Stiri economice 16.02.2010

Indice de inflatie de 3,5%, la actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit

Pentru anul fiscal 2010, indicele de inflatie utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual este 3,5%, potrivit Ordinului ANAF nr. 200/2010

Ordinul MFP nr. 200/2010 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 101 din 15 februarie 2010.

Din 2010 impozitul pe profit se plateste prin plati anticipate

Contribuabililor platitori de impozit pe profit li se aplica de la 1 ianuarie 2010 sistemul platilor anticipate, potrivit art. 34 Codul Fiscal.

Suma care va fi declarata si platita trimestrial prin sistemul platilor anticipate, in contul impozitului pe profit anual va reprezenta o patrime (25%) din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizata cu indicele de inflatie (decembrie fata de decembrie a anului anterior) estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate.

Impozitul pe profit pentru anul precedent pe baza caruia se determina platile anticipate este impozitul pe profit datorat conform declaratiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent, fara a lua in calcul platile anticipate efectuate in acel an.

Termen de declarare si plata

Termenul de declarare si plata a impozitului este 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata.

Exceptii

Contribuabilii nou-infiintati vor efectua plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul impozitului minim anual aferent primei transe de venituri totale, prevazute la art. 18 alin. (3) din Codul fiscal recalculat in mod corespunzator pentru perioada impozabila respectiva.

Organizatiile nonprofit vor declara si plati impozit pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.

Contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura vor declara si plati impozit pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.

ONRC: 6000 de firme suspendate, in ianuarie 2010

Ultimele date ale Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) arata ca 6000 de firme si-au suspendat activitatea, in ianuarie 2010, cu 341,83% mai mult fata de ianuarie 2009.

Consiliul Concurentei monitorizeaza companiile dominante de pe piata

Companiile aflate intr-o pozitie dominanta pe piata vor fi monitorizate de Consiliul Concurentei, se arata intr-un comunicat emis luni.

„Detinerea unei pozitii dominante pe piata romaneasca nu este, in sine, interzisa, agentii economici intrand sub incidenta legii numai daca abuzeaza de aceasta pozitie prin recurgerea la fapte anticoncurentiale. Societatile aflate intr-o astfel de pozitie, indiferent de pietele pe care isi desfasoara activitatea, trebuie sa se evalueze singure, in mod constant, daca respecta sau nu prevederile cuprinse in legislatia concurentei. Acestea sunt libere sa isi stabileasca strategia comerciala fara a aplica insa, in relatiile cu partenerii comerciali, conditii inegale pentru prestatii echivalente”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Pozitia dominanta este situatia in care un agent economic detine o cota de piata semnificativa si este capabil sa se comporte, intr-o masura apreciabila, independent fata de concurentii si clientii sai de pe piata. In aceste conditii, agentului economic ii revin obligatii sporite astfel incat sa nu creeze dezavantaje de natura concurentiala care sa aiba ca obiect sau ca efect afectarea activitatii furnizorilor sau clientilor acesteia ori prejudicierea consumatorilor.

Consecvent principiilor sale, Consiliul Concurentei va acorda o atentie deosebita domeniilor sensibile, precum cel farmaceutic, sau cel al telecomunicatiilor, domenii in care, orice comportament anticoncurential poate avea consecinte grave asupra consumatorilor.

Oferta Fiscului: apartamente, alimente sau masini la pret de criza!

Pulovere de dama de la 5 lei, apa de parfum de la 110 lei, terenuri la nici 10 euro metrul patrat, apartamente in aproape orice oras din tara incepand de la 30.000 euro, lazi frigorifice si masini sunt cateva dintre produsele confiscate pe care Fiscul le vinde la preturi modice, arata site-ul incont.ro.

Anunturile sunt postate pe site de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), la sectiunea Anunturi/Valorificare bunuri sechestrate, pe categorii de produse si judete.

Citeste mai multe despre oferta ANAF si conditiile de participare la licitatie pe www.incont.ro.

Comertul cu alcool si tutun in duty-free va fi interzis in 45 zile

Firmele care comercializeaza marfuri in regim duty-free sunt obligate sa lichideze stocurile de bauturi spirtoase si produse din tutun in termen de 45 zile, termen la finalul caruia comertul cu aceste marfuri va fi interzis, exceptate fiind doar anumite produse, precum berea, bijuteriile, alimentele.

Comertul de alcool si tutun in regim duty-free a fost interzis printr-un ordin al ministrului Finantelor, intrat in vigoare la sfarsitul saptamanii trecute.

„In termen de 45 zile de la data intrarii in vigoare a ordinului, operatorii economici autorizati sa desfasoare activitatea de comercializare de marfuri in regim duty-free vor lua masuri in vederea lichidarii stocurilor de bauturi distilate, rachiuri, lichioruri si alte bauturi spirtoase si produse din tutun din magazinele duty-free autorizate, astfel incat la expirarea acestui termen sa nu se mai comercializeze prin magazinele duty-free autorizate astfel de produse”, se arata in ordinul ministrului Finantelor, intrat in vigoare la 12 februarie 2010.

Actul interzice totodata, incepand cu data de 12 februarie, transferul intre magazinele duty-free apartinand aceluiasi operator economic de bauturi distilate, rachiuri, lichioruri, alte bauturi spirtoase si produse din tutun.

Lista marfurilor care mai pot fi comercializate in regim duty-free:

– bere- bauturile racoritoare

– bijuteriile

– produse alimentare

– produse electrocasnice

– electronice

– digitale

– parfumuri

– accesoriile pentru birou

– apa minerala

– aparate de fotografiat si de calcul de mici dimensiuni

– articole de sport si de voiaj

– articole din blana si piele naturala

– articole din cristal

– portelan

– lemn

– metal (exclusiv mobila)

– articole optice

– artizanat

– cartele telefonice

– casete video si audio

– DVD-uri

– carti

– reviste si ziare

– ceasuri

– brichete

– instrumente muzicale

– jucarii

– programe software

– sapunuri

– tablouri

Prin magazine duty-free pot fi vandute in continuare si vinuri, vermuturi si alte bauturi fermentate.

Surse oficiale au declarat agentiei MEDIAFAX, in urma cu zece zile, ca Guvernul a autorizat ministerele implicate sa redacteze actul normativ prin care sa fie restrictionata vanzarea de tigari si bauturi alcoolice in magazinele duty-free, pentru a limita traficul de contrabanda cu astfel de produse.

Comertul duty-free a fost discutat de Guvern si la sfarsitul anului trecut, varianta analizata atunci fiind introducerea de limite cantitative la produsele de tutun si alcool care pot fi vandute unei singure persoane prin magazinele duty-free, pentru consum de uz personal si fara accize, cu scopul de a reduce evaziunea fiscala si a creste veniturile bugetare obtinute din comercializarea marfurilor.

Legislatia in vigoare stabileste ca marfurile duty-free sunt comercializate in „cantitati uzuale” comertului cu amanuntul, destinate consumului individual sau familial”, fara sa fie clar limitate.

Taxa auto se plateste de astazi si pentru masinile noi Euro 4 cumparate in 2009

Taxa de prima inmatriculare se va plati si pentru masinile cu norma de poluare Euro 4, data de 15 februarie fiind termenul-limita stabilit de Cabinet pentru scutirea de la taxare a autoturismelor de acest tip cumparate in 2009, dar neinscrise pana acum in circulatie.

Masinile noi cu norma de poluare Euro 4 si cu motoare de pana la 2.000 de centimetri cubi au fost scutite de la taxare incepand cu data de 15 decembrie 2008, masura fiind valabila pana la sfarsitul lui 2009.

La sfarsitul anului trecut, autoritatile de la Bucuresti au cerut Comisiei Europene prelungirea cu sase luni a perioadei de scutire de taxare pentru acest gen de masini, insa oficialii de la Bruxelles nu au fost de acord. In final, in urma unei corespondente intre Bucuresti si Bruxelles, reprezentantii CE au acceptat ca perioada in care acest tip de masini sa poata fi inscrise fara a se plati taxa auto sa se prelungeasca pentru inca 45 de zile, insa doar pentru proprietarii care le-au cumparat pana in ultima zi a anului trecut si care nu au putut fi inscrise.

Premierul Emil Boc a declarat, in 6 ianuarie 2010, la Senat, ca Guvernul a adoptat o hotarare prin care cei care au achizitionat in 2009 autovehicule euro 4 si capacitate cilindrica sub 2000 cmc au la dispozitie un termen de 45 de zile pentru inmatriculare fara plata taxei de poluare.

De la 1 ianuarie 2010, cei care au cumparat masini cu normele de poluare Euro 4 platesc si ei taxa de prima inmatriculare.

Anunțuri

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: