Stiri economice 23.02.2010

Şoferii vor primi banii de la RCA înainte de reparaţia maşinii

Şoferii vor primi banii aferenţi despăgubirilor din poliţele RCA înainte de efectuarea reparaţiilor, nu după ce maşina a ieşit din service, ca în prezent, iar cuatumul compensaţiilor va fi stabilit de asigurători în funcţie de preţurile practicate de service-uri, nu în baza propriilor evaluări.

„Asigurătorul RCA are obligaţia de a stabili cuantumul despăgubirii la nivelul preţurilor practicate de unităţile de reparaţii auto sau prevăzute în cataloage, astfel încât despăgubirea primită să-i permită păgubitului efectuarea reparaţiilor. Pâna acum, în aceste situaţii, costul reparaţiilor era stabilit pe baza evaluării asigurătorilor, iar preţurile erau cel mult la nivelul celor practicate de service-uri. Măsura va permite păgubiţilor să solicite întâi plata despăgubirilor şi ulterior să efectueze reparaţiile necesare”, se arată într-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) remis MEDIAFAX.

De asemenea, potrivit unei modificări a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA), asigurătorul are obligaţia, în situaţia în care există suspiciuni întemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, de a comunica în scris asiguratului şi păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, intenţia de a desfăşura investigaţii.

„Aceste investigaţii nu pot dura mai mult de trei luni de la data avizării daunei”, se mai spune în comunicat.

Prin modificarea legislaţiei, CSA a redus, de la 15 zile la 10 zile, intervalul în care asigurătorul RCA are obligaţia de a efectua plata dosarelor de daună, după ce a fost depus ultimul document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei.

CSA aminteşte că, în orice situaţie, păgubiţii au posibilitatea de a efectua reparaţia la orice unitate de reparaţii auto doresc, indiferent dacă aceasta se află sau nu pe lista service-urilor cu care asigurătorul are încheiate convenţii de colaborare.

„Am decis modificarea normelor RCA pentru a sprijini şi mai mult interesele asiguraţilor şi îmi exprim speranţa că aceste demersuri vor conduce la îmbunătăţirea serviciilor prestate de către companiile de asigurare”, a declarat preşedintele CSA, Angela Toncescu.

Modificările vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Banii de la FMI vor intra marţi în contul BNR şi cel al Finanţelor

Tranşele a treia şi a patra din acordul stand-by de împrumut cu FMI, în valoare cumulată de 2,45 miliarde de euro, vor intra marţi în contul Băncii Naţionale a României şi cel al Trezoreriei statului.

Potrivit ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, banii destinaţi acoperirii deficitului bugetar, reprezentând jumătate din cele două tranşe, vor alimenta contul Trezoreriei deschis la BNR în cursul zilei de marţi.

Totodată, purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Şteţ, a afirmat că suma destinată băncii centrale va fi virată tot marţi.

Consiliul Director al FMI a aprobat, vineri, raportul de evaluare a acordului stand-by cu România şi eliberarea tranşelor trei şi patru, în valoare de aproximativ 2,45 miliarde euro.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

CE a propus interzicerea comerţului internaţional cu ton roşu

Comisia Europeană a propus, luni, interzicerea comerţului internaţional cu ton roşu şi includerea acestuia între speciile pe cale de dispariţie, ceea ce ar echivala cu interzicerea pescuitului pe scară largă a acestui peşte foarte apreciat în Japonia.

„Nu avem altă soluţie decât să propunem interzicerea comerţului internaţional” cu ton roşu, pescuit în principal în Marea Mediterană, a declarat comisarul pentru Mediu, Janez Potocnik.

Comisarul pentru Piscicultură, Maria Damanaki, a arătat la rândul său că trebuie asigurat un viitor durabil pentru pescari, iar pescuitul în exces nu este calea corectă.

Dacă guvernele din Uniunea Europeană aprobă recomandarea, UE va face tot posibilul pentru interzicerea pescuitului de ton roşu de către CITES, organizaţie afilială la ONU însărcinată cu protejarea speciilor în pericol, care se va reuni între 13-25 martie la Doha.

Susţinerea UE are un rol important în CITES, întrucât cele 27 de state membre sunt deseori urmate de alte ţări care nu sunt direct implicate, a arătat Saskia Richartz, membră a organizaţiei Greenpeace.

Japonia, care consumă 80% din capturile mondiale de ton roşu, a anunţat, luni, că „va face tot posibilul” să controleze o astfel de interdicţie la nivelul CITES.

Ţările riverane Mării Mediterane s-au opus mult timp unei astfel de măsuri, pentru a nu nemulţumi lucrătorii din sectorul piscicol. Dar Italia, Franţa şi Spania au acceptat în final să îşi schimbe poziţia, iar Damanaki estimează că Grecia va face acelaşi lucru.

Autorităţile de la Bruxelles au propus ca interdicţia să intre în vigoare înaintea sezonului 2011 (aprilie-iulie), cu excepţii pentru pescuitul artizanal.

Franţa cere extinderea zonelor unde este acceptat pescuitul artizanal, precum şi compensaţii financiare suplimentare pentru pescari.

CE nu a stabilit încă un mecanism specific de compensare.

În decurs de o jumătate de secol, respectiv 1957-2007, stocurile de ton roşu au scăzut cu 75%, şi cu peste 60% în ultimii 20 de ani, potrivit asociaţiilor de protecţie a mediului.

Preţul unui ton, a cărui carne este inclusă în specialităţi precum sashimi sau sushi, poate ajunge şi la 120.000 de euro şi, din acest motiv, acest peşte poate fi găsit aproape numai în restaurantele exclusiviste.

Anunțuri

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: