante.

Totodata, solicitarile Parlamentului legate de programarea legislativa au fost acceptate, Comisia acceptand organizarea de reuniuni inter-institutionale, inainte de adoptarea programului de lucru anual.

Hass, director ANAF: Primim declaratiile anuale si fara semnatura consultantului fiscal. Vom schimba si legea, titreaza Money.ro.

ANAF primeste toate declaratiile anuale de profit (Formularul 101), chiar daca n-au pe ele semnatura obligatorie a consultantului fiscal, asa cum prevede Codul de procedura fiscala. “Primim toate declaratiile. Chiar daca n-au semnatura consultantului fiscal. Sigur, vom trimite o notificare cum ca n-au avut semnatura pe declaratie. Dar luam declaratiile si le procesam. Drept dovada, putem emite si decizii de executare daca este ceva in neregula. Oricum, in cateva zile legislatia va fi schimbata si nu vor mai fi probleme cu aceasta semnatura”, ne-a declarat aseara Andrei Haas. Oricum, firmele nu pot fi sanctionate daca depun declaratia fara semnatura unui consultant fiscal, pentru ca legislatia nu prevede nici o pedeapsa pentru acest lucru.

SURSE: avocatnet.ro, mediafax, money.ro

Anunțuri

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: