Stiri economice 24.02.2010

Firmele in inactivitate platesc anticipat impozit pe profit. Legislatia curenta nu prevede exceptii

De la 1 ianuarie a intrat in vigoare sistemul de plati anticipate pentru toate categoriile de contribuabili. Pana in prezent Codul Fiscal nu prevede nicio derogare de la aceasta prevedere pentru firmele aflate in inactivitate sau suspendate, astfel ca acestea vor fi nevoite sa faca plati anticipate in cursul anului 2010.

„Conform legislatiei curente nu exista exceptare pentru companii suspendate / inactive de la plata in avans a impozitului pe profit in cursul anului 2010. Ca o particularitate insa, s-ar parea ca in cazul companiilor inactive pe tot parcursul anului 2009 sau declarate pana cel tarziu la data de 30 aprilie 2009 si care nu au datorat deloc impozit pe profit / minim pentru anul 2009, nu s-ar ridica problema platilor in avans de impozit pe profit in 2010, “ considera Alex Milcev, Tax Partner in cadrul Ernst&Young.

Pentru anul 2009, in conformitate cu prevederile Titlului II ˝Impozitul pe profit˝ din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, exista trei sisteme de calcul, declarare si plata a impozitului pe profit:
– sistemul de calcul, declarare si plata anuala a impozitului pe profit, cu efectuarea trimestriala de plati anticipate, in contul impozitului pe profit, aplicabil de catre societatile bancare, persoanele juridice romane, si sucursalele din Romania ale bancilor, persoane juridice straine;
– sistemul de calcul, declarare si plata anuala a impozitului pe profit, fara efectuarea trimestriala de plati anticipate, aplicabil de catre organizatiile nonprofit si de contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si plantelor tehnice, pomicultura si viticultura;
– sistemul de calcul, declarare si plata trimestriala a impozitului pe profit, aplicabil de catre celelalte categorii de contribuabili.

Incepand cu anul 2010, toate categoriile de contribuabili, cu exceptia celor prevazuti la art. 13 lit. c), d) si e) precum si a organizatiilor nonprofit si a contribuabililor care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si plantelor tehnice, pomicultura si viticultura, au obligatia de a aplica sistemul de plata anuala a impozitului pe profit, cu efectuarea de plati anticipate.

Astfel, in contextul celor prezentate mai sus, ”sistemul de comparare a impozitului pe profit cu impozitul minim prevazuta la art. 18 alin.(2), (3) si (4), corelate cu prevederile art.34 alin.(15) si alin.(18) din Codul fiscal, a fost creat in concordanta cu cele trei mecanisme de declarare si plata mentionate mai sus”, precizeaza MFP, ca urmare a unei solicitari Avocatnet.ro.

Prin urmare, potrivit MFP, obligatia de plata a impozitului minim este diferita pentru fiecare contribuabil in parte avand in vedere sistemul de plata a impozitului pe profit aplicabil, corelata cu conditia de baza care obliga la plata acestuia si anume aceea ca impozitul pe profit sa fie mai mic decat impozitul minim prevazut de lege.

Astfel, pentru contribuabilii care aplica sistemul de calcul, declarare si plata trimestriala a impozitului pe profit, comparatia impozitului pe profit cu impozitul minim efectuandu-se trimestrial conduce, evident, la o situatie diferita in functie de impozitul pe profit inregistrat in fiecare trimestru.

“De asemenea, pentru definitivarea impozitului pe profit, in contextul in care impozitul minim reprezinta o contributie minima obligatorie, acesta nu poate fi rambursat la sfarsitul anului, deoarece restituirea impozitului minim nu ar fi justificat introducerea lui,” subliniaza MFP.

“Precizam, insa, faptul ca, pentru determinarea impozitului pe profit aferent fiecarui trimestru, se scade impozitul minim datorat in perioada precedenta, daca a existat obligatia platii acestuia, intrand in procedura obisnuita de rambursare numai sumele care reprezinta impozit pe profit” a declarat MFP pentru Avocatnet.ro.

Boc: Decontul TVA de sub 10.000 lei va fi returnat automat firmelor, fără verificări anterioare

Sumele mai mici de 10.000 lei datorate de către stat firmelor pentru decontul TVA vor fi returnate automat acestora, fără a mai fi iniţiate acţiuni de control anterior operaţiunii de plată, a declarat, marţi seara, premierul Emil Boc.

Ministerul Finanţelor ar putea renunţa la plata anticipată a impozitului

Ministerul Finanţelor Publice ia în calcul renunţarea la plata anticipată a impozitului pe profit, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Sebastian Vlădescu.

„Nu e un subiect, dar luăm în calcul”, a declarat Vlădescu, răspunzând la întrebarea dacă Ministerul Finanţelor ia în calcul renunţarea la plata anticipată a impozitului pe profit.

Potrivit legii, începând cu 1 ianuarie 2010, toate companiile plătesc anticipat impozitul pe profit în fiecare trimestru, calculat la valoarea profitului obţinut în anul precedent, actualizat cu rata inflaţiei şi divizat la patru.

Ministerul Sănătăţii desfiinţează 577 de funcţii de manageri interimari din spitale

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, miercuri, că vor fi desfiinţate 577 de funcţii de conducere, respectiv de manageri interimari, din spitale, fiind redus astfel numărul acestora de la 2.069 la 1.492, prin care se va face o economie de peste un milion de lei lunar.

„Avem o veste proastă pentru manageri: vom reduce numărul de directori cu 28 la sută. Astfel, de la 2.069 de funcţii de conducere vom ajunge la 1.492, adică 577 vor pierde funcţiile” a precizat ministrul Sănătăţii.

El a spus că majoritatea acestor directori sunt interimari, iar el ca ministru poate lua decizia desfiinţării acestor funcţii.

Ministrul va aplica reducerea funcţiilor de directori interimari întrucât Legea 96 este prea permisivă. Avem situaţii în care numărul acestor directori a crescut foarte mult. Astfel, într-un spital sub 400 de paturi putem avem şase funcţii de conducere, iar la peste 400, zece funcţii de conducere, şi mă refer la directori resurse umane, directori IT, directori administrativi. Prea multe funcţii de conducere şi prea mari cheltuieli de personal”, a adăugat Cseje Attila.

Ministrul Sănătăţii a spus că sunt cazuri în care există chiar câte doi directori medicali. Ministrul a precizat că, de exemplu, directorul administrativ al Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola primeşte 7.825 de lei cu sporuri cu tot.

„Prin reducerea acestor funcţii de conducere se va face o economie de peste un milion de lei lunar”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

În opinia lui, un spital trebuie să aibă un manager, un director financiar-contabil, un director medical, dacă este spital clinic, un director cercetare-dezvoltare, iar dacă are un număr mai mare de paturi, atunci şi un director de îngrijiri.

Reclame

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: