Stiri economice 15.02.2010

ANAF: Un nou model al Formularului 105

ANAF a aprobat, prin Ordinul nr. 1451/2010 un nou model al Formularului 105 „Declaratie privind taxele de organizare si exploatare a jocurilor de noroc”Ordinul ANAF nr. 1451/2010 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 98 din 12 februarie.

Formularul 105 „Declaratia privind taxele de organizare si exploatare a jocurilor de noroc” se completeaza si se depune de catre organizatorii de jocuri de noroc, carora le revin, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.77/2009
privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, obligatiile de plata la bugetul de stat cuprinse in Nomenclatorul privind taxele de organizare si exploatare a jocurilor de noroc.

Potrivit ordinului, pentru declararea unei obligatii de plata, pentru aceeasi perioada de raportare, nu se utilizeaza simultan mai multe metode de depunere a declaratiilor fiscale.

In situatia in care, contribuabilul a utilizat pentru aceeasi obligatie de plata si aceeasi perioada de raportare mai multe metode de depunere, va fi inregistrata prima declaratie depusa, conform legii.

In situatia in care, in declaratia privind o perioada de raportare, depusa la organul fiscal competent, nu au fost cuprinse toate taxele pentru care este prevazuta, conform legii, obligatia declararii acestora, pentru taxele nedeclarate initial, platitorul depune o declaratie referitoare la aceeasi perioada de raportare. Data depunerii acestui formular se stabileste in conformitate cu prevederile legale.

Sumele inscrise in declaratii nu cuprind diferentele de taxe stabilite prin deciziile emise de organul fiscal ca urmare a actiunilor de inspectie fiscala

Termenul de depunere a declaratiei:

a) Taxele aferente licentelor de organizare a jocurilor de noroc:

Pentru taxele prevazute la pozitiile 1 si 2 din Nomenclator*, datorate de catre Compania Nationala “Loteria Nationala“ – S.A, anual, pana la data de 25 martie, inclusiv, pentru anul  in curs.

Pentru taxele prevazute la pozitiile 3-7 din Nomenclator, anual, dupa cum urmeaza:
– pentru primul an de functionare, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care documentatia a fost aprobata;
-pentru urmatorii ani, cu 10 zile inainte de expirarea anului precedent.

b) Taxele aferente autorizatiilor de exploatare a jocurilor de noroc:

-Pentru taxele prevazute la pozitiile 8 si 9 din Nomenclator, datorate de catre Compania Nationala “Loteria Nationala“ – S.A., anual, pana la data de 25 martie, inclusiv, pentru anul in curs.

-Pentru taxele prevazute la pozitiile 10, 13 si 14 din Nomenclator, lunar, dupa cum urmeaza:
– pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care documentatia a fost aprobata, pentru prima luna de functionare;
– pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare, pentru celelalte perioade;

Pentru taxele prevazute la pozitiile 11 si 12 din Nomenclator, trimestrial, dupa cum urmeaza:
– pentru primul trimestru de functionare, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care documentatia a fost aprobata;
– pentru celelalte trimestre, pana la data de 25, inclusiv, a ultimei luni din trimestru (respectiv 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie) pentru trimestrul urmator.

Organul fiscal competent:

Declaratia privind taxele de organizare si exploatare a jocurilor de noroc se depune la organul fiscal in a carui evidenta fiscala contribuabilul este inregistrat ca platitor de impozite si taxe.

Mod de depunere:
Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta. Formularul se depune in format hartie, semnat si stampilat conform legii, cu codificarea informatiei prin cod de bare sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Elena Udrea: Vom construi 25.000 de locuinte in mediul rural, pentru dascali, medici si preoti

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintelor (MDRL) va elabora un program de constructie a 25.000 de locuinte pentru specialistii care profeseaza la tara, potrivit unei declaratii a ministrului MDRL, Elena Udrea.
“Este vorba de un program de constructie de locuinte pentru specialistii care profeseaza la tara. Fiecare comuna va avea, si acesta este un angajament al meu si al guvernului din care fac parte, un ansamlu rezidential alcatuit din 10 case destinat dascalilor, medicilor, preotilor, inginerilor, specialistilor care aleg sa isi exercite profesiile in mediul rural”, a explicat Elena Udrea.

Conform ministrului, casele vor avea suprafete de aproximativ 100 de metri patrati si o arhitectura compatibila cu specificul zonelor in care acestea vor fi amplasate.

“Am estimat ca va fi vorba de aproximativ 25.000 de astfel de locuinte al caror scop principal este acela de a-i stimula pe tinerii specialisti sa se indrepte catre satul care are atat de mare nevoie de ei. Este vorba de un efort care urmareste un trai mai bun pentru locuitorii satelor, servicii la sat comparabile cu cele de la oras, sanse egale intre locuitorii asezarilor urbane si cei ai asezarilor rurale”, a mai adaugat aceasta.

Presedintele Basescu: Simplificarea accesului la fondurile europene reprezinta o necesitate pentru Romania

Cu ocazia reuniunii informale a sefilor de stat si de guvern din statele membre UE, desfasurata joi, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a aratat ca simplificarea accesului la fondurile europene, mai ales in conditii economice severe, reprezinta o necesitate, se mentioneaza intr-un comunicat emis de Administratia Prezidentiala, joi.
Presedintele Traian Basescu, a aratat in discursul rostit cu ocazia reuniunii, necesitatea simplificarii accesului la fondurile comune, mai ales in conditii economice severe.

Totodata, seful statului a salutat decizia Consiliului de a modifica actualul cadru de reglementare privind accesul la fondurile structurale si a insistat pe nevoia, resimtita de statele cu resurse limitate, precum Romania, a operarii unei deschideri si mai ample in aceasta directie. In mod special, presedintele Basescu s-a referit la dificultatile pe care autoritatile guvernamentale de la Bucuresti le intampina in cadrul proiectelor mari de infrastructura cu obtinerea proprietatii asupra terenurilor pe care tranziteaza cursul rutelor de transport.

Acesta a mai declarat ca, asigurarea cresterii sustenabile a economiei europene depinde de existenta unui mediu de afaceri competitiv, in conditiile de ocupare cat mai ridicata a fortei de munca.

Referindu-se la experienta Romaniei, seful statului a subliniat necesitatea existentei resurselor de capital pentru investitii, a competentelor profesionale adecvate pentru economia eco-eficienta care se construieste si a accesului la tehnologia moderna. In acest context, presedintele Basescu a salutat rezultatele demersului de reglementare la nivel european a sectorului financiar si a aratat ca procesul trebuie sa continue pentru a se micsora riscul repetarii in viitor a unor crize de proportiile celei actuale.

In cadrul discutiilor desfasurate in cadrul reuniunii, liderii europeni au acordat cea mai mare importanta subiectului viitoarei Strategii UE 2020, care presupune identificarea modalitatilor de actiune adecvate pentru asigurarea competitivitatii economiei europene in conditiile asumarii lectiilor actualei crize economice, dar si a imperativelor de comportament politic responsabil, precum limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Patronatele din turism: Bugetul pentru promovarea turismului este mic

Federaţia Patronatelor din Turism apreciază că fondurile alocate de la bugetul de stat pentru promovarea destinaţiilor româneşti sunt necorespunzătoare în raport cu nevoile existente în acest domeniu şi cu investiţiile ţărilor din regiune în turism, şi cere Guvernului alocarea de sume mai mari.

„Criza economică mondială şi-a făcut simţite efectele în toate domeniile de activitate, inclusiv în turism. Patronatele din turismul românesc sunt preocupate de gestionarea eficientă a afacerilor din acest domeniu, afaceri marcate de efectele crizei, dedicând sume deloc neglijabile activităţilor de marketing. Eforturile noastre trebuie însă să fie dublate şi de eforturi guvernamentale, dat fiind faptul că turismul aduce venituri comunităţilor locale şi la bugetul de stat”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

FPTR susţine că toate ţările din zonă, cu destinaţii şi produse turistice care le concurează pe cele româneşti, şi-au mărit bugetele publice dedicate promovării turismului, în timp ce România are un buget cu 31% mai mic cu faţă de 2009.

„Mai mult, bugetul de promovare a turismului românesc, de 5 milioane de euro pentru 2010, aproape că nu există, dacă ar fi să comparăm cu cele ale altor state. Grecia, cu un litoral cu care ne străduim să concurăm, a alocat pentru promovare 57,8 milioane de euro pentru anul în curs, iar Austria, cu destinaţii de schi cu care vrem să concurăm, a alocat pentru acelaşi scop, de la bugetul de stat, 32 milioane de euro”, se mai arată în comunicat.

SURSE: mediafax.ro, avocatnet.ro

Anunțuri

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: