Stiri economice 17.02.2010

Taxarea proprietăţilor la valoarea reală este iminentă

Taxarea proprietăţilor la valoarea lor reală avută în vedere de Ministerul Finanţelor este iminentă, pentru că e nevoie de bani la buget, şi necesară, pentru a nu creşte alte impozite sau taxe, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul general al firmei de evaluare Darian, Adrian Crivii.

„Nu scăpăm de acest lucru pentru că e nevoie de bani la buget, iar criza va accentua necesitatea ca povara fiscală să fie corectă şi pe umerii tuturor. Baza de impozitare trebuie să fie reală”, a spus Crivii.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat în luna ianuarie că doreşte taxarea proprietăţilor la valoarea lor reală, ceea ce ar conduce la creşterea nivelului impozitelor „în zona miilor de euro”, şi că cetăţenii cu venituri reduse trebuie să fie protejaţi de o astfel de taxare.

„Discutăm despre taxarea proprietăţilor. Şi aici avem două obiective. Unul este taxarea proprietăţilor la valoarea lor reală. Astăzi nu se întâmplă acest lucru. Din păcate proprietăţile în România nu sunt taxate la valoarea lor reală. Taxarea proprietăţilor ar presupune ca fiecare proprietate să fie declarată la valoarea ei reală. Zona în care acest lucru nu se întâmplă este cea a locuinţelor, a caselor, a terenurilor”, a declarat Vlădescu.

Vlădescu a arătat că majoritatea apartamentelor au, în prezent, o valoare de impozitare de ordinul miilor de euro, şi de aceea taxa pe apartament este de zeci sau sute de euro.

„E mai logic să impozitezi proprietăţile şi nu munca sau să creşti TVA-ul. În acest sens primăriile trebuie să identifice valoarea de piaţă a tuturor proprietăţilor„, a adăugat Crivii.

Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe clădiri este calculat în cazul persoanelor fizice prin aplicarea unei cote de 0,1% la valoarea impozabilă a imobilului, determinată în funcţie de suprafaţa locuinţei, rangul localităţii, zona în care este amplasată clădirea şi vechimea imobilului.

În cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri este calculat prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a clădirii, cota stabilită prin hotărâre a consiliului local şi care poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,50% inclusiv.

Băncile, obligate să modifice aproape toate contractele de credit în 2010

Băncile vor modifica până în septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări UE şi nu vor mai putea încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumutrile cu dobândă variabilă, iar la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.

De la mijlocul acestui an, persoanele fizice vor rambursa creditele ipotecare şi de consum cu dobânzi variabile fără să plătească vreun comision, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru transpunerea şi implementarea în legislaţia naţională a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, care devine obligatorie pentru toate statele membre din 11 iunie.

În cazul împrumuturilor cu dobânzi fixe, banca va putea cere pentru rambursări anticipate o compensaţie de cel mult 0,5% din principalul rămas de plată pentru scadenţe de sub un an şi maximum 1% la perioade mai mari de un an rămase din maturitatea iniţială.

„Ideea legiuitorului european a fost să asigure o mai bună circulaţie a serviciilor, astfel încât clienţii să poată pleca dacă vor găsi condiţii mai bune în altă parte. Este vorba de mobilitatea consumatorului. În cazul dobânzilor negociate la un nivel fix, s-a convenit că clientul trebuie să plătească, dar o suma mai mică, pentru a-şi putea refinanţa împrumuturile”, a declarat Mihail Meiu, director în ANPC, pentru MEDIAFAX.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă se aplică tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare şi imobiliare, indiferent de valoarea totală a creditului, precum şi contractelor de leasing, care vor prelua majoritatea condiţiilor impuse în prezent de legislaţia românească în cazul creditelor de consum.

Actul normativ va reglementa informaţiile ce trebuie oferite consumatorilor în stadiu precontractual, informaţiile ce trebuie incluse în contractele de credit precum şi în publicitatea aferentă. De asemenea, sunt reglementate aspecte referitoare la dobâdă şi la comisioane precum şi formula de calcul a dobânzii anuale efective.

Băncile vor fi obligate să folosească formule de calcul a dobânzii pentru toate creditele aflate în sold şi să întocmească acte adiţionale la contractele actuale în termen de 90 de zile de la 11 iunie, dată în care va intra în vigoare noul act normativ. Astfel, la împrumuturile ipotecare sau imobiliare cu dobânzi variabile şi contractele de leasing se vor calcula dobânzile printr-o rată de referinţă la care se va adăuga o marjă fixă.

„Noi am introdus termenul de 90 de zile, în directiva nu există o perioadă de acomodare pentru criteriile obligatorii. Vom discuta în următoarele 30 de zile cu reprezentanţii societăţilor de credit şi după acest termen trebuie să ieşim foarte repede cu forma finală a actului normativ, care va fi trimisă ministerelor responsabile spre avizare”, a adăugat Meiu.

Directiva va introduce şi obligativitatea comunicării către consumator a informaţiilor precontractuale prin intermediul unui formular standardizat. Consumatorii vor primi, înainte de semnarea unui contract de credit, un formular standard care cuprinde informaţii care să le permită acestora să compare mai multe oferte, inclusiv din alte state UE, pentru a putea lua o decizie informată cu privire la eventuala încheiere a unui contract de credit.

„În ceea ce priveste calculul dobanzii anuale efective (DAE), prin formula de calcul se doreşte oferirea unei reprezentări numerice şi comparabile a costului, astfel încât să se poată compara ofertele
diferiţilor creditori naţionali sau din alte state membre, în vederea alegerii celei mai bune oferte. DAE are trei elemente: – formula în sine; – un set de observaţii necesare pentru a evita neclarităţile; – o
serie de ipoteze suplimentare, necesare pentru categorii specifice de credite” se spune în nota de fundamentare la proiectul de ordonanţă.

De asemenea, noile reglementări vor institui dreptul consumatorului să se retragă din contractul de credit fără a invoca motive, în termen de 14 zile calendaristice de la semnarea acestuia.

Actul normativ se aplică şi contractelor care prevăd facilitatea „descoperit de cont”, fie instituind un regim mai uşor pentru anumite tipuri de „descoperit de cont”, fie aplicându-se în totalitate acelor
contracte conform cărora creditul trebuie rambursat într-o perioadă mai mare de 3 luni.

Băncile vor avea obligaţia să evalueze bonitatea consumatorilor şi pentru a se evita supraîndatorarea. Accesul la bazele de date trebuie asigurat, la nivel transfrontalier, pentru toate instituţiile care au calitatea de creditori.

După intrarea în vigoare a ordonanţei se vor aduce modificări şi asupra Legii nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare, precum şi asupra Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing. Totodată va fi abrogată Legea 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, persoane fizice.

Gheorghe Pogea va fi numit în Consiliul de Administraţie al CEC Bank

Fostul ministru al Finanţelor Gheorghe Pogea va fi numit în Consiliul de Administraţie al CEC Bank, pe un post vacant, au declarat pentru MEDIAFAX surse din PDL.

Persoanele care au vândut apartamente firmelor pot factura TVA retroactiv de la 1 ianuarie

Persoanele fizice care au efectuat tranzacţii imobiliare cu persoane juridice pot factura TVA retroactiv de la 1 ianuarie, ulterior controlului fiscal, în acest caz firmele putând recupera TVA-ul de la stat, potrivit lui Daniel Anghel, partener în cadrul PricewaterhouseCoopers.

Codul Fiscal prevede că de la 1 ianuarie 2010 se pot corecta facturile ulterior controlului fiscal, astfel încât persoanele fizice care au vândut apartamente în ultimii ani pot emite factura pentru plata retroactivă a TVA către beneficiarul său, persoană juridică„, a spus Anghel, în cadrul unui forum pe teme de legislaţie, fiscalitate şi contabilitate.

El consideră că această prevedere poate fi aplicată şi pentru tranzacţiile imobiliare efectuate în anii anteriori, întrucât, potrivit legii, termenul de transcripţie al impozitelor şi taxelor este de cinci ani.

Anghel a precizat că facturarea retroactivă nu poate fi aplicată şi în cazul tranzacţiilor imobiliare realizate între persoane fizice.

Fiscul a instituit măsuri asigurătorii pentru 154 de persoane care au derulat tranzacţii imobiliare cu scop comercial în perioada 2006 – 2008 şi nu au plătit TVA, valoarea prejudiciului de recuperat fiind de 238,12 milioane lei.

De la începutul acţiunii de control în domeniul trancţiilor imobiliare derulate de persoanele fizice, din luna septembrie, Fiscul a iniţiat 1.537 controale inopinate pentru clarificarea stării de fapt fiscale a persoanelor fizice care au efectuat tranzacţii imobiliare, dintre acestea fiind finalizate 1.054 controale inopinate.

Persoanele fizice care efectuează tranzacţii imobiliare în scop personal sunt scutite de plata TVA, iar această facilitate a fost utilizată de numeroşi dezvoltatori care au înregistrat tranzacţiile în nume personal şi nu prin intermediul unor firme. Fiscul consideră însă că dovedirea unor acte de comerţ derulate de o persoană fizică implică automat că acesta este plătitor de TVA şi nu se mai poate aplica scutirea de taxă.

Locuinţele ANL vor putea fi cumpărate de către chiriaşi cu preţuri între 19.000 euro şi 36.000 euro

Locuinţele ANL destinate închirierii de către tineri vor fi scoase la vânzare la preţuri de sub 19.140 euro pentru o garsonieră, sub 26.950 euro pentru două camere, iar apartamentele de trei camere vor costa cel mult 36.014 euro.

Asigurătorii înregistrează pierderi din poliţele RCA

Companiile de asigurări au avut pierderi, în ultimii cinci ani, pe segmentul poliţelor de răspundere civilă auto (RCA), şi trebuie să găsească soluţii pentru scăderea costurilor.

„Asiguratorii menţin serviciul RCA doar din dorinţa de a câştiga cotă de piaţă şi pentru a evita pierderea vreunui client prin refuzul încheierii unei poliţe. Tocmai de aceea societăţile de asigurări sunt oarecum obligate să lucreze şi pe segmentul asigurărilor auto”, a afirmat preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România, Cristian Constantinescu.

El a adăugat că tarifele generează pierderi, dar pe de altă parte reprezentanţii companiilor sunt conştienţi că nu pot majora preţurile din cauza puterii reduse de cumpărare a populaţiei.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, în fiecare an nivelul daunelor plătite de asiguratori a crescut cu 30%, ceea ce explică şi costurile din ce în ce mai mari ale asigurării.

Constantinescu a mai spus că valoarea despăgubirilor de vătămare corporală şi morale este de asemenea din ce în ce mai mare.

Potrivit brokerilor din domeniu, nivelul maxim de despăgubire pentru pagubele materiale va ajunge în 2010 la 750.000 euro, iar pentru vătămare corporală la 3,5 milioane euro.

În luna ianuarie, Cristian Constantinescu – şeful UNSAR şi director general la Allianz-Ţiriac Asigurări – a estimat că pierderile asigurătorilor provocate de poliţele RCA s-au ridicat anul trecut la 150 milioane de euro. Reprezentantul Uniqa Asigurări, Ileana Horvath, s-a arătat mai pesimist şi a afirmat, tot atunci, că pierderile provocate asigurătorilor de poliţele RCA se apropie de 300 milioane euro.

Asigurările auto (RCA şi CASCO) au o pondere de peste 50% în totalul asigurărilor generale, care la rândul lor deţin peste 75% din volumul subscrierilor la nivelul întregii pieţe.

Reclame

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: