Stiri economice 01.03.2010

1 martie 2010 – ultima zi pentru depunerea fişelor fiscale

Data de 1 martie 2010 reprezintă termenul-limită pentru îndeplinirea următoarelor obligaţii la organele fiscale competente:

• Depunerea fişelor fiscale la unitatea fiscală, precum şi transmiterea unui exemplar salariaţilor – Formularul 210

Fişa fiscală privind impozitul pe veniturile din salarii se completează de către angajatori pentru fiecare persoană fizică care realizează venituri din salarii sau asimilate acestora, conform art. 59 alin. (2) din Codul Fiscal şi OMEF nr. 2293/2007.

Fişele fiscale se depun în format electronic, însoţite de un borderou privind conţinutul acestora, semnat şi ştampilat. Se foloseşte programul de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice.

• Depunerea Declaraţiei privind impozitul reţinut pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, pe beneficiari de venit – Formularul 205 pentru anul 2009

Se completează de către plătitorii de venit care au obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, cu excepţia veniturilor de natură salarială şi asimilate acestora, potrivit art. 93 din Codul Fiscal şi OMEF nr. 2371/2007.

Se depune pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenţă elaborat de Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Această obligaţie trebuie îndeplinită de plătitorii de venituri din:
– drepturi de proprietate intelectuală;
– vânzarea bunurilor în regim de consignaţie;
– obţinute în baza unui contract de agent;
– obţinute în baza unui contract de comision sau mandat comercial;
– activităţi de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;
– activităţi independente desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, altele decât cele prevăzute la art. 78 alin.(1) lit. e) Cod Fiscal;
– activităţi independente realizate într-o formă de asociere cu o persoană juridică;
– venituri sub forma câştigurilor din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract.

• Depunerea Declaraţiei informative privind veniturile din economii obţinute din România de persoanele fizice rezidente în state membre ale Uniunii Europene, ţări terţe şi teritorii dependente sau asociate – Formularul 400 pentru plăţile făcute în anul 2009.

Potrivit art. 119, alin. (11) din Codul Fiscal şi OMEF nr. 564/12007, Se depune de către plătitorii de venituri din economii obţinute din România de persoanele fizice rezidente în state membre ale Uniunii Europene, ţări terţe şi teritorii dependente sau asociate. Termen: 28/29 februarie curent, pentru plăţile făcute în anul precedent. Se aplică pentru veniturile din dobânzi realizate începând din 1 ianuarie 2007.

• Depunerea Declaraţiei anuale privind impozitul pe reprezentanţe

Se completează de persoana juridică din străinătate care are o reprezentanţă în România, în conformitate cu prevederile art. art. 124 alin. (2) din Codul Fiscal şi ale OMFP nr. 460/2004.

Se completează de mână sau cu echipament informatic, în două exemplare, din care unul rămâne la contribuabil. Declaraţia se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată.

Sursa: www.anaf.ro

Legea prin care tinerii sunt scutiţi de impozite pentru firme, din nou în dezbatere

Tinerii care intenţionează să înfiinţeze o microîntreprindere vor fi scutiţi, trei ani, de la plata impozitelor pe profit şi salarii, în baza unui proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri după ce în septembrie a mai fost discutat un act similar.

Astfel, potrivit proiectului lansat din nou în discuţie, tinerii cu vârsta până în 35 de ani, care nu au mai avut o firmă anterior, vor putea să-şi înfiinţeze o microîntreprindere pe baza unor facilităţi, precum scutirea, pentru o perioadă de trei ani, de la plata impozitelor pe profit şi pe salarii.

Firmele astfel constituite, considerate de tip starter, vor avea, printre altele, acces la credite cu perioadă de graţie sau alte forme de finanţare, pe baza garanţiilor acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. – IFN, până la cel mult 90% din valoarea împrumutul solicitat, destinat exclusiv realizării de investiţii proprii, şi vor fi scutite de la plata unor taxe şi impozite.

Tinerii întreprinzători vor avea însă şi anumite obligaţii, respectiv alegerea doar a cinci domenii de activitate, reinvestirea profitului şi obligativitatea ca la sfârşitul perioadei de trei ani să aibă un capital minim de 5.000 de euro prin capitalizarea profitului.

Actul normativ a mai fost lansat spre dezbatere în septembrie anul trecut de fostul minister al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Mediul de Afaceri, ca una dintre măsurile anticriză pentru sprijinirea tinerilor întreprinzători.

La contractele cu statul, firmele ar putea plăti TVA doar după încasarea facturilor

Agenţii economici vor plăti TVA doar după încasarea facturilor în cazul contractelor cu instituţiile de stat, potrivit unui proiect de lege iniţiat de mai mulţi senatori PDL, care modifică prevederi din Codul Fiscal, a anunţat, duminică, senatorul PDL de Suceava Orest Onofrei. Onofrei a spus, într-o conferinţă de presă, că mai mulţi senatori PDL au iniţiat un proiect de lege privind modificarea Codului Fiscal, prin care TVA să fie plătită când se încasează facturile emise, pentru că este anormal să se plătească o taxă pe o sumă care nu a fost încasată.

Senatorul PDL a precizat însă că reprezentanţii Executivului nu au fost de acord în totalitate cu această variantă avansată de parlamentari.

„Ministrul Finanţelor a arătat că nu e corect ca statul să preia riscul economic şi că cel care facturează ar trebui să fie atent cu cine are contract”, a spus Onofrei.

El a arătat că, în urma discuţiilor cu ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, s-a ajuns la concluzia că o astfel de măsură poate fi luată doar în cazul facturilor emise pentru bunuri şi servicii achiziţionate de instituţii de stat.

„Toţi agenţii economici ce facturează servicii către stat să nu plătească TVA decât la plata facturii. Măcar statul să fie serios în relaţia de afaceri. Este vorba de principiul egalităţii părţilor şi nu este normal ca statul să comande fără să plătească, iar agentul economic să achite statului taxa pe valoarea adăugată pentru serviciul neplătit”, a spus senatorul PDL.

El a menţionat că proiectul de lege urmează să intre săptămâna viitoare în dezbaterea Senatului şi şi-a exprimat încrederea că va fi susţinut de toate grupurile parlamentare.

Piaţa construcţiilor va reveni pe creştere în a doua parte a acestui an

Piaţa construcţiilor din România va reveni pe creştere în a doua parte a acestui an, influenţată printre altele de măsurile luate de autorităţi pentru stimularea economiei şi începerea proiectelor mari de construcţii, a declarat pentru MEDIAFAX şeful Lafarge Ciment (România), Philippe Questiaux. „Estimăm că piaţa construcţiilor va reveni pe creştere în a doua parte a acestui an, în condiţiile în care primul semestru va fi în continuare dificil, din cauza lipsei proiectelor noi. Potrivit statisticilor, piaţa şi-a oprit deteriorarea încă din trimestrul patru al anului trecut”, a afirmat Questiaux, preşedintele-director general al companiei.

Lafarge Ciment (România) este cea mai importantă companie controlată de producătorul francez de materiale de construcţii Lafarge în România, alte operaţiuni vizând segmentele de agregate, betoane şi gips-carton.

Questiaux a afirmat că factorii care vor contribui la revenirea pieţei sunt stabilizarea politică, măsurile luate de Executiv pentru repornirea economiei, începerea proiectelor mari de construcţii anunţate, dar şi atragerea de fonduri europene.

„Încrederea este extrem de importantă pentru afacerea noastră”, a spus reprezentantul Lafarge.

Printre problemele cu care se confruntă în prezent producătorii de materiale de construcţii se numără inflaţia, instabilitatea financiară a unor clienţi şi creşterea unor costuri, precum cele energetice.

„Mulţi afirmă că noua organizare a sectorului energetic din România (înfiinţarea celor două companii energetice naţionale, n.r.) ar putea cauza majorări ale preţurilor”, a afirmat reprezentantul Lafarge.

Lafarge contractează electricitatea prin intermediul unui trader local, dar are în vedere, pe termen lung, contrucţia unei unităţi proprii de producţie. Decizia pentru o asemenea investiţie va fi influenţată, printre altele, de evoluţia preţurilor la energie.

Questiaux a afirmat că piaţa cimentului, cel mai important segment al afacerii Lafarge în România, s-a diminuat cu 25-27% anul trecut, în volum. Potrivit datelor publicate de grup, volumul vânzărilor de ciment ale Lafarge în România a coborât în 2009 cu 34,4%, din cauza scăderii cererii ca urmare a crizei economice, dar preţurile au avut o evoluţie stabilă.

Totodată, grupul anticipează pentru 2010 o creştere cuprinsă între 0-5% a volumului vânzărilor de ciment din România, la preţuri mai mari sau egale cu cele din 2009.

Reprezentantul Lafarge a precizat, fără să ofere cifre, că vânzările de agregate şi betoane au fost foarte afectate anul trecut, însă segmentul de gips-carton a avut o evoluţie pozitivă.

În 2008, afacerile Lafarge în România s-au majorat la nivel consolidat (ciment, agregate, betoane, placi de gips-carton) cu 20%, de la 400 milioane euro la 480 milioane euro.

Printre cele mai importante măsuri anticriză luate de Lafarge anul trecut în România se numără reducerea costurilor, externalizarea unor activităţi şi servicii non-strategice şi optimizarea bugetului de HR.

Piaţa locală a cimentului este disputată de trei dintre cei mai importanţi producători la nivel mondial, Lafarge, HeidelbergCement (Germania) şi Holcim (Elveţia).

Taxa de trecere a podului Giurgiu-Ruse ar putea fi eliminată

Guvernul român şi cel bulgar analizează posibilitatea eliminării taxelor pentru maşinile care trec podul peste Dunăre la Giurgiu-Ruse, măsură care să fie aplicată în etape, începând cu o diminuarea a sumei de plată şi ajungându-se ulterior la desfiinţarea taxei, au anunţat premierii celor două ţări. Varianta eliminării acestei taxe a fost discutată, vineri, la Sofia, de premierul Emil Boc şi omologul său bulgar, Boiko Borisov, şi urmează să fie analizată în continuare de miniştrii de resort din cele două ţări.

„Am discutat problema eliminării taxei pentru maşinile care trec podul la Ruse şi de a repara podul respectiv, astfel încât, până la realizarea podului de la Vidin-Calafat, acesta să fie funcţional”, a spus Borisov, la finalul discuţiei cu Emil Boc.

El a arătat că la Budapesta există nouă poduri peste Dunăre, în timp ce între România şi Bulgaria este construit un singur pod, şi acesta într-o stare „nu foarte bună”.

Europarlamentari bulgari afirmau, anul trecut, că taxa percepută pentru trecerea podului peste Dunăre încalcă normele europene şi principiul liberei circulaţii şi solicitau eliminarea acesteia, arătând că, în caz contrar, problema va fi analizată la Curtea Europeană de Justiţie.

Premierul Emil Boc se află, vineri, la Sofia, pentru o întrevedere cu omologul său bulgar, Boirko Borisov, împreună cu care va vizita şi şantierul Podului de la Vidin-Calafat.

Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Sofia, Alexandru Moise

Etichete:

Lasă un comentariu