Stiri economice 12.02.2010

CNIPMMR: Vrem ca impozitarea IMM-urilor sa excluda veniturile sub 50.000 euro

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania(CNIPMMR) solicita ca reglementarea impozitului forfetar sa vizeze cu prioritate sectoarele in care activeaza firmele multinationale si marile intreprinderi, care au un grad mic de rentabilitate, iar impozitarea IMM-urilor sa excluda veniturile situate sub un plafon de 50.000 euro, a declarat joi Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului, in cadrul unei conferinte de presa.
Membrii CNIPMMR dezaproba instituirea impozitului forfetar, cat si pentru mentinerea impozitului minim, avand in vedere dificultatile semnificative generate de criza financiara, fiscalitatea excesiva si efectele produse de impozitul minim asupra mediului de afaceri.

Daca se decide instituirea impozitului forfetar, CNIPMMR solicita ca selectarea domeniilor in care se va aplica acest impozit sa se realizeze pe baze economice si sociale riguroase.

De asemenea, CNIPMMR solicita ca fundamentarea reglementarii impozitului minim sa porneasca de la analizarea situatiei privind nivelul rentabilitatii, ponderea in PIB si in total active (fonduri fixe a ramurilor si subramurilor din economia nationala).

In acest context, Consiliul solicita ca reglementarea impozitului forfetar sa vizeze cu prioritate sectoarele in care activeaza firmele multinationale si marile intreprinderi, care au un grad mic de rentabilitate, si anume:
– ramura petrolului (industria chimica si petrochimica);
– industria tutunului
– industria alcoolului. De asemenea, si domeniul jocurilor de noroc ar trebui avut in vedere.

O asemenea abordare asigura, in opinia CNIPMMR, o fundamentare riguroasa economica si sociala, prevenind discriminarea, favorizarea unor domenii, intreprinderi sau persoane.

In functie de situatia diferita din ramurile si subramurile economiei nationale, CNPIMMR considera ca trebuie realizata o abordare diferentiata a impozitarii forfetare, care sa previna dificultatile intreprinzatorilor rezultate din disproportiile mari dintre impozitul datorat si veniturile realizate de agentii economici.

Totodata, in stabilirea regimului fiscal trebuie avut in vedere specificul activitatii microintreprinderilor, al intreprinderilor mici si mijlocii si necesitatea neimpozitarii unui venit minim lunar al acestora.

Impozitarea sa excluda venituri situate sub un plafon de minim 50.000 euro, pentru IMM-uri

Similar cu prevederile aplicabile in Belgia, CNIPMMR propune ca pentru IMM-uri impozitarea sa excluda veniturile situate sub un plafon minim de 50.000 euro. In cel mai rau caz, pentru IMM-uri, impozitarea trebuie sa excluda veniturile situate sub un plafon minim egal cu salariul mediu brut in sectorul public, si anume de 26.388lei/an in 2010.

In plus, CNIPMMR solicita ca varianta aleasa in reglementare sa se bazeze pe un studiu de impact, care sa stabileasca efectele reglementarii din punct de vedere economic (atat efectele asupra bugetului de stat, cat si efectele asupra intreprinzatorilor, in special IMM-uri) si social (evaluarea numarului de someri, a cresterii cheltuielilor cu somajul si asistenta sociala, a numarului de persoane transformate din contribuabili in asistati social, etc.). Decizia finala privind reglementarea impozitului forfetar trebuie sa fie fundamentata si in concordanta cu concluziile studiului de impact.

Taxa radio-tv ar putea fi eliminata, pentru firmele care declara ca nu detin aparate

Firmele care declara pe propria raspundere ca nu detin aparate radio sau TV ar putea fi exceptate de la plata taxei de radiodifuziune, conform unui proiect de lege aflat in dezbatere la Senat.

Vladescu: Se va introduce o noua prevedere pentru stimularea constructiilor de locuinte, realizate in asociere

Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa introduca o prevedere noua, care sa stimuleze constructia de locuinte noi, in cazul celor care vor sa se asocieze. Totodata, pensiile si salariile se platesc si nu exista niciun fel de risc ca un cetatean roman care asteapta aceste drepturi de la statul roman sa nu le primeasca, a declarat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, in cadrul unei conferinte de presa, organizate joi.

SWIFT: Parlamentul European respinge acordul interimar cu SUA, privind transferul de date bancare

Parlamentul European a refuzat sa aprobe acordul interimar privind transferul de date bancare catre Statele Unite prin reteaua SWIFT din cauza aspectelor legate de protectia datelor cu caracter personal, proportionalitate si reciprocitate. Astfel, textul semnat de catre Statele Unite si cele 27 de State Membre este nul din punct de vedere juridic. Deputatii propun negocierea unui nou acord.

Educatorii si invatatorii vor fi incadrati si remunerati ca absolventi de studii superioare

Educatorii si invatatorii vor beneficia de o majorare salariala de 14%, urmand ca acestia sa fie incadrati si remunerati ca absolventi de studii superioare, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (METS).

Şeful Fiscului te învaţă cum să-ţi amâni datoriile la stat

După ce Fiscul a trimis o somaţie de plată unei firme, aceasta are la dispoziţie mai puţin de o lună ca să facă ceva, după care se va trezi cu sechestru pe bunuri şi conturile blocate. Acest „ceva” poate însă însemna şi un simplu telefon dat la Fisc, în care să spui că n-ai bani acum, dar că vei plăti peste două săptămâni, a declarat, pentru MONEY.ro, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Şeful Fiscului spune că administratorul firmei trebuie să contacteze, în cel mai scurt timp, organul fiscal şi să vină să explice ce este cu acele datorii. Totodată administratorul trebuie să-şi ia un angajament ferm de plată.

“Să vină şi să zică: domnilor, lăsaţi-mă două săptămâni şi-mi voi plăti datoriile. Noi, conform Articolului 12 din Codul de procedură fiscală acţionăm pe principiul bunei credinţe. Important e să vedem că există această bună credinţă. Interesul nostru este să ne recuperăm datoriile, nu să executăm silit firme cu orice preţ”, spune preşedintele Fiscului.

Sorin Blejnar mai dezvăluie şi altă posibilitate de uşurare a poverii fiscale: “Pentru datorii mai mari, poate să se negocieze un scadenţar prin care firma să-şi plătească arieratele în termen de şase luni, prin plăţi lunare. Avem prevăzută şi această procedură în Codul de procedură fiscală”, explică şeful ANAF.

Potrivit articolului 125 din Codul de procedură fiscală, “La cererea temeinic justificată a contribuabililor, organul fiscal competent poate acorda pentru obligaţiile fiscale restante, atât înaintea începerii executării silite, cât şi în timpul efectuării acesteia, înlesniri la plată, în condiţiile legii”.

Înlesnirile reprezintă eşalonări sau amânări la plata obligaţiilor la stat, potrivit legii citate. De asemenea, se poate apela şi la reduceri de majorări de întârziere. Codul mai prevede că un datornic poate primi chiar şi scutiri de plată.

O procedură de executare silită începe cu somaţia de plată. Dacă reprezentanţii firmei nu dau niciun semn de viaţă în termen de o lună, riscă sancţiuni: sechestru asiguratoriu pe bunurile mobile şi imobile, poprirea conturilor unor terţi sau poprirea conturilor propriei firme, a spus Blejnar.

Pentru acest an, Blejnar şi-a propus să recupereze arierate de trei miliarde de lei. Potrivit lui Andrei Hass, directorul Mari Contribuabili din cadrul ANAF, în ianuarie s-au recuperat 480 de milioane de lei. Tot luna trecută s-au făcut încasări totale de 5.7 miliarde de lei, dintre care 113 milioane de lei din executări silite.

SURSE: money.ro, avocatnet.ro, mediafax.ro

Reclame

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: